Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Τι παρατήρησε ο γίγαντας αναγνώστης…

Πηγή : www.olympia.gr 


Διαβάζοντας τα άρθρα της ιστοσελίδας, της οποίας είμαι τακτικός αναγνώστης και συγκεκριμένα εκείνο που αναφέρεται στην εταιρεία του Ανδρέα Α. Παπανδρέου, πρόσεξα οτι η συντομογραφία της εν λόγω εταιρείας ειναι “Ι4C”.
Ενστικτωδώς το διάβασα αντίστροφα και ναι το περίεργο μυαλό μου ανακάλεσε το όνομα “Τρεπεκλής”.
Στη συνέχεια πήρε η φαντασία το τιμόνι, και γνωρίζοντας πως ολοι τους ήταν φίλοι απο παιδιά, αποφάσισα οτι και τα δύο “I4C” και “C4I” τα έχει επινοηθεί ο ίδιος νούς.
Επειδή δεν έχω ούτε χρόνο ούτε γνώσεις κι ο καιρός περνάει, αποφάσισα να σας κάνω “πάσα” αυτή την (πιθανώς άτοπη) σκέψη μου. 
SD.
Πηγή 
Γ. ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ

Ποιος είναι ο αντιπρόσωπος της εταιρείας που ανέλαβε την ασφάλεια του «2004» - Οι οικογενειακές σχέσεις με το Καστρί και οι μπίζνες με τους Αμερικανούς
Γ. ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ
Ο άνθρωπος που πήρε 6,5 εκατομμύρια ευρώ αμοιβή από τη SAIC 
Ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας SAIC στην Ελλάδα κ. Γ. Τρεπεκλής, ο οποίος συνδέεται φιλικά με την οικογένεια Παπανδρέου, κλήθηκε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα από τον εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου σχετικά με την αμοιβή του από τη SAIC, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η SAIC είναι η αμερικανική εταιρεία η οποία, σε κοινοπραξία με τη Siemens, ανέλαβε το έργο της ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο κ. Αθανασίου έθεσε ερωτήσεις για το φερόμενο ως «υπερβολικό» ύψος της αμοιβής των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε ο κ. Τρεπεκλής όσο και για την κίνηση των λογαριασμών του, επισημαίνοντας μάλιστα ότι, αν οι εξηγήσεις - που θα δοθούν στον εισαγγελέα την ερχόμενη εβδομάδα - δεν είναι επαρκείς, θα ακολουθήσει αίτημα για άνοιγμα των λογαριασμών. Η «εισαγγελική αδιακρισία» υποτίθεται ότι ερμηνεύεται εξαιτίας των καταγγελιών για μίζες της Siemens σχετικά με το έργο της ολυμπιακής ασφαλείας, όσο και με την επικράτηση εσχάτως ενός κλίματος όπου ο καθένας αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει «ρωσική κούκλα». Ο κ. Τρεπεκλής απάντησε ότι η αμοιβή είναι λογική για τα αμερικανικά μέτρα και ότι οι οικονομικές του δραστηριότητες χαρακτηρίζονται από απόλυτη διαφάνεια.
Για το σύστημα C4I έχουν γραφτεί θηριώδεις ιστορίες. Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν λειτούργησε ποτέ, άλλοι ότι λειτούργησε με ορισμένα προβλήματα, που όμως δεν αρκούσαν για να το ακυρώσουν. Πολλοί πιστεύουν ότι κόστισε ποσό πολλαπλάσιο από την αξία του και κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία SAIC - Siemens με διαδικασίες αμφισβητούμενης διαφάνειας. Αλλοι υπενθυμίζουν ότι το έργο ανέλαβε η εν λόγω κοινοπραξία έπειτα από τρεις γύρους κατάθεσης διαδοχικών ανταγωνιστικών προσφορών, στο τέλος των οποίων αποχώρησε χωρίς ένσταση η αντίπαλη κοινοπραξία (TRS) και η τιμή του συστήματος ασφαλείας έπεσε από τα 416 εκατομμύρια ευρώ της αρχικής προσφοράς στα 255. Επισημαίνεται ότι αμερικανικοί κύκλοι έδειξαν έντονη δυσφορία, επειδή η τότε κυβέρνηση επέβαλε - κατ' εντολήν Σημίτη - το σύστημα των ανταγωνιστικών προσφορών με αποτέλεσμα να πέσει το τίμημα κατά 60%. Περίμεναν ότι όλα θα ήταν ευκολότερα, ότι ο νικητής θα ήταν «προαποφασισμένος» και η τελική σύμβαση πολύ περισσότερο γενναιόδωρη.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε «προσωρινά» το σύστημα, μετά τους Ολυμπιακούς ακολούθησαν νέες διαπραγματεύσεις και η παραλαβή και αποπληρωμή του ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2007. Ο κ. Τρεπεκλής - ο οποίος, όπως επιβεβαίωσε, έλαβε εκ των προτέρων 6,5 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες του - συμμετείχε ως αντιπρόσωπος της SAIC σε όλες τις κυβερνητικές συσκέψεις που αφορούσαν το έργο, τόσο επί ΠαΣοΚ όσο και επί ΝΔ.
Ο πατέρας του κ. Τρεπεκλή, γνωστός αρχιτέκτονας, διατηρούσε οικογενειακή φιλία με τονΑνδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Τρεπεκλής «μεγάλωσε στο Καστρί» και διατηρεί ως σήμερα άριστη σχέση με ολόκληρη την οικογένεια Παπανδρέου. Σπούδασε οικονομικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανήκε στον «κύκλο του Γιώργου» ήδη από τη δεκαετία του '80, με αποτέλεσμα ο Ανδρέας Παπανδρέου να τον τοποθετήσει στον ΕΟΤ. Λέγεται ότι ήταν οΓιάννης Αλευράς εκείνος που είπε στον Ανδρέα ότι «ο Γιώργος δεν έχει πάει στρατό». Ετσι τον κέρδισε ο στρατός μέσα από τα χέρια του τουρισμού.
Τη δεκαετία του '90 επιδόθηκε σε κάθε λογής δραστηριότητες. Μία από αυτές ήταν η αντιπροσώπευση στην Ελλάδα της πολυεθνικής εταιρείας μετρήσεων θεαματικότητας τηλεοπτικών σταθμών Taylor Nielsen Sofres. Καθώς η ελληνική αγορά «αντέχει» μόνο μία εταιρεία, η TNS δεν μπόρεσε να ανατρέψει την πρωτοκαθεδρία της AGB. Απλώς η αγορά δεν εμπιστεύτηκε τη νέα εταιρεία παρ' ότι φερόταν να έχει αμέριστη πολιτική στήριξη ισχυρών ονομάτων.
Ο κ. Τρεπεκλής ήταν παρών στο υπουργείο Εξωτερικών επί Παπανδρέου και ενεργός στην καμπάνια του 2004 - πάντοτε ως φίλος. Πολλοί τον θυμούνται να συμμετέχει σε συσκέψεις στο επιτελείο της Μαυρομιχάλη, αλλά και σε άλλες συσκέψεις, που γίνονταν στο δικό του γραφείο στο Κολωνάκι, με επίκεντρο τη διαμόρφωση της εκλογικής στρατηγικής του κ. Γ. Παπανδρέου. Ηταν λιγομίλητος και διακριτικός. Το ίδιο λιγομίλητος και διακριτικός εμφανιζόταν και στις κυβερνητικές συσκέψεις για το C4I.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου