Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ένα μικρό σχόλιο στην βιβλιοκριτική του κ. Γουνελά

Ένα μικρό σχόλιο στην βιβλιοκριτική του κ. Γουνελά, του βιβλίου «Θάνατος και Ανάσταση της Ιερής κοσμολογίας» του κ. Φιλίπ Σέρραρντ! Η βιβλιοκριτική δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής, 26 Οκτωβρίου 2008.

Η επιστήμη, ισχυρίζεται ο κ. Γουνελάς, συμφωνώντας με τον κ. Σέρραρντ, μας οδήγησε στην προσπάθεια να αντλήσουμε τα νοήματα και τις σημασίες από ένα απρόσωπο και ουδετεροποιημένο έξω, ώστε όλα να αντλούνται από εκεί, καταργώντας κάθε εσωτερική διάσταση, η οποία ξεκινά ίσως από τον Ηράκλειτο και κορυφώνεται στο ευαγγελικό «Η Βασιλεία των ουρανών εντός υμών εστίν».

Τί θα πίστευε άραγε ο κ. Γουνελάς, εάν γνώριζε τον αληθινό ευαγγελικό λόγο και όχι τον κάλπικο: «Η Βασιλεία των ουρανών εντός ημών εστίν»!; Πώς θα έβλεπε την συμφωνία του με τον κ. Σέρραρντ!; Πότε περιμένει να καταλάβη ο κ. Γουνελάς ότι η σύγχρονη επιστήμη είναι μια βίαιη αντίδραση, μια βίαιη απόρριψη αυτής ακριβώς της κουραστικής και βαρετής εσωτερικής διαστάσεως, η οποία ουδεμία σχέση παρουσιάζει με τον καημένο Ηράκλειτο αλλά με τις ινδικές Βέδες;

Το Ευαγγέλιο γράφει το ημών με ήτα. Ο Κύριος λέγοντας «Η Βασιλεία των ουρανών εντός ημών εστίν» στους μαθητές Του εννοεί πως ο ίδιος ο Κύριος βρίσκεται ανάμεσά τους.

Γιατί ο Κύριος και η ένωσή μας μαζί Του είναι η Βασιλεία των ουρανών.

Κάτω από την επιρροή του Αυγουστίνου, ο οποίος επινόησε την εσωτερικότητα φέρνοντας μεγάλες καταστροφές στο ανθρώπινο πνεύμα, ο Δυτικός πολιτισμός προσέλαβε το ημών με ύψιλον εννοώντας την εσωτερικότητά μας και η οποία όμως δεν υπάρχει.

Αν η Βασιλεία των ουρανών βρίσκεται μέσα μας, γιατί να ενσαρκωθεί ο Κύριος, γιατί να θυσιαστεί;

Αν η Βασιλεία βρίσκεται μέσα μας τότε η αμαρτία πού βρίσκεται, έξω μας;

Γι’ αυτό και ο Αυγουστίνος επινόησε την ύπαρξη ορισμένων εκλεκτών αναμάρτητων, προορισμένων. Επειδή ακριβώς δεν μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα μέσα στον άνθρωπο η αμαρτία και η Βασιλεία των ουρανών.

Παιδιά του Αυγουστίνου είναι και ο Σέρραρντ και ο Γουνελάς, και οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το Ευαγγέλιο. Είναι απλώς εκλεκτοί. Αυτοί θα σωθούν στην εκκλησία του Αυγουστίνου.

6 σχόλια:

  1. Στο παρελθόν,και για μικρό χρονικό διάστημα,υπήρξα συνδρομητής στη Σύναξη. Συναντήθηκα με τον Γουνελά για κάτι που έγραφε το περιοδικό.Δεν θυμάμαι τίνος και τι ακριβώς ήταν.Θυμάμαι ότι μαζί μου είχα την Καινή Διαθήκη, έκδοση του 1904 του Πατριαρχείου Κων/πόλεως (μου την είχε δωρήσει μια μοναχή του Πατρίου την οποία συχνά επισκεπτόμουν για ιατρικούς λόγους).Συζήτησα με τον Γουνελά το συγκεκριμένο εδάφιο. Του είπα ότι ήταν διαφορετικά τα πράγματα.Επέμενε πως όχι,και έβγαλε μια Καινή Διαθήκη της Βιβλικής εταιρείας,για να μου επιβεβαιώση "του λόγου το ασφαλές".Αυτή την έκδοση συμβουλεύεσαι; τον ρώτησα.Απάντησε καταφατικά.Σηκώθηκα κι έφυγα.Δεν τον ξαναείδα και ποτέ από τότε (1985 δεν θυμάμαι) δεν έπιασα στα χέρια μου τη Σύναξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα θέλαμε πάρα πολύ το εδάφιο στο οποίο αναφερόμαστε να μας το γράψετε όπως είναι γραμμένο στην Καινή Διαθήκη που διαθέτετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ,
    Εγκρίσει της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

    ΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΙ
    Εκ του Πατριαρχικού Τυπογραφείου
    1912

    Ακολουθεί η Εισαγωγή και κατακλείει:
    Εν τη κατά Χάλκην Θεολογική Σχολή,
    τη 22 Φεβρουαρίου 1904

    ΤΟ ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ
    ΑΓΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ

    Κεφ. ιζ΄ 21 - 22 : "ιδού γαρ η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν.

    Το υπόμνημα παραπέμπει τους στίχους (20 - 21) σε Ιν.΄ α΄26. γ΄3. ιβ΄35. ιη΄36. Μτ. κδ΄΄ 23

    τους στίχους (22 - 23) σε Μρ.ιγ΄21. Μτ. κδ΄ 23 - 26.

    Σημείωση : Το ερώτημα τίθεται υπό των Φαρισαίων : "Επερωτηθείς δε υπό των Φαρισαίων πότε έρχεται η βασιλεία του Θεού,απεκρίθη αυτοίς και είπεν κλπ." και η απάντησις αυτούς αφορά. Η παραπομπή του υπομνήματος στο Ιν ιη΄ 36. αφορά στο διάλογο μεταξύ Πιλάτου Ιησού : "συ εί βασιλεύς Ιουδαίων" για να πάρει κι αυτός την απάντηση "η βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου".

    Οι Ζηζιούλες,Βασιλειάδηδες,Ράμφοι,
    Γουνελάδες και Γιανναράδες θέλουν εντός αυτών την βασιλείαν και αφήστε τους να ψάχνονται σαν τους Φαρισαίους.

    Όταν ρώτησαν οι μαθητές δόθηκε άλλη απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μην υπάρξει παρερμηνεία : Οι μαθητές δεν υπέβαλλαν ποτέ παρόμοιο ερώτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Γιατί τον λόγο του Κυρίου στον Πόντιο Πιλάτο δεν τον είχαμε συσχετίσει μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο περιορισμένος όμιλος ονομάτων που σας ανέφερα, έχει βρεί τη βασιλεία του Θεού στην (ήμαρτον Κύριε) ατέλεστη συνουσία. Κάτι σχετικό έχω γράψει στο δικό μου blogg με τίτλο "Η διαφθορά του ιερατικού και του μοναχικού σχήματος". Θα εκπλαγείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή