Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Σε έναν εκπαιδευτικό για την Κατήχηση (Αγ. Νικόλαος Βελιμίροβιτς, Επίσκοπος Αχρίδος †1956)


Πηγή: alopsis

Eξοργίζεσθε με μερικούς συναδέλφους σας οι οποίοι δεν βλέπουν ευμενώς την Κατήχηση στα σχολεία. Και έχετε δίκιο. H οργή σας είναι οργή δικαίου και τέτοια οργή έχει αξία ενώπιον του Θεού. Δεν ωφελεί όμως μονάχα να οργιζόμαστε, αλλά και να πείθουμε. Χρειάζεται ακόμη, να προσευχόμαστε στο Θεό για εκείνους πού από ανοησία εξεγείρονται ενάντια στο νόμο του Θεού στα σχολεία. Να τους ανοίξει ο Θεός τα μάτια και να δουν ότι πριονίζουν το κλαδί πάνω στο όποιο κάθονται. Γιατί πραγματικά, όλη η διαπαιδαγώγηση της χριστιανικής νεολαίας βασίζεται στην ασάλευτη πέτρα της διδαχής του Χριστού.

Σε μας ήταν έτσι για χίλια χρόνια από τότε που βαπτιστήκαμε, έτσι πρέπει να είναι και σήμερα και αύριο και στον αιώνα του αιώνος. Τέτοια αγωγή, κατά το παρελθόν, δεν μας έκανε να ντρεπόμαστε και ούτε θα μας κάνει και στο μέλλον. Αυτό μας έδωσε πρωτοκλασάτους άνδρες, πού είναι στολίδια της ιστορίας μας, όπως τα άστρα είναι στολίδια στο ουράνιο στερέωμα. Και μάλιστα τεράστιο αριθμό τέτοιων ανδρών και γυναικών, αστέρων στο στερέωμα της εθνικής μας ιστορίας. Μα τί άλλο θα μπορούσε ν' αποτελεί το σκοπό της αγωγής από το να δώσει ανθρώπους, σωστούς ανθρώπους. Η επιστήμη της αγωγής, σε μας αλλά και σε όλους τους βαπτισμένους λαούς, πρέπει απαραίτητα να αρμόζει με τη διδαχή του Χριστού. Αν η αγωγή, αποχωριστεί από τη διδαχή του Χριστού, τότε δε χάνεται μεν η διδαχή του Χριστού αλλά χάνεται η αγωγή και οι σωστοί άνθρωποι. Αν πάλι η αγωγή χαθεί στο σχολείο, τότε το σχολείο γίνεται επικίνδυνο για ανθρώπους και λαούς. Γιατί, άνθρωπος μορφωμένος και δίχως χαρακτήρα, είναι περισσότερο επικίνδυνος για τον εαυτό του και τους άλλους απ' ό,τι ο άνθρωπος πού είναι αγράμματος και ανάγωγος. Αυτός είναι ανάγωγος λόγω αδυναμίας, ενώ ο πρώτος κατά πεποίθηση.

Διάσπαση στην πίστη ενός ανθρώπου, προκαλεί αναπόφευκτα και διάσπαση στο χαρακτήρα. Αυτό μαρτυρεί τόσο η βιβλική ιστορία όσο και γενικότερα η ιστορία των βαπτισμένων λαών. Τους βασιλείς του Ισραήλ πού εξέπιπταν από το Θεό, τους ακολουθούσε και η ηθική πτώση. Γιατί καθώς το ποτάμι είναι ενωμένο με την πηγή και το φως με τον ήλιο, έτσι είναι και η ηθική ζωή με την πίστη. Εγώ ειμί η οδός (Ίω. 14, 6), είπε ο Χριστός, εγώ ειμί το ύδωρ το ζων (Ίω. 4, 11), εγώ ειμί το φως του κόσμου (Ίω. 8, 12). Που θα οδηγήσουμε τα παιδιά μακριά από αυτή την Οδό παρά στην καταστροφή; Με τί θα ποτίσουμε τις διψασμένες ψυχές τους έξω από τούτο το Ζων Ύδωρ; Με τα θολωμένα λασπόνερα πού πίνουν και τα ζωντανά; Με τί θα τα φωτίσουμε πέρα από αυτό το Φως;....

Μα, λένε, η κατήχηση δεν είναι για την μοντέρνα εποχή μας. Δεν ξέρω, μονάχα βλέπω ότι και στη μοντέρνα εποχή μας, οι καλλίτεροι άνθρωποι είναι εκείνοι πού κρατούν την πίστη του Θεού και φυλάττουν το νόμο Του. Ούτε και ξέρω ποια άλλη επιστήμη θα μπορούσε να αντικαταστήσει την επιστήμη του Χριστού στην αγωγή της νεολαίας. Κοιτάξτε, δεν υπάρχει καμία άλλη επιστήμη για τον άνθρωπο, για το ποιο είναι το νόημα της ζωής του ανθρώπου και πώς πρέπει να είναι ο σωστός άνθρωπος, εκτός από την επιστήμη της πίστης.

Έτσι, κανένας δε μπορεί να θέσει άλλο θεμέλιο αγωγής -ούτε στην εποχή μας μήτε και για χιλιάδες χρόνια μετά από εμάς- πέρα από εκείνο το ζωντανό Θεμέλιο πού έθεσε τον ίδιο τον Εαυτό Του και είπε: ότι χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν (Ίω. 15, 5).

Ειρήνη υμίν και ευλογία παρά Θεού.

(από το βιβλίο «Εμπνευσμένα Κείμενα Ορθοδόξου Πνευματικότητος», Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη», Θεσσαλονίκη 2007

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/9/11 3:07 μ.μ.

    " Δεν ωφελεί όμως μονάχα να οργιζόμαστε, αλλά και να πείθουμε" .
    .......
    ποιος έπεισε ποιον στέλνοντάς τον στο διάβολο,για χάρη δήθεν του Θεού π.χ;
    ΟΥΔΕ ΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/9/11 4:08 μ.μ.

    ΜΕΓΑΛΕ!
    ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ!

    ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ Α Γ Α Π Η ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ,
    Χ Α Λ Α Λ Ι ΤΟΥ!

    ΑΛΛΑ ΝΑ Ζ Ε Ι ΤΗΝ Α Γ Α Π Η.

    ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΛΕΟΝΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΤΟ ΜΙΣΟΣ, ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΩΣ
    Π Ρ Ο Φ Α Σ Η
    ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΚΟΝΤΙΖΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ Χ Υ Δ Α Ι Ο Τ Η Τ Α.

    Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΑΝΕΔΕΙΧΘΗ
    Τ Ι Τ Α Ν Α Σ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ ΚΑΙ
    Α Γ Α Π Η Σ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
    ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ,
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ ΝΑ ΚΟΛΑΖΕΤΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΑΙΩΝΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΨΥΧΕς ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ.

    Κ Α Μ Ι Α ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΩΤΗΣΕΣ,ΑΠΑΝΤΗΣΑ.ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΚΡΙΣΗ.ΒΛΕΠΩ ΒΡΗΚΕΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΩΣΤΗ.ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/9/11 5:22 μ.μ.

    Οποιος ΔΕΝ θέλει να πειστεί ΔΕΝ θα πειστεί μακάρι ΚΑΙ να κάνεις μπροστά του, χαρακίρι.

    Οι άνθρωποι ΔΕΝ πείθονται με λογικά επιχείρηματα.
    Τελεία και παύλα.

    Πείθονται ΜΟΝΟ με συναισθήματα-βιώματα και ειδικά σε ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ θέματα, πείθονται ΜΟΝΟ με την ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ του Αγίου Πνεύματος- ΑΝ, βεβαίως, Του το επιτρέψουν να τους πλησιάσει.

    Όποιος προσπαθεί να πείσει τον απέναντι, με λογικές επιχειρηματολογίες, όπως καληώρα κάνουν μερικοί μωροί και ηλίθιοι μπλόγκερς(δεν εννοώ εσάς) ΧΑΝΕΙ τον καιρό του, είναι αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/9/11 5:57 μ.μ.

    Αυτοί που πείθονται, ΉΘΕΛΑΝ εκ των
    ΠΡΟΤΕΡΩΝ να πειστούν.

    Το επισημαίνει και το εξιλαστήριο θύμα, η Εύη η Τσέκου, στο βιβλιαράκι που εγραψε όταν την έκλεισαν στη "στενή"- μια και κάποιος έπρεπε να πληρώσει τη "νύφη", και συνήθως βάζουν την "καθαρίστρια" να την πληρώσει.

    Τι έγραφε η Εύη; Τα έχουμε ξαναπεί:

    "Αυτό που χαρακτηρίζεται ως λογική σκέψη(επιχείρημα), ΝΕΥΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ, είναι ΑΝΕΦΙΚΤΟ"

    Όλο το ξεχνάω, όμως, ΔΥΣΤΥΧΩς αποτελεί μεγάλη ΑΛΗΘΕΙΑ.

    Μου πήρε κάτι δεκαετίες, ΝΟΜΙΖΩ τελικά, το εμπέδωσα.

    Γιατί νομίζεις έβγαλε τα ράσα ο άλλος ο επηρμένος αθεολόγητος "θεολόγος";

    Επειδή τον έπεισαν επιχείρηματα;
    Όχι βέβαια.
    Επειδή τον ΑΛάΛΙΑΣΕ η προσωπική του ΕΜΠΑΘΕΙΑ, τα έβγαλε τα ράσα και εκ των υστέρων, επικαλείται ΓΕΛΟΙΟΤΑΤΑ -λογικά δήθεν- επιχειρήματα.

    Το ΊΔΙΟ συμβαίνει με τον καθένα.
    Είτε για καλό είτε για κακό.

    Σωθείημεν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαλαρωσε26/9/11 5:59 μ.μ.

    ο εγκεφαλος παντως δεν ειναι περισσεμα κατα τον δημιουργο. Αλλα μαλλον εχει ακυρωθει ο σκοπος του στην εποχη μας. Καταντησε αριθμομηχανη και εσχατως εγινε και νους. νανι νανι οοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σώμα δεν έχει καμία λογική. Έχει μόνον επιθυμία, τίποτα άλλο. Ο εγκέφαλος τακτοποιεί τις πληροφορίες των αισθητηρίων και υπερασπίζεται το εγώ με τη δύναμη του κακού. Ο νούς είναι ο θησαυρός που πρέπει να αποκτήσουμε. Ο άνθρωπος βρίσκεται σε πτώση. Αλλά η πτώση αυτη, είναι τρεπτή. Γι'αυτό μπορεί και αγαπά τον εαυτό του ή τις ιδιοκτησίες του.
    Η λογική είναι επίτευγμα. Διδάσκεται. Η λογική, δεν είναι η λογική μου.Όποιος έχει νικήσει τον εαυτό του, πείθει.
    Άλλο οργή, άλλο θυμός.
    Ο θυμός, είναι συστατικό στοιχείο της Ελλάδος. (Ψάλε Θεά τον Θυμό του Αχιλλέα). Χάσαμε τον θυμό και πάψαμε να είμαστε Άνδρες πολύπραγοι και γι'αυτό δικαίως χανόμαστε. Ο Βουδισμός και το νιρβάνα ανήκουν σε πολιτισμούς οι οποίοι δεν διαθέτουν πράξη.
    ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/9/11 1:44 μ.μ.

    "....ο Πλάτωνας ΤΟΛΜΑ να θεωρήσει το Ομηρικό έπος (που επικαλείσαι, αμέθυστε)ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟ.

    Η άρνησή του δεν πρωτοτυπεί. Ακολουθεί τα χνάρια του Ξενοφάνη και του Ηράκλειτου...ο Πλάτωνας δεν περιορίστηκε να εκφράσει αναιρετική γνώμη για τον Όμηρο, προχώρησε στην απαγγελία της οριστικής καταδίκης του...

    Το συναρπαστικό με την "Πολιτεία"...(είναι ότι)...ο Σωκράτης διαλογίζεται
    ως αντί-Όμηρος.

    Εφόσον για να μιλήσει η φιλοσοφία πρέπει να σωπάσει το Έπος, δεν θα μείνει ούτε ένα ομηρικό στοιχείο που να μην ανασκευαστεί...κάθε νέα πρόταση του Σωκράτη, άμεσα ή έμμεσα είναι επίθεση κατά του έπους.

    Και αφού ο "ήρωας" αποτελεί το πρωταρχικό επικό δημιούργημα, για να καταβληθεί, ο μόνος δυνατός τρόπος είναι να πληγεί στην καρδιά.

    Το πρώτο πράγμα που τρομάζει τον Πλάτωνα είναι ο ΤΡΟΠΟΣ που σκέπτεται και αισθάνεται ο ομηρικός ήρωας.

    "(ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ: "Η Ομηρική μάχη"εκδόσεις Καστανιώτη, έκδοση τρίτη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και ακριβώς επειδή η πολιτεία είναι ουτοπία έγραψε τους Νόμους. Και για του λόγου το αληθές ο Αριστοτέλης δίδαξε στον Αλέξανδρο τον Όμηρο. Του ενέπνευσε το ηρωικό ιδεώδες και ίσως χωρίς αυτή τη διδασκαλία να είμαστε σήμερα Πέρσες αντί Τούρκοι. Η φιλοσοφία προσπάθησε να αντικαταστήσει τον ήρωα με τον φιλόσοφο. Γι'αυτό το λόγο ο Σωκράτης έψαξε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι είχαν διακριθεί για μοναδικά και ηρωικά κατορθώματα και τους έθετε το εξής ερώτημα : Εσύ έκανες μία πράξη ηρωισμού. Γνωρίζεις πώς την έκανες, μπορείς να την επαναλάβεις όποτε θέλεις, μπορείς να την διδάξεις; Κάτι που πέτυχε η φιλοσοφία και το αποτέλεσμα είναι ο φιλόσοφος. Ο δέ Σωκράτης πολέμησε μέχρι προχωρημένης ηλικίας και διακρίθηκε για το απαράμιλλο θάρρος του. Η ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΓΝΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος27/9/11 5:20 μ.μ.

    " ίσως χωρίς αυτή τη διδασκαλία να είμαστε σήμερα Πέρσες αντί Τούρκοι" έγραψες .
    ..............
    Ο μέγας Παύλος ΔΕΝ ήταν εθνικιστής, δόξα τω Θεώ.

    Διακήρυξε ότι ΔΕΝ έχουν σημασία τα φύλα, τα έθνη, τα γένη(άνδρας ή γυναίκα) ούτε οι τάξεις (δούλων ελεύθερων) αλλά "τα πάντα και εν πάσι Χριστός".

    Και τί είναι ο Αριστοτέλης μπροστά στο μέγιστο ΑΠΟΣΤΟΛΟ Παύλο;

    Ο Παύλος για την αγάπη του, την αυτοθυσία του, το ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΣ για την ΑΛΗΘΕΙΑ πάθος του, αξιώθηκε να καταλαμφθεί απ'το ΦΩΣ στο Δρόμο για τη Δαμασκό, και μέχρι τρίτου ουρανού ανέβηκε από το Πνεύμα το Αγιο.

    Η σκέψη του Αριστοτέλη, εξέθρεψε το ειδωλολατρικό και υλιστικό πνεύμα της Δύσης που σήμερα καταστρέφει την ψυχή και το σώμα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΛΗ ΔΑΜΑΣΚΟ,ΛΟΙΠΟΝ.
    ΤΟ ΑΞΙΖΕΤΕ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΛΕΤΕ.
    Η ΔΥΣΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΛΩΤΙΝΟ.
    ΑΥΤΟΣ ΕΔΩ Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΟΛΥΤΡΟΠΩΣ.
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΤΑΙΩΣ.
    Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΝΟΥΜΕ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή