Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Οι ρωσικοί Iskander ανησυχούν τις ΗΠΑ

Πηγές: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

«Οι Ρωσικοί πύραυλοι Iskander στο Καζακστάν αποτελούν μοχλό πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η Ρωσία σχεδιάζει την κατασκευή νέων ειδικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης, για τα συστήματα πυραύλων Iskander σε απόσταση 100 χιλιομέτρων 62 ml, από τα σύνορα του Καζακστάν, ανέφερε το πρακτορείο Tengrinews την περασμένη εβδομάδα.

Οι πύραυλοι αυτοί εάν κριθεί απαραίτητο δύνανται να μετακινηθούν ταχύτατα μέσα στο έδαφος του Καζακστάν, γεγονός το οποίο προβλέπεται από τον CSTO (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που απαρτίζεται από την Ρωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, και Ουζμπεκιστάν) και της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Αρκετοί ειδικοί στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν την γνώμη τους σχετικά με τις πιθανές αιτίες αυτής της κίνησης του Κρεμλίνου.

Ο Askar Shimpeev, Πρόεδρος της Ένωσης των βετεράνων πιστεύει, ότι η ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων Iskander στα σύνορα με το Καζακστάν, αποτελεί έναν καταφανέστατο τρόπο, για να ασκηθεί κάποιου είδους πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν μέσω Καζακστάν.

Ο Shimpeev πιστεύει ότι η ανάπτυξη των πυραύλων αυτού του τύπου, μπορεί να συνδεθεί και με την επερχόμενη μείζονα στρατιωτική άσκηση των χωρών του οργανισμού CSTO στην περιοχή Aktobe, η οποία συνορεύει με τη ρωσική περιοχή του Όρενμπουργκ. Επιπλέον, ο ίδιος θεωρεί ότι οι δυνάμεις των χωρών του οργανισμού CSTO, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση πιθανών αρνητικών σεναρίων, στα σύνορα της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν αλλά και του Καζακστάν από το νότο.

Σύμφωνα με τον Shimpeev, μπορεί οι ΗΠΑ σκόπιμα να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν, μια διαδικασία που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω της αεροπορικής βάσης του Μάνας στο Κιργιστάν και το λιμάνι του Καζακστάν στο Aktau. Η όλη αυτή μεγάλη στρατιωτική μετακίνηση «στην πίσω αυλή της Ρωσίας», θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες στο Κρεμλίνο. Ως εκ τούτου, κατέληξε ο ίδιος, η μεταφορά πυραύλων Iskander –Μ, αποτελεί σαφέστατα μία ακόμη κίνηση στο «γεωπολιτικό σκάκι» της περιοχής.

Ο Πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας του Καζακστάν Amirbek Togusov, συμμερίζεται επίσης τη γνώμη του Shimpeev, για το ίδιο θέμα. Πιστεύει ότι η ανάπτυξη πυραύλων Iskander-Μ στα σύνορα με το Καζακστάν, μπορεί αποτελεί μέρος ενός γενικότερου ρωσικού προγράμματος ασφάλειας του εναέριου χώρου, το οποίο είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων, αλλά δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα για οικονομικούς λόγους.

«Τώρα υπάρχει μια αναβίωση της ρωσικής οικονομίας. Η χώρα αναπτύσσει την αμυντική της βιομηχανία τάχιστα με την αναβάθμιση των υπαρχόντων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ως εκ τούτου, όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων τους, οι ενέργειές αυτές είναι απολύτως κατανοητές», δήλωσε ο Togusov.

Ο πρώην υπουργός πιστεύει ότι οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander-Μ δεν αποτελούν απειλή για το Καζακστάν και δεν θα επηρεάσουν την ασφάλεια των γειτονικών κρατών. “Νομίζω ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν μονόπλευρη, αλλά έγινε με τη συναίνεση όλων των συμμετεχόντων χωρών του οργανισμού (CSTO και SCO). Είναι απίθανο η Ρωσία, ειδικά σε αυτήν την φάσης της διεθνούς κατάστασης, να πραγματοποιήσει κινήσεις πέρα των συμπεφωνημένων και των συμφωνιών αυτών, προκαλώντας ρήξη με τους εταίρους της”.. Εξάλλου, ο ίδιος πιστεύει ότι η μετακίνηση των πυραύλων Iskander στα σύνορα του Καζακστάν αποτελούν μια καλή κίνηση και για την ασφάλεια των πτήσεων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, Ρώσοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πύραυλοι αυτοί θα προστατεύσουν τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από πιθανές απειλές που προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή. Πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν, δεν διαθέτει τον επαρκή έλεγχο της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα αναζωπύρωσης του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Υπάρχει πιθανότητα επίσης οι εξελίξεις αυτές να επεκταθούν και στις γειτονικές περιοχές, ιδίως στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Καζακστάν ωφελεί και τις δύο χώρες και οι παρουσία των Iskander μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα της συνεργασίας αυτής.

Η 92η ταξιαρχία πυραύλων Iskander - Μ, θα τοποθετηθεί 100χλμ από τα σύνορα του Καζακστάν και στις αρχές του επόμενου έτους, διαθέτοντας ένα λειτουργικό εύρος στόχων 500 χιλιομέτρων, το οποίο θα μπορεί να αυξηθεί στα 2.000 χιλιόμετρα από τη χρήση των πυραύλων cruise P - 500. Αυτό σημαίνει ότι με τα πυραυλικά συστήματα αναπτυγμένα στα σύνορα του Καζακστάν, ο ρωσικός στρατός θα είναι σε θέση να στοχεύσει όλα τα νότια και ανατολικά σύνορα του Καζακστάν, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχόλιο: Ο πύραυλος Iskander-Μ είναι ένα κινητό βαλλιστικό συγκρότημα πυραύλων μικρού βεληνεκούς που δύναται να εξοπλιστεί με πολλές διαφορετικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων κεφαλών πυρομαχικών διασποράς, που έχουν την δυνατότητα, να διεισδύουν στο έδαφος για να καταστρέψουν ειδικά καταφύγια. Επίσης το συγκρότημα διαθέτει ειδική συσκευή ηλεκτρομαγνητικών παλμών για αποστολές αντι - ραντάρ. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν επίσης να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου