Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Κυνηγοί κεφαλών στά εκκλησιαστικά πράγματα

Το παρακάτω σχόλιο στάλθηκε στο Αντιαιρετικό Εγκόλπιο.

Αγαπητοί αδελφοί σας μεταφέρω τις απόψεις της ΟΟΔΕ για το βιβλίο της γερ.Γαβριηλίας «Η ασκητική της αγάπης». Παρακαλώ επειδή το θέμα με απασχολεί σοβαρά θα ήθελα να τοποθετηθείτε επί της παρακάτω επιστολής.

Σας ευχαριστώ

ΑΝΝΑ ΒΕΡ.

Αγαπητή μας αδελφή

Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα τη διαφωνία μας με το Αντιαιρετικό Εγκόλπιο, και όλους όσους, αντί να ασχοληθούν με τις αιρέσεις, ασχολούνται με τον διασυρμό ορθοδόξων αδελφών μας.

Πιστεύουμε ότι το βιβλίο της Γερόντισσας Γαβριηλίας, είναι καθ’ όλα Ορθόδοξο, και καθ’ όλα ωφέλιμο και χωρίς προβλήματα.

Τα προβλήματα παρουσιάζονται, όταν κάποιος το διαβάζει ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ, και όταν έχει την απαίτηση να χρησιμοποιείται ΠΑΝΤΟΤΕ η συνήθης ορολογία που χρησιμοποιούμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πολλά βιβλία όμως, (όπως αυτό), απευθύνεται ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΥΣ, συνεπώς χρησιμοποιεί ορολογία την οποία γνωρίζουν και κατανοούν ΑΥΤΟΙ. Και αυτή η ορολογία ξενίζει όσους το διαβάζουν κακοπροαίρετα, ή όσους ζητάνε ακρίβεια ορολογίας, κατά την Ορθόδοξη συνήθεια.

Το εν λόγω βιβλίο, αν διαβαστεί ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Σίγουρα όμως, όταν διαβάζεται από ανθρώπους που ψάχνουν για προβλήματα, ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ, παρεξηγώντας τις έννοιές του.

Πιστεύω ότι ο π. Γ. Μεταλληνός, και ο π. Κ. Στρατηγόπουλος, αν το διάβασαν μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά των αποσπασμάτων που τους έδειξαν ορισμένοι “καλοθελητές”, δικαίως το παρεξήγησαν. Αν το διάβαζαν ΧΩΡΙΣ τις κακοπροαίρετες υποδείξεις ορισμένων, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έβρισκαν κανένα πρόβλημα.

Η δική μας συμβουλή είναι, να ωφελείται από αυτό, ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΟΡΘΟΔΟΞΑ. Αν κάποιος το διαβάζει κακοπροαίρετα, ή ψάχνει να βρει προβλήματα στις διατυπώσεις και στην ορολογία, ας μη το διαβάσει καθόλου.

Τα βιβλία τα διαβάζουμε για να ωφεληθούμε, και να βρούμε σε αυτά πράγματα εποικοδομητικά. Και όχι για να ψάχνουμε αφορμές να βγάλουμε αιρετικούς τους αδελφούς μας, και μάλιστα αδελφούς μας τόσο ευλογημένους, όπως η αγία γερόντισσα Γαβριηλία.

Κακές διατυπώσεις, υπάρχουν ΣΕ ΚΑΘΕ βιβλίο. Ακόμα και σε πατερικά κείμενα, θα μπορούσαμε να σου υποδείξουμε ακόμα και σε βιβλία αγίων, όπως ο γέροντας Σωφρόνιος, ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ή ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης. Κανείς όμως δεν διανοήθηκε να τους χαρακτηρίσει “αιρετικούς”, παρά τα λάθη σε εκφράσεις τους, ή ακόμα και δογματικές τους, (ακόμα και Θεολογικές τους) ατυχείς εκφράσεις. Γιατί λοιπόν να πιανόμαστε ΕΙΔΙΚΑ από το βιβλίο της Γερόντισσας και να το περνάμε από κόσκινο, περιμένοντας από αυτήν απόλυτη συμμόρφωση με την Ορθόδοξη ορολογία, και να μην κάνουμε το ίδιο με τους άλλους αγίους Πατέρες; Γιατί να μην πούμε “άσχετο” τον άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, που κάνει ειδική ανάλυση πάνω στη ΛΑΘΟΣ βάση, ότι ο πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή ήταν δήθεν Αρχιερέας; Γιατί να μην πούμε αιρετικό τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης, που μιλάει για τέλος της Κολάσεως και σωτηρία του Σατανά; Γιατί να μην πούμε αθεολόγητο τον γέροντα Σωφρόνιο, που αναφέρει ότι ο Θεός είναι η Αγία Τριάδα, και όχι ο Πατήρ, όπως διατυπώνει με ακρίβεια η Ορθόδοξη Θεολογία; Γιατί να μην πούμε αιρετικό τον άγιο Κύριλλο Αλεξανδρείας, που γράφει ότι ο Χριστός είχε “μία φύση”;

Όπως λοιπόν όλοι μας κατανοούμε τους λόγους που οι ανωτέρω άγιοι έγραψαν αυτά που έγραψαν, και όπως αναγνωρίζουμε τη δική μας ανεπάρκεια για να δούμε το βάθος αυτών που λέγονται, έτσι οφείλουμε να κατανοούμε και τους λόγους για τους οποίους το εν λόγω βιβλίο πρέπει να διαβαστεί επίσης καλοπροαίρετα.

ΟΟΔΕ

ΣΧΌΛΙΟ : Η απάντηση τού εγκόλπιου είναι χωρίς περιεχόμενο. Εκτός εάν λάβουμε σάν περιεχόμενο τίς ύβρεις. Μάλλον πρέπει νά παράγει τεράστιες ποσότητες ύβρεων καί μέ τό εγκόλπιο εκτονώνεται καί βρίσκει κάποια ισορροπία. Δούλος τής αυθεντίας ανακηρύσσει τόν φτωχό π.Μεταλληνό καί τόν π.Στρατηγόπουλο, ογκόλιθους καί φορείς τής χριστιανικής παραδόσεως 2000 ετών. Κρίμα. Δέν τούς αξίζει τέτοιο τέλος. Φταίνε μάλλον οι ίδιοι πού δέν ερευνούν μέ ποιούς μπλέκουν.
Ο Απ.Παύλος προειδοποιεί όλους μας : Προσέξτε μήν ξαναγίνετε δούλοι τώρα πού ελευθερωθήκατε.

Aμέθυστος

4 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Αμέθυστε,
    Έφτασα σ' αυτή την ανάρτηση από μια άλλη του "Νεκρού για τον κόσμο". Είχα στείλει κι εγώ μια απάντηση στο ερώτημα της κας Άννας Βεροπούλου, και σου την επικολλώ εδώ:

    Αγαπητή Άννα,
    ευχαριστούμε για το μήνυμά σου.
    Νομίζω ότι στην ιστοσελίδα που αναφέρεις [Εγκόλπιο] έχουν υπερτονιστεί κάποια λίγα στοιχεία του βιβλίου, ορισμένα από τα οποία σε μια συγκεκριμένη κριτική που δημοσιεύεται στον "Όρθρο" παραποιήθηκαν κιόλας, και παραβλέφθηκε όλο το υπόλοιπο ωφέλιμο περιεχόμενο - το οποίο υπερισχύει στο βιβλίο και από άποψη έκτασης, και από άποψη σπουδαιότητας - από το οποίο φαντάζομαι ότι διαβάζετε στο κατηχητικό σας. Γιατί υποθέτω ότι ως χριστιανή επικεντρώνεστε στα σημεία που αναφέρουν την εγκατάλειψη της γερόντισσας στον Χριστό, στη θαυματουργική θεραπεία της, στην καταδίκη του γκουρουϊσμού και των συμπροσευχών και τα σχετικά, και όχι π.χ. στο αν η γερόντισσα πίστευε ότι τα παιδάκια δεν πρέπει να πλησιάζουν αρρώστους - πράγμα που, καλώς ή κακώς, ανήκει στις παλιές λαϊκές προλήψεις που μοιράζονται οι περισσότερες γυναίκες της ηλικίας της. Όπως ακριβώς συμβούλεψε ο Μέγας Βασίλειος, οι χριστιανοί όταν διαβάζουμε βιβλία πρέπει να ξεχωρίζουμε όπως οι μέλισσες τα ωφέλιμα σημεία, και τα ανωφελή να τα αφήνουμε. Αυτό ασφαλώς δεν ισχύει μόνο για τα συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων, αλλά για όλα τα βιβλία.
    Οι συνεργάτες της ΟΟΔΕ έχουν διαφορετικές γνώμες για το βιβλίο "Ασκητική της αγάπης", μια που δεν πρόκειται για κάποια απόφαση οικουμενικής συνόδου που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση από όποιον θέλει να λέγεται Ορθόδοξος. Ήδη θα έχεις λάβει μια απάντηση για το θέμα από τον Νίκο. Δική μου γνώμη είναι ότι τα λίγα συζητήσιμα σημεία του βιβλίου δεν είναι όλα "αιρετικά", κι ακόμα και ΑΝ ήταν, δεν αρκούν για να χαρακτηρίσουμε αιρετικό ολόκληρο το βιβλίο. Όπως άλλωστε έγραψε ο Νίκος, αν κάποιος έχει την πρόθεση να ανακαλύψει "αιρέσεις" μπορεί να βρει και σε άλλα βιβλία. Από κει και πέρα, μπορείς να απευθυνθείς στον πνευματικό που υποθέτω ότι έχεις ως κατηχήτρια, και που είναι ο πιο αρμόδιος για να συζητήσεις πνευματικά θέματα.
    Σου εύχομαι καλή επιτυχία στο ευλογημένο κατηχητικό έργο,
    Expaganus

    Το θέμα και οι διαστάσεις που έχει πάρει με προβληματίζουν και με θλίβουν. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/12/10 12:46 μ.μ.

    Expaganus

    ησουνα παλιά Παγανιστής;

    Σε ρωταω, γιατι το καλοκαιρι μιλουσα με εναν στο ΙΝτερνετ (περι 12-θεου) που εμπαινε με το Paganus.

    Εσυ εισαι αυτός;

    Μυρμιδόνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Μυρμιδόνα, εγώ έχω πολλά-πολλά χρόνια που έχω γίνει χριστιανός. Μάλιστα περισσότερο είχα ασχοληθεί με ανατολικές θρησκείες, οι οποίες έχουν μια διαρκή συνέχεια μέχρι σήμερα. Τους δικούς μας δήθεν αναβιωτές κάποιων αμφισβητούμενης γνησιότητας αρχαιοελληνικών θρησκευτικών εκφράσεων πάντα τους έβρισκα φαιδρούς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Αργότερα απομυθοποιήθηκαν και οι "εξαιρέσεις".
    Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει το "Paganus" και πάντα το θεωρούσα υποτιμητικό. Επιπλέον πριν γίνω χριστιανός δεν ασχολιόμουν με το Ίντερνετ, κι αργότερα που έγινα ποτέ δεν ασχολήθηκα μεθοδικά. Και το μπλογκ μου αν παρακολουθήσεις, μια γράφω μια δε γράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος22/12/10 11:55 μ.μ.

    Expaganus

    εριξα μια ματια στο ιστολογιο σου, για πρωτη φορα. Δεν ηξερα οτι υπαρχει.

    Διαβασα το άρθρο για τις 2 Μοναχες - βεβαια, εγω διαφωνω με τις αποψεις..

    ..αλλα το καλο του ιντερνετ και της δημοκρατιας ειναι...να επιτρεπεται στον καθενα να εχει την αποψη του!

    Αντε, να σε βλεπουμε πιο συχνα στις σελιδες του Αμέθυστου!

    Μυρμιδόνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή