Όταν η ψυχή κατέχεται από την αγάπη του Θεού, τότε, ώ, πώς είναι όλα ευχάριστα, αγαπημένα και χαρούμενα. Αυτή η αγάπη όμως συνεπάγεται θλίψη· κι όσο βαθύτερη είναι η αγάπη, τόσο μεγαλύτερη είναι κι η θλίψη.
Η Θεοτόκος δεν αμάρτησε ποτέ, ούτε καν με το λογισμό, και δεν έχασε ποτέ τη Χάρη, αλλά κι Αυτή είχε μεγάλες θλίψεις. Όταν στεκόταν δίπλα στο Σταυρό, τότε ήταν η θλίψη Της απέραντη σαν τον ωκεανό κι οι πόνοι της ψυχής Της ήταν ασύγκριτα μεγαλύτεροι από τον πόνο του Αδάμ μετά την έξωση από τον Παράδεισο, γιατί κι η αγάπη Της ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερη από την αγάπη του Αδάμ στον Παράδεισο. Κι αν επέζησε, επέζησε μόνο με τη Θεία δύναμη, με την ενίσχυση του Κυρίου, γιατί ήταν θέλημά Του να δει την Ανάσταση κι ύστερα, μετά την Ανάληψή Του, να παραμείνη παρηγοριά και χαρά των Αποστόλων και του νέου χριστιανικού λαού.
Εμείς δεν φτάνουμε στην πληρότητα της αγάπης της Θεοτόκου, και γι' αυτό δεν μπορούμε να εννοήσωμε πλήρως το βάθος της θλίψεώς Της. Η αγάπη Της ήταν τέλεια. Αγαπούσε άπειρα τον Θεό και Υιό Της, αλλ' αγαπούσε και το λαό με μεγάλη αγάπη. Και τι αισθανόταν τάχα, όταν εκείνοι, που τόσο πολύ αγαπούσε η Ίδια και που τόσο πολύ ποθούσε τη σωτηρία τους, σταύρωναν τον αγαπημένο Υιό Της;
Αυτό δεν μπορούμε να το συλλάβωμε, γιατί η αγάπη μας για τον Θεό και τους ανθρώπους είναι λίγη. Κι όμως η αγάπη της Παναγίας υπήρξε απέραντη και ακατάληπτη, έτσι απέραντος ήταν κι ο πόνος Της που παραμένει ακατάληπτος για μας.
Άσπιλε Παρθένε Θεοτόκε, πες σ' εμάς τα παιδιά Σου, πώς αγαπούσες τον Υιό Σου και Θεό, όταν ζούσες στη γη; Πώς χαιρόταν το πνεύμα Σου για τον Θεό και Σωτήρα Σου; Πώς αντίκρυζες την ομορφιά του προσώπου Του; Πώς σκεφτόσουν ότι Αυτός είναι Εκείνος, που Τον διακονούν με φόβο και αγάπη όλες οι Δυνάμεις των ουρανών;
Πες μας, τι ένοιωθε η ψυχή Σου, όταν κρατούσες στα χέρια Σου το Θαυμαστό Νήπιο; Πώς το ανέτρεφες; Πώς πονούσε η ψυχή Σου, όταν μαζί με τον Ιωσήφ Τον αναζητούσες τρεις μέρες στην Ιερουσαλήμ; Ποιάν αγωνία έζησες, όταν ο Κύριος παραδόθηκε στην σταύρωση και πέθανε στο Σταυρό;
Πες μας, ποια χαρά αισθάνθηκες για την Ανάσταση ή πώς σπαρταρούσε η ψυχή Σου από τον πόθο του Κυρίου μετά την Ανάληψη;
Οι ψυχές μας λαχταρούν να γνωρίσουν τη ζωή Σου με τον Κύριο στη γη, αλλά Συ δεν ευδόκησες να τα παραδώσης όλ' αυτά στη Γραφή, αλλά σκέπασες το μυστήριό Σου με σιγή.
Πολλά θαύματα και ελέη είδα από τον Κύριο και τη Θεοτόκο, αλλά μου είναι τελείως αδύνατο ν'ανταποδώσω κάπως αυτή την αγάπη.
Τι ν'ανταποδώσω εγώ στην Υπεραγία Θεοτόκο, που δεν με περιφρόνησε ενώ ήμουν βυθισμένος στην αμαρτία, αλλά μ' επισκέφθηκε σπλαγχνικά και με συνέτισε; Δεν Την είδα, αλλά το Άγιο Πνεύμα μου έδωσε να Την αναγνωρίσω από τα γεμάτα χάρη λόγια Tης και το πνεύμα μου χαίρεται κι η ψυχή μου παρασύρεται τόσο από την αγάπη προς Αυτήν, ώστε και μόνη η επίκληση του ονόματός Tης γλυκαίνη την καρδιά μου.
Όταν ήμουν νεαρός υποτακτικός, προσευχόμουν μια φορά μπροστά στην εικόνα της Θεομήτορος και μπήκε τότε στην καρδιά μου η προσευχή του Ιησού κι άρχισε από μόνη της να προφέρεται εκεί.
Μιά άλλη φορά άκουγα στην εκκλησία την ανάγνωση των προφητειών του Ησαΐα, και στις λέξεις «Λούσασθε και καθαροί γίνεσθε» (Ησ. α 16) σκέφτηκα: «Μήπως η Παναγία αμάρτησε ποτέ, έστω και με το λογισμό;». Και, ώ του θαύματος! Μέσα στην καρδιά μου μια φωνή ενωμένη με την προσευχή πρόφερε ρητώς: «Η Θεοτόκος ποτέ δεν αμάρτησε, ούτε καν με την σκέψη». Έτσι το Άγιο Πνεύμα μαρτυρούσε στην καρδιά μου για την αγνότητά Της.
Εν τούτοις κατά τον επίγειο βίο Tης δεν είχε ακόμα την πληρότητα της γνώσεως και υπέπεσε σε ορισμένα αναμάρτητα λάθη ατέλειας. Αυτό φαίνεται από το Ευαγγέλιο· όταν επέστρεφε από την Ιερουσαλήμ, δεν ήξερε πού είναι ο Υιός Της και Τον αναζητούσε τρεις μέρες με τον Ιωσήφ (Λουκ. β 44-46).
Η ψυχή μου γεμίζει από φόβο και τρόμο, όταν αναλογίζωμαι τη δόξα της Θεομήτορος.
Είναι ενδεής ο νους μου και φτωχή κι αδύναμη η καρδιά μου, αλλά η ψυχή μου χαίρεται και παρασύρομαι στο να γράψω έστω και λίγα λόγια γι½ Αυτήν.
Η ψυχή μου φοβάται να το αποτολμήση, αλλά η αγάπη με πιέζει να μην κρύψω τις ευεργεσίες της ευσπλαγχνίας Tης.
Η Θεοτόκος δεν παρέδωσε στη Γραφή ούτε τις σκέψεις Tης ούτε την αγάπη Tης για τον Υιό και Θεό Tης ούτε τις θλίψεις της ψυχής Tης, κατά την ώρα της σταυρώσεως, γιατί ούτε και τότε θα μπορούσαμε να τα συλλάβωμε. Η αγάπη Tης για τον Θεό ήταν ισχυρότερη και φλογερότερη από την αγάπη των Χερουβείμ και των Σεραφείμ κι όλες οι Δυνάμεις των Αγγέλων και Αρχαγγέλων εκπλήσσονται μ' Αυτήν.
Παρ' όλο όμως που η ζωή της Θεοτόκου σκεπαζόταν, θα λέγαμε, από την αγία σιγή, ο Κύριος όμως φανέρωσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας πως η Παναγία μας αγκαλιάζει με την αγάπη Tης όλο τον κόσμο και βλέπει με το Άγιο Πνεύμα όλους τους λαούς της γης και, όπως και ο Υιός Tης, έτσι κι Εκείνη σπλαγχνίζεται και ελεεί τους πάντες.
Ώ, και να γνωρίζαμε πόσο αγαπά η Παναγία όλους, όσους τηρούν τις εντολές του Χριστού, και πόσο λυπάται και στενοχωριέται για κείνους που δεν μετανοούν! Αυτό το δοκίμασα με την πείρα μου.
Δεν ψεύδωμαι, λέω την αλήθεια ενώπιον του Θεού, πως γνωρίζω πνευματικά την Άχραντη Παρθένο. Δεν Την είδα, αλλά το Άγιο Πνεύμα μου έδωσε να γνωρίσω Αυτήν και την αγάπη Tης για μας. Χωρίς την ευσπλαγχνία Tης η ψυχή θα είχε χαθή από πολύν καιρό. Εκείνη όμως ευδόκησε να μ' επισκεφθή και να με νουθετήση, για να μην αμαρτάνω. Μου είπε: «Δεν μ' αρέσει να βλέπω τα έργα σου». Τα λόγια Της ήταν ευχάριστα, ήρεμα, με πραότητα και συγκίνησαν την ψυχή. Πέρασαν πάνω από σαράντα χρόνια, μα η ψυχή μου δεν μπορεί να λησμονήση εκείνη τη γλυκειά φωνή και δεν ξέρω πώς να ευχαριστήσω την αγαθή και σπλαγχνική Μητέρα του Θεού.
Αληθινά, Αυτή είναι η βοήθειά μας ενώπιον του Θεού και μόνο τ' όνομά Της χαροποιεί την ψυχή. Αλλά κι όλος ο ουρανός κι όλη η γη χαίρονται με την αγάπη Tης.
Αξιοθαύμαστο κι ακατανόητο πράγμα. Ζη στους ουρανούς και βλέπει αδιάκοπα την δόξα του Θεού, αλλά δεν λησμονεί κι εμάς τους φτωχούς κι αγκαλιάζει με την ευσπλαγχνία Της όλη τη γη κι όλους τους λαούς.
Αυτή την Άχραντη Μητέρα Του ο Κύριος την έδωσε σ' εμάς.
Αυτή είναι η χαρά και η ελπίδα μας.
Αυτή είναι η πνευματική μας Μητέρα και βρίσκεται κοντά μας κατά τη φύση σαν άνθρωπος και κάθε χριστιανική ψυχή ελκύεται από την αγάπη πρός Αυτήν
πηγή
ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕΛΗΝΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΜΟΣΤΑΥΡΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΘΥΣΤΟΥ, ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΟΙΡΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ Ή ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ.
ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΛΛΛΛΛΛΗ ΠΛΑΑΚΑΑΑΑΑΑΑ!
;-)
ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒ. ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΟΙ ΡΑΜΦΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΟΥΝΕ...
Είναι αφάνταστα τραγική η παντελής αδυναμία προσλήψεως του περιεχομένου από τους σύγχρονους Έλληνες λόγω ημι-μορφώσεως
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ εσύ ο...παραμορφωμένος που ξέρεις να φέρεσαι στους επισκέπτες σου, έ;
ΑπάντησηΔιαγραφήεσύ...Ο ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ, ΑΝΩΤΕΡΟΣ
Ο Λ Ω Ν ΚΡΙΤΗΣ, ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ...ΑΧΧΧ!
ΤΙ ΚΑΛΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΞΕΚΑΡΦΩΤΑ...
Δυστυχώς και πάλι περιεχόμενο δεν υπάρχει. Μπορείς να κατακρίνεις όσο θες αλλά και πάλι περιεχόμενο δεν θα αποκτήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήνα με συγχωρειτε αλλα νομιζα οτι ο μονος ανθρωπος που περασε απο τη γη και ηταν αναμαρτητος ηταν ο Χριστος και κανενας αλλος. Χωρις να θελω να προσβαλω την Παναγιτσα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι τά φθονερά σκυλιά υβρίζουν τή Θεοτόκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι σαφέστατο ότι εκ προθέσεως τήν προσβάλλεις.
Δέν είναι Πανα-γίτσα. -γίτσα είναι η μάνα σου.
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ είναι ΘΕΟΤΌΚΟΣ
ο Θεος να σε ελεησει ανθρωπε μου. Μαθε πως μιλουσε και ο πατερας Παισιος για την Παναγιτσα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήο Θεος να σε ελεησει ανωνυμε 3:58 γιατι μαλλον πνευμα πονηρο κατοικει στην ψυχη σου με τον τροπο που μιλας. Ερωτηση εκανα και δεν προσεβαλα την Παναγιτσα σε καμια περιπτωση. Αν ειναι καποιος που την προσεβαλε εισαι εσυ με την κακια που εβγαλες απο τα βαθη της ψυχης σου. Και αν διαβασεις την Αγια γραφη θα μαθεις οτι ο μονος αναμαρτητος που γεννηθηκε πανω στη γη ειναι ο Χριστος και Θεος μας.Και για να σε προλαβω ειμαι χριστιανος ορθοδοξος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν ο Κύριος λέει τί μέ λέγεις αγαθό, ουδείς αγαθος ειμι είς ο Θεός, τί λές νά εννοούσε ότι δεν ηταν αναμάρτητος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν οι Άγιοι λενε
"Η Θεοτόκος δεν αμάρτησε ποτέ, ούτε καν με το λογισμό, και δεν έχασε ποτέ τη Χάρη" υπάρχει κάποιος πού τολμά να το αμφισβητηση;;; Νά έχει άλλη "άποψη"
Μπράβο!!!
αυτο που ειπα ειναι οτι μονο ο Χριστος ηταν αναμαρτητος και κανενας αλλος.Γιατι ακομα και Υπεραγια Θεοτοκος σαν ανθρωπος που ηταν εφερε πανω της το προπατορικο αμαρτημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι μονος σου αν καταλαβες αμφισβιτεις αυτα που λες. ο Θεος ειπε οτι κανενας αναμαρτητος εκτος απο τον ιδιον. λυπαμε πολυ αλλα θα αμφισβιτισω καθε λογο που ειναι αντιθετος απο τον λογο του Θεου. Η Παναγια δεν αμαρτησε κατα τη διαρκεια της ζωης της, ναι συμφωνω, αλλα εφερε κατα την γεννηση της το προπατορικο αμαρτημα. οι πρεσβειες της Παναγιας μας Θεοτοκου στον Υιο της και Θεο μας για την σωτηρια των ψυχων μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλ. τί μάς λές ότι γεννήθηκε ο Θεός από άνθρωπο πού έφερε τό πρωπατορικό αμάρτημα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς πού είσαι ορθόδοξος. Φαντάσου άν δεν ησουν τι θα μας ελεγες!
Όταν οι Άγιοι λένε πώς ο Κύριος αφαιρεί τό πρωπατορικό αμάρτημα από τούς Αγίους Του, στή Θεότόκο τό άφησε. Δεν το αφαιρεσε.
Η Θεοτόκος ζούσε διαρκώς στό Ιερό, στα Άγια τών Αγίων, τρεφόταν από τούς Αγγέλους καί έφερε καί το πρωπατορικό αμάρτημα!!!
Καί φέροντας το πρωπατορικό αμάρτημα γέννησε καί τό Θεό!
Μου φενετε δεν καταλαβες τι ερωτησα. απο ολους αφαιρει το προπατορικο αμαρτημα ο Θεος με το βαπτισμα και οχι μονο στους Αγιους του. το ιδιο εγινε και με την Παναγια μας αδελφε μου. δεν γινοταν με την βαπτιση τοτε η αφαιση της αμαρτιας αλλα με αλλον τροπο. να με συγχωρεις αν σε σκανδαλισα αλλα μαλλον δεν σε βοηθησα να καταλαβις πιο ηταν το ερωτημα μου. ο Θεος και η Παναγιας μας να σε εχουν καλα και εσενα και ολο το κοσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να ήταν αλήθεια αλλά δεν είναι.Το προπατορικό δέν αφαιρείται με το βάπτισμα ούτε μέ τήν Θεία Ευχαριστία. Αυτή είναι πρόσφατη διδασκαλία τού κληρικαλισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέν υπάρχει εξέλιξη στήν Σωτηρία.
Εμείς είμαστε όλο καί χειρότεροι χριστιανοί από τούς πρώτους χριστιανούς.
Κάποτε οι χριστιανοί άλλαξαν τόν κόσμο. Σήμερα δέν μπορούμε νά πείσουμε ούτε τα παιδιά μας.
Στενή η οδός, γιά λίγους.
Στενή και τεθλιμμένη,πράγματι.Για τη Θεοτόκο,όμως,τι 'μπορούμε να 'πούμε και να γράψουμε εδώ,εν τέλει,αδελφέ;Είχε ή δεν είχε το προπατορικό αμάρτημα;Είναι ή δεν είναι αγιοπατερική διδασκαλία αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφή