Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος – Λαμβάνουν όλοι το Αγ. Πνεύμα;

Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Α’ – Λαμβάνουν όλοι το Αγ. Πνεύμα;


Και να μην πει κανείς: “Εγώ έχω λάβει το Χριστό με το άγιο βάπτισμα”, αλλά ας μάθει ότι δεν λαμβάνουν το Χριστό με το βάπτισμα όλοι όσοι βαπτίζονται. Λαμβάνουν μόνοι αυτοί που είναι είτε βεβαιόπιστοι και έχουν γνώση τέλεια είτε αυτοί που τακτοποίησαν τον εαυτό τους, καθαρίζοντας τον από πριν και έτσι βαπτίζονται. Και τούτο το γνωρίζει αυτός που ερευνά τις Γραφές, από τους αποστολικούς λόγους και πράξεις. Γιατί έχει γραφεί: “ Όταν άκουσαν οι απόστολοι που βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, ότι η Σαμάρεια έχει δεχτεί το λόγο του Θεού, έστειλαν σε αυτούς τον Πέτρο και τον Ιωάννη, οι οποίοι αφού κατέβηκαν από τα Ιεροσόλυμα, προσεύχονταν να λάβουν το Άγιο Πνεύμα οι Σαμαρείτες. Και δεν είχε λάβει ακόμη κανένας το Άγιο Πνεύμα, υπήρχαν δε, μόνο βαπτισμένοι στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τότε έβαζαν τα χέρια τους επάνω τους, και ελάμβαναν το Άγιο Πνεύμα”.

Είδες πως δεν λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα, αμέσως όλοι όσοι βαπτίζονται; Έμαθες από τους Αποστόλους, πως κάποιοι που αν και πίστεψαν και βαπτίστηκαν, δεν ‘ντύθηκαν’ το Χριστό, με το βάπτισμα; Γιατί, εάν αυτό είχε γίνει (να ‘ντυθούν’ το Χριστό), δεν θα προσεύχονταν μετά και θα έβαζαν τα χέρια τους οι Απόστολοι σε αυτούς. Λαμβάνοντας το Άγιο Πνεύμα, τον Κύριο Ιησού ελάμβαναν. Γιατί, δεν είναι άλλο ο Χριστός και άλλο το Άγιο Πνεύμα. Και ποιος το λέει αυτό; Ο ίδιος ο Θεός Λόγος, μιλώντας στην Σαμαρείτιδα: 
Είναι Πνεύμα ο Θεός”. Εάν λοιπόν ο Χριστός είναι Θεός, είναι Πνεύμα κατά τη φύση της θεότητας, και αυτός που έχει το Χριστό, Άγιο Πνεύμα έχει. Αυτός δε που έχει το Άγιο Πνεύμα, τον ίδιο πάλι τον Κύριο έχει, καθώς λέει και ο Παύλος: Το δε Πνεύμα, ο Κύριος είναι”…

Πηγή: Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, “Βίβλος των Ηθικών”, Λόγος Ι΄

Β’ – Περι αυτών που νομίζουν πως έχουν το Άγιο Πνεύμα

Να και πάλιν εγώ απευθύνομαι προς αυτούς που λέγουν ότι έχουν Πνεύμα Άγιον, δίχως να το γνωρίζουν, και νομίζουν ότι το απέκτησαν με το Θείον Βάπτισμα μέσα τους. Νομίζουν ότι έχουν τον θησαυρόν (Β’ Κορ. 4, 7), αλλά όμως καταλαβαίνουν ότι ο εαυτός τους είναι εντελώς άδειος από αυτόν. Προς εκείνους που ομολογούν ότι εις το άγιον Βάπτισμα δεν αισθάνθηκαν τελείως τίποτε, αλλά πιστεύουν ότι από τότε η δωρεά του Θεού κατοίκησε μέσα τους και μέχρι τώρα υπάρχει μέσα εις την ψυχήν τους, δίχως να την καταλαβαίνουν και να την αισθάνωνται. Και όχι μόνον προς αυτούς (απευθύνομαι) αλλά και προς εκείνους που λέγουν ότι δεν έλαβαν ποτέ καμμίαν αίσθησι της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος δια της θεωρίας και αποκαλύψεως, αλλά μόνον με την πίστι και τον λογισμό. Και δεν εδέχθησαν την Χάρι δια της εμπειρίας αλλά την κρατούν μέσα τους με την ακρόασι των θείων λόγων.

Θα παραθέσω, λοιπόν, όσα λέγουν, και άκουσε τι ισχυρίζονται αυτοί οι δήθεν σοφοί και επιστήμονες (Δευτ. 1, 13. Πρβλ. Ησ. 5, 21) κατά την γνώμη τους: «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, λέγει ο Παύλος, Χριστόν ενεδύσασθε» (Γαλ. 3, 27). Τι λοιπόν; Δεν είμεθα κι εμείς βαπτισμένοι; Εάν βαπτισθήκαμε, είναι φανερόν, όπως λέγει ο Απόστολος, ότι έχομεν ενδυθή τον Χριστόν. Αυτός είναι ο πρώτος ισχυρισμός τους και η απόδειξίς του, δια του αγιογραφικού χωρίου.

Τι θα μπορούσαμε να απαντήσωμε, όχι εμείς, αλλά το Άγιον Πνεύμα, προς αυτούς; Αυτό το ένδυμα, τι λέτε ότι είναι, άνθρωποι, ο Χριστός; Ναι, λέγουν. Ο Χριστός δηλαδή είναι κάτι -δια να ομιλήσω κι εγώ σαν άφρων προς ανόητους- ή δεν είναι; Είναι κάτι, βεβαίως θα πουν, εάν δεν έχουν χάσει τελείως τα λογικά τους. Εάν, όμως, ομολογείτε ότι είναι κάτι, πέστε τι είναι. Δια να διδάξετε πρώτα τους εαυτούς σας να μην ομιλούν σαν άπιστοι, αλλά σαν πιστοί. Τι άλλο, βεβαίως, είναι ο Χριστός αν όχι Θεός αληθινός, ο οποίος έγινε αληθινά τέλειος άνθρωπος; Αφού το παραδέχεσθε, αυτό, πέστε μας και για ποιον λόγον έγινε ο Θεός άνθρωπος; Οπωσδήποτε, σύμφωνα με την διδασκαλία των Θείων Γραφών και τα ίδια τα γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν συνεχώς -ακόμη κι αν εσείς τα αγνοείτε μη θέλοντας να τα ακούσετε- για να κάνη τον άνθρωπον Θεόν (Ιω. 1, 12. Γαλ. 4, 5). Και με ποιον τρόπον κατεργάζεται την θέωσι του ανθρώπου; Δια της σαρκός ή δια της Θεότητός Του; Βεβαίως δια της Θεότητος. «Η σαρξ ουκ ωφελεί ουδέν. το πνεύμα εστιν το ζωοποιούν» (Ιω. 6, 63). Εάν, λοιπόν, δια της Θεότητός Του εθέωσε πρώτα την σάρκα την οποία προσέλαβε, και εμάς όλους μας ζωοποιεί όχι με την φθαρτή σάρκα, αλλά με την θεωθείσα σάρκα Του. Ώστε ποτέ και με κανένα τρόπο να μην τον θεωρήσωμε άνθρωπο αλλά να Τον ομολογήσωμε ένα Θεόν τέλειον με δύο φύσεις -διότι ένας είναι ο Θεός- επειδή το φθαρτόν κατεπόθη υπό της αφθαρσίας (Α’ Κορ. 15, 54), και το σώμα δεν αφανίσθηκε από το ασώματον, αλλά το σώμα ηλλοιώθη τελείως και μένει ασύγχυτον, αρρήτως αναμεμιγμένο και ενωμένο με την Τριαδική Θεότητα, δια μίξεως αμίκτου, ώστε να προσκυνείται ένας Θεός σε τρία Πρόσωπα, τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα. Και καμμία προσθήκη να μη γίνη εις τον αριθμό των Προσώπων, λόγω της ενανθρωπήσεως, ούτε να υποστή καμμίαν μεταβολήν η Αγία Τριάς εκ του ανθρωπίνου σώματος.
Δια ποιον λόγον τα λέγω αυτά; Δια να γνωρίσης εκ των προτέρων αυτά που ωμολόγησες, όταν σε ρώτησα. Να μη παρεκκλίνης εξ αγνοίας από την ευθείαν οδόν των νοημάτων και εμάς να κουράσης και εις την ψυχήν σου να προσθέσης περισσότερον κρίμα.

Πάλιν, όμως, θα σου υπενθυμίσω με συντομία όσα είπαμε, δια να γίνουν κατανοητά και αυτά που θα πω παρακάτω. Είναι, λοιπόν, ο Χριστός. Τι είναι όμως; Θεός αληθινός, ο οποίος έγινε και τέλειος άνθρωπος, αληθινά. Και έγινε άνθρωπος -που δεν ήτο πριν- δια να κάνη Θεόν τον άνθρωπον - που ποτέ προηγουμένως δεν είχε γίνει. Και μας εθέωσε και θα μας θεοποιεί όχι μόνον δια της σαρκός Του. Διότι αυτή δεν χωρίζεται. Πρόσεχε τώρα και απάντησέ μου με σύνεσι καθώς θα σε ρωτώ (Σοφ. Σειράχ 5, 12). Εάν οι βαπτισμένοι ενδύονται τον Χριστόν (Γαλ. 3, 27), τι είναι αυτό που ενδύονται; Ο Θεός. Και αυτός που εφόρεσε τον Θεόν δεν καταλαβαίνει νοερώς και δεν βλέπει τι εφόρεσε; Αυτός που είναι γυμνός και ενδύεται καταλαβαίνει το ένδυμα και το βλέπει. Και αυτός που είναι γυμνός εις την ψυχήν, όταν ενδύεται τον Θεόν δεν τον καταλαβαίνει; Εάν δεν αισθάνεται ο ενδυόμενος τον Θεόν, τι τέλος πάντων εφόρεσε; Λοιπόν, για σένα ο Θεός δεν είναι παρά ένα τίποτε! Διότι αν ήτο κάτι, αυτοί που θα τον εφορούσαν, θα Τον καταλάβαιναν. Διότι, όταν δεν ενδυόμεθα τίποτε, δεν καταλαβαίνομε τίποτε. Ενώ, όταν ενδυόμεθα κάτι εμείς οι ίδιοι, ή κάποιοι άλλοι μας ενδύουν, το καταλαβαίνομε πολύ καλά, εάν βέβαια οι αισθήσεις μας λειτουργούν σωστά. Διότι μόνον οι νεκροί δεν καταλαβαίνουν όταν τους ενδύουν και φοβούμαι μήπως και αυτοί που τα ισχυρίζονται αυτά είναι πράγματι νεκροί και γυμνοί. Και έτσι απαντήθηκε το ζητούμενο.

Πηγή: ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ, ΛΟΓΟΣ ΗΘΙΚΟΣ E’ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1999

14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/10/14 9:33 π.μ.

    Είμαι περίεργος περί της συμφωνίας των πατέρων της Εκκλησίας πάνω στο:
    «...δεν λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα, αμέσως όλοι όσοι βαπτίζονται...». Ποιος άλλος μαρτυρεί κάτι παρόμοιο;

    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ. Υπάρχει καί η πρόσφατη μαρτυρία τού Αγίου Σεραφείμ τού Σάρωφ. Αλλά βασικώς τό βροντοφωνάζει τό Ευαγγέλιο. Τό Γενέθλιο τής Εκκλησίας είναι η Πεντηκοστή.
    Οπου λέει τό Ευαγγέλιο Πνεύμα Αγιο, είναι Πνεύμα Χριστού, τό οποίο ενεφύσησε στούς Αποστόλους π.χ.
    Στόν Αγιασμό τών Δώρων, ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΥΡΙΟΥ, ακούμε τήν ευχή τού Αγίου Πνεύματος, Τό οποίο ενεργεί όπως καί στόν Ευαγγελισμό τής Θεοτόκου. Η μετάδοδη τού αγιασμού στούς πιστούς ενεργείται από τόν Κύριο, εις άφεσιν τών αμαρτιών.
    Καί στό Ευαγγέλιο ο Κύριος Θεράπευε αυτούς πού πίστευαν, συγχωρώντας τους τίς αμαρτίες. Δέν τούς έδινε τό Αγιο Πνεύμα.
    Τό Αγιο Πνεύμα λαμβάνει ο πιστός εισερχόμενος στήν Βασιλεία. Διά τής Μετανοίας. Οταν ο Κύριος αφαιρεί καί τήν ρίζα τού προπατορικού. Οπως καί στήν Θεοτόκο, κατά πρώτον. Γι' αυτό καί η Θεοτόκος έχει τό Πρωτείο τής Βασιλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/10/14 10:18 π.μ.

    Καλά τα λόγια, κι ίσως να είναι κι έτσι, αλλά εγώ μιλούσα για μαρτυρίες. Κείμενα και παραπομπές. Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθούν πολλές παραπομπές πατέρων που μιλούν για το ότι ο πιστός με το βάπτισμα και το χρίσμα λαμβάνει το Άγιο Πνέυμα, την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Θεολόγος δεν είμαι βέβαια ...

    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/10/14 1:04 μ.μ.

    Προφανώς και δεν φτάνει. Γιατί οι πατέρες και οι άγιοι ερμηνεύουν το Ευαγγέλιο. Αλλιώς το ερμηνεύει ο καθένας μας κατά το γούστο του και φτάνουμε σε πλάνες.

    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΔΕΛΦΕ ΔΕΝ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. Σήμερα τό ερμηνεύει ο Γιαγκάζογλου, ο Καλαιτζίδης, ο Αγουρίδης. Οι πατέρες μιλούν εν Αγίω Πνεύματι. Αν σέ δυσκολεύει ο Αγιος Συμεών, απευθύνσου στόν Αγιο Χρυσόστομο, χωρίς νά εγκαταλείπεις τό Ευαγγέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/10/14 6:30 μ.μ.

    Καλό είναι να μην παίζουμε με τις λέξεις. Οι πατέρες μιλούν εν Αγίω Πνεύματι και κάνοντας αυτό μας ερμηνεύουν, μας εξηγούν, μας αναλύουν (δεν θα κολλήσουμε στις λέξεις) αυτά που ίσως συγκαλυμμένα μας λέει το ευαγγέλιο. Οι αιρετικοί που δεν απορρίπτουν το Ευαγγέλιο, τι κάνουν; Το παρερμηνεύουν, το διαστρέφουν κλπ. Άρα υπάρχει και η ορθή ερμηνεία και εξήγηση. Και η συμφωνία των πατέρων τί είναι; Η καθ' όμοιο τρόπο φανέρωση των αληθειών της πίστεώς μας. Τι λένε για το συγκεκριμένο ερώτημα που έθεσα στην αρχή. Γράψε μερικές παραπομπές αν έχεις (όχι αποσπάσματα) κι εγώ θα τα κοιτάξω, εν καιρώ.

    ΝΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tά Ευαγγέλια Μαρτυρούν αυτά πού άκουσαν καί είδαν δίπλα στόν Κύριο. Τό ίδιο καί ο Παύλος Τό ίδιο καί ο Αγιος Συμεών, τό ίδιο καί ο Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος καί αρκετοί άλλοι. Γιά καλές παραπομπές στόν Τρεμπέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/10/14 8:42 π.μ.

    Επειδή δεν πιστεύω ότι δεν μπορείς, υποθέτω ότι δεν θέλεις. Δεν πειράζει, κάποια άλλη φορά.

    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιά σημείωση στό πρῶτο σχόλιο τοῦ Ἀμέθυστου γιά τό "Γενέθλιο" τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ Ἐκκλησία προυπῆρχε δέν 'γεννήθηκε' στήν Πεντηκοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπονοείται στό όραμα τού Ερμά, αλλά δέν υιοθετήθηκε ποτέ. Ο Θεός είναι παντογνώστης, πανάγαθος... Ολα προυπάρχουν, εξ'αυτής τής απόψεως. Ακόμη καί η σωτηρία τού καθενός μας.Καί επομένως δέν υπάρχει αμαρτία, ούτε έχει νόημα η μετάνοια αφού προυπάρχουν οι σωσμένοι. Προυπάρχει μήπως σάν θεσμός;; Η εκκλησία δέν είναι θεσμός. Δύσβατο μονοπάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τό ὅτι ἡ Πεντηκοστή εἶναι ‘γενέθλιος ἡμέρα’ τῆς Ἐκκλησίας εἶναι ἐπινόηση σύγχρονων θεολόγων, Μάγιεντορφ, Φλωρόφσκυ, Θεόκλητου Διονυσιάτη, Ἱερόθεου Βλάχου, Ζήση, Σωτηρόπουλου. Ὁ π. Πορφύριος ἔλεγε, «ἡ Ἐκκλησία εἶναι προαιώνιος καί ἄκτιστος, καί ἄσε τούς θεολόγους νά λένε ὅ,τι θέλουν». Ὁ Ἑρμᾶς, μπορεῖ νά ἦταν ἄσημος συγγραφέας τοῦ 2ου αἰώνα, γνωμάτευσε ὅμως σωστά. Ἤδη πρίν ἀπ’ αὐτόν ὁ ἅγιος Ἰγνάτιος Ἀντιοχείας καί μετέπειτα Πατέρες ὅπως ὁ Μ. Ἀθανάσιος, Γρηγ.Θεολόγος, Ἰω.Χρυσόστομος, Ἐπιφάνιος Κύπρου ‘υἱοθέτησαν’ καί κατοχύρωσαν ἐπαρκῶς τή σωστή ἀντίληψη περί ‘πρεσβυτέρας’ Ἐκκλησίας, γιά τήν ὁποία «ὁ κόσμος κατηρτίσθη».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eίναι προαιώνιο θέλημα. Δέν είναι η τέταρτη υπόσταση τής Αγίας Τριάδος. Δέν είναι ανθρώπινη κατασκευή, αυτό λένε οι Πατέρες.Προχωρώντας οι Καθολικοί σ' αυτή τήν ασάφεια, αδυνατώντας νά διακρίνουν ανάμεσα στήν ουσία τού Θεού καί τήν ενέργεια ανακήρυξαν τήν Θεοτόκο Τέταρτη Υπόσταση, καί μιλούν πλέον γιά Αγία Τετράδα. Γιά εγκατοίκηση τών πιστών ή τών σωσμένων καί προορισμένων στήν Αγία Τριάδα.
    Στήν ανάληψή Του ο Κύριος λέει στούς Μαθητές Του: πάω νά ετοιμάσω τόπο γιά νά έλθετε , τήν Βασιλεία. Η Εκκλησία είναι η Δόξα Κυρίου. Η οποία απεκαλύφθη στό Θαβώρ. Καί μετά από λίγο, εκτός τού Ιωάννου, ακόμη καί οι Μάρτυρες τής Μεταμορφώσεως Τόν πρόδωσαν.
    Μέχρι Πεντηκοστής τό Μυστήριο τής Ενσαρκώσεως, παρέμενε κρυμμένο, εκτός τής Θεοτόκου καί τού Ιωάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. -Είναι Πνεύμα ο Θεός”. Εάν λοιπόν ο Χριστός είναι Θεός, είναι Πνεύμα κατά τη φύση της θεότητας, και αυτός που έχει το Χριστό, Άγιο Πνεύμα έχει. Αυτός δε που έχει το Άγιο Πνεύμα, τον ίδιο πάλι τον Κύριο έχει, καθώς λέει και ο Παύλος: “Το δε Πνεύμα, ο Κύριος είναι”…-
    Πολυ σωστα τα λεειο Αγ Συμεων! και πραγματικα μπορειτε να καλαβεται τη διαφορα διαβαζοντας το συνδεσμο παρακατω .Συγκρινεται την θεολογια και την αντιληψη της θεοτητας και του βαπτισματος του ονευματος,απο τον εναν και τον αλλο.!
    Δεν ειναι ολοι οι πατερες ιδιοι!
    http://www.oodegr.com/oode/biblia/baptpn1/kef25.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή