ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΊΝΟΣ;
Η θρησκειολογία θα αλλάξει την παιδεία μας, αντικαθιστώντας την θεολογία. Θα δώσει μιά παγκοσμιοποιημένη αίσθηση στίς γνώσεις μας, θα μας απαλλάξει από τον επαρχιωτισμό μας. Οι πρωτόγονες θρησκείες όπως λίγο παληότερα οι πρωτόγονες φυλές βρίσκονται στην αιχμή της εξελίξεως και η μελέτη τους θα μας οδηγήσει μακρυά από τούς βάλτους της πίστεως στούς οποίους μάς καθήλωσε ο Χριστιανισμός.
Τα σημαντικά σημεία τού κειμένου που σχολιάζουμε, ξεκινούν με μιά προειδοποίηση: «Να γνωρίσεις μιά ξένη θρησκεία δέν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με κόπο, υπομονή και αγάπη. Ο σκοπός ανταμοίβει, γιατί όταν πετύχει γεννιέται μιά εσωτερική σχέση».
Συνεχίζουν με μιά δήλωση: «Αλλιώτικα από τις θρησκευτικές έννοιες το πράγμα θρησκεία δέν ζεί μόνο στο κεφάλι των ερευνητών. Υπάρχει έξω και εκεί περνάει μπροστά από τα μάτια τους».
«Η αντίδραση στό πράγμα θρησκεία εξαρτάται από την πίστη του καθενός. Υπάρχουν πιστοί χριστιανοί, πιστοί άθεοι και πιστοί της επιστήμης. Οι περισσότεροι εξ' αιτίας της πίστης τους δέν αντέχουν το πράγμα θρησκεία. Οι ορθολογιστές δέν αντέχουν να βλέπουν πως παρ' όλο τον διαφωτισμό, άνθρωποι συνεχίζουν να ελπίζουν σε κάτι "αναποτελεσματικό". Κομμουνιστές ηγέτες (οι άθεοι) καλούνται να ανακαλύψουν πώς το πράγμα θρησκεία αναζωπυρώνεται στίς μάζες, μόλις η εξουσία χαλαρώσει το ασφυκτικό σφίξιμο. Οι χριστιανοί πληγώθηκαν όταν στή δεκαετία του ’60 οι αποικίες της Ευρώπης αυτονομήθηκαν και ως πρώτο μέτρο (ελευθερίας) έδιωξαν από τη χώρα τους τούς λευκούς ιεραποστόλους».
«Δεν υπάρχει ένας ορισμός της θρησκείας. Όπως οι θεολόγοι, οι βιολόγοι ή οι ψυχολόγοι δέν μπορούν να ορίσουν τί είναι ο θεός, η ζωή ή η ψυχή, έτσι και οι θρησκειολόγοι δεν μπορούν να ορίσουν την θρησκεία».
«Το ουσιώδες ενώνει τίς θρησκείες, το επουσιώδες τις χωρίζει. Αυτό πού τίς χωρίζει συνιστά τήν ιδιαιτερότητα τής καθεμιάς».
«Οι ζωντανές θρησκείες μεταβάλλονται αδιάκοπα. Η μεταβολή αποτελεί τη ζωτική δύναμη τών θρησκειών. Η ιστορία των θρησκευμάτων κατέγραψε κατ`αρχάς τους διαφόρους "-ισμούς". Κανονιστικά μοντέλα θρησκειών. Από αυτά τα μοντέλα αναπτύχθηκε μιά προτίμηση γιά το υποτιθέμενο αμετάβλητο (η γνωστή μεταφυσική), γιά το ορθόδοξο, το οποίο έχει την υποστήριξη των περισσοτέρων. Ο υποστηρικτές του ορθοδόξου δέν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση το ανορθόδοξο, τίς περιθωριακές ομάδες, ούτε την θρησκευτική πρωτοπορία (τύπου ΜΟΟΝ), ούτε την λαϊκή θρησκευτικότητα.
Βλέπουν με περιφρόνηση τίς επονομαζόμενες νέες θρησκείες και θρησκευτικές κινήσεις. Και όμως η γνώση τους σημαίνει την είσοδο στην πλήρη θρησκευτική ζωή».
Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε από το κείμενο, όλα εκείνα τα σημεία πού θα μάς βοηθήσουν να κατανοήσουμε τόν τρόπο σκέψης τών συγχρόνων μας θεολόγων οι οποίοι αγωνίζονται παράλληλα μέ τήν ένωση τών εκκλησιών καί γιά τήν ένωση τών θρησκειών (τύπου ΒΑΣΙΛΕΙΆΔΗ).
Συναντούμε επίσης όλη την σύγχρονη θεολογία τής ετερότητος του Ζηζιούλα. Την σύγχρονη προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε από τον Δαρβίνο, να απελευθερωθούμε από τά δεσμά τού πολιτισμού. Αυτόν τόν πολιτισμό πού καταστρέφει τά ένστικτά μας, τήν φύση μας καί κατήγγειλε σάν μηδενισμό μέ πάθος γιά πρώτη φορά ο Νίτσε ονομάζει η σύγχρονη διανόηση πίστη. Διότι αγνοεί φυσικά την αληθινή πίστη. Έτσι ο διαφωτισμός που προέκυψε από την θεωρία του Δαρβίνου, κατέληξε πίστη, ο κομμουνισμός άθεη πίστη τής εξουσίας, o χριστιανισμός ρατσιστική πίστη στήν ανώτερη λευκή φυλή μέ τήν ανώτερη θρησκεία, πού ανεπτύχθη κατ' αρχάς στίς ιεραποστολές καί στη συνέχεια κατέκτησε το κέντρο.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, η ένωση όλων μέσω τού χρήματος, απαιτεί έναν πρωτόγονο πολιτισμό τόν οποίο μπορεί νά μάς προσφέρει μόνον η θρησκειολογία.
Μπορούμε νά καταλάβουμε λοιπόν ακόμη τί εννοούν "θεολόγοι" τύπου Γιαγκάζογλου καί Καλαϊτζίδη όταν κατηγορούν την ορθοδοξία γιά φανατισμό και οπισθοδρόμηση. Γιατί μαίνονται γιά τίς θρησκείες τής Νέας Εποχής (π.χ. κοινωνιολογία) καί νά εξηγήσουμε γιατί η νέα ανθρωπότης κατασκευάζεται μέ έρευνες καί μελέτες. Διότι η λογική, η υπέρτατη σήμερα λειτουργία, πρέπει νά εργάζεται συνεχώς γιά νά αποδεικνύει την ύπαρξή της. Καταστρέφοντας διαρκώς τό παλαιό και δημιουργώντας διαρκώς τό νέο, τό πρωτόγονο, όπως βλέπουμε σιγά-σιγά, διότι η λογική κατάγεται όπως και ο άνθρωπος τού Δαρβίνου, από τον πίθηκο. Η μεγάλη επανάσταση εναντίον τού πολιτισμού και της παιδείας πού ξεκίνησε μέ τόν Μηδενισμό, ολοκληρώνεται καθώς την διαχειρίζονται πλέον τής γής οι αγράμματοι.
Αμέθυστος
Προς το Blog σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
www.ksipnistere.blogspot.com
www.ksipnistere.gr
Σε διαβάζω αμέθυστε γιατί μου γουστάρει το παλαβό σου ύφος. Το Βασιλειάδη όμως τι τον μπλέκεις, όταν δεν καταλαβαίνεις τι λέει. Διάβασα όλα του τα βιβλία και ποτέ δεν έπεσες μέσα στις κρίσεις σου. Δεν λέω, είναι κι αυτός δυσκολονόητος, αλλά μήπως έχεις πάθει παράνοια. Εξομολογήθηκες ποτέ σου, να δεις μήπως έχεις κανένα δαιμόνιο. Κρίμα, γιατί είσαι καλός αγωνιστής της Ορθόδοξης πίστης μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφεις "Μπορούμε νά καταλάβουμε λοιπόν ακόμη τί εννοούν "θεολόγοι" τύπου Γιαγκάζογλου καί Καλαϊτζίδη όταν κατηγορούν την ορθοδοξία γιά φανατισμό και οπισθοδρόμηση." Έχεις κάποια πηγή για αυτό που κατηγορείς τον Γιαγκάζογλου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ δυο τελευταιοι ανώνυμοι σωστά μιλάει. Εσείς αποδεικνύεστε ανήξεροι και άσχετοι ή προδότες της Ορθοδοξίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦώτης
@ Ανώνυμος 1:05 π.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να έχεις δίκιο φίλε γιατί εμείς δεν γνωρίζουμε τον Βασιλειάδη από τα βιβλία του αλλά από τις ομιλίες του, από τα συνέδρια στα οποία λαμβάνει μέρος, από τα άρθρα του σε περιοδικά. Ελπίζουμε να μιλάμε και εμείς και εσύ για τον Πέτρο Βασιλειάδη. Για παράδειγμα βρήκαμε ένα κείμενό του στο αποκρυφιστικό περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε τον Απόστολο Παύλο ότι κατέστρεψε τον Χριστιανισμό. Νομίζουμε ότι ξέρουμε δύο διαφορετικά πρόσωπα και γι’ αυτό εκπλήσσεσαι.
@ Ανώνυμος 11:28 π.μ.
Σαν μοναδική πηγή για τον κ. Γιαγκάζογλου έχουμε τον ίδιο τον κ. Γιαγκάζογλου. Τον ακούμε, τον βλέπουμε, έχουμε τα γραπτά του στη Σύναξη, τις ομιλίες που κάνει στους ναούς για να πείσει τους ανθρώπους ότι πρέπει να αλλάξει η θεολογία σε θρησκειολογία. Ο κ. Καλαϊτζίδης με τον οποίο ο κ. Γιαγκάζογλου έχουν συστήσει συμμορία το έχει γράψει αυτό σε ένα κείμενο του στην αγγλική γλώσσα που κυκλοφορεί σε ευρωπαϊκό θεολογικό περιοδικό. Υπάρχει βεβαίως και η συμμετοχή τους στο πασίγνωστο βιβλίο Ιστορίας.
Nα, αυτό είναι που έλεγα, αδελφέ Αμέθυστε. Διάβασες τον τίτλο (που έβαλε το περιοδικό) και όχι το κείμενο, που είναι περίληψη μελέτης του (την οποία μάλιστα εξεταστήκαμε) και είναι γραμμένη εδώ και 15 χρόνια και νομίζω είναι και στην ιστοσελίδα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μια πληροφορία. Ο Βασιλειάδης ήταν (μπορεί να είναι ακόμη) στην συνοδική επιτροπή διαχριστιανικών σχέσεων και πριν δέκα χρόνια εισηγήθηκε την έναρξη διαλόγου με τους εκπροσώπους του παλαιού εορτολογίου. Μας είχε διαβάσει τότε την εισήγησή του - που βέβαια έμεινε στο αρχείο - και μας είχε πει ότι βρίσκεται σε διάλογο ή καλές σχέσεις με έναν επίσκοπο, Αίτνας νομίζω της Αμερικής. Ένας Αμερικανός μεταπτυχιακός μας είχε διαβάσει τα σχόλιά του, θετικά σε γενικές γραμμές, για τον Βασιλειάδη. Εμάς τουλάχιστον τους παραδοσιακούς μας εκτιμούσε περισσότερο. Και εν πάσει περιπτώσει είχαμε οφεληθεί από τις παραδόσεις του περισσότερο από των άλλων, στην πλειοψηφία τους αδιάφορων πνευματικά. Θεώρησα καθήκον μου να αποδώσω δικαιοσύνη, τουλάχιστον για όσα γνωρίζω από πρώτο χέρι.
Καλό Τριώδιο
Φίλε και αδελφέ χαιρόμαστε για τον λόγο σου. Όσον αφορά τον Βασιλειάδη δεν περιοριστήκαμε στην ανάγνωση του τίτλου και μόνο. Δυστυχώς είναι εναντίον της Εκκλησίας. Όπως και η τελευταία του δράση. Μπορεί να έχει αλλάξει πολύ ο άνθρωπος σε αυτά τα τελευταία 15 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δεν είδα πουθενά αυτά που λες. Μελετώ π.χ. για το σχολείο μου την επίκαιρη μελέτη του (http://users.auth.gr/~pv/detailed_bibliography.htm στην εορταστική του ομιλία "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ") και μια και είμαστε στα προεόρτια της εορτής και συ γνωρίζεις αρκετά καλά το θέμα μπορείς να καταλάβεις τι είναι να μιλάς σε ως επί το πλείστον άθεους ή αγνωστικιστές καθηγητές άλλων σχολών. Αυτό δεν είναι αγώνας..."εναντίον της εκκλησίας". Τέλος πάντων εκτιμώ το λόγο σου, αλλά επίτρεψέ μου να διαφωνώ για το ύφος σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνωνυμε 11:59 π.μ., επιτρεψε μου να σου ότι δεν ξέρεις που πάνε τα τέσσερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Ανώνυμος 11:59 π.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ, όταν λέμε εναντίον της Εκκλησίας εννοούμε αυτό:
«Αν όμως σε ιστορικό επίπεδο πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, στο θεωρητικό/θεολογικό η οριζόντια-εσχατολογική θεώρηση ήταν πάντοτε κυρίαρχη. Η (παύλεια) κάθετη-σωτηριολογική θεώρηση κατανοούνταν πάντοτε μέσα στη συνάφεια της οριζόντιας-εσχατολογικής. Αυτός είναι ο λόγος που η λειτουργική πράξη και εμπειρία της αρχέγονης Εκκλησίας ήταν αδιανόητη χωρίς την κοινωνική της διάσταση.
Εκεί που η απάντηση είναι δυσκολότερη είναι στο ερώτημα: πώς και γιατί η περί Ιησού πρωτοχριστιανική παράδοση μετατοπίστηκε από το προφητικό/ηθικό/διδακτικό -αλλά και μορφολογικά λογιακό/σοφιολογικό- μοτίβο της Πηγής των Λογίων, στην (παύλεια) σωτηριολογική θεολογία και μορφολογικά στον ιστορικό τύπο του κατά Μάρκον (και των λοιπών συνοπτικών ευαγγελίων).
Πώς δηλαδή η τελετουργία εξελίχθηκε σε ιστορία, και πώς η προφητική ηθική διδασκαλία του Ιησού επικαλύφθηκε, ή ακόμη και παραμερίστηκε, από την σωτηριολογική εκδοχή της».
Πηγή: ΑΒΑΤΟΝ Απρίλιος 2009
Η ιδιοπροσωπία της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι η κάθετη διάσταση, αντιθέτως των Καθολικών είναι η οριζόντια.
Η κάθετη διάσταση δημιούργησε τα νέφη των Αγίων. Η οριζόντια διάσταση μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργήσει ούτε έναν Άγιο.
Εάν υιοθετήσουμε τον Βασιλειάδη, Ορθόδοξη θεολογία δεν θα υφίσταται πλέον. Γι’ αυτό το συμπέρασμά μας είναι ότι ο Βασιλειάδης ψεύδεται σε όλα όσα γράφει!
Τί ωραία τα κατανοειτε ολα βρε παιδιά και λέτε ο,τι θέλετε. Πότε η κάθετη στάση έδωσε αγίους; Αγαπάτε Αλλήλους, αν δεν αγαπήσω τον αδελφό μου που τον βλέπω πως να αγαπήσω τον Θεό που δεν τον βλέπω, η Παραβολή της τελικής Κρίσης τα λέει όλα. Η αγιότητα προκύπτει μέσα απο την μετοχή στην αγιότητα του Θεού εν εκκλησία και μυστηρίοις κι οχι απο μια προσωποκεντρική (βουδιστικού τύπου) μη κοινωνική και αγαπητική πνευματικότητα. Αχ δύσκολα τα γράμματα παιδιά... Αλλά τουλάχιστον διαβάστε και λίγο Ευαγγέλιο... Καλός ο γέροντας αλλά και λίγο διάβασμα δεν θα σας κολάσει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ διαβάζουμε διαφορετικά γράμματα. Κάθετη διάσταση σημαίνει μετοχή στήν αγιότητα τού Θεού, δηλ. απόκτησις τού Αγίου Πνεύματος. Δέν χρειάζεται να ξύνεις το κεφάλι σου γιά να κατεβάζεις ιδέες. Τίς διαθέτεις από κοιλίας μητρός ευλογημένε!
ΑπάντησηΔιαγραφή