Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Ο ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Σήμερα Μαύρος Ουρανός, σήμερα Μαύρη μέρα! Ο παλαιός άνθρωπος σκοτώνει τον Θεό Δημιουργό Του, αφού πρώτα σκότωσε τον εαυτό του, δια της κακίας! Σήμερα ο παλαιός άνθρωπος αυτοκτονεί για πάντα, εφόσον σκοτώνει τον Θεό Δημιουργό Του που είναι και ο εαυτός του. Μετά Χριστόν είναι αλήθεια πώς δεν θα ξαναζήσει πλέον παλαιός άνθρωπος, τουλάχιστον στα όρια του εκχριστιανισμένου κόσμου. Ο παλαιός άνθρωπος πέθανε αυτοκτονώντας, κρεμασμένος στο καταραμένο δένδρο που δεν μπορούσε, που ήταν αδύνατον να δώση καρπό. Μαζί με τον Ιούδα! Απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας πως ο θησαυρός του ήταν και είναι η εξουσία! Και το χρήμα, το απόλυτο σύμβολο της εξουσίας! Αυτή η εξουσία σταύρωσε τον Κυριό μας, μέσα σε μιά μεγαλειώδη αποκάλυψη μίσους, γύρω από τον παθόντα Χριστό.

Ο παλαιός άνθρωπος αποκάλυψε τον θησαυρό του, τα δικαιώματά του, την ίδια ώρα που νόμιζε πως απελευθερωνόταν από τον Θεό ο οποίος παρενοχλούσε την συνείδησή του, καλώντας τον να επιστρέψει εις εαυτόν.

Ο Επίσκοπος Κερκύρας, περιγράφει την αποκάλυψη αυτή με μεγαλειώδη τρόπο, στο κείμενο που αφιέρωσε στον Ελκόμενο Χριστό! Στην εικόνα του θεού να πορεύεται πρός τον θανάτο σαν ο μεγαλύτερος κακούργος από το ίδιο το δημιούργημά Του.

Ο Θεός αγαπά τόσο πολύ τον άνθρωπο ώστε προσλαμβάνει την φύση του και την σώζει! Δεν προσλαμβάνει όμως την εξουσία, η οποία είναι παρά-φύσιν, έξω από την ουσία του ανθρώπου. Και αυτή ακριβώς τον σκοτώνει.

Με το πρόσωπο του Φαρισαϊκού κληρικαλισμού, οι οποίοι την εποχή εκείνη σαν συνεχιστές του Μωυσή (όπως σήμερα σαν συνεχιστές του Χριστού) είχαν το δικαίωμα να εκφράζουν την αλήθεια! Και να σώζουν με αυτήν! Αυτονομώντας την από τον Θεό που την έδωσε!

Με το πρόσωπο του Πιλάτου, εκφραστού της εξουσίας, η οποία έχει το δικαίωμα στην ζωή και στον θάνατο.

Με το πρόσωπο των στρατιωτών, οι οποίοι δεν δρούν ποτέ τους σαν εκτελεστικά όργανα της εξουσίας, αλλά σαν όργανα της δικής τους εξουσίας, του δικαιώματος να διασκεδάζουν με τον ανθρώπινο πόνο, με την ανθρώπινη αδυναμία, οι δυνατοί! Με το πρόσωπο του λαού και το δικαίωμά του στο θέαμα. Αυτός που τους έδωσε τον άρτο έπρεπε να τους δώσει και το θέαμα!

Αυτό είναι το αιώνιο πρόσωπο τού παλαιού ανθρώπου! Ο ίδιος ο Χριστός προσέλαβε και την εξουσία, κάνοντας τήν υπέρτατη θυσία, στο πρόσωπο τού Μεγάλου Κωνσταντίνου. Κάτι που δημιούργησε στην Ιστορία τον υπέρτατο και μοναδικό και ανεπανάληπτο Βυζαντινό πολιτισμό.

Καί όμως ταυτόχρονα στη Δύση είχε αρχίσει η δρομολόγηση ενός διαφορετικού Ιστορικού γεγονότος. Η γέννηση του ΝΕΟΥ ανθρώπου! ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ.

Όχι του Καινού ανθρώπου της Εκκλησίας, όχι του παλαιού της πτώσεως, αλλά του ΝΕΟΥ, που κυριαρχεί σήμερα, που δημιούργησε τον σύγχρονο πολιτισμό βασιζόμενο στην Εκκοσμίκευση της Εκκλησίας, δηλαδή στην μετάλλαξη του παλαιού ανθρώπου με ορισμένα στοιχεία του Καινού, του Χριστιανού. Κατασκεύασε ένδυμα Φωτός. Την αιώνια νεότητα, η οποία με την βοήθεια της Επιστήμης έχει σαν στόχο της την αφθαρσία της αμαρτίας!

Ονομάσθηκε στην αρχή υποκείμενο, στη συνέχεια Εγώ σκέπτομαι άρα υπάρχω, προχώρησε στην εξατομίκευση, αντάλλαξε τον Χριστό με τους αποστόλους Του. Κατήργησε την Θεότητα του Κυρίου για να ζήσει στην Ιστορία σαν Μεσσίας. Σήμερα βασίζεται στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ονομάζεται ΠΡΟΣΩΠΟ, και είναι ο άνθρωπος της Ευθύνη! Απελευθερωμένος από τη Φύση, λατρεύει οτιδήποτε αφύσικο, διότι την Φύση προσέλαβε ο Κύριος, και επομένως για να ευτυχήσει πρέπει να υπακούση στο θέλημα του Θεού!

Υπερβαίνοντας την Φύση λοιπόν, αυτοσυνείδητα, ορίζει ο ίδιος την ελευθερία του σαν ευθύνη, σαν την σύνδεση του προσώπου με τις σκέψεις, τα λόγια και τα έργα του.

Απορρίπτει τον Θεό ριζικά και απόλυτα, βάζοντας στήν θέση του το ΤΙΠΟΤΑ, μπαίνοντας στην θέση του Θεού, δημιουργώντας τον εαυτό του εκ του μηδενός, βαπτίζοντάς τον δέ στην αλήθεια τής κοινωνίας, τής εκφράσεως και τής πληροφορίας, τού δίνει και τήν ποθητή αιωνιότητα!

Η παλαιά Εξουσία που σκότωσε τον Κύριο, σαν ατομικότης, μοιράζεται σήμερα παντού και σε όλους, με τον πολιτισμό τών δικαιωμάτων, του Ορθολογισμού, του πολιτικώς ορθού. Μελιζόμενη και μηδέποτε δαπανώμενη, διότι το βασίλειο της είναι ο αιώνας τούτος! Ο οποίος μας ανήκει και έχουμε το δικαίωμα να τον κάνουμε ό,τι θέλουμε, να τον οικονομήσουμε σύμφωνα με τα πάθη μας και τους λογισμούς μας.

Ο ΝΕΟΣ άνθρωπος δέν είναι άθεος. Είναι ο ίδιος θεός. Δέν κατέχεται απο την αλήθεια, ούτε την κατέχει. Την ομολογεί!

Ομολογεί ότι ο Κύριος είναι ο Θεός. Μία συνομολογία με τον Θεό κατά κάποιο τρόπο, καθότι όμοιος Θεού, ομού –λέγω, καθότι τα λόγια μου είναι ο εαυτός μου, το όνομά μου, η μορφή μου, τα πνευματικά μου στοιχεία. Δέν είναι λόγος αυτονομημένος από αυτόν που τον εκφέρει, δέν είναι κοινός Λόγος, Ξυνός λόγος. Έχει μία απόλυτη ταυτότητα! Η Σωτηρία του βασίζεται στην αποκάλυψη του Θεού. «Ώς Θεοί Εστέ». Έτσι ενωμένος με τον Λόγο του Θεού, γίνεται όμοιος μ’Αυτόν, ενσαρκώνει Χριστόν. Γίνεται Επώνυμος!

Ο Καινός άνθρωπος, ο ταπεινός, ο αληθινός Χριστιανός, έχει ορισμένες προϋποθέσεις που δέν αρμόζουν στην εξουσία! Όπως τις περιγράφει ο Ευάγριος, στα κεφάλαια του «περί διακρίσεως λογισμών και παθών» στα κεφάλαια 17 και 18! «Η λογική Φύση του ανθρώπου θανατώθηκε με την πτώση από την κακία». (Γι’αυτό και δέν καταλαβαίνουμε τίποτε, ούτε αυτά που διαβάζουμε και την έλλειψη κατανοήσεως την αντικαθιστούμε με το νόημα).

Επομένως δέν μπορούμε να μιλήσουμε για ψυχή ανθρώπου, χωρίς το λογικό μέρος. Αυτό που απομένει το θυμοειδές και το επιθυμητικό, σάν ψυχοειδές, το ερευνά η Ψυχανάλυση και η συγχρονη Ψυχολογία.

Αυτή την λογική Φύση που θανατώθηκε λοιπόν, την ανασταίνει ο Χριστός με την θεωρία της αιωνιότητος, δηλαδή της Βασιλείας τών Ουρανών, η οποία αφορά τον άνθρωπο και τής Δευτέρας παρουσίας που αφορά τον κόσμο. «Ο Πατήρ δέ εκ τών Ουρανών, την πιστή ψυχή που πεθαίνει τον θάνατο του Χριστού, αντικαθιστώντας την Χαμένη του λογική με τον Λόγο δια της Πίστεως, την ανασταίνει δια μέσου της Γνώσεως Του».

Μόνον έτσι ο νούς απεκδύεται τον παλαιό άνθρωπο και τον ΝΕΟ και ντύνεται τον καινό, τον άνθρωπο της Χάρης!

Στόν αιώνα της λατρείας τών παθών και τών επιθυμιών, του άκρατου ναρκισσισμού του ΕΓΩ, ο καινός άνθρωπος του Χριστού, μοιάζει με του πρωτόγονους τών φυλών που ανακαλύπτουν οι ανθρωπολόγοι, χαμένους στις ζούγκλες της ανυπαρξίας, έξω από την Ιστορία.

Η λατρεία τών παθών έφτασε σε τέτοια αποθέωση, πού «θεολόγοι» σαν τον κ. Ζηζιούλα, αφαίρεσαν έδιωξαν τα πάθη τού Κυρίου από την Εκκλησία, διότι ανακαλούσαν ευθύς αμέσως τα πάθη τού ανθρώπου, αντικαθιστώντας τα με την δόξα του εσχατολογικού Χριστού.

Τρείς δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Οι εξής δύο: Ο Καινός Άνθρωπος του Χριστού ή ο κενός σύγχρονος της Νεωτερικότητος, τουτέστιν ο παλαιός με ένδυμα νέο.

Όσο νέο κρασί και να μπεί στούς παλαιούς ασκούς παλαιό θα παραμείνει. Υποδουλωμένο στον άρχοντα τού αιώνος τούτου.

Καί ένα πασχαλινό αυγό δώρο στούς ταγούς τής Νεοορθοδοξίας: Πώς είναι δυνατόν με τα άθεα υλικά του Κάντ και του Χάϊντεγκερ, με τα υλικά πού χρησιμοποιήθηκαν για να διαλυθεί ο Χριστιανός και ο Χριστιανισμός, να κατασκευαστεί Χριστιανικό πρόσωπο;

Αμέθυστος

12 σχόλια:

  1. Γράφετε : "Καί όμως ταυτόχρονα στη Δύση είχε αρχίσει η δρομολόγηση ενός διαφορετικού Ιστορικού γεγονότος. Η γέννηση του ΝΕΟΥ ανθρώπου! ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ". Επ΄ αυτού, θα είχα να κάνω την εξής παρατήρηση.

    Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, ο Αυγουστίνος απέκλήθη "ιερός" από την Εκκλησία, πριν αυτή κοπεί σε δυο κομμάτια από τους Δυτικούς.

    Δεν έχω διαβάσει τον π. Ρωμανίδη, που νομίζω, σ΄ αυτόν οφείλεται η ανάδειξη του ιερού Αυγουστίνου, ως ενόχου, για όσα ακολούθησαν και ενδεχομένως προηγήθηκαν του Σχίσματος. Θα έχετε δε υπόψη σας, ότι όσο εμείς κατηγορούσαμε του Λατίνους για τον (μετά το Σχίσμα) άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, άλλο τόσο κι εκείνοι μας κατηγορούσαν για τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Το φέρνω αυτό σαν παράδειγμα.

    Δεν έχω διαβάσει επίσης αυτά που έχει γράψει ο ιερός Αυγουστίνος. Νομίζω όμως ότι αυτή η "αποκαθήλωση", που κάνει ο π. Ρωμανίδης, φορτώνοντας όλα όσα έγιναν στον Αυγουστίνο, είναι τολμηρή αλλά συνάμα και επικίνδυνη. Δίνει την αφορμή για έναν αναθεωρητισμό : την μελέτη της Ιστορίας και τη συγγραφή νέας, πράγμα το οποίο δικαιώνει απόλυτα αυτό που αποκαλείται Νεωτερικότητα.

    Ο Αυγουστίνος έγραψε, αυτά που έγραψε και η Εκκλησία, η τότε αδιαίρετη, τον αποκάλεσε "ιερό". Αν αυτόν τον ξηλώσουμε, πολύ φοβάμαι ότι θα προχωρήσουμε και σε άλλους. Μάλλον, όμως, προχωρήσαμε. Τις Οικουμενικές Συνόδους τις γκρεμίσαμε, τους δε Πατέρες θεωρήσαμε πλανηθέντες υπό του αρχεκάκου. Δεν λένε : "Ενός κακού μύρια έπονται";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μας κ.Κυπριανέ Καλή Ανάσταση. Κατά την φιλική μας γνώμη το ότι οι Πατέρες ονόμασαν τον Αυγουστίνο, τον μεγαλύτερο και τον μοναδικό Πατέρα τής Δυτικής Εκκλησίας, ο οποίος είχε και το χάρισμα τών δακρύων, Ιερό, νομίζουμε φτάνει. Δέν μίλησε ο Ρωμανίδης κατά τού Αυγουστίνου. Μιλά η Δύση υπέρ του, σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα συμπεράσματα βγαίνουν εύκολα. Δέν άρχισε η κατολίσθηση επειδή αφαιρέθηκε ο λίθος Αυγουστίνος από το οικοδόμημα τής Εκκλησίας.
    Καί αυτά τα περί κοινής Εκκλησίας πρό τού σχίσματος όταν διευκρινισθούν θα αφήσουν πολλά κενά στις πεποιθήσεις μας. Σήμερα πχ.το σύνολο τής Ρωσικής θεολογίας κυριαρχείται από τον Αυγουστίνο, στην προσπάθειά της να εξελίξη την θεολογία. Μήν σάς μπερδεύει ο Γιανναράς. Είναι ένας από τούς πιστότερους μαθητές τού Αυγουστίνου.
    Καλή Ανάσταση και Καλό Παράδεισο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και ομοίω σας εύχομαι Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ένα δεύτερο σχόλιο σε αυτό :

    "Ο ΝΕΟΣ άνθρωπος δέν είναι άθεος. Είναι ο ίδιος θεός. Δέν κατέχεται απο την αλήθεια, ούτε την κατέχει. Την ομολογεί!".

    Οι ίδιοι οι οικουμενιστές (νέοι άνθρωποι) αρνούνται να δεχθούν την ομολογιακού χαρακτήρα πίστη. Το έχω σχολιάσει σε σχετικό άρθρο του ιστολογίου που διαχειρίζομαι (βλ. "Στο διαδίκτυο της βλακείας"). Οι πιθανόν άλλοι "νέοι", για τους οποίους γράψατε ότι "ομολογούν", αν και δεν κατέχονται ή κατέχουν την αλήθεια, μάλλον θα έλεγα ότι "προφέρουν". Καθόλου δεν ομολογούν με την καθ' ημάς χριστιανική έννοια του όρου, όπως πχ. άγ. Μάξιμος ο Ομολογητής (του έκοψαν χέρια και γλώσσα).

    Αυτά τα ολίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό Πάσχα!

    «Εν κρυπτώ ελάλησα ουδέν» (Ιω. 18,20).

    Αν αυτά που λέω κρυβόμενος κάτω απ΄ την
    ανωνυμία είναι αλήθεια, αυτά που λέω για
    τα ίδια θέματα στο φανερό δεν είναι αλήθεια.
    Έτσι είμαι άνθρωπος-«τσικρίκι». (Με το
    τσικρίκι οι παλιές γυναίκες έκαναν το
    νήμα κουβάρι).

    Για μένα δεν φτάνει η διανοητική προσπάθεια.
    Οι αφορισμοί του είδους αυτού είναι ένα
    ατέλειωτο διανοητικό παιχνίδι.

    Ακόμα και το κατ΄εξοχήν βίωμα, η βασιλεία
    του Θεού εντός ημών, δεν είναι παρά μια
    θεωρία περί της αιωνιότητος!

    Αντί για τους αφορισμούς είναι καλύτερες
    η προσευχή και οι ιεροτελεστίες της
    Εκκλησίας μας.

    Αυτές όμως ενοχλούν το Διάβολο.
    Να τί γράφει επί λέξει σε γράμμα του
    στον Άψινθο: « Θα αποσπάσωμε την
    την προσοχή των ανθρώπων από
    εκείνο που Αυτός είναι και από εκείνα
    που Αυτός λέγει. (…) Στη θέση της
    πραγματικής παρουσίας του Εχθρού –
    που την αισθάνονται οι άνθρωποι στην
    προσευχή και τα Μυστήρια – αντικαθιστούμε
    τον Ιησού απλώς με μια πιθανή, μακρινή
    και αδέξια μορφή, που μιλούσε μια παράξενη
    γλώσσα και απέθανε προ καιρού. Μια τέτοια
    μορφή δεν μπορεί να είναι αντικείμενο
    λατρείας…. Επί πλέον αφού οι περιγραφές
    περί Ιησού δεν είναι ιστορικές, θρησκεία
    τέτοιου είδους είναι ψευδής απέναντι της
    ιστορίας υπό άλλη έννοιαν. Λίγα μόνον
    άτομα και ούτε ένα έθνος δεν έρχονται στον
    Εχθρό με τη μελέτη της βιογραφίας του
    Ιησού.» (Κ.Σ. Λιούις, Τακτική του Διαβόλου,
    Μετάφρασις Αντωνίου Θηβαίου, Εκδόσεις
    Π.Πουρναρά, Θεσσαλονίκη).

    Οι σκέψεις μου στο κείμενό σας έγιναν
    εντελώς αγνώριστες. Ποτέ δεν τις χρησιμοποιώ
    με αυτήν την έννοια. Η ελευθερία δεν είναι
    μόνον ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος δεν είναι
    ελεύθερος, αλλά τίθεται υπό κηδεμονίαν.
    Πρέπει να τις διευκρινήσω γιατί πιστεύω
    ότι η παρανόηση είναι αθέλητη.
    Δεν έχω καμία αμφιβολία για την καλή
    προαίρεση των συντακτών των κειμένων
    που διαβάζω, γι΄ αυτό και δεν κατακρίνω
    τον συντάκτη, αλλά εκφράζω τη διαφωνία
    μου με το περιεχόμενο, όταν δεν συμφωνώ
    με αυτό.
    Πιστεύω ότι ο σίγουρος τρόπος να αρρωστήσει
    Κανείς είναι να κατακρίνει και να μνησικακεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ομολογούντες την ασθένειάν μας προσερχόμαστε στον Κύριον ή στέλνουμε τους φίλους μας καλούντες αυτόν ως ιατρόν και της αντιλήψεως αυτού τυγχάνομεν.
    Επιμένουμε στην ομολογία αντί της ανωνυμίας διότι ο Εχθρός μετασχηματίζεται εις άγγελον φωτός. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος λέει τι, για να συνδέσουμε το ήθος με τα λόγια του. Ο ορθολογισμός με το ένδυμα της ανωνυμίας διασπά την ενότητα ήθους και λόγων, ήθους και επιστημονικής ερεύνης, για να διαιωνίζεται η εκμετάλλευση των θυμάτων (των ελαχίστων) και του Κυρίου Ιησού (ή αυτοίς εποιήσατε εμέ εποιήσατε)(Οι ναζί έκαναν πειράματα με ανθρώπους πειραματόζωα, βλέπετε την κινηματογραφική ταινία του Ίγκμαρ Μπέργκμαν "Το αυγό του φιδιού").

    «Ίνα εξισχύσητε καταλαβείν συν πάσι της αγίοις, τι το πλάτος και το μήκος και ύψος και βάθος. Γνώναι τε την υπερβάλλουσαν της γνώσεως αγάπην του Χριστού, ίνα πληρωθήτε εις παν το πλήρωμα του Θεού» (Εφες. Γ΄΄, 18).

    «Και ουχ ως τινάς φασί κακοδιδασκαλίαις υπαγόμενοι ότι καθάπαξ απέθανεν ο άνθρωπος και όλως ου δύναται τι αγαθόν διαπράξασθαι. (…) Θεώρησον άρρητα μυστήρια ψυχής, ής περιαίρει Κύριος το επικείμενον σκότος και αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται αυτή! (ώστε γενέσθαι εις νύμφην και κοινωνικήν αυτού, του κεκράσθαι εν πνεύμα μετ΄ αυτού είναι καθώς φησίν: «Ο κολλώμενος τω Κυρίω εν πνεύμα εστί» (Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος, Ομιλία 46η ). Πού η φιλοσοφία και η γνώση ενώπιον της αγάπης του Κυρίου Ιησού Χριστού της υπερβάλλουσας της γνώσεως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ μας φίλε καλημέρα, θα θέλαμε να προσθέσουμε ένα γεγονός τπ οποίο δεν έχει προσεχθεί ιδιαιτέρως στην γέννηση τού Κυρίου.
    Γινόταν απογραφή πληθυσμού και λογω των γεγονότων η Θεοτόκος με τον Κύριο αμέσως μετά την Γέννηση έφυγε εξορία στην Αίγυπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το σχέδιο της θείας Οικονομίας οικονόμησε, ώστε να ακούμε τα ονόματά τους στη "βίβλο γενέσεως Ιησού Χριστού". Η ιδία οικονόμησε την φυγή στην Αίγυπτο, την οποία προεικόνιζε η φυγή των Εβραίων, πάλι στην Αίγυπτο, για να γλυτώσουν από την σιτοδεία που τους μάστιζε.

    Δεν έφυγε ο Χριστός για να κρυφθεί. Έφυγε για να ζήσει, όπως έζησαν και οι κατά σάρκαν πρόγονοι του Ιωσήφ "άνδρα Μαρίας, εξ ης εγεννήθη Ιησούς ο λεγόμενος Χριστός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστούμε κ.Κυπριανέ, είσαστε πολύ διαφωτιστικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος5/4/10 12:58 π.μ.

    ΣΑς ευχαριστούμε όλους για την ατελείωτη φλυαρία σας,και κυρίως τον αμέθυστο που στο "κείμενό" του,δεν αφήνει τίποτα όρθιο! είσαστε.. ήρωες! μπράβο! μας γεμίσατε με το χάααος σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος5/4/10 5:46 μ.μ.

    Αυτός ο θείος που διαμαρτύρεται, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να σας διαβάζει1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

    Έχετε δίκιο για την φλυαρία μου και σας ζητώ συγνώμην.
    Ούτε σεις βέβαια είστε υποχρεωμένος να διαβάζετε τις φλυαρίες μου.
    Ίσως αν δίνατε αυτή τη συμβουλή στον εαυτό σας να μην νιώθατε την ανάγκη να συμβουλέψετε και τους άλλους. Έτσι θα αποφεύγατε να δείξετε πικρός.
    ΄Δίκιο έχετε, αγάπη δεν έχετε.

    Αντιγράφω αυτά τα λόγια από τα "Ντεζιντεράτα" για να τα χαρείτε:
    " Προχώρει ήρεμα μέσα στο θόρυβο και στη βιασύνη και ενθυμού πόση ειρήνη υπάρχει στην ησυχία.

    Όσο είναι δυνατό, χωρίς να υποταχθείς, να έχεις καλές σχέσεις με όλους τους ανθρώπους.

    Πες την αλήθεια σου ήσυχα και καθαρά και άκου και τους άλλους, ακόμα και τον ανόητο και τον αμαθή. Κι αυτοί έχουν την ιστορία τους.

    Να αποφεύγεις του φωνακλάδες και επιθετικούς ανθρώπους, είναι ενοχλήσεις για το πνεύμα.

    Αν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, μπορεί να γίνεις μάταιος και πικρός. Πάντα θα υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι από σένα".

    Τί ωραίοι που είναι οι μοναχοί, που έχουν ως κανόνα να μη μιλούν ποτέ, αν δεν ερωτηθούν!

    Πρέπει να σωπαίνει κανείς ιδίως όταν απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν θέλουν να ξέρει με ποιους μιλάει και σε τί πιστεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή