Η στάση της Ελλάδας στην ΕΕ για τις ρωσικές κυρώσεις κατέδειξε: «Σε υπολογίζουν όταν δεν προσκυνάς»
Η ΧΩΡΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Η σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιχείρησε να επιβάλει η Ε.Ε. και το θετικό αποτέλεσμα αποδεικνύουν πώς η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπρέπεια.
Αρκεί οι πολιτικοί της να μην «προσκυνούν» κάθε χαρτογιακά των Βρυξελλών και να ορθώνουν το ανάστημα τους εκεί που πρέπει με βάσει τα συμφέροντα του λαού.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κατάφερε σε μόλις λίγα 24ωρα να γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο γιατί ζήτησε απλά να μην θεωρείται δεδομένη η στάση της Ελλάδας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., όπως το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία.
Έβαλε στη θέση της την επίτροπο εξωτερικών υποθέσεων Φ. Μογκερίνι όταν αυτή θέλησε να μιλήσει εκ μέρους της Ελλάδας χωρίς καν να ζητήσει την άποψη της Ελλάδας και έστειλε το μήνυμα πώς η χώρα μας έχει λόγο, κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στερήσει, σκύβοντας το κεφάλι και συμφωνώντας σε ότι της υπαγόρευαν από τις Βρυξέλλες.
Αντέδρασε στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και μπορεί στην αρχή να δέχθηκε τις επικρίσεις και τις επιθέσεις από κάποιους τύπους σαν τον κ. Σούλτσς, ο οποίος είδε ως «φρίκη» την απόφαση της Ελλάδας να μην συνηγορήσει, αλλά τελικώς κέρδισε το σεβασμό της Ε.Ε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μαζί με τους ομολόγους του από την Αυστρία, τη Σλοβενιά και τη Φινλανδία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και μπλόκαραν τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με το επιχείρημα πώς αυτές δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην Ε.Ε. παρά μόνο να επιτείνουν την κόντρα με τη Μόσχα, η οποία αποβαίνει σε βάρος χωρών-μελών.
Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε σε μια σειρά από χώρες (Ιράν, Ιράκ , Κούβα), ως εκ τούτου η Ελλάδα κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να σκεφτεί ποιος είναι ακριβώς ο στόχος της Ε.Ε. στη Ρωσία. Αν, δηλαδή, ο στόχος είναι μια τσακισμένη Ρωσία, όπως εξήγησε, που θα σημαίνει πολύ πόνο για όλη την Ευρώπη.
Η άποψη του έγινε σεβαστή και αφαιρέθηκε η αναφορά στην ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.
Η ίδια η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες υποστήριξε πως «ήταν εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία».
Πρόσθεσε πώς η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της Ε.Ε. «Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι.
Αρκούσε λοιπόν η Ελλάδα να μιλήσει για να ακουστεί η φωνή της στα όργανα της Ε.Ε. και όχι απλά να παρακολουθεί και να ακολουθεί τις αποφάσεις που άλλοι ελάμβαναν γι’ αυτή χωρίς αυτή σε θέματα που επηρεάζουν τα συμφέροντα της.
Και είναι συμφέρον της Ελλάδας να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τις διαρρήξει με την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου