Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Αυτό που γίνεται στα νησιά του Αιγαίου είναι πόλεμος!

kostasxan.
Σ΄ ένα μόνο 24ωρο Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό επενέβησαν σε 47 διαφορετικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Σάμου, Φαρμακονησίου, Κω και Μεγίστης!
2.252 πρόσφυγες πέρασαν σ΄αυτά τα νησιά!

Το σοβαρό μέτωπο, όμως, είναι το Καστελλόριζο.
Τα όσα αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας σε ερώτησή του στη Βουλή είναι ενδεικτικά:

Τις τελευταίες μέρες η τοπική κοινωνία του Καστελλόριζου δοκιμάζεται από την αθρόα προσέλευση μεταναστών – προσφύγων στο νησί. Σύμφωνα με μαρτυρίες τοπικών παραγόντων και κατοίκων του νησιού, ο αριθμός των προσφύγων τείνει να είναι τριπλάσιος από αυτόν των μόνιμων κατοίκων. Ο αριθμός των μεταναστών – προσφύγων που βρίσκονται στο Καστελλόριζο φτάνει τους 740 συνολικά, όταν το σύνολο των μονίμων κατοίκων δεν ξεπερνά τους 250.

Καθημερινά υπολογίζεται ότι καταφθάνουν στο νησί 80-100 άτομα από τα τουρκικά παράλια. Οι υπηρεσίες ταυτοποίησης και επιτήρησης του νησιού – μόλις 6 αστυνομικοί και 4 λιμενικοί – αδυνατούν να επιτελέσουν σωστά το έργο τους, εφόσον οι αφίξεις των μεταναστών έχουν ξεπεράσει κάθε εκτίμηση. Πρωτόγνωρες καταστάσεις παρατηρούνται τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στο ιατρείο του νησιού που εφημερεύει καθημερινά με δύο αγροτικούς γιατρούς περιθάλποντας εκατοντάδες μετανάστες σε μια μέρα. Το σκηνικό συμπληρώνεται με ανεπαρκείς δομές της Πολιτείας να στεγάσει ακόμα και τους ίδιους τους αστυνομικούς στο νησί, καθώς μαρτυρίες αναφέρουν πως δύο από τους έξι αστυνομικούς μένουν μέσα στο αστυνομικό τμήμα σε άθλιες συνθήκες.

Οι πρόσφυγες εφόσον ταυτοποιηθούν αναχωρούν για την Αθήνα με τα δρομολόγια της γραμμής που κατά κανόνα είναι δύο φορές την εβδομάδα, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται δρομολόγιο κάθε επτά η δεκαπέντε μέρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων σε δυσανάλογα μεγέθη για τη δυνατότητα φιλοξενίας του νησιού.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός;

Ποια η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στις εθνικά ευαίσθητες περιοχές των συνόρων της χώρας; Τι μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια σε ένα νησί τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας, όπως το Καστελλόριζο;
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μεταφερθούν έγκαιρα οι πρόσφυγες από το νησί;
Ποιες ενέργειες έχει κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει την τακτικότερη σύνδεση του νησιού με την Αθήνα, κυρίως τώρα που το νησί βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις;
Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί;

Πηγή Militaire

Έκαναν το Καστελλόριζο hotspot!

Κι ενώ στην κυβέρνηση παλεύουν για να ολοκληρώσουν τα hotspots στα νησιά, οι διακινητές και οι πρόσφυγες, ανενόχλητοι βρήκαν νέα δίοδο στο Καστελλόριζο, όπου τις τελευταίες ημέρες αποβιβάστηκαν περίπου 900 άτομα!

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο Καστελλόριζο έφτασαν περίπου τους 900 (εκ των οποίων πάνω από 300 είναι γυναικόπαιδα), ενώ οι κάτοικοι αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 250. Ταυτόχρονα, ελάχιστος είναι ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο νησί. Υπάρχει χώρος φιλοξενίας των προσφύγων, που έχει διατεθεί από τον δήμο, αλλά βρίσκεται στα όριά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρκατορείου, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί ακόμα και λίστες αναμονής.

Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι λειτουργούν άψογα (σύμφωνα με τις Αρχές) έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: