Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Το επόμενο κεφάλαιο της ανάφλεξης γύρω από την Ανατ. Μεσόγειο: Λίβανος

ΠΗΓΗ: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

 
Ο γεωπολιτικός αναλυτής Mahdi D. Nazemroaya ξεδιπλώνει τον ιστό της επόμενης φάσης του σχεδίου των παγκοσμιοποιητών, εξηγώντας βήμα-βήμα πώς οδηγείται έντεχνα μια χώρα-στόχος σε εσωτερική σύρραξη. Προετοιμάζουν τον Λίβανο για εμφύλιο με ταυτόχρονη διεύρυνση του συριακού μετώπου…

Του Mahdi Darius Nazemroaya* 
Ίδρυμα Γεωστρατηγικών Ερευνών της Μόσχας
24 Ιουνίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Οι φλόγες του διχασμού και της εμπόλεμης σύρραξης στη Συρία επεκτείνονται εσκεμμένα στον Λίβανο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ίσως να συνεργάζονται αυτή τη στιγμή με τους Λιβανέζους εταίρους τους και τους αντιπροσώπους τους, προκειμένου να προετοιμάσουν μια νέα ανάφλεξη και εσωτερική σύρραξη. Το αραβικό κρατίδιο του Λιβάνου είναι πολιτικά διχασμένο και τελεί υπό συνθήκες πολιτικής λήθης. Υπάρχει επίσης ένα ολοένα και επικίνδυνα διευρυνόμενο κενό στους μηχανισμούς ασφαλείας και στο στρατό της χώρας.

Η δημόσια τάξη διατηρείται από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο Νajib Mikati, υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ενώ προετοιμάζεται μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Tammam Salam, τον διορισθέντα στη θέση του πρωθυπουργού του Λιβάνου από τις 6 Απριλίου 2013 . Ο στηριζόμενος από τον αμερικανικό παράγοντα συνασπισμός κομμάτων με την ονομασία Συνασπισμός της 14ης Μαρτίου επιμένει στη θέση του ότι ο Tammam Salam θα πρέπει να σχηματίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, στην οποία αναπόφευκτα δεν θα υπάρξει ταύτιση πολιτικών απόψεων, ενώ το κόμμα της Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί του προβάλλουν την αξίωση να κατέχουν τουλάχιστον το 1/3 των εδρών του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να εξασφαλίσουν την δυνατότητα αφ’ ενός να κάνουν χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας (βέτο) και αφ’ ετέρου να είναι σε θέση να διαλύσουν το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Tamman Salam, εάν το τελευταίο καταλήξει να υπηρετεί τον Συνασπισμό της 14ης Μαρτίου υπό τον Hariri και τους ξένους υποστηρικτές του.

Η κυβερνητική αβεβαιότητα πλήττει την ασφάλεια της χώρας. Η στρατιωτική ηγεσία του Λιβάνου βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα που ανέκυψε με τις αρκετές κενές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Νέα στρατιωτική ηγεσία είναι αδύνατο να διοριστεί, αφού δεν έχει σχηματιστεί υπουργικό συμβούλιο υπό τον Salam, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Mikati στερείται της δικαιοδοσίας να προβεί σε διορισμούς.

Αυξάνονται τα κρούσματα εσωτερικής βίας στον Λίβανο 


Ο αυξανόμενος αριθμός (όχι αποκλειστικά) Σύριων προσφύγων που έχει εισρεύσει στη μικρή χώρα ασκεί πίεση στις υποδομές του Λιβάνου. Αρκετοί Λιβανέζοι ανησυχούν επίσης για την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων της χώρας τους. Παράλληλα, έχει αρχίσει να σιγοβράζει μια σύρραξη μεταξύ των συμμάχων και υποστηρικτών της Χεζμπολάχ και των μικρότερων ανταγωνιστών της στην Τρίπολη (Trablos) και την Σιδώνα (Saida). Το Αραβικό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο απαρτίζουν Αλεβίτες, συγκρούεται ακατάπαυστα με ένοπλους τακφιριστές [ο τακφιρισμός χαρακτηρίζεται ως παρακλάδι του σαλαφισμού] στην Τρίπολη. Οι οπαδοί του Ahmed Al-Assir, άλλου τακφιριστή συμμάχου του Ηariri, στην Σιδώνα, έχουν συχνά εμπλακεί σε συγκρούσεις με οπαδούς της Χεζμπολάχ και δηλώνουν πρόθυμοι να πολεμήσουν έναντίον της Χεζμπολάχ και των σουνιτών μουσουλμάνων συμμάχων της στην Τρίπολη.

Οι σπόροι του χάους εμφυτεύονται σε όλη τη χώρα, καθώς ο πόλεμος στη Συρία διευρύνεται και μεταγγίζεται στον μικρό Λίβανο. Πρόσφατα ακούστηκε μια έκρηξη στα περίχωρα της χριστιανικής πόλης Kahaleh. Άγνωστοι ένοπλοι κοντά στο Arsal έκλεισαν τους δρόμους που συνδέουν το Labweh και τη Συρία με το Baalbek, ενέργεια η οποία, σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους, στοχεύει στην ανάφλεξη εσωτερικής σύρραξης. Ο λιβανικός στρατός αναγκάστηκε να παρέμβει προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ των κατοίκων των χωριών Arsal και Labweh. Όλα αυτά, ενώ ρουκέτες εκτοξεύονται εναντίον αμάχων και από τη Συρία και από το εσωτερικό του Λιβάνου.

Τελευταία, οι εκτοξεύσεις ρουκετών έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Είναι έργο των μισθοφορικών ομάδων που αντιμάχονται την κυβέρνηση του Assad στη Συρία και συχνά έχουν ως στόχο την πόλη του Λιβάνου Hermel, προπύργιο της Χεζμπολάχ, αλλά και την περιοχή γύρω από το Quşayr, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται και να σκοτώνονται άμαχοι. Η ενέδρα και η δολοφονία μιας ομάδας Λιβανέζων σιιτών και ενός Τούρκου συμπολεμιστή τους κοντά στο Arsal οδήγησε επίσης σε θρησκευτικές εντάσεις. Λίγο αργότερα, ένας πολίτης από το Arsal σκοτώθηκε κοντά στα προάστια του Hermel. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Λιβάνου, η αναμόχλευση εντάσεων αποσκοπεί στην ανάφλεξη συρράξεων μεταξύ ομάδων σιιτών και σουνιτών στο Λίβανο. Κάποιοι κάτοικοι της πόλης Hermel έχουν κατηγορήσει κατοίκους του Arsal ότι εμπλέκονται σε επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Hermel.  

Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν άτομα ή ομάδες στο Arsal που δρουν σε συντονισμό με τις ομάδες των μισθοφόρων στο εσωτερικό της Συρίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Συριακός Στρατός έχει επανειλημμένα καταδιώξει ομάδες μισθοφόρων κοντά στο Arsal και άνοιξε πυρ εναντίον τους μέσα στο έδαφος του Λιβάνου.

Η επέκταση της λειτουργίας του Λιβανικού Κοινοβουλίου και οι εσωτερικές εξεγέρσεις

Και οι δύο αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις, με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ και την οικογένεια Hariri, αντίστοιχα, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη λειτουργία του Λιβανικού Κοινοβουλίου κατά δεκαεπτά μήνες για λόγους διατήρησης της ασφαλείας. Παρά τους λόγους που προβλήθηκαν επίσημα, είναι προφανές ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προβούν σε αυτό το μέτρο για λόγους οικείου συμφέροντος. Η Χεζμπολάχ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια προεκλογική εκστρατεία, ενώ συγχρόνως πολεμά στη Συρία, και ο υπό τον Hariri Συνασπισμός της 14ης Μαρτίου φοβάται ότι θα χάσει έδρες, λόγω της μείωσης των ψηφοφόρων του στο Λίβανο, ιδίως των Χριστιανών. 


Η στήριξη των ένοπλων τακφιριστών, που δρουν μέσα στη Συρία και το Λίβανο, από το πολιτικό μέτωπο του Hariri και η αντίθεσή του με την "Ορθόδοξη Πρόταση", η οποία προβλέπει ότι κάθε κοινότητα στο Λίβανο θα πρέπει να ψηφίζουν απ’ ευθείας τους δικούς της βουλευτές, έχει εξοργίσει την πλειοψηφία των Χριστιανών του Λιβάνου. Η "Ορθόδοξη Πρόταση" θα γίνει αιτία να χαθούν οι χριστιανικές έδρες στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, τις οποίες ελέγχει αυτή τη στιγμή το πολιτικό μέτωπο «Κόμμα του Μέλλοντος» του Hariri.

Συγχρόνως, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουν αποκλειστεί οδικά δίκτυα μέσα και κοντά στη Βηρυτό, στην κοιλάδα Bekaa, και στο οδικό δίκτυο που οδηγεί στη διέλευση κοντά στην Masnaa, η οποία βρίσκεται στη μεθόριο με τη Συρία. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να διευκολυνθούν οι συγκρούσεις μεταξύ του λιβανικού στρατού και των διαδηλωτών. Οι διαδηλώσεις στη Βηρυτό οργανώθηκαν με αφορμή την αντισυνταγματική την παράταση της θητείας του λιβανικού Κοινοβουλίου. Στην Bekaa οι διαμαρτυρίες είχαν ως πρόσχημα το κύμα βίας που προέκυψε από την υποστήριξη των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων στη Συρία από διάφορες κοινότητες του Λιβάνου. Και οι δύο αντίπαλες παρατάξεις του Λιβάνου φέρεται ότι έχουν στείλει αρκετές χιλιάδες μαχητές προκειμένου να συμμετάσχουν στην εσωτερική σύρραξη στη Συρία.

Η στρατηγική του παιχνιδιού στον Λίβανο: ο πιθανός εξαναγκασμός της Χεζμπολάχ να ανοίξει μέτωπο πολέμου και στο Λίβανο

Παρατηρείται, σε γενικές γραμμές, μια εσκεμμένη προσπάθεια να πυροδοτηθεί μια εσωτερική ανάφλεξη στο Λίβανο. Ξένοι δημοσιογράφοι εισρέουν τελευταία στη χώρα και ζητούν άδεια από την Χεζμπολάχ να επισκεφθούν τις περιοχές που υφίστανται επίθεση από τις αντικυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, αλλά και τις οικογένειες των μαχητών της Χεζμπολάχ που έχασαν τη ζωή τους στη Συρία. Διάφορες μυστικές υπηρεσίες πιθανότατα παρακολουθούν στενά όσα διαδραματίζονται τελευταία στην Bekaa και συμμετέχουν στις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται με σκοπό να επιδεινωθεί η κατάσταση στο εσωτερικό του Λιβάνου. Στρατόπεδα του λιβανικού στρατού δέχονται επίσης επιθέσεις σποραδικά.

Ως μέρος συγκεκριμένης στρατηγικής, η συριακή σύρραξη σκόπιμα μεταφέρεται στον Λίβανο. Δύο μέρες μετά τον θάνατο μερικών Λιβανέζων σιιτών και ενός Τούρκου υπηκόου κοντά στο Arsal, μια ομάδα ενόπλων επιχείρησε να απαγάγει έναν άνθρωπο από την πόλη Baalbek. Διασώθηκε τελικά από κατοίκους της περιοχής και αποδείχθηκε ότι οι ένοπλοι απαγωγείς ήταν ομάδα μισθοφόρων από την Συρία (του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού») σε συνεργασία με έναν Λιβανέζο πολίτη.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οδηγείται κανείς στο εύλογο συμπέρασμα ότι ο απώτατος στόχος μιας στρατηγικής που επιδιώκει να πυροδοτήσει εμφύλια σύρραξη στον Λίβανο είναι να αναγκαστεί η Χεζμπολάχ να αποχωρήσει από τη Συρία και να επιστρέψει στο έδαφός της. Γι' αυτό τον λόγο παρατηρούνται συνεχώς προβοκάτσιες από τους ένοπλους τακφιριστές στο Λίβανο, οι οποίες σκόπιμα πυροδοτούν θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών. 

Η αποδυνάμωση του κράτους του Λιβάνου και η διάβρωση των θεσμών του είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας, ο οποίος εξυπηρετεί κατάλληλα αυτό το «εγχείρημα». 

*Ο Mahdi Darius Nazemroaya είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης, βραβευμένος συγγραφέας και διακεκριμένος αναλυτής σε θέματα γεωπολιτικής. Συνεργάζεται με το κέντρο ερευνών Geopolitica της Ιταλίας.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/6/13 10:50 μ.μ.

    Με το που χορταινει ο ενας κερατας βγαινει ο αλλος κερατας τον κατηγορει σαν συμβιβασμενο και δωστου σφαγες και εκρηξεις και τετοια . Κυριλεψε τωρα η χεσμπολαχ και ετσι της την βγαινουν απο αριστερα οι σαλαφιστες η πως διαολο λεγοντε . Οταν χορτασουν και αυτοι θα βγει αλλος πειναλας θα αρχισει να σφαζει εκεινος . Προφασεις δοξα τω θεω - σε αυτη την περιπτωση δοξα τον αλλαχ - βρισκοντε . Και παντα χαμενος ο κοσμος . Α.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/6/13 11:43 μ.μ.

    Κόλαση.Α.Μ. Κόλαση υποκρισίας.Όλες οι σφαγές στο όνομα της θρησκείας για το καλό των λαών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή