Κυριακή 23 Μαΐου 2010

H ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ

Το 1982 δούλευα σε μεγάλη βιομηχανική αμερικανική εταιρεία στην Νέα Υόρκη. Η ύφεση άρχιζε και στο διοικητικό συμβούλιο γινόταν η συζήτηση για πόσο κόσμο θα απολύσουμε... Ήμουν υπεύθυνος για το σχέδιο κερδοφορίας και είχα μαζέψει όλες τις προτάσεις από 42 χώρες. Όλοι είχαν προτείνει περικοπές προσωπικού - 15.000 παγκοσμίως.

Ο κάθε αντιπρόεδρος έκανε τις προτάσεις του.
Ο πρόεδρός μας δεν μιλούσε.
Κοιτάζαμε όλοι ο ένας τον άλλον και δεν είχαμε ιδέα γιατί ήταν αμίλητος.
Όταν τελειώσαμε, ξαφνικά ο πρόεδρος ζήτησε την άδεια να μιλήσει. Ο λόγος του έχει μείνει αποτυπωμένος στο μυαλό όλων που ήμασταν εκεί, και αν και έχουν περάσει 28 χρόνια, τον θυμάμαι λες και ήταν χθες. Θα τον αναπαράγω όσο πιο σωστά μπορώ, γιατί οι αξίες που περιέχει είναι αθάνατες και μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτό που θα ζήσουμε σύντομα.
-Ο καθαριστής όταν περνά την πόρτα τού εργοστασίου είναι σύζυγος, πατέρας παιδιών, που πάει στο σπίτι που χρωστάει, και κοιτάζει με υπερηφάνεια αυτά που δημιούργησε, και, αν και λίγα, του είναι αρκετά.
Αποφασίζουμε σήμερα να τον διώξουμε. Να χάσει την δουλεία του, να πάει σπίτι άνεργος με μια επιταγή δυο μηνών. Τι θα πει στα παιδιά του..., τι θα πει στην γυναίκα του, πώς να τους εξηγήσει ότι από αύριο χάνει την αξιοπρέπειά του.
Και αν σε τρεις μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα χάσει το σπίτι του και ίσως την γυναίκα του. Δεν μπορώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα σχέδιο που καταδικάζει την ζωή και την ύπαρξη τόσων ανθρώπων.
Αλλά την ιδία στιγμή έχω και υποχρέωση στους μετόχους μου που μου εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες του και εάν δεν κάνω κάτι, τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα έχουν λεφτά για τις συντάξεις.
Οι απολύσεις που όλοι μου προτείνετε μειώνουν τα ετήσια έξοδα κατά $135 000 000.
Έκανα ένα απλό υπολογισμό και προτείνω το εξής σχέδιο
Ελάττωση του μισθού μου - 75%
Ελάττωση μισθού όλων των αντιπρόεδρων - 50%
Ελάττωση γενικών διευθυντών - 40%
ΚΤΛ
Καμία απόλυση.
Θέλω τους αριθμούς σε μια ώρα.
Σηκώθηκε και έφυγε, και όπως έφευγε είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο -Κρίμα που θα παίξετε Γκολφ μονό τρεις φόρες αντί για έξι, παιδία.
Περάσαμε τη θύελλα χωρίς να διώξουμε άτομο και σε τρία χρόνια η άξια της μετοχής ήταν $147 από $7.5 το 1980 πριν αρχίσει η κρίση.
Α, ναι! Είχαμε και 27 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από απλούς εργάτες σ ' αυτό το διάστημα. Δεν χρειάζεται να πω ότι ο κόσμος έπινε νερό στο όνομα του.
Το 1992 στο τραπέζι που του κάναμε για την συνταξιοδότησή του -και είχαμε έρθει από όλο τον κόσμο, αν και δουλεύαμε σε άλλες εταιρείες - τον ρωτήσαμε να απαντήσει στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, γιατί διάλεξε να κάνει αυτό που έκανε. Όπως το θυμάμαι η απάντηση ήταν:
-Ακούστε, μπορεί να είχε και συναισθηματικές ρίζες η απόφαση αυτή. Αλλά δεν χωρούν συναισθήματα σε τέτοιες αποφάσεις. Απλώς βρήκα μια λύση που απαντούσε και στη λογική και στο συναίσθημα . Ήμαστε σε 42 χώρες από τις οποίες οι 38 είναι φτωχές. Θα κατέστρεφα ολόκληρες μικρές κοινωνίες διότι όπως ξέρετε τα εργοστάσια μας είναι σε κωμοπόλεις. Εάν το έκανα όπως μου είχατε προτείνει είναι αυτονόητο ότι θα έφερνα ανθρώπους στην απελπισία.
Και κάνεις μα κάνεις ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ένας απελπισμένος άνθρωπος . Η πιθανότητα να ΕΚΑΙΓΑΝ το εργοστάσιο ήταν μεγάλη.
Ενώ εσείς που ήσασταν διπλά μου και όλο το μισθό να σας έπαιρνα, δε θα καίγατε τίποτα, γιατί πιστεύετε ότι είστε μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ και άνθρωποι που αισθάνονται κομμάτι τού συστήματος δεν κάνουν επαναστάσεις.
Να θυμάστε ότι η πραγματική καταστροφή έρχεται όταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος από το σύστημα, νιώθει αδικία και δεν έχει καμία ελπίδα. Τότε είναι έτοιμος για όλα..., και εργοστάσια καίει.»
Γιατί το έγραψα;
Βλέπω όλους τους "ειδικούς" να βγαίνουν σε τηλεόραση / ράδιο και να μιλούν
για διαρθρωτικές αλλαγές (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ),
ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ)
Όλα αυτά χωρίς ίχνος συμπόνοιας και λογικής σκέψης το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Ζουν με την φαντασίωση ότι ΑΥΤΟΙ δεν χρειάζεται να αλλάξουν.
Νομίζουν ότι η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ άλλη μια ΕΥΚΑΙΡΙΑ (σας θυμίζει κάτι αυτό;) να γεμίσουν περισσότερο τις τσέπες τους.

ΣΧΟΛΙΟ
Ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ)
Εδώ βρίσκεται το μυστικό τής υποδουλώσεως των Ελλήνων στο κράτος και στις αυθεντίες. Ο λαός επιτρέπει σε κάποιους να είναι έξω, αμέτοχοι και ανεύθυνοι των προβλημάτων, και τούς επιτρέπει εκεί απέξω που βρίσκονται να προφητεύουν τα λάθη αυτών πού είναι μέσα.
Όπως στούς παληούς καλούς βασιλιάδες.
Σήμερα η ψυχολογία μιλά γιά υποδούλωση σε συλλογικά αρχέτυπα μέσω τής εμπειρίας τού luminoso, του αγίου, η οποία επιτυγχάνει την υποδούλωση τού ατόμου πού έρχεται σε επαφή.
Τό αρχέτυπο τον πείθει πώς η συμμόρφωση με την γνώμη τών πολλών περιέχει αγιότητα.
Όσο περίεργο κι άν φαίνεται η δημοκρατία απέχει από αυτή τη δεσποτεία ένα μόλις βήμα. Αρκεί να μήν επιτρέπουμε σε κανέναν να βρίσκεται απέξω, όπως το κατόρθωσε η αρχαία Αθήνα με τον εξοστρακισμό και τη σάτυρα. Ένα μικρό βήμα με το οποίο η Ελλάδα είχε απελευθερωθεί από την θεοκρατία τής εξουσίας και της αυθεντίας τού ιερατείου. ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Επιτρέπουμε στον Παπανδρέου να είναι απέξω, στό ΔΝΤ απέξω, στή Γερμανία απέξω, στό Ράμφο απέξω, στό Γιανναρά απέξω. Δημοκρατία και αξιοκρατία σημαίνει είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και βρίσκουμε την καλύτερη λύση πού επιλέγεται από τις προτάσεις όλων. Μπήκε ο Θεός μέσα και επιτρέπουμε σε καθάρματα σαν τον Παπανδρέου και το Ράμφο να είναι απέξω.

Αμέθυστος

7 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια γι΄ αυτή την ανάρτηση. Αλλά λυπάμαι. Οι "γκρεκο-αμέρικανς" άλλα παραδείγματα έχουν κατά νού και άλλους "αμέρικανς" μιμούνται. Κωστόπουλοι, Μαστοράκηδες και άλλο ένα "μάτσο" μασκαράδες (Βουλγαράκηδες κλπ, κουλουπού) να είναι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tι ευρίσκεται στο βάθος του διαδρόμου;Μία κλίκα διακριτών ομαδοπαίδων,μία ελίτ Παπαδοπούλου ή ένας πασίγνωστος,περίβλεπτος πίνακας του Μιχαήλ Αγγέλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/5/10 1:46 μ.μ.

    ΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ;
    Ο ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ;
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥ ΦΙΛΗΣΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ!
    ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΕ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!
    ΤΙ ΣΟΦΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου έρχονται στο νου αυτές οι δυο ιστορίες, μία από το Ευαγγέλιο
    και μία από τη σοφία της Άπω Ανατολής (δεν θυμάμαι σε ποιο βιβλίο
    τη διάβασα).

    Στο Ευαγγέλιο είναι γραμμένο, πως όταν έχεις κάτι εναντίον του αδελφού σου
    μην πηγαίνεις το δώρο σου στην Εκκλησία. Να το αφήσεις έξω από το ναό και να πας να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου. Κατόπιν να ρθεις να προσφέρεις το δώρο σου στην Εκκλησία.
    Είναι τόσο συνηθισμένο να σκέφτεται κανείς ότι η Εκκλησία είναι η Εκκλησία και η μνησικακία είναι μνησικακία! Μια Κυριακή πήγα στην εκκλησία με κάποιο φίλο μου. Όταν σχόλασε η εκκλησία ο φίλος μου αυτός μου είπε: Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι ίδιοι που στέκονται σαν αρνάκια στην εκκλησία όταν βγαίνουν εξω είναι ικανοί να κάνουν μήνυση ακόμα και στις εικόνες των αγίων!

    Η άλλη ιστορία λέει τα εξής:
    Μια φορά πήγε κάποιος σε έναν ασκητή, που ζούσε
    στην έρημο και του ζήτησε να τον ελευθερώσει γιατί ένιωθε σαν ένας σκλάβος.
    -Ποιος σ΄ έχει σκλαβωμένο; τον ρώτησε ο ασκητής.
    -Δεν ξέρω απάντησε ο άνθρωπος.
    - Ψάξε να βρεις ποιος σ΄ έχει σκλαβωμένο και μετά ναρθείς
    να σε ελευθερώσω, είπε ο ασκητής.
    Ο άνθρωπος έψαξε, έψαξε , αλλά δεν μπόρεσε να βρει
    ποιος τον έχει σκλαβωμένο.
    Πήγε ξανά στον ασκητή και του είπε:
    -Δεν ξέρω, ποιος μ’ έχει σκλαβωμένο.
    -Βλέπεις, σε ελευθέρωσα, είπε ο ασκητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εννοείται ότι την ελευθερία δεν μπορεί να μας την προσφέρει κανείς, εκτός από τη
    Χάρη του Θεού, που μας επισκέπτεται όταν είμαστε καθαροί από τα πάθη με την μετάνοια , την ψυχική συντριβή και την μετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένε μου κ. Λαγκουβάρδε,
    έχεις τη σοφία την εκ του προβεβηκότος της ηλικίας,νομίζω, και όχι μόνον, διότι υπάρχουν και πολιοί την κόμην, οίτινες παλιμπαιδίζουν, ως η υποφαινομενομένη...χιχι...αυτό που είπες με τη μνησικακία, πάντως, είναι και... γ...Ώ!
    Σκέψου όμως, ότι άν δεν πίστευαν στο Χριστούλη οι άνθρωποι αυτοί, θα παλούκωναν αυθωρεί και παραχρήμα, όποιον τους έπεφτε στα γαμψά τους νυχάκια...
    Σκέψου, ότι ο καθένας μας που δήθεν είναι χριστιανός, αν δεν ήταν σε αυτό το δήθεν, σίγουρα σε άπειρες εμπάθειες -πολύ μεγαλύτερες- θα ήταν βαθιά βυθισμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή