Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ιράν: Σκληρή προειδοποίηση Ρωσίας προς Δύση




Η Μόσχα προειδοποίησε με σαφήνεια σήμερα την Δύση με ολοκληρωτικό πόλεμο "με επιπτώσεις που ξεπερνούν μακράν τα σύνορα της Μέσης Ανατολής" σε περίπτωση που συμβεί η επίθεση στο Ιράν. "Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη όπλων και ότι μία επίθεση εναντίον του Ιράν θα ήταν καταστροφική", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Μια επίθεση εναντίον του Ιράν θα ήταν "καταστροφική για την περιφερειακή σταθερότητα", υπογράμμισε ο Ριαμπκόφ. "Προειδοποιούμε αυτούς που τείνουν προς τις στρατιωτικές λύσεις ότι μια επίθεση θα ήταν επιζήμια, ουσιαστικά καταστροφική για την περιφερειακή ασφάλεια και θα προκαλούσε ισχυρές δονήσεις στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας, με επιπτώσεις που ξεπερνούν μακράν τα σύνορα της Μέσης Ανατολής", σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ που μετέδωσε το Ιντερφαξ.

"Εμείς, όπως και πριν, δεν βλέπουμε να υπάρχουν ενδείξεις μιας στρατιωτικής διάστασης στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις", επισήμανε ο Ριαμπκόφ. "Εμείς βλέπουμε κάτι διαφορετικό, ότι υπάρχει στο Ιράν πυρηνικό υλικό που τελεί υπό τον έλεγχο των επιθεωρητών, των εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Αυτό το πυρηνικό υλικό δεν τροποποιείται για στρατιωτικές ανάγκες, αυτό επιβεβαιώνει επίσημα η ΙΑΕΑ".

Παράλληλα η Μόσχα προειδοποίησε το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη κατά μιας επίθεσης στο Ιράν, τονίζοντας ότι η προσφυγή στη στρατιωτική βία θα ήταν καταστροφική για τη Μέση Ανατολή, και οι συνέπειές τους θα ξεπερνούσαν μακράν τα όρια της περιοχής αυτής.

Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν διπλασίασε τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου τις οποίες διαθέτει σε υπόγειες εγκαταστάσεις μέσα σε λίγους μήνες, δείχνοντας ότι συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος παρά τις κυρώσεις και την απειλή μιας επίθεσης από το Ισραήλ.

Η "κάθετη" αρνητική αντίδραση της Μόσχας δεν οφείλεται, βέβαια, σε κανενός είδους "συμμαχία" με την Τεχεράνη, αλλά στον φόβο οτι τυχόν πτώση του καθεστώτος των μουλάδων θα έφερνε τις ΗΠΑ "σε απόσταση βολής" από τον Καύκασο και τους εκεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς...

πηγή : Τρελο-Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου