Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

"Μίνι" Αρμαγεδόνας έπληξε την Ρωσία - 560 οι τραυματίες - "Δεχόμαστε πυρηνική επίθεση";


Στους 560 φτάνουν οι τραυματίες από τον "μίνι" Αρμαγεδόνα που έπληξε σήμερα το πρωί την Ρωσία όταν βροχή μετεωριτών "προάγγελοι" του αστεροειδούς 2012 DA14 που θα περάσει στις 21.00 το βράδυ σε απόσταση "μιας τρίχας" για τα διαστημικά δεδομένα από την Γη (μόλις 27.500 χλμ) κτύπησαν την περιοχή του Τσέλιαμπινσκ της Σιβηρίας.

Εβδομήντα από αυτούς έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. "Ο μετεωρίτης διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ", ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.

Αρχικά στην περιοχή η τοπική αεράμυνα νόμισε ότι δεχόταν επίθεση από στρατηγικά πυρηνικά όπλα καθώς οι μετεωρίτες έχουν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά (τροχιά, έκρηξη επάνω από το έδαφος κλπ) με τα οχήματα επαν-εισόδου στην ατμόσφαιρα των πυρηνικών κεφαλών των στρατηγικών πυραύλων, αλλά η κεντρική διοίκηση αεράμυνας, όπως φυσικά και η στρατηγική διοίκηση των ρωσικών βαλλιστικών όπλων, γνώριζαν τι συνέβαινε και μετά το πρώτο σοκ τους ενημέρωσαν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν απλά μετεωρίτες.

Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση του τοπικού διοικητή αεράμυνας προς την Κεντρική Διοίκηση Στρατηγικής Αεράμυνας πριν διευκρινιστεί περί τίνος επρόκειτο: "Δεχόμαστε πυρηνική επίθεση";

Εν τούτοις κρουστικό κύμα της έκρηξης των μετεωριτών που εκρήγνυντο κατέστρεψε πολλά κτίρια. Επίσης κατέρρεσε ένας τοίχος σε εργοστάσιο στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις ή τέσσερις άνθρωποι, μετέδωσε το Ιντερφαξ.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 20.000 άντρες και τρία αεροπλάνα ή ελικόπτερα για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.

Το υπουργείο κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται. "Δεν αποφασίστηκε να απομακρυνθούν πολίτες από τις κατοικίες τους, το επίπεδο ραδιενέργειας είναι κανονικό, σας ζητάμε να μην πανικοβάλλεστε", επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου καθώς ο τρόμος για πυρηνική επίθεση είναι διάχυτος.

Η ανησυχία εντοπίζεται πλέον στην διάρκεια της ημέρας, αλλά και μετά την απομάκρυνση του αστεροειδούς, μήπως μεγαλύτερα κομμάτια από την "ουρά του κτυπήσουν πυκνοκατοικημένες περιοχές σε διάφορα σημεία της Γης, οπότε ο "μίνι" Αρμαγεδόνας εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Ο αστεροειδής, όπως ήδη έχει ενημερώσει το defencenet.gr εδώ και μήνες, αλλά και χθες το βράδυ με τελευταίο σημείωμα λίγο πριν η βροχή των μετεωριτών κτυπήσει την Σιβηρία, έχει μέγεθος περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου και θα περάσει από τη Γη, στις 21.00 ώρα Ελλάδας. τις 21.24 ώρα Ελλάδας ο 2012 DA14 πάνω από τη Τζακάρτα της Ινδονησίας σε απόσταση μόλις 27.700 χιλιομέτρων!

Αν κτυπούσε την Γη η ισχύς της πρόσκουρσης θα απελευθέρωνε ενέργεια 2,5 μεγατόνων TNT, 1250 φορές μεγαλύτερη από αυτή την βόμβας που έπληξε την Χιροσίμα.

Ένα τέτοιο συμβάν έχει καταγραφεί και στο πρόσφατο παρελθόν: το 1908, ένας αστεροειδής ή κομήτης διαμέτρου 30-40 μέτρων έπεσε στην ακατοίκητη περιοχή της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία και ισοπέδωσε 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες πεσμένα δέντρα απλώνονται ακτινωτά από το σημείο της πρόσκρουσης. Κρατήρας και υπολείμματα δεν βρέθηκαν ποτέ, καθώς το εισερχόμενο αντικείμενο εξερράγη στην ατμόσφαιρα και εξαερώθηκε λίγο πριν φτάσει στο έδαφος. Μετά και τη σημερινή βροχή μετεωριτών πάντως δημιουργεί ερωτήματα γιατί τέτοιου είδους φαινόμενα «προτιμούν» τη Ρωσία...

Ο 2012 DA14, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις το Σεπτέμβριο του 2012, είναι ένας από τους 500.000 αστεροειδείς αυτού του μεγέθους που εκτιμάται ότι κινούνται σχετικά κοντά στη Γη. Από αυτούς, η NASA έχει εντοπίσει μόνο το 1%.

Ο αστεροειδής κινείται με 7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο και σύμφωνα με τους αστρονόμους είναι ένας από τους μεγαλύτερους που θα έχουν περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας.

Πάντως, επαναλαμβάνουμε, όλη η προσοχή έχει στραφεί τώρα στην "ουρά" του την οποία ακολουθούν πολύ μεγαλύτεροι μετεωρίτες από αυτούς που κτύπησαν το πρωί την Γη.







Πηγή: Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου