Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

«Ο Σημίτης ήξερε για τις μίζες στα εξοπλιστικά»

ΠΗΓΗ: Olympia
20140125-101918.jpgΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ- ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ, ΣΤΗΝ PRESS ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ.
«ΑΝ ΑΣΚΟΥΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ, Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΣΑΛΩΝΕ».
Οι μίζες διακινήθηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
Το πάρτι γινόταν στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Ευθύνες και σε Καραμανλή, Βενιζέλο. «Τρισκότεινη» η θητεία Παπαντωνίου, «θολές» των Μεϊμαράκη- Βενιζέλου.
Όλοι μετά Άκη-Γιάννου εγκατέλειψαν το υλικό, δεν επέβαλλαν ποινικές ρήτρες όπου έπρεπε. Αδράνησαν απελπιστικά. Άφησαν τα Αντισταθμιστικά ωφελήματα ανεκμετάλλευτα να γίνουν βορά των αρπακτικών.
Της Μαργαρίτας Κουτσούκου
Μείζον θέμα προκαλούν οι αποκαλύψεις του υποστράτηγου ε.α., Κωνσταντίνου Φράγκου, για το «πάρτι» των εξοπλιστικών με τις μίζες. Ο κ. Φράγκος, μιλώντας στην “PRESS”, επιρρίπτει ευθύνες σε δύο πρώην πρωθυπουργούς, (Καραμανλή- Σημίτη), τονίζοντας ότι ο κ. Σημίτης είχε γνώση των σκανδάλων που ήταν σε εξέλιξη και καταγγέλλοντας ότι δεν έκανε τίποτα για να «μαζέψει» τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Χαρακτηρίζει δε «τρισκότεινη» την εποχή της υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου και «θολές» τις εποχές Μεϊμαράκη και Βενιζέλου στο ΥΕΘΑ και εξηγεί πως οι μίζες διακινήθηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Σημασία έχουν επίσης και τα όσα λέει ο κ. Φράγκος για τους υπουργούς που ακολούθησαν των Τσοχατζόπουλο-Παπαντωνίου, αφού μιλά για επιχείρηση συγκάλυψης…
Ερ: Εσείς, ως απόστρατος Αξιωματικός που υπηρετήσατε, μάλιστα, σε νευραλγική θέση ( επί 3τία Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Άμυνας κ.Γ.Χαραλαμπόπουλου) έχετε μεγάλες εμπειρίες στον τομέα των Εξοπλισμών. Περισσότερο όμως από την μακρά σας θητεία ως αμυντικός αναλυτής και δημοσιογράφος. Πιστεύετε, λοιπόν, ότι το ΚΥΣΕΑ, ήταν ανυποψίαστο για ό,τι γινόταν τότε;
Απ: Θα ήταν αστείο να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο. Μερικά μέλη γνώριζαν πολλά, πάρα πολλά και άλλα λιγότερα. Ο Τύπος βοούσε (αυτός που δεν ήταν εξαγορασμένος), τα «σημειώματα» προς τον πρωθυπουργό έπεφταν βροχή.
Ερ: Οι πρωθυπουργοί της επίμαχης περιόδου, κ.Σημίτης και κ.Καραμανλής γνώριζαν;
Απ: Ασφαλέστατα γνώριζαν, 100%
Ερ: Λέτε, για παράδειγμα ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε. Πώς στοιχειοθετείται;
Απ: Ο κ.Σημίτης, ως πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ, γνώριζε τα πάντα. Είναι θλιβερό, μετά τον τόσο σάλο και τις αποκαλύψεις, να «ποιεί την νήσσαν», να μην αναφέρεται στο θέμα, να μην απολογείται, να μην κάνει καμία αυτοκριτική. Προσωπικά, νομίζω ότι αν διέθετε το στοιχειώδες πολιτικό ήθος και το θάρρος ενός ευσυνείδητου πολίτη θα έπρεπε να έχει πάει, αυθόρμητα, στη δίκη του Τσοχατζόπουλου για να προσθέσει τη μαρτυρία του. Αν ο κ.Σημιτης, έκανε τότε, το καθήκον του ως πρωθυπουργός και ασκούσε έλεγχο των υπουργών του, ίσως ο κ.Τσοχατζόπουλος να μην «ξεσάλωνε», να μην ξεπερνούσε τα όρια οπότε σήμερα θα επιβαρυνόταν με λιγότερα αμαρτήματα.
Ερ: Σε τι βαθμό εκτιμάτε ότι διακινήθηκαν μίζες στο Στράτευμα; Είχατε γνώση; Κάνατε κάτι επ’αυτού;
Απ: Καίτοι η ερώτηση σας είναι ανακριτικού τύπου σας απαντώ. Άστοχα αναφέρετε τη λέξη Στράτευμα. Το Στράτευμα είναι ιερό. Οι μίζες διακινήθηκαν στα υψηλά πολιτικά επίπεδα με ελάχιστη συμμετοχή υψηλά ισταμένων στρατιωτικών. Το πάρτι, γινόταν, στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, όπου υπηρετούσαν ελάχιστοι στρατιωτικοί, επιλογές των πολιτικών προϊσταμένων… «Δικά τους παιδιά»… Εγώ, απόστρατος τότε, έκανα μάχη από τις στήλες της εφημερίδας μου.
Ερ: Υπήρχαν μετά τον Άκη άλλες «σκοτεινές» περιόδους υπουργίας κάποιων;
Απ: Ασφαλώς. Η υπουργία Παπαντωνίου είναι τρισκότεινη. Οι υπουργίες και περίοδοι Μειμαράκη – Βενιζέλου θολές. Γενικά οι Πασόκοι κατακρεούργησαν και οι Νεοδημοκράτες συγκάλυψαν πλήρως (και ο Βενιζέλος έκανε το ίδιο). Όλοι μετά Άκη- Γιάννου εγκατέλειψαν το υλικό, δεν επέβαλλαν ποινικές ρήτρες όπου έπρεπε. Αδράνησαν απελπιστικά. Άφησαν τα Αντισταθμιστικά ωφελήματα ανεκμετάλλευτα να γίνουν βορά των αρπακτικών.
Ερ: Ο λαός χρυσοπλήρωσε άχρηστα υλικά;
Απ: Αυτό αποτελεί τεράστιο μύθο. Δεν είναι όλα τα υλικά άχρηστα. Έγινε προμήθεια κορυφαίων οπλικών συστημάτων ( F-16, APACHI, Άρματα LEO κ.α) άσχετα αν αυτά ήταν υπέρ κοστολογημένα ή μη αναγκαία (κατά διάφορες εκτιμήσεις). Τα υποβρύχια ήταν κορυφαία, άσχετα αν κακοχειρισμοί και η απληστία των μιζαδόρων τους επεφύλασσε τέτοια τύχη. Για τα πυροβόλα SUZANA τα είπαμε πολλές φορές. Ο φάκελος αγοράς εστάλη από τον Άρειο Πάγο στη Βουλή με πρόταση παραπομπής των κ.Τσοχατζοπουλου-Σμπώκου. Τον έθαψε η τότε Πρόεδρος της Βουλής κ. Ψαρούδα Μπενάκη…Εν τόπω χλοερώ, εν γνώση του κ. Καραμανλή. Προσωπικά έχω ένα αναπάντητο ερώτημα: Ποίος έβλαψε περισσότερο τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο λωποδύτης πολιτικός ή αυτός που τον συγκάλυψε μετά;
Ερ: Με το που άρχισαν μερικοί να μπαίνουν στη φυλακή θεωρείτε ότι έρχεται κάθαρση;
Απ: Βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό που λέγεται κάθαρση. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Θα επαναλάβω αυτό που λέει ο φίλος μου βουλευτής Πτέραρχος Γιώργος Νταβρής : Ο Άκης είναι ένα 10αρι…Απουσιάζουν οι βαλέδες, οι ντάμες, οι ρηγάδες και οι άσοι της αρπαχτής. Η Δικαιοσύνη κάνει τεράστιες προσπάθειες, τολμάει και αν την αφήσουν απερίσπαστη θα προχωρήσει σε βάθος. «Η ελίτ τρέμει» όπως έγραψαν οι Τimes της Νέας Υόρκης.

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ
Μετά τα Ίμια, στήθηκε ο χορός


Ο Κωνσταντίνος Φράγκος μιλά και για το πώς ξεκίνησε το «πάρτι» των εξοπλισμών, αναφερόμενος στη θεωρία που υποστηρίζει ότι τα Ίμια αποτέλεσαν μια πρόφαση για εξοπλισμούς αλλά και για το αν ήταν αναγκαίος όλος αυτός ο υπέρ εξοπλισμός. Όπως τονίζει ο κ.Φράγκος, «ο γελοίος χειρισμός εκ μέρους μας της υπόθεσης που κατέληξε στο φιάσκο και ακόμα πρόσθεσε ένα πλήγμα στο κύρος της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει μια… σατανική σκέψη ότι η κρίση στήθηκε για να αποτελέσει αφορμή Εξοπλισμών. Το κύκλωμα της διαφθοράς και της απάτης μπορούσε να σκαρφιστεί τα πάντα προκειμένου να λεηλατήσει τους εθνικούς πόρους».
Και συνεχίζει: «Ασφαλώς τα Ίμια έδωσαν αφορμή να συνταχθεί ένας πίνακας εξοπλισμών, στο πόδι, με επείγοντα χαρακτήρα, για την αποφυγή διαγωνισμών. Τότε ήταν που άρχισε ο χορός της συναλλαγής και της μίζας που εξελίχθηκε σε Αυτοκρατορικό μπαλέτο, μέχρι των ημερών μας που γίνεται πάρτι με τα αντισταθμιστικά». Όσο για την αναγκαιότητα του υπέρ εξοπλισμού κρατάει επιφυλακτική στάση λέγοντας ότι «δεν θέλω να κάνω τον γενικό δόκτορα για να αποφανθώ αν ο οπλισμός και ποιος, ήταν αναγκαίος».
Είναι όμως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις; Όπως υποστηρίζει ο κ.Φράγκος «σε άριστη, έχοντας υπόψη τα όσα τις διατίθενται. Οι Μειμαράκης- Βενιζέλος, κλάδεψαν τα ανταλλακτικά, αδιαφόρησαν για την κατάσταση των F-16,για τα πυρομαχικά αρμάτων κ.α. Ο κ.Βενιζέλος αποπειράθηκε να περικόψει το πτητικό από τους πιλότους! Οι μισθοί μειώθηκαν. Εν τούτοις αντέχουν…Ως πότε όμως»;
Διαβάστε τη συγκλονιστική συνέχεια στην “PRESS Time” που κυκλοφορεί το Σάββατο στα περίπτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: