Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Βρετανός ερευνητής μολύνεται από ιό του computer

Spiegel Online, 27.5.10

Τα εμφυτεύσιμα ηλεκτρονικά θα βοηθήσουν μελλοντικά την αντιμετώπιση ασθενειών και την υποστήριξη συστημάτων ασφαλείας. Όσο ελκυστική και να είναι η τεχνολογία, τόσο τρωτή είναι. Αυτό έδειξε ένας Βρετανός ερευνητής πάνω στον εαυτό του.

Ο Dr. Mark Gasson δείχνει υγιής. Και όμως ο ερευνητής από το Cybernetic Intelligence Research Group an der University of Reading έχει μολυνθεί. Όχι όμως με τον ιό της γρίπης ή άλλη κανονική ασθένεια. Φέρει στο σώμα του ένα ιό των ηλεκτρονικών υπολογιστών- και έτσι είναι ο πρώτος άνθρωπος που προσβλήθηκε από ένα ψηφιακό εχθρό. Όπου βέβαια η έκφραση “προσβολή” δεν είναι ακριβής, γιατί ο Gasson έβαλε μόνος του τον ιό σε ένα μικροτσίπ, το οποίο εμφύτευσε υποδορίως στο αριστερό του χέρι. Η μόλυνση είναι ένα αυτο-πείραμα, που σκοπό έχει να δείξει σε ποιους κινδύνους είναι εκτεθειμένη αυτή η τεχνολογία. Στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC(http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/10158517.stm) εξηγεί καταρχάς ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν τα εμφυτεύσιμα τσιπ. Στην κτηνοτροφία πχ τα ζώα θα σημαδεύονται γρήγορα και φτηνά. Σε αντίθεση με μεθόδους που είναι ήδη σε χρήση, με την καινούργια μέθοδο θα μπορούν να αποθηκεύονται πολύ περισσότερες πληροφορίες για το κάθε ζώο. Πέρα από το νούμερο μπορούν να αποθηκευθούν δεδομένα για την καταγωγή, την ηλικία και προηγούμενες ασθένειες για παράδειγμα.

Παραποίηση στο πέρασμα

Τα δεδομένα διαβάζονται από ένα εξειδικευμένο δέκτη. Το ιδιαίτερο στην τεχνολογία αυτή: Τα λεγόμενα RFID-Chips (Radio Frequency Identification) δεν χρειάζονται μπαταρίες, δεν χρειάζεται να φορτιστούν. Ενεργοποιούνται όταν βρίσκονται κοντά σε ένα δέκτη(μηχάνημα ανάγνωσης). Το απαιτούμενο ρεύμα μεταφέρει το μηχάνημα ανάγνωσης ασύρματα στο τσιπ. Και στα καινούρια διαβατήρια χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία.

Ακριβώς αυτή η τεχνική απόδοση κάνει αυτά τα τσιπ τόσο τρωτά. Γιατί αν ενεργοποιείται ένα τέτοιο τσιπ δεν το παρατηρεί ο φορέας του. Κυριολεκτικά περνώντας απλά δίπλα από ένα μηχάνημα ανάγνωσης μπορεί να γίνει χειρισμός(παραποιητικός) στο τσιπ. Το πόσο εύκολα γίνεται αυτό έδειξαν τα μέλη της ομάδας Chaos Computer Club (CCC) σε μια εκπομπή της ARD. Με ένα φτηνό δέκτη που επιδέχεται προγραμματισμό, διάβασαν τους μυστικούς κώδικες πρόσβασης από υπαλλήλους αεροδρομίου. Και θα μπορούσαν έτσι να έχουν πρόσβαση σε προστατευμένους χώρους του αεροδρομίου.

Απώλεια ελέγχου

Ο Mark Gasson δεν εκθέτει τόσο δραματικά τις αδυναμίες της τεχνολογίας RFID. Εξηγεί μεν πως χρησιμοποιεί το τσιπ του για να ανοίγει τις πόρτες ασφαλείας στο ινστιτούτο του, και για να ενεργοποιεί το κινητό του, τον ιό όμως που ο ίδιος έβαλε, τον δείχνει απλά ως μια συγκεχυμένη ακολουθία αριθμών και γραμμάτων. Το λογισμικό που φόρτωσε στο τσιπ του δεν είχε προγραμματιστεί με κακό σκοπό. Ήταν απλά προς επίδειξη.

Οι δυνατότητες όμως που προσφέρει αυτό το αδύναμο σημείο, που δείχνει ο Gasson, προκαλούν φόβο. Έτσι θα μπορούσε κανείς να πειράξει ένα εγκεφαλικό ή καρδιακό βηματοδότη, και με την παραποίηση αυτή να προκαλέσει ζημιά στον φορέα του. Τα εμφυτευμένα τσιπς όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μεταφορείς, που μεταδίδουν τον ιό που φέρουν, μόλις διαβαστούν, χωρίς να γίνεται αυτό αντιληπτό. Έτσι, όπως και σε ένα κύμα γρίπης, οι φορείς του τσιπ θα μετέδιδαν τον εχθρό. Χωρίς πρόθεση, αλλά και χωρίς να γίνεται κάτι αντιληπτό από το anti virus software.

Πιθανές είναι όμως και παραποιήσεις εντελώς άλλου είδους. Όταν πχ κάποιος αλλάζει τα δεδομένα ασθενούς, και με τον τρόπο καταχωρήσει κάποιον ασθενή με άσθμα ως διαβητικό. Αυτό θα οδηγούσε σε λανθασμένη θεραπεία. Ή όταν τέτοια τσιπ χρησιμοποιούνται για ταυτότητα, είναι δυνατόν βάση αλλαγμένων δεδομένων, να βρεθεί κανείς, σε έλεγχο στο αεροδρόμιο, ύποπτος για τρομοκρατία.

Στην υγεία του φορέα του εμφυτεύματος αυτό δε θα είχε κάποια άμεση επίδραση, στην διανοητική του κατάσταση όμως σίγουρα. Αυτό το συμπέρασμα βγάζει και ο Gasson που στην συνέντευξη λέει: “Ενώ το βρίσκω συναρπαστικό να είμαι ο πρώτος άνθρωπος που με αυτόν τον τρόπο μολύνθηκε από ιό του computer, προσλαμβάνω το πείραμα ως μια πιεστική εμπειρία, γιατί το εμφύτευμα είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με το σώμα μου, αλλά πιθανόν από μένα πλέον μη ελεγχόμενο.” Μια απώλεια ελέγχου, που δεν βάζει μόνο αυτόν σε σκέψεις.




Mετάφραση : Πέτρος

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

  1. Πάρα πολύ εντυπωσιακά αυτά που διαβάσαμε, και ευχαριστούμε!
    Τελεία και παύλα!
    ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΣΙΠΑΚΩΘΩ...
    Α ΝΑ ΧΑΘΟΥΝΕ πια , οι διαβόλοι!
    :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή