Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα; Ε, πάρε μου ένα γλειφιτζούρι…

Πηγή: Ολυμπία

Ναι σε όλα με αντάλλαγμα πίστωση χρόνου ζητά η κυβέρνηση από την τρόικα. Αίτημα που προσπαθεί να πολιτικοποιήσει έντονα το Μαξίμου και με την παρουσία, για πρώτη φορά, του Αντ. Σαμαρά στη σύσκεψη [Κυριακή απόγευμα] του οικονομικού επιτελείου, όπου και «ταξινομήθηκαν» οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης.
Η παρουσία του Αντ. Σαμαρά αποτελεί σαφές μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Την τρόικα [οι προτάσεις των υπουργών είναι εγκεκριμένες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό], την κοινωνίαυπάρχει επαγρύπνηση, δεν κάνει ο κάθε υπουργός τα δικά του], την αντιπολίτευση [δεν υπάρχουν κυβερνητικές διαφωνίες]. Διαφωνίες, ωστόσο, υπάρχουν, τουλάχιστον ως προς το ζήτημα του φρέσκου γάλακτος, όπου αναπληρωτής και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης [Μ. Χαρακόπουλος και Αθ. Τσαυτάρης, αντίστοιχα] εξακολουθούν να διαφωνούν με τις επιχειρούμενες αλλαγές – «Όχι, δεν κλήθηκα στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό […] Τη διαπραγμάτευση με την τρόικα πραγματοποιεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας», δηλώνει ο Αθ. Τσαυτάρης [Βήμαfm, 24.02.14]. Με στόχο τη δόση… 
Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την υλοποίηση της λίστας του ΟΟΣΑ [πώληση ψωμιού με το κιλό, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ, διάρκεια φρέσκου γάλακτος, όπως και ομαδικές απολύσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.], με εκκρεμότητα τον χρόνο υλοποίησής τους. Στόχος της, να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 10 Μαρτίου [Eurogroup]. Κι αυτό προκειμένου μέχρι τις 31 Μαρτίου να έχουν περάσει όλοι οι νόμοι που αφορούν τη συμφωνία για να «ξεκλειδώσει» στη συνέχεια μια δόση, μεταξύ 11 και 16 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν λήξεις ομολόγων – στις 20 Μαΐου λήγουν ομόλογα 4,1 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και στις 21 Μαΐου ομόλογα 4,4 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί στις τράπεζες το 2009.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την επίτευξη συμφωνίας η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις ευρωεκλογές, ενώ η πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος [23 Απριλίου] θα οδηγήσει σε επίσημες δηλώσεις, από την ηγεσία της Ευρωζώνης, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό [π.χ. μείωση επιτοκίων, παράταση χρόνου εξόφλησης του χρέους ή «κούρεμα»] παραπέμπονται για μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις σε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία κ.λπ. Αυτό βολεύει και την Αθήνα, προκειμένου να μην υπάρχει δημόσια συζήτηση για νέο Μνημόνιο σε προεκλογική περίοδο. Περιμένοντας μια δήλωση… 
Το Μαξίμου πιστεύει ότι με την ανακοίνωση περί μοιράσματος μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος [αν και η τρόικα βάζει φρένο στη διανομή του, ενώ τονίζει ότι δεν είναι «διατηρήσιμο», καθώς προέρχεται από έκτακτα μέτρα, που δεν θα ισχύουν τα επόμενα χρόνια], την [αναμενόμενη] δήλωση περί βιωσιμότητας του χρέους από τους Ευρωπαίους, και το σόου ότι τελειώνει το Μνημόνιο [ανεξάρτητα αν το νέο πακέτο «βοηθείας» που θα συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, θα συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί] θα μπορέσουν να αντιστρέψουν, έστω και για λίγο, το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία – εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού πριν τις ευρωεκλογές, μήπως και υπάρξει αντιστροφή του κλίματος.
Όσον αφορά το θέμα του δημοσιονομικού κενού, το οποίο για την κυβέρνηση δεν υπάρχει, η τρόικα το υπολογίζει γύρω στα 2-3 δισ. ευρώ για το 2015 και στο 1 δισ. ευρώ για το 2014. Τα όποια μέτρα, πάντως, παραπέμπονται για το φθινόπωρο. Ωστόσο και τα δύο μέρη συμφωνούν ότι το χρηματοδοτικό κενό, για το διάστημα 2014-15, θα κυμανθεί από 11 μέχρι 15 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για το 2014 το κενό ανέρχεται γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ. Αυτό το χρηματοδοτικό κενό επείγει η κυβέρνηση να κλείσει ευελπιστώντας ότι αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως καλυμμένο για τους επόμενους 12 μήνες, θα «υποχρεωθεί» το ΔΝΤ να εκταμιεύσει τις δόσεις που του αναλογούν προς την Ελλάδα. Δρομολογούνται εξελίξεις 
Με τις ασκήσεις επί χάρτου, πάντως, του Μαξίμου δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι στην Ευρωζώνη. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για το χρέος της Ελλάδας, δεν γνωρίζουν πώς θα αρθεί το αδιέξοδο – γι’ αυτό και οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις διαφόρων επισήμων. Το γερμανικό, για παράδειγμα, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής [CEP] δεν διαπιστώνει τάσεις βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας – «η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συνεχίζει να μειώνεται και μάλιστα σαφώς ταχύτερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρει σε μελέτη του. Ενώ ο Όλι Ρεν [συνέντευξη στην εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche] δηλώνει ότι για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση «υπαίτιοι είναι οι Έλληνες», καθώς «ομάδες συμφερόντων υπερασπίζονταν αποφασιστικά τα επιδόματά τους», ενώ βλέπει το τρίτο πρόγραμμα «στήριξης» να συζητείται το καλοκαίρι.
Το Μαξίμου, αντιλαμβανόμενο ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με την ίδια πολιτική, που λειτουργεί διχαστικά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, θα προσπαθεί να πετάει συνεχώς την μπάλα στην εξέδρα. Έτσι, σύμφωνα με την Καθημερινή [23.02.14], το Μαξίμου προτείνει Βουλή με 250 βουλευτές και ανάδειξη Γερουσίας 50 μελών! Πρόταση με την οποία διαφώνησε ο Ευ. Βενιζέλος, που πρότεινε να μη διεξάγονται πρόωρες εκλογές αν πέφτει μια κυβέρνηση αλλά να εκλέγεται άλλη από την ίδια Βουλή, χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Ήταν η σειρά του Αντ. Σαμαρά να διαφωνήσει!
Θεόδωρος Μιχόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: