Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Μήνυμα για την ενότητα των Εκκλησιών

Ομιλία του κ. Βαρθολομαίου στην Ολομέλεια της Επιτροπής “Πίστης και Τάξης” του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στο Κολυμπάρι

«Βαθύ αίσθημα ταπεινότητας και όχι υπερήφανη επιμονή» απαιτεί η ενότητα, «ο δικός μας συνεχιζόμενος και επίμονος σκοπός», τόνισε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους Εκκλησιών, κηρύσσοντας την έναρξη της Ολομέλειας της Επιτροπής «Πίστης και Τάξης» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, που διεξάγεται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας των εκκλησιών και εξήγησε ότι ταπεινότητα «σημαίνει ότι είμαστε ταγμένοι να μαθαίνουμε από τους άλλους, καθώς και να μαθαίνουμε από διατυπώσεις που έχουν ήδη δοκιμαστεί μέσα στον χρόνο».
Επιπλέον, πρόσθεσε, «εννοείται ότι το να επιβάλλουμε τον τρόπο μας -είτε "συντηρητικά" είτε "φιλελεύθερα"- πάνω σε άλλους, είναι αλαζονικό και υποκριτικό!
Αντίθετα, η ειλικρινής ταπείνωση απαιτεί από όλους μας να είμαστε ανοιχτοί να δεχθούμε τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον· με άλλα λόγια, όπως περίπου και ο αρχαίος θεός Ιανός, καλούμαστε να δηλώσουμε τον σεβασμό μας στους μέσα στα χρόνια δοκιμασμένους τρόπους του παρελθόντος με προσοχή για την επουράνια ζωή που επιθυμούμε. Αυτή η "στροφή" προς το παρελθόν και το μέλλον είναι σίγουρα είναι ένα σημείο της προσπάθειας για μετατροπή του θρησκεύματος», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε, ακόμη, ότι «η αίσθηση της κλήσης και του επείγοντος χαρακτήρα της μετατροπής μάς επιτρέπουν να διακρίνουμε τα πεδία της κοινής μας υπηρεσίας και της κοινής μας αποστολής. Ως ξεχωριστές κοινωνίες - Εκκλησίες είμαστε "εύθραυστα κλαδιά"... Μαζί, ωστόσο, μπορούμε να γίνουμε ένας άνθρωπος υπό τη σκέπη ενός Θεού, δίχως να χωριζόμαστε μεταξύ μας, ούτε να βεβηλώνουμε τη διαθήκη του Κυρίου μας! Πράγματι, οι συνθήκες γι' αυτόν το νέο τρόπο είναι να αποφεύγουμε την ειδωλολατρεία και η συμφιλίωση».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «η ενότητα την οποία επιζητούμε είναι ένα άνωθεν δώρο, το οποίο εμείς οφείλουμε να επιδιώξουμε με επιμονή αλλά και με υπομονή· δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς, αλλά αρχικά από την Κρίση του Θεού και από τον "καιρό", όπως ονομάζεται η διάρκεια στην αρχαία ελληνική!

Παρόλ' αυτά, αυτό το ιερό δώρο της Ενότητας είναι κάτι το οποίο απαιτεί από εμάς δραστικές μετατροπές και αναπροσανατολισμό, ούτως ώστε με ταπεινότητα να επιστρέψουμε στις κοινές μας ρίζες της Αποστολικής Εκκλησίας και στη θρησκευτική κοινότητα των Αγίων, αλλά επίσης να εμπιστευθούμε εαυτούς και να αφεθούμε στην Ουράνια Βασιλεία και Εξουσία του Θεού. Ωστόσο, τέλος, η ενότητα μας υποχρεώνει σε ένα κοινό σκοπό σε αυτή τη ζωή, καθώς περιμένουμε την επερχόμενη· γιατί μας παραπέμπει προς μια ιερή υπηρεσία και αποστολή για την πραγματοποίηση αυτού του βασιλείου, όπως δηλώνουμε δια της προσευχής μα στον Κύριο "ως εν Ουρανώ και επί της Γης"! Αυτό είναι το ιερό δώρο που έχουμε κληρονομήσει. Αυτό, επίσης, είναι το ιερό έργο το οποίο βρίσκεται μπροστά μας! "Ας πορευθούμε λοιπόν εν Ειρήνη" (από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου), για να ανακηρύξουμε τα καλά νέα σε όλο τον κόσμο».

Στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ολομέλεια της Επιτροπής «Πίστης και Τάξης» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στάθηκε ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, πρόεδρος της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι δύναται να εκληφθεί «ως έμμεση και άμεση απάντηση προς όλους εκείνους, οι οποίοι απορρίπτουν τον διάλογο, αγνοώντας την ευθύνη της Εκκλησίας έναντι των διηρημένων χριστιανών και Εκκλησιών και έναντι του σύγχρονου κόσμου που απαιτεί τον διάλογο».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στο Νομό Χανίων, λέγοντας ότι «είναι όντως μεγάλη η χαρά και η τιμή για τον τόπο μας, για το Νομό μας, γιατί η παρουσία του Παναγιοτάτου διατρανώνει για μία ακόμη φορά τους δεσμούς που διαχρονικά ενώνουν την Κρήτη, την Εκκλησία της Κρήτης, με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Το Πατριαρχείο είναι ο τόπος της αναφοράς μας, είναι το κέντρο όχι μόνο της Ορθοδοξίας αλλά και της Ρωμιοσύνης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λοιπόν, βρίσκεται ανάμεσά μας, ευλογεί τον τόπο και τους ανθρώπους του...».

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=40082


Συμπεράσματα από την ολομέλεια του "Πίστις και Τάξις" στην Κρήτη

Διάκριση ως προς τα ζητήματα ηθικής φύσεως

Μέσω της προσεκτικής μελέτης συγκεκριμένων περιπτώσεων (case studies) –εκ των οποίων κάποιες σε αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως ο προσηλυτισμός, η ομοφυλοφιλία και η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα– η Επιτροπή θα ερευνήσει διακριτικά τον τρόπο με τον οποίο οι Εκκλησίες καταλήγουν στις θέσεις τους σε ζητήματα ηθικής φύσεως. Στόχος είναι η έναρξη διαδικασίας ανάπτυξης ενός οικουμενικά αναγνωρισμένου συνόλου δράσεων/βημάτων για την αντιμετώπιση από τις Εκκλησίες των ηθικών ζητημάτων.

Μιλώντας για αυτά που η Επιτροπή επιθυμεί να επιτύχει με τις μελέτες της ιδιατέρως με τη διάκριση στις Εκκλησίες σε ζητήματα ηθικής, ο διευθυντής της Πίστις και Τάξις, Αιδεσιμολ. Canon Dr. John Gibaut εξέφρασε δύο προσδοκίες: «Η πρώτη είναι ότι η μελέτη μπορεί να καταστήσει ικανές τις Εκκλησίες να έλθουν σε μια κοινή κατανόηση των ηθικών ερωτημάτων – πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Αλλά και αν αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχει τότε η δυνατότητα να μπορούν οι Χριστιανοί να πουν ο ένας στον άλλο: Διαφωνώ με την τοποθέτηση, αλλά σέβομαι τον τρόπο με τον οποίο έχεις φτάσει εκεί».
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=730


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ A L I E N (Σχόλιο στην ομιλία του κ. Βαρθολομαίου)

Στην Επιτροπή “πίστης και τάξης” του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ο κ. Βαρθολομαίος δέχτηκε την “κατάληψη”, που υποπτευόμαστε όλοι μας, από ξένη δύναμη. Ομολόγησε πώς είναι ο Ιανός, θεότης με δύο πρόσωπα, και γι' αυτό ο κ. Βαρθολομαίος πότε μιλά με το ένα, πότε με το άλλο! Στην επιτροπή μίλησε με το νέο του, μεταλλαγμένο, πρόσωπο και είπε:

«Ταπεινότητα σημαίνει να είμαστε ταγμένοι να μαθαίνουμε από τους άλλους. Αλαζονεία και υποκρισία είναι να επιβάλλουμε τον τρόπο μας πάνω σε άλλους». [Τώρα μπορούμε όλοι μας να καταλάβουμε τι εννοούσε ο μέγας γέρων της νεο-ορθοδοξίας κ. Γιανναράς όταν απεφάσισε πως ορθοδοξία είναι ένας τρόπος ζωής. Μία σχέση. Μία σχετικότης]

«Καλούμαστε να είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον. Αυτή η “στροφή” προς το παρελθόν και το μέλλον είναι η προσπάθεια για μετατροπή του θρησκεύματος». [Μήπως έγραψε και αυτή την ομιλία ο Ράμφος;]

«Η αίσθηση της κλίσης και του επείγοντα χαρακτήρα της μετατροπής μας επιτρέπουν να διακρίνομε τα πεδία της κοινής μας υπηρεσίας και της κοινής μας αποστολής».

Τι σημαίνουν αυτά τα δύο πρόσωπα; Με το ένα θα μιλά την ξύλινη γλώσσα του κληρικαλισμού, όπως μιλά ο κ. Ιερώνυμος σε κάθε ευκαιρία και με το άλλο την ζωντανή γλώσσα της σεξουαλικής απελευθερώσεως, την γλώσσα της εποχής μας!

Και όμως τίμιοι καθηγητές θεολογίας διαμαρτύρονται στον Αρχιεπίσκοπο και ασπάζονται την δεξιά του, σαν να είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστιανός! Τίμιοι και ονομαστοί κληρικοί, διαμαρτύρονται στον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας λογική και δικαιοσύνη. Όταν υπάρχουν ήδη αποδείξεις περί της διπλής ταυτότητος του κ. Ιερώνυμου.

Σαν το σκυλί του Παυλόφ οι Έλληνες μόλις βλέπουν ράσο προσκυνούν την πίστη και τον πιστό.

Συνεχίζει ο κ. Βαρθολομαίος:

«Το ιερό δώρο της ενότητας είναι κάτι το οποίο απαιτεί από εμάς δραστικές μετατροπές και αναπροσανατολισμό....»


Μερικές από τις δραστικές αυτές μετατροπές περιέχονται στα συμπεράσματα της ολομέλειας “πίστη και τάξη”:

«Πρέπει να επέλθει συμφωνία και στα προβλήματα ηθικής τάξεως όπως η ομοφυλοφιλία, τα βλαστικά κύτταρα, οι ιέρειες. Πρέπει να μπορεί η κάθε εκκλησία να μπορεί να πει στην άλλη: Διαφωνώ μεν στην τοποθέτηση αλλά σέβομαι τον τρόπο με τον οποίο έφτασε σ' αυτή την τοποθέτηση»!
[Χρησιμοποιούν τον γνωστό λόγο του Βολταίρου περί ελευθερίας!]

Επιτέλους θα ανακουφιστούν και οι δικοί μας ανώμαλοι αρχιερείς! Μας είναι γνωστό πως κορυφαίο μέλος του διαλόγου των εκκλησιών, το θερμοπαρακαλούσαν να μην κάνει πιάτσα στα πάρκα, τουλάχιστον με τα ράσα!

Επιτέλους με τις φεμινίστριες θα ξαναποκτήσει άντρες η εκκλησία στην Ιεραρχία της.

Πριν λίγο καιρό γεννήθηκε κοριτσάκι στις Ινδίες με δύο πρόσωπα! Θεωρείται από τους ντόπιους μετενσάρκωση του Θεού Βισνού.

Προτείνουμε ταπεινώς να υιοθετηθεί από την νέα οικουμενική εκκλησία ώστε να λατρεύεται σαν ζωντανό άγαλμα στην έδρα του νέου Ολύμπου του Πολυθεϊσμού, στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης!

Ο θεός να ευλογεί την Ορθοδοξία και τον κλήρο της, ο οποίος υποκρίνεται πως δεν καταλαβαίνει τίποτε και διαμαρτύρεται ορθοδόξως.

Ματαίως φιλοδοξεί και ο σεβαστός πρ. Ζήσης να συμπεριληφθεί η “ομολογία πίστεως” στα συμβολικά κείμενα της παραδόσεώς μας και να αναφέρεται σαν σύγχρονος πατέρας της εκκλησίας. Η Εκκλησία των Πατέρων δεν υφίσταται πλέον. Το θρήσκευμα αυτό μετατρέπεται:

Η τιμωρία όλων όσων υποκρίνονται τους Χριστιανούς χωρίς να 'χουν σαν σκοπό της ζωής τους την απόκτηση τού Αγίου Πνεύματος.

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

  1. Σοφά το είχε προβλέψει ο π. Φλωρόφσκυ. Οδεύουμε κατ΄ ευθείαν για την Εκκλησία των κατακομβών. Τα ψέμματα τελειώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή