Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Βαρθολομαίος, ο «ανοιχτόμυαλος» πνευματικός ηγέτης.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ σχολιάζονται σήμερα στον γερμανόφωνο Τύπo.


Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine φιλοξενεί πορτρέτο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τίτλο σύντομο, αλλά και περιεκτικό: «Ο ανοιχτόμυαλος». Η εφημερίδα εξηγεί ότι σύμφωνα με τη θεώρηση του Πατριαρχείου ο Βαρθολομαίος είναι «πρώτος μεταξύ ίσων», τόσο απέναντι στα παλαιά πατριαρχεία της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και των Ιεροσολύμων, όσο και στα νέα πατριαρχεία της Μόσχας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας και κατά συνέπεια είναι ο πνευματικός ηγέτης για περισσότερους από 300 εκατομ. ορθόδοξους χριστιανούς. Φυσικά η πραγματική εξουσία ανήκει στις εθνικές εκκλησίες, σημειώνει η εφημερίδα, οι ηγεσίες των οποίων συχνά διαφοροποιούνται από τον φιλελεύθερο, ανοιχτόμυαλο Βαρθολομαίο, που αποκαλείται και «πράσινος Πατριάρχης» λόγω της δραστηριοποίησής του για την προστασία της «Δημιουργίας», δηλαδή του περιβάλλοντος.
Για την Τουρκία, η οποία «το ανέχεται, αλλά δεν το αναγνωρίζει πλήρως», το Πατριαρχείο δεν είναι παράγων εξουσίας. Είναι κάποιος που κάθε τόσο ζητεί αρωγή, του οποίου όμως η φωνή βρίσκει ευήκωον ους στο εξωτερικό, γράφει η Frankfurter Allgemeine. Και υπενθυμίζει ότι το 2006 ο Πάπας Βενέδικτος είχε επίσης επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να γιορτάσει μαζί με τον Βαρθολομαίο την εορτή του Αγίου Ανδρέα, με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει και το ευτυχές γεγονός ότι «εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, 561 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς».
«Μακρινός στόχος η επαναπροσέγγιση»
Η φωνή του Πατριαρχείου ακούγεται στο εξωτερικό 
  Η φωνή του Πατριαρχείου ακούγεται στο εξωτερικό
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι για τον Πάπα Φραγκίσκο η συνάντηση με τον πνευματικό ηγέτη 300 εκατομ. ορθοδόξων είναι ο κύριος λόγος της επίσκεψής του στην Τουρκία. Και υπενθυμίζει: «Ιστανμπούλ, το παλαιό Βυζάντιο, η πόλη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας- ένας χώρος, στον οποίο πάντοτε εκδηλωνόταν αντιπαράθεση θρησκευτικών πεποιθήσεων και επισφραγίζονταν σχίσματα. Ο Φραγκίσκος και ο Βαρθολομαίος θέλουν να εργαστούν για την επαναπροσέγγιση των εκκλησιών. Είναι ένας μακρινός στόχος. Ιδιαίτερα η ρωσική εκκλησία βλέπει με καχυποψία τις όποιες χειρονομίες συμφιλίωσης».
Η εφημερίδα δεν παραβλέπει τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλού προσκεκλημένου από το εξωτερικό στο νέο ανάκτορο του Ερντογάν που έχει προκαλέσει επικρίσεις στην Τουρκία για την επιβλητική χλιδή του. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο Πάπας Φραγκίσκος δεν μπορούσε να μην προσέλθει στο νέο ανάκτορο του Ερντογάν, προσπάθησε όμως να προχωρήσει σε χειρονομίες ταπεινοφροσύνης κατά την παραμονή του στην Τουρκία. «Επέμεινε να διανυκτερεύσει σε ένα απλό κατάλυμα και όχι σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων» γράφει η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak.
Επιείκεια Γιούνκερ για Γαλλία, Ιταλία
Επιείκεια σε Γαλλία και Ιταλία φαίνεται να δείχνει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν
Επιείκεια σε Γαλλία και Ιταλία φαίνεται να δείχνει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν
Τι γίνεται όμως με την «οικονομική ορθοδοξία» της δημοσιονομικής εξυγίανσης; Η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση στην Ιταλία και στη Γαλλία. «Παρότι και οι δύο χώρες παραβιάζουν τα όρια του ελλείμματος, ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδείξει ανεκτική στάση και απέναντι σε άλλες πέντε χώρες που δεν τηρούν άμεσα τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας. Τις θέσεις του εξηγεί ο ίδιος ο Γιούνκερ, μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung: «αυτή τη φορά δεν θα υπαγορεύσω στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία τι πρόκειται να κάνουν. Ανέλαβαν πρωτοβουλία να μας εξηγήσουν τί φαντάζονται ότι μπορούν να κάνουν. Θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση, δεν τους αρέσουν τα μαθήματα από τις Βρυξέλλες».
Την πρόσφατη εξαγγελία Γιούνκερ, ότι οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις σε έργα υποδομής που εντάσσονται στο υπό ίδρυση «Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» δεν προσμετρώνται στο έλλειμμα και στο Σύμφωνο Σταθερότητας, επιβεβαιώνει ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισόν Γίρκυ Κατάινεν, μιλώντας στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Και εξηγεί: «Εάν οι πληρωμές προς στο ταμείο μας ανεβάζουν το έλλειμμα πάνω από το 3%, τότε δεν εισηγούμεθα την επιβολή κυρώσεων. Το ίδιο ισχύει, εάν οι πληρωμές προκαλούν υπέρβαση του ορίου για το χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ». Ερώτηση του δημοσιογράφου: «Ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας ποτέ δεν θα εγκρίνατε μία τέτοια απόκλιση από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μήπως έχετε γίνει ʻλίγο πιο Γάλλοςʼ τώρα που βρίσκεστε στην Επιτροπή;» Η απάντηση του Κατάινεν: «Όχι. Κατά πρώτον η συνεισφορά στο ταμείο είναι μία και εφάπαξ πληρωμή, που δεν προκαλεί συνεχή αύξηση του ελλείμματος. Κατά δεύτερον είναι μία καλή τοποθέτηση. Οι επενδύσεις θα μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη».
Γιάννης Παπαδημητρίου
www.dw.de 

ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΑΤΟΣ. ΚΑΝΕΙ ΡΕΥΜΑ.



Ας  δούμε όμως άν υφίσταται ''ανοιχτόμυαλος''δούλος Κυρίου.

Ὁ σκοῦφος

Ὁ σκοῦφος εἶναι ἕνα σκέπασμα πού σκεπάζει τόν ἀγωνιστή μέ σκοπό νά τοῦ προστατεύη τό κεφάλι ἀπό τίς σαΐτες τοῦ νοητοῦ ἐχθροῦ. Σημαίνει ἀκόμη καί τήν ἐλπίδα τῆς σωτηρίας του. Στήν μάχη μέ τά πάθη του, μέ τήν φύσι, μέ τούς πονηρούς λογισμούς συχνά δέχεται ὁ ἀγωνιστής τίς σαΐτες τῆς ἀπελπισίας στό κεφάλι του.
Ἐάν ὅμως εἶναι ἐσωτερικά ὀχυρωμένος μέ τήν πίστι, τήν ἐλπίδα
  καί τήν ἀγάπη -αὐτές εἶναι οἱ τρεῖς ἀσπίδες τοῦ ἁγίου Πνεύματος: μία τοῦ νοῦ, ἡ ἄλλη τῆς καρδίας καί ἡ ἄλλη τῆς θελήσεως-τότε οἱ πυρωμένες σαΐτες τοῦ πονηροῦ δέν τόν ἀγγίζουν, ἀλλά φεύγουν μακριά του. Διότι στούς ταπεινούς ὑπόσχεται ὁ Θεός ὅτι θά καύση τόν πονηρό μέ τήν σπάθη τοῦ Πνεύματος.


Κατόπιν ενδύεται το
κουκούλιον της ακακίας ως περικεφαλαία ελπίδος για τη σωτηρία μέσω της εκ Θεού επισκιάσεως της χάριτος, αλλά και για την ύψωση του νου του μέσω της ταπεινοφροσύνης και της ακακίας όπως ακριβώς είναι τα άδολα νήπια, αλλά και για τη Θεού φύλαξη και περίθαλψη της κεφαλής με όλα τα αισθητήρια. Το κουκούλιο κρέμεται μπροστά και πίσω, εκεί όπου βρίσκεται το λογιστικό και η καρδιά.

Τελευταία, ενδύεται το
μανδύα, ο οποίος θεωρείται το τελειώτατον ένδυμα και το περιεκτικό όλων, σημαίνει δε τη φυλακτική και σκεπαστική δύναμη του Θεού, ταυτόχρονα το συνεσταλμένο ευλαβές και ταπεινό της Μοναχικής ζωής, ενώ το ότι δεν έχει μανίκια σημαίνει ότι καθ' όλη τη ζωή του όλα τα μέλη του είναι νεκρά για κάθε κοσμική εργασία και αμαρτία. Αφήνει μόνο ελεύθερο το κεφάλι το οποίο βλέπει προς το Θεό και φρονεί τα θεία και ανατρέχει μόνο προς το Θεό. Αλλά, όπως είπαμε και πριν, ακόμα και το κεφάλι του μοναχού ή της μοναχής είναι σκεπασμένο με το κουκούλιο για να μη θεωρηθεί ότι έχει ασκεπή και ακάλυπτα τα αισθητήρια.
    Στο σύνολό τους, όλα τα ρούχα του μοναχού εικονίζουν τη νέκρωση του Χριστού μας. Ως τάφος εικονίζεται ο μανδύας και ως εντάφια τα υπόλοιπα ρούχα. Ο ανάλαβος και το Μεγάλο Σχήμα δηλώνουν ότι είναι εσταυρωμένος ο μοναχός για τον κόσμο, όπως άλλωστε το υποσχέθηκε. Το κουκούλιο του εικονίζει το σουδάριο κι έτσι όλος ο μοναχός μιμείται με το σχήμα του τον σταυρωθέντα Δεσπότη του, ο oποίος πέθανε και τυλίχτηκε στα σπάργανα και στο σουδάριο.
Σε όλη του τη ζωή πλέον, ό,τι φορά, θα του υπενθυμίζει ότι συνεσταυρώθηκε με το Χριστό και συνεκρώθηκε μαζί Του και οφείλει να αγωνιστεί για να συναναστηθεί και να συνανυψωθεί και να αναφανεί συγκληρονόμος της πατρικής Βασιλείας και των αγαθών των ετοιμασμένων προ καταβολής κόσμου...

Η ΜΙΤΡΑ
Μοιάζει με στέμμα βασιλικό. Συνήθως κοσμείται από εικόνες των Αποστόλων ή δεσποτικών εορτών. Λέγεται πως η τελική του μορφή επηρεάστηκε την εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Συμβολίζει το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού.
 

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου