Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη;

ΠΗΓΗ: Παρέμβαση

Tις δηλώσεις Barroso σε δεξαμενή σκέψης για τα όρια της λιτότητας και τη βαρύνουσα σημασία τους, πραγματεύεται ανταπόκριση των Peter Spiegel και Peter Ehrlich για τους FINANCIAL TIMES («Barroso Says Europe near Austerity Limit»). Η αυξανόμενη αντίθεση της περιφέρειας της Ευρώπης (αντίδραση των Ιταλών ψηφοφόρων, αμαύρωση της έκθεσης Reinhart- Rogoff) που μαστίζεται από την ύφεση, οδήγησαν τον José Manuel Barroso στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της λιτότητας έφτασε στα όριά της.

Αν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής θεωρεί ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι δραστικές περικοπές στα ελλείμματα είναι απαραίτητες, πρέπει ωστόσο να έχουν πολιτική και κοινωνική αποδοχή. Οι απόψεις Barroso παρουσιάζονται ως ιδιαιτέρως σημαίνουσες καθώς οι νέες δικαιοδοσίες της Επιτροπής ως προς την χαλάρωση ή μη των μέτρων λιτότητας, της επιτρέπουν να ασκεί μεγάλη επιρροή. Παράλληλα, στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, καταδεικνύουν ότι παρά τα δραστικά μέτρα που πάρθηκαν (περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξημένοι φόροι), τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζουν να αυξάνονται. Μόνο η Ελλάδα είδε μείωση των χρεών της στο 157% από το 170% του ΑΕΠ, εξακολουθεί ωστόσο το ελληνικό χρέος να αποτελεί το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Τέλος, η Γερμανία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που σημείωσε ανάπτυξη και αύξηση στα φορολογικά της έσοδα (εξαιτίας της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης των μισθών και του υψηλότερου φόρου ακινήτων).

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η GUARDIAN («Euro Austerity has reached its limits»), ενώ τονίζει, μεταξύ άλλων, την αλλαγή στάσης στελέχους της Pimco, που σε συνέντευξή του, τόνισε την ανάγκη για αναπτυξιακά κίνητρα και απαξίωσε τους ενδοιασμούς για τους βραχυπρόθεσμους στόχους του χρέους.



ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Σύμφωνα με ανταπόκριση του Tony Barber, με αφορμή την επανεκλογή Napolitano στην Ιταλία, η εμμονή με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, την μελλοντική τραπεζική ένωση και την ανάγκη εποπτείας της αποκλίνουσας ανταγωνιστικότητας έχουν τη σημασία τους, απαιτούν ωστόσο ταυτόχρονη εκκαθάριση της εγκληματικής κουλτούρας των πολιτικών σε εθνικό επίπεδο («Global Insight: Disgust with Europe’s Politicians Feeds Disorder»).

Η απόγνωση και η δημόσια οργή δεν προέρχονται αποκλειστικά από την ανεργία και τη διάβρωση του κοινωνικού κράτους, που οφείλονται στην κρίση στην ευρωζώνη. Προέρχονται και από αηδία για την χρόνια απρεπή συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων που τροφοδοτήθηκε από τον πειρασμό της εξουσίας πριν την περίοδο της κρίσης.

Ως παραδείγματα φέρει την άνοδο του Beppe Grillo και τη διάσταση των πολιτικών στην Ιταλία των οποίων τα ίδια συμφέροντα κατέστησαν αδύνατο τον κοινό τόπο για την εκλογή Προέδρου, την περίπτωση του σκανδάλου του Partido Popular στην Ισπανία και την κουλτούρα ατιμωρησίας του πολιτικού συστήματος στην μετά-Φράνκο εποχή και την πτώση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, που καταχράστηκε της εξουσίας μεταξύ του 1981 και 1996, γεγονός που οδήγησε στην άνοδο του Αλέξη Τσίπρα.

Τα λαϊκιστικά κόμματα, καταλήγει, δεν διείσδυσαν στις πλούσιες και σταθερές κοινωνίες της Δανίας και της Ελβετίας, αλλά εκεί όπου τα κόμματα δεν είχαν τακτοποιήσει τα του οίκου τους.


ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΧΡΕΗ: Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη συνέβαλαν στη μείωση των ελλειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό των κ-μ το 2012 για τέταρτη συνεχή χρονιά, ωστόσο τα εθνικά χρέη των κ-μ αυξήθηκαν επί του ΑΕΠ τους, επισημαίνει ο David Jolly, σε ανταπόκριση από το Παρίσι στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Deficits Fall in Europe, but Debt Rises».

Συγκεκριμένα, τονίζεται, για τα 27 κ-μ της ευρωζώνης, το κρατικό έλλειμμα μειώθηκε στο 4% από 4.4%, ωστόσο για το σύνολο της ευρωζώνης, το χρέος αυξήθηκε σε ποσοστό 85.3% επί του ΑΕΠ από 82.5% πέρυσι. Αναφέρεται επίσης, ότι η Ελλάδα, η χώρα της ΕΕ που επλήγη περισσότερο από την κρίση, παρουσίασε έλλειμμα της τάξης του 10% επί του ΑΕΠ της, συγκριτικά με 9.5% πέρυσι. Αντίθετα,  το ελληνικό χρέος μειώθηκε από 170% στο 157% επί του ΑΕΠ μετά από δάνειο βάσει του οποίου οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων υπέστησαν «κούρεμα».

http://mignatiou.com/?p=1955#ixzz2RMVuPPwo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου