Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ‘ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ’ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΤΟΥ ΟΟΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΒΛΑΧΟΥ

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ‘ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ’ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΤΟΥ ΟΟΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΒΛΑΧΟΥ

G. N. A. είπε...

Σαφώς και η Μοναρχία του Πατρός είναι Ορθόδοξη αντίληψη. Το αν οι φαναριώτες το ερμηνεύουν στοχαστικά και φιλοσοφικά, είναι άλλο θέμα. Επί του θέματος έχει γράψει ο Μητρ. Ναυπάκτου:
«Γίνεται λόγος για την μοναρχία του Πατρός, ότι δηλαδή ο Πατήρ είναι η πηγή της υπάρξεως των άλλων Προσώπων - Υποστάσεων της Αγίας Τριάδος. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι αυτό είναι ορθόδοξο, αφού το διδάσκουν οι άγιοι Πατέρες, αλλά με τις στοχαστικές αναλύσεις αυτού του θέματος δίδεται η εντύπωση ότι η μοναρχία του Πατρός εκλαμβάνεται σύμφωνα με τα πρότυπα του φεουδαλισμού.
Η ορθόδοξη αντίληψη για την μοναρχία του Πατρός είναι ότι ο Πατήρ κοινωνεί την ουσία Του στον Υιό δια της γεννήσεως, και στο Άγιο Πνεύμα δια της εκπορεύσεως, αλλά και αυτό πρέπει να το δούμε μέσα από δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Η πρώτη ότι, καίτοι ομιλούμε για το αγέννητο του Πατρός, το γεννητό του Υιού και το εκπορευτό του Αγίου Πνεύματος, εν τούτοις, όπως αναλύει εύστοχα ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, δεν γνωρίζουμε λογικά τί είναι αγέννητο, γεννητό και εκπορευτό. Δεχόμαστε την Αποκάλυψη, χωρίς να στοχαζόμαστε πάνω σε αυτή. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι παρά τον διαφορετικό τρόπο υπάρξεως των Προσώπων της Αγίας Τριάδος, τα Τρία Πρόσωπα είναι ομότιμα, ομοούσια, ομοδύναμα και ομόδοξα. Δεν υπάρχει υπεροχή ενός προσώπου πάνω στο άλλο, δεν είναι ανώτερο το ένα πρόσωπο από το άλλο. Και αυτό, γιατί δεν παρεμβάλλεται χρόνος μεταξύ Πατρός και Υιού. Η ενότητα του Τριαδικού Θεού συνδέεται με την πατρότητα του Πρώτου Προσώπου, αλλά και με την κοινότητα και το ενιαίο της ουσίας.»
ΠΗΓΗ:
http://www.oodegr.com/oode/theos/genika/ekklisiast_theologia1.htm

ΣΧΟΛΙΟ : Άς χαρούμε κατ’αρχάς τήν πατερική έκφραση τού Ιερόθεου Βλάχου:
«όπως αναλύει εύστοχα ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος», έτσι εύστοχα τώρα, είναι η σειρά τού Ιερόθεου Βλάχου, νά αναλύσει τά τής Αγίας Τριάδος. Αγνοεί μόνον ότι η έκφραση ‘εκ τής ουσίας τού Πατρός’ έχει καταργηθεί. Ο Ιερόθεος Βλάχος κάνει καρριέρα σάν μαθητής τού Ρωμανίδη, πού δέν υπήρξε ποτέ. Ενός Ρωμανίδη όμως πού όσο κι άν φώτισε τά σκοτάδια τής θεολογίας τής εποχής του, άφησε μιά ημιτελέστατη θεολογία καί στήν προσωπική του ζωή δέν ακολούθησε τίς εντολές τού Κυρίου, ούτε τήν θεολογία πού δίδασκε, αλλά μιμήθηκε τόν βίο καί τήν πολιτεία τού μυθικού τέρατος τής προτεσταντικής θεολογίας Κάρλ Μπάρτ.
Δέν υπάρχει σήμερα ούτε ένας επίσημος πού νά μήν δουλεύει γιά τόν εαυτό του, γιά τήν αναγνώρισή του, σκορπώντας τό χάος στά μυαλά τών Ελλήνων, μέ μισοχωνεμένες τροφές.
Αμέθυστος

5 σχόλια:

  1. ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΤΙΣ ΠΛΑΝΕΣ ΤΟΥ ΒΛΑΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΙΔΗ?ΣΚΟΠΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΑΛΛΑ Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΓΩΪΣΜΟ ΜΟΛΙΣ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ.ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΠΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ.ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΑΣΙΖΗΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΚΑΜΠΤΟΣ ΚΡΙΤΗΣ ΣΤΟ ΡΩΜΑΝΙΔΗ.ΔΕΝ ΟΠΑΔΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΤΟ ΛΗΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΝΗ ΤΑΠΕΙΝΩΝΟΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η βασικότερη πλάνη του Ρωμανίδη, πολύτιμη για την θεολογία μας, ήταν ότι δέν διέκρινε τς άκτιστες ενέργειες της ουσίας του Θεού, την κοινή ενέργεια της Αγίας Τριάδος όπως είναι γνωστή απο τις ενέργειες των προσώπων της Αγίας Τριάδος οι οποίες διακρίνονται απο τις ενέργειες της ουσίας. Τώρα τα υπόλοιπα που έγραψες να τα λές στην μητέρα σου. Ή αν θές να κατακρίνεις να κοιτάζεις στον καθρέφτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως,αντί να χρησιμοποιής και να χρησιμοποιούμε τον όρο,''πρόσωπα'' 'στην Αγία Τριάδα,θα ήταν καλύτερο το ''υποστάσεις'';Ουσία και υπόσταση δεν έχουμε;Ουσία και υπόσταση δεν είναι η θεμελιώδης διάκρισή μας;Ουσία-υπόσταση και ουσία-ενέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο όρος πρόσωπο χρησιμοποιείται για να περιγράψει κυρίως την ζωή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ανάμεσα μας. Καταχρηστικώς ο Αυγουστίνος χρησιμοποίησε το πρόσωπο για την φυσική Αγία Τριάδα, για την προαιώνιο και όρισε τα ιδιώματα των προσώπων σαν σχέσεις. Δέ θα λύσουμε κανένα πρόβλημα εάν καταργήσουμε μία ονομασία. Το πρόβλημα υπάρχει λόγω της συγχύσεως οικονομικής και φυσικής Αγίας Τριάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αρκεί,βεβαίως,να 'βρισκόμαστε 'σε θέση να διακρίνουμε τα πράγματα,όπως και να έχουν τα ονόματα,όπως και να ονομάζουμε,να ονοματίζουμε 'στη θεολογία,'στη θεολογία μας και να αποφεύγουμε τη σύγχυση 'σε κάθε περίπτωση,να αποφεύγουμε επί ποινή θανάτου πνευματικού τα άμικτά μας και τα υποστατικά τριαδικά ιδιώματα,τα οποία είναι ακοινώνητα,ακίνητα,ίδια,ιδιαίτερα και εκείνα,ακόμη,τα κοινωνούμενα και μετεχόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή