Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Κάλεσμα στην κοινωνία των πολιτών. Τι πρέπει να αλλάξει, πως πρέπει να δράσουμε

Πηγή : Αντίφωνο

Γιώργος Κοντογιώργης  

Μην τρέφουμε αυταπάτες. Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους και στις πλατείες είναι αδιέξοδες, διότι δεν αίρουν την αιτία του προβλήματος, που είναι η μονοπωλιακή συγκέντρωση του συνόλου της πολιτικής εξουσίας στα χέρια των νομέων του κράτους. Όταν η κοινωνία των πολιτών, έχοντας εκτονωθεί ή εξαντληθεί, θα επιστρέφει στα σπίτια της, οι πολιτικοί θα συνεχίζουν να διαλέγονται και να συναποφασίζουν με τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς φορείς των μηχανισμών (τους χορηγούς ισχύος, χρήματος, επικοινωνίας κλπ), που τους κρατούν όμηρους στην πολιτική επιφάνεια.
Είναι επείγον να αντιληφθούμε ότι θεμελιώδη αιτία του σημερινού προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα της νεοτερικότητας δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε αντιπροσωπευτικό. Το πολιτικό προσωπικό κατέχει κατά τρόπο αδιαίρετο και την ιδιότητα του εντολοδόχου και του εντολέα, ενώ η κοινωνία των πολιτών είναι εγκιβωτισμένη στην ιδιωτική σφαίρα. Με όχημα το πολιτικό αυτό σύστημα και τον αναπόφευκτο εκφυλισμό του σε μια δυναστική κομματοκρατία, οι δυνάμεις που ορίζουν την παγκόσμια τάξη κατάφεραν να ελέγξουν το κράτος και να επιβάλουν την πολιτική τους κυριαρχία επί της κοινωνίας των πολιτών.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η κοινωνία των πολιτών καλείται:
(α) να πάρει την πολιτεία στα χέρια της, να αξιώσει την αναστολή των άρθρων του Συντάγματος που αναιρούν την αντιπροσωπευτική αρχή της πολιτείας, που της αφαιρούν την ιδιότητα του εντολέα. Να επεξεργασθεί προτάσεις νόμων που θα καταργούν τον κατοχικό χαρακτήρα του κράτους και τη δυναστική κομματοκρατία, που θα εξαρτούν το πολιτικό προσωπικό από την κοινωνία των πολιτών, που θα καταργούν την "ασυλία" του και θα το υπάγουν απευθείας στη δικαιοσύνη για τα πολιτικά του πεπραγμένα, που θα παρέχουν στον πολίτη δικαίωμα εννόμου συμφέροντος για τη βλάβη που θα του προκαλούν οι φορείς της διοίκησης και το πολιτικό προσωπικό. Να επεξεργασθεί, τέλος, τις πολιτικές κατευθύνσεις μέσα στις οποίες θα υποχρεούται η πολιτική εξουσία να κυβερνήσει.
(β) να περικυκλώσει ειρηνικά, αλλά μαζικά τη Βουλή (κατά προτίμηση σε ώρα ολομέλειας) και το Μαξίμου (όταν θα συνεδριάζει ο μονάρχης πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του) και να αξιώσει την υπερψήφιση των νομοθετικών της προτάσεων. Εν ανάγκη να μην τους αφήσει να αποχωρήσουν εάν δεν τις ψηφίσουν ή να απαιτήσει την προσέλευσή τους γι'αυτό. Να συνεχίσει έτσι με επιμονή, ώσπου να κατοχυρωθεί ότι η βούληση της κοινωνίας των πολιτών θα διατυπώνεται θεσμικά και θα συνεκτιμάται υποχρεωτικά στις πολιτικές τους αποφάσεις. Να τους υπενθυμίσει με σαφήνεια ότι αυτή (η κοινωνία των πολιτών) αποτελεί τον λόγο ύπαρξης και του κράτους και του πολιτικού προσωπικού και της οικονομίας. Ότι η κοινωνία των πολιτών, και όχι το κράτος, ενσαρκώνει και διερμηνεύει το έθνος. Ότι το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών οφείλει να αποτελεί το μοναδικό "τέλος" της πολιτικής τους λειτουργίας. Ότι αυτή, η κοινωνία, και όχι αυτοί, οι πολιτικοί, είναι αρμόδια να μορφοποιήσει τις πολιτικές που θα συνάδουν με το κοινό συμφέρον. Ότι η θέση της κοινωνίας είναι μέσα στην πολιτεία, όχι στις πλατείες. Και ότι ο χρόνος της εν λευκώ εξουσιοδότησης που τους παρέχει το σύστημα να διερμηνεύουν τη βούλησή της και να προσδιορίζουν το συμφέρον της έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ήρθε η ώρα η κοινωνία των πολιτών να διεκδικήσει τη μεταβολή του πολιτικού συστήματος ώστε η ψήφος της να αποκτήσει αντιπροσωπευτικό (και όχι απλώς νομιμοποιητικό) περιεχόμενο. Αντί να δεοντολογεί, πιέζοντας την εξουσία να ενεργήσει υπέρ του κοινού συμφέροντος, να αναλάβει η ίδια την αρμοδιότητα της συναπόφασης. Να ανακτήσει το δικαίωμα του "ελέγχειν" και του "ευθύνειν" των πολιτικών, την ιδιότητα του εντολέα, αντί να αποδέχεται τον εγκλεισμό της στην ιδιωτική σφαίρα, αφήνοντάς τους να αλωνίζουν και να νέμονται το κράτος από κοινού με τους ποικιλώνυμους της διαπλοκής συγκατανευσιφάγους.
Την ημέρα που η κοινωνία των πολιτών θα αποκτήσει επίγνωση των αιτίων του προβλήματος και θα διακηρύξει το τέλος του "κοινωνικού συμβολαίου" που της επέβαλαν μονομερώς οι νομείς του κράτους, που θα διατυπώσει με ρητό τρόπο την αξίωσή της να γίνει θεσμικός συντελεστής της πολιτείας και όχι υπήκοος, που θα αντιληφθεί ότι αποτελεί την πρωτογενή πηγή κάθε εξουσίας και, φυσικά, της δικής τους ύπαρξης, θα διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα της δύναμής της. Την ημέρα εκείνη το πολιτικό προσωπικό θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στο δρόμο της άρνησης και, συνακόλουθα, της οπισθοδρόμησης, ο οποίος θα το εκθέσει ανεπανόρθωτα ως αυταρχικό και στη μεταβολή του σε προσήλυτη θεραπαινίδα της κοινωνίας των πολιτών και απλό εντολοδόχο του συμφέροντός της. Στο διακύβευμα αυτό, το συγκριτικό πλεονέκτημα της κοινωνίας των πολιτών είναι ότι ο χρόνος του (μη δημοκρατικού και μη αντιπροσωπευτικού) πολιτικού συστήματος, που γέννησε η εξερχόμενη από τη μεσαιωνική δεσποτεία Ευρώπη, και της εκφυλιστικής του εκδοχής της κομματοκρατίας, έχει παρέλθει. Ούτε το ίδιο, ούτε η εξω-πολιτειακή δράση που επιφυλάσσεται στην κοινωνία των πολιτών, μπορεί να ανατρέψει τη μονοσήμαντη πολιτική ηγεμονία των "αγορών" που διαφεντεύει την πλανητική "δικαιοταξία".
Οπωσδήποτε, η πολιτική τάξη δεν διαθέτει καμία νομιμοποίηση να αρνηθεί στην κοινωνία των πολιτών το δικαίωμα να άρει, εφόσον το επιθυμεί, την εμπιστοσύνη της στο πολιτικό σύστημα που αποκλείει τη συμμετοχή της στη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων.

2 σχόλια:

  1. Ἂγαπητοί φίλοι, διαβάστε το λέξη προς λέξη! Και δυο και τρεις φορές!

    Ίσως φανεί κάπως δύσκολη η γλώσσα στην αρχή, ίσως, όμως τα νοήματα στο τέλος είναι ξεκάθαρα.

    Η τελευταία πρόταση, μάλιστα, είναι όλο το ζουμί!

    Πέρα από το θεωρητικό μέρος, που είναι το κυριώτερο, ας δούμε κάτι πρακτικό: Αυτές τις λίγες φορές που πήγα, αλλά και στο παρελθόν, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί περιοριζόμαστε μόνο στην Αμαλίας. Είναι φανερό ότι πρέπει να ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΟΥΜΕ τη Βουλή! Γιατί τους χαρίζουμε τη Βασ. Σοφίας; Αλλά και μέσα στον Εθνικό κήπο να μπούμε! Να νιώσουν την ανάσα του κόσμου. Ο Κοντογιώργης προτείνει και το Μαξίμου, την ώρα που συνεδριάζει ο «μονάρχης πρωθυπουργός». Ωραία ιδέα και αυτή!
    Και πολύ σωστά λέει το σχόλιο στην Ολυμπία: σε όλα αυτά, απαρέγκλιτα, με την ελληνική σημαία οπωσδήποτε και μόνο μ΄ αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μικρή διόρθωση: εκ παραδρομής απέδωσα στην Ολυμπία το σχόλιο για την ελληνική σημαία, ενώ είναι από το ιστολόγιο «Μέγας Αλέξανδρος».

    Με την ευκαιρία, ας πούμε και έναν ακόμη λογισμό. Γράφει κάπου στο κείμενό του ο Κοντογιώργης:
    «Να τους υπενθυμίσει με σαφήνεια ότι αυτή (η κοινωνία των πολιτών) αποτελεί τον λόγο ύπαρξης και του κράτους και του πολιτικού προσωπικού και της οικονομίας».

    Θυμάμαι μια κουβέντα του π. Κων/νου Στρατηγόπουλου: «Τι είναι ο πολιτικός; Κάποιος που ο λαός του έδωσε την άδεια να του ξεσκονίσει τα παπούτσια».
    Ποια παπούτσια να ξεσκονίσουν τώρα αυτοί που είναι ικανοί να αφήσουν και τους τσολιάδες δίχως τσαρούχια!
    Υπ-ουργός σημαίνει υπ-ηρέτης. Και πρωθ-υπουργός σημαίνει αρχι-υπηρέτης. Από πότε οι υπηρέτες ζουν καλύτερα από τους κυρίους τους;
    Είναι θεμελιώδες αυτό που λέει ο Κοντογιώργης. Είμαστε ΤΟΣΟ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ ώστε πάμε στο Σύνταγμα, και όπου αλλού, με ψυχολογία μειονεξίας, εκλιπαρώντας ουσιαστικά να μας σπλαχνιστούν, να πάρουν τα μέτρα πίσω, κλπ. Είναι το μυστήριο της εθελοδουλείας! Τη στιγμή που αυτοί (οι κομματάνθρωποι) είναι το απόλυτο τίποτα μπροστά στην κοινωνία!
    Είναι αυτό το «ράψιμο των ματιών του γερακιού» που αναφέρει ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, το τέχνασμα του διαβόλου για να αιχμαλωτίσει την ψυχή. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Φυσικά, αυτή είναι η ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή