Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Η αμερικάνικη χιλιετία - Η μικρή, η μεγάλη και η λυκίσια ειρήνη(2)

H Κινηματογραφική «Επαφή» και η ISSO

Μέρος από το άρθρο του
Hans-Jürgen Krysmanski
Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Münster
Das amerikanische Jahrtausend?
Η αμερικάνικη χιλιετία;
στο Jahrbuch für Pädagogik, 2001

                                                      Image result for (Contact) THE FILM
Σε μια ταινία-κλειδί για την μεταμοντέρνα εικόνα του κόσμου, όπως είναι η “Επαφή” (Contact), ένας δισεκατομμυριούχος κινεί τα παγκόσμια νήματα. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για μια ηθική της ανθρωπότητας, σε ένα πεδίο φορτισμένο με επιστήμη και θρησκεία. Η “Επαφή” είναι μια ταινία που ασχολείται με το πρόγραμμα SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), χωρίς να γίνεται και να δίνεται λογαριασμός για την σχέση κόστους-χρησιμότητας του προγράμματος. Με το τρόπο αυτό η ταινία ασχολείται με τον ορίζοντα (ή με τα όρια) της επιστημονικής έρευνας. Και αυτή η ταινία παρουσιάζει αλληγορικά την αναμόρφωση των χώρων της γης, όχι μόνο με τις σκουληκότρυπες (wormholes), αλλά και μέσω της πιθανής επαφής (contact) με άλλες διάνοιες του σύμπαντος. Και όπου η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την παγκόσμια ευθύνη της, στη θέση της το κάνει -από τον διαστημικό σταθμό MIR, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας- περιμένοντας τον θάνατο, ο καρκινοπαθής δισεκατομμυριούχος ιδιώτης χορηγός.
Με την “Επαφή” εισχώρησε στην μαζική κουλτούρα, και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, το θέμα της σχέσης θρησκείας και επιστήμης. Αμερικανοί αστροφυσικοί λένε πως το Contact είναι μια ταινία που παρουσιάζει τα κοσμολογικά ερωτήματα με τόση ακρίβεια, που καμιά άλλη ταινία του Hollywood, ή από οπουδήποτε αλλού, δεν μπορεί να πλησιάσει. Η ταινία είναι βασισμένη στο τελευταίο έργο του Carl Sagan.
Ήδη με την φωτογραφία του μπλε πλανήτη από το έτος 1972, που τραβήχτηκε από το Apollo-17, δημιουργήθηκε στο συλλογικό ασυνείδητο μια άλλη εικόνα της παγκοσμιότητας. Δεν έχει ακόμα γίνει η επεξεργασία της θέας του διαστήματος που σήμερα προσφέρει το τηλεσκόπιο Hubble. Αναμένεται μια αλλαγή της εικόνας που έχουμε για τον κόσμο, οι διαστάσεις της οποίας (αλλαγής) φτάνουν τα μέτρα της στροφής που επέφερε ο Κοπέρνικος. Ας θυμηθούμε: Με την επανάσταση που επέφερε ο Κοπέρνικος, μετρήθηκε ο ορίζοντας για τό ξεδίπλωμα του μοντερνισμού. Ο άνθρωπος έπρεπε να προσαρμοστεί στην ύπαρξη σε ένα απομονωμένο ηλιακό σύστημα, εν μέσω ενός αδιαπέραστου κοσμικού ωκεανού. Ήταν αυτή η απομόνωση στο σύμπαν, αυτά τα όρια, που απελευθέρωσαν τις ενέργειες του μοντερνισμού, και οι οποίες αναμόρφωσαν εξ ολοκλήρου αυτόν τον πλανήτη. Η κατάκτηση του ηλιακού συστήματος είναι μέχρι σήμερα παράδειγμα μοντέρνας -δηλαδή πεπαλαιωμένης- φυσικής επιστήμης.
Ταυτόχρονα μπαίνει σε τροχιά μια νέα όψη για την θέση τής ανθρωπότητας στον κόσμο. Στην μεταμοντέρνα διαδικασία παγκοσμιοποίησης ανήκουν τα ραδιοτηλεσκόπια. Η μοναξιά και η απομόνωση του ανθρώπινου είδους τίθεται υπό ερώτημα. Η μαζική κουλτούρα είναι γεμάτη από τέτοιες εικόνες.
Σε συνάφεια με αυτά τα πράγματα έπεσα στον Joseph P. Firmage. Ο Joe, γύρω στα 30, έκανε δισεκατομμύρια στη Silicon Valley, με την εταιρία του USWeb. Μετά αποτραβήχτηκε. Το 1999 ίδρυσε με πολλά εκατομμύρια την “International Space Science Organization”(ISSO). Πιστεύει στα UFO, peace, ecology, ethics. Βλέπει μια παγκόσμια αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά τη κοινωνία και τον πολιτισμό, η οποία κινητοποιήθηκε από το τράνταγμα της εικόνας που έχουμε για τον κόσμο. Χρησιμοποιεί αναπαραστάσεις, εικόνες και “σοφίες” από την αποθήκη του μαζικού πολιτισμού (Star Trek, Act-X, Contact, Science Fiction εν γένει). Τα γραπτά του αποτελούν μια από τις πιο περιληπτικές (που περιλαμβάνει δηλαδή πολλά θέματα) συλλογές New Age κειμένων στο Internet: «The Word is Truth».
Μετά από μια επίσκεψη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού υπουργού άμυνας κατά τη διάρκεια του πολέμου που έκανε το  ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο Firmage έγραψε: «Μπήκαμε σε διένεξη στην Ευρώπη, γιατί από το διεθνές σύστημα λείπει ένα όραμα για μια σταθερή συμβίωση των λαών, η ιδέα μιας ειρήνης στην πολλαπλότητα, που με πάθος καταδιώκεται... Η ανθρωπότητα ως σύστημα αρνείται να επενδύσει τον πλούτο της στην νεολαία και στην σωτηρία της γης. Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για στρατούς, για να τους χρησιμοποιήσουμε στις κρίσεις. Αλλά δεν θέλουμε να δούμε, πως δυνάμεις τέτοιου μεγέθους και επιχειρησιακής ικανότητας, μπορούν να μετατραπούν σε οργανώσεις οι οποίες αφαιρούν τις ρίζες των ανθρώπινων βασάνων, με παγκόσμια μόρφωση (ή προσφορά μόρφωσης/εκπαίδευσης) και ειρηνική προσφορά βοήθειας. Με μεγάλη υπερηφάνεια θα μπορούσε να συμβεί αυτό, ως ένα πρώτο οργανωμένο βήμα προς total social experience of Space and Earth».
Ο Firmage έχει τώρα ιδρύσει, μαζί με την χήρα του Carl Sagan και την Planetary Society στο Hollywood, μια επιχείρηση για Internet, για παραγωγές στην TV και στον κινηματογράφο: Την Project Voyager. Αλλά ας έχουμε το κεφάλι μας ξύπνιο. Μια οργάνωση σαν την ISSO και μια πρωτοβουλία παραγωγών μαζικής κουλτούρας σαν την Project Voyager δεν υπάρχουν σε ένα χώρο κενό από κρατική ισχύ. Με την πρόσληψη εκατοντάδων συνεργατών, για την ανοικοδόμηση μιας μονάδας παραγωγής, εισχώρησαν και εδώ, όπως σε κάθε σχετική οργάνωση μαζικών μέσων, πράκτορες των σχετικών κρατικών υπηρεσιών. Αυτό φυσικά ήταν παιχνιδάκι αν λάβει κανείς υπόψη την αφέλεια ενός που ψάχνει την αλήθεια όπως ο Firmage...
Με άλλα λόγια: ναι μεν βασίζεται ο αμερικάνικος πλανηταρισμός στους δισεκατομμυριούχους του, και ακριβώς στους τρελούς ή ιδιαίτερα “ατομικούς”, όπως ο Ted Turner ή ο Bill Gates. Κανείς όμως δεν πιστεύει πως όλη αυτή η ιδιωτικά συγκεντρωμένη δύναμη επιρροής, φτάνει στην δημόσια συνείδηση με καθαρά ιδιωτικά μέσα, χωρίς έλεγχο και οργάνωση. Ο αμερικάνικος πλανηταρισμός μπορεί να κατανοηθεί μόνο ως liaison dangereuses (επικίνδυνες ερωτικές σχέσεις) που σήμερα φυσικά είναι εγκατεστημένες όχι μόνο στο Central Park Νέας Υόρκης ή στο Silicon Valley ή στα νησιά Cayman, αλλά και στο Wladiwostok, στο Μονακό και στο Αμβούργο. Σε σύγκριση με αυτά, οι Σαουδάραβες ισλαμιστές-πολεμιστές, κατάφεραν μόνο εδώ κι' εκεί να ταράξουν τα νερά.


Μετάφραση: Πέτρος

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: