Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

«Ο Τσίπρας έφαγε τον Βαρουφάκη» λένε σε ΕΕ - ΗΠΑ.

Του Γιώργου Δελαστίκ
Πανηγύριζαν τρελά χθες στο πρωτοσέλιδο κύριο θέμα τους οι γερμανόφρονες «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Παραμερίστηκε ο Βαρουφάκης καθώς ο Τσίπρας αναδιοργανώνει πλήρως την ελληνική ομάδα διάσωσης» ήταν ο κεντρικός τίτλος της αγγλικής εφημερίδας. Μια αποκρουστική φωτογραφία του Ελληνα υπουργού Οικονομικών «κοσμούσε» την πρώτη σελίδα. Στο φόντο της φωτογραφίας υπήρχαν δύο λεζάντες. Η πρώτη έγραφε:
«Ο Γιάννης Βαρουφάκης έγραψε στο τουίτερ στις 26 Απριλίου «FDR, 1936: Ομοφωνούν στο μίσος τους για μένα. Καλωσορίζω το μίσος τους». Μια ρήση κοντά στην καρδιά μου (και στην πραγματικότητα) αυτές τις μέρες». Η δεύτερη λεζάντα ανέφερε: «Αντιπολιτευτικό κόμμα ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση «ευνουχίζει τον Βαρουφάκη»». Εμείς απλώς να εξηγήσουμε ότι FDR είναι η συντομογραφία των λέξεων Φράνκλιν Ντιλάνο Ρούσβελτ. Πρόκειται για τον πρόεδρο των ΗΠΑ από το 1933 ως το 1945, τον πρόεδρο δηλαδή που ηγείτο των Αμερικανών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των Γερμανών του Χίτλερ και των συμμάχων τους ανά την υφήλιο.
«Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είπαν ότι ενθαρρύνθηκαν από την κίνηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να εξετάσει λεπτομερώς και να αναδιαρθρώσει τη διαπραγματευτική του ομάδα για την οικονομική διάσωση της χώρας. Η κίνηση ήρθε μετά από μια συνάντηση σε οξύ κλίμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα την περασμένη εβδομάδα» υπογράμμιζαν με έκδηλη χαρά οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και πρόσθεταν στην ανάλυσή τους το ακόλουθο στοιχείο: «Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είχαν ιδιαιτέρως ενθαρρυνθεί για την αντικατάσταση του κ. Θεοχαράκη από τον προκάτοχό του Γιώργο Χουλιαράκη, έναν σύμμαχο του κ. Δραγασάκη». Περνώντας στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, διαπιστώνουμε πως ούτε οι Αμερικανοί υπερασπίστηκαν τον Γ. Βαρουφάκη, θεωρώντας τον πλέον «καμένο χαρτί», άρα άνευ νοήματος και την περαιτέρω στήριξή του. «Ελληνας αξιωματούχος που ενοχλούσε την ΕΕ παραμερίστηκε τώρα» ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που αναφερόταν στο θέμα.
Πολύ εκτεταμένη η ανάλυση, εμπλουτισμένη με ρεπορταζιακά στοιχεία. Η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας «ήταν «ένα αναγκαίο βήμα φυσικά» είπε αξιωματούχος της ΕΕ που έχει πλήρη γνώση των συνομιλιών των δανειστών με την Ελλάδα, ο οποίος μίλησε μόνο υπό τον όρο της ανωνυμίας εξαιτίας της μυστικής φύσης των συνομιλιών με την Αθήνα. «Νομίζω ότι είναι ευκολότερο να κάνουμε δουλειά με τον Τσίπρα και τους ανθρώπους του» είπε ο αξιωματούχος» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
«Ενας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, με απευθείας γνώση του τι ζητούν από την κυβέρνηση της Αθήνας οι διεθνείς δανειστές, είπε για την αλλαγή που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα: «Είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, η οποία επίσης αντανακλά μια πιο άμεση ανάμειξη του πρωθυπουργού στη διαδικασία (σ.σ. των διαπραγματεύσεων)''» συνεχίζουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι η εφημερίδα προσπαθεί ταυτόχρονα να διαφυλάξει το κύρος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, γράφοντας σχετικά: «Αφότου έδωσε στον κ. Βαρουφάκη μια τέτοια εξέχουσα θέση προβολής, ο κ. Τσίπρας μπορεί να το έβρισκε πολιτικά άχαρο να τον πετάξει έξω. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος που είπε (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) ότι ο κ. Βαρουφάκης θα ηγείται των διαπραγματεύσεων, παρόλο που ο πρωθυπουργός θέτει επικεφαλής των καθημερινών συζητήσεων λιγότερο πολωτικές μορφές». Δεν ανήκει φυσικά στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Βαρουφάκης, ούτε πρόβαλε «εξτρεμιστικές» θέσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στην Ευρωομάδα.
Είχε όμως μια κοσμοπολίτικη, αστική αυτοπεποίθηση, η οποία αυξανόταν εκθετικά λόγω του ότι αυτός κρατούσε όλο το δίκτυο επαφών με τις ΗΠΑ - τόσο σε επίπεδο αξιωματούχων όσο και προσωπικοτήτων πάσης φύσεως. Αυτό τον καθιστούσε μη χειρίσιμο από τους Γερμανούς. Ο Βαρουφάκης περιφρονεί τον Σόιμπλε και τους υποτακτικούς του, τύπου Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και άλλων αυτής της κατηγορίας. Από τη στιγμή που αυτό έγινε αντιληπτό, χωρίς ακρότητες αλλά με σαφήνεια, ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου για τη Γερμανία να φαγωθεί οπωσδήποτε ο Γ. Βαρουφάκης προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι Γερμανοί πέτυχαν τον στόχο τους, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα. Αν όντως αυτό ολοκληρωθεί, τη συνέχεια τη γνωρίζουμε.
Πηγή:  ethnos.gr

 hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: