«Stop» στη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της κυβέρνησης έβαλαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ύψος του κυβερνητικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014 αλλά ούτε και σ' ένα σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης, διάρκειας έξι εβδομάδων.
To «deadlock» ξεκίνησε στις 07.00 (ώρα Ελλάδος, 00.00 τα μεσάνυχτα, ώρα ανατολικής ακτής των Η.Π.Α.) και ήδη η Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά από τη διετία 1995-96 που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Τότε το «λουκέτο» διήρκεσε 21 ημέρες, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ στην αμερικανική ιστορία.
Το Twitter του Καπιτωλίου ήταν το πρώτο... θύμα αυτών των ραγδαίων εξελίξεων, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας. Παράλληλα, με μήνυμά του στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Barack Obama εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Με λιγότερο από μία ώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, οι Ρεπουμπλικάνοι επανήλθαν με νέα πρόταση για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, αναφέροντας πως είναι έτοιμοι να ψηφίσουν εκ νέου για το σχέδιο του προϋπολογισμού, και κάλεσαν τους Δημοκρατικούς σε διακομματική επιτροπή, έτσι ώστε να μην κατεβάσει «ρολά» η κυβέρνηση. Ωστόσο, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Harry Reid, ξεκαθάρισε πως πλέον το «λουκέτο» είναι αναπόφευκτο.
Η κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο είναι τεταμένη στο εσωτερικό των Η.Π.Α. και ενώ πλησιάζει η κομβική ημερομηνία της 17ης Νοεμβρίου, όταν Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να έχουν καταλήξει στην πρόταση βάσει της οποίας θα καθορίζονται τα νέα όρια εξωτερικού δανεισμού της χώρας. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τότε το Δημόσιο θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, εξέλιξη με καταστροφικές συνέπειες τόσο για το αμερικανικό αξιόχρεο -καθώς οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης καραδοκούν- όσο και για οικονομίες που επηρεάζονται από τη δυναμική του αμερικανικού δολαρίου.
Ποιες υπηρεσίες επηρεάζει το «λουκέτο»
Από εδώ και στο εξής, η κυβέρνηση καλείται να κλείσει όλες τις «δευτερεύουσες» ομοσπονδιακές υπηρεσίες, γεγονός που θα οδηγήσει περισσότερους από 700.000 υπαλλήλους στα σπίτια τους με άδεια άνευ αποδοχών.
Με τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το ένστολο προσωπικό των Ενόπλων
Δυνάμεων της χώρας, ο Barack Obama ξεκαθάρισε ότι οι στρατιώτες και οι
αξιωματικοί θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους σε όλη τη
διάρκεια της «μερικής διακοπής της κυβερνητικής λειτουργίας». Ωστόσο,
προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές
υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.
«Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζετε κάτι περισσότερο από τη δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο» τόνισε.
Το τηλεοπτικό διάγγελμα προς το ένστολο προσωπικό...
Το «deadlock» τέθηκε σε ισχύ μέσα στα πρώτα λεπτά της 1ης Οκτωβρίου -πρώτης ημέρας του φορολογικού έτους 2014- και, όπως αναφέρει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, δεν επηρεάζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διεθνείς αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως τόσο ο John Boehner (επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων) όσο και ο Harry Reid δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις, κινούμενοι ωστόσο στα... όρια, καθώς η πίεση από το κλείσιμο περιφερειακών ομοσπονδιακών υπηρεσιών της κυβέρνησης θα είναι πολύ μεγάλη, ειδικά από τη στιγμή που συμβαίνει μέσα στην ιστορική συγκυρία της οικονομικής κρίσης. «Για σκληρό πόκερ» κάνει λόγο το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FΟΧ, την ίδια στιγμή που το CNN αναφέρει πως «η Αμερική κλείνει».
Όπως έγινε γνωστό, στις 09.30 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα ανατολικής ακτής των Η.Π.Α., 15.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος), θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση στη Γερουσία, όπου και θα εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το CNN, η Γερουσία θα απορρίψει και επίσημα την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, η οποία παρουσιάστηκε ελάχιστη ώρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.
Διαξιφισμοί για το «Obamacare»
Σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες πολιτικές παρατάξεις αποτέλεσε το περιβόητο πρόγραμμα παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, ευρύτερα γνωστό ως «Obamacare». Παρά τις εκκλήσεις του προέδρου των Η.Π.Α. Barack Obama για την επίτευξη συμφωνίας, τα ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού Κόμματος δεν κατάφεραν να βρουν τη «χρυσή» τομή σε αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί εκ νέου σε μια κατάσταση, η οποία είχε διαμορφωθεί ξανά πριν από 17 χρόνια.
Πριν από αυτήν την εξέλιξη, η Γερουσία απέρριψε - με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ - πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων -όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι- για τον κυβερνητικό προϋπολογισμό, η οποία προέβλεπε μεγάλο... ψαλίδι στο «Obamacare» καθώς και καθυστέρηση κατά ένα έτος στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων του εν λόγω προγράμματος.
(Από αριστερά προς τα δεξιά: Harry Reid και John Boehner)
Νωρίτερα, στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Barack Obama κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι επιδιώκουν τη «ρεβάνς» για την ήττα του προεδρικού τους υποψηφίου Mitt Romney, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, John Boehner, απάντησε πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη συνέχιση χρηματοδότησης του «Obamacare».
«"Κλείσιμο" της κυβέρνησης θα έχει έναν πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, ο οποίος θα είναι μάλιστα και άμεσος» τόνισε ο Barack Obama, προσθέτοντας πως θα επηρεάσει και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
«Η ιδέα να τοποθετηθεί η πρόοδος των Αμερικανών πολιτών -που έχει επιτευχθεί με μεγάλες θυσίες- σε κίνδυνο δείχνει το ύψος της ανευθυνότητας» δήλωσε.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου