Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η ελληνική κρίση θα εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία.

Ανησυχία προκαλεί στο Λευκό Οίκο, η επιδείνωση της κατάστασης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία –με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής- πιστεύει ότι έχει εντολή από το λαό να τερματίσει το λεγόμενο «Ελληνικό Πρόγραμμα» και να αναιρέσει τα αβάστακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της υλοποίησής του.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική κυβέρνηση ζητά
να χαμηλώσουν οι τόνοι και να εξευρεθεί άμεσα λύση, διότι επηρεάζεται η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία.
Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ήταν εξαιρετικά προσεκτικός κατά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μίλησε με σύνεση για την ανάγκη να προωθηθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί η λιτότητα, η οποία έχει καθηλώσει την ελληνική και άλλες οικονομίες χωρών της Ευρώπης. Βεβαίως υποστήριξε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στο θέμα αυτό βρίσκεται απέναντι στον κ. Τσίπρα, καθώς βλέπουν διαφορετικά το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως και τα μέτρα που απαιτούνται για να διασωθεί η ελληνική οικονομία. Ο Αμερικανός ηγέτης –όπως είπε ο εκπρόσωπός του- «ως επί το πλείστον επικεντρώθηκε κυρίως στα είδη των μέτρων που μπορούν να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να είναι αυτό προς το συμφέρον των λαών» (εννοεί της Ευρώπης).
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Ομπάμα και το οικονομικό του επιτελείο, δεν συμφώνησαν ποτέ με τη συνταγή της λιτότητας, την οποία εισήγαγαν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο στις χώρες του νότου με απαίτηση των ηγετών των χωρών του βορρά. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός του των Οικονομικών συνδύασαν στις ΗΠΑ την ανάπτυξη με τον εξαφανισμό της λιτότητας και το πείραμά τους πέτυχε. Το θέμα της λιτότητας αποτέλεσε πολλές φορές βασικό θέμα των συγκρούσεων του κ. Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν με την Αγγελα Μέρκελ.
Την Παρασκευή το βράδυ σημειώθηκε μία μικρή, αλλά σημαντική αλλαγή στη στάση των Αμερικανών, όταν στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου τέθηκε το θέμα της ανακοίνωσης της Αθήνας ότι θα σταματήσει τη συνεργασία με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές. Οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη είχαν γίνει στο μεταξύ πρώτο θέμα στα καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα και είχαν αρχίσει να επηρεάζουν και τη χρηματαγορά της Νέας Υόρκης.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν είχε αντίδραση για τη συγκεκριμένη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, και επέλεξε να παρουσιάσει σε γενικές γραμμές, όπως είπε, την κατάσταση.
«Ο Πρόεδρος (Ομπάμα) τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Τσίπρα νωρίτερα την εβδομάδα, γιατί όπως ξέρετε, οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια τώρα, εργάζονται στενά με την ΕΕ και τους Ελληνες, στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια που έχουμε δει στην Ευρώπη. Και αυτή- η αστάθεια- έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική οικονομία όσο και στην παγκόσμια οικονομία ασφαλώς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. «Επομένως», τόνισε ο κ. Ερνεστ, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την Ε.Ε. και αυτό σημαίνει συνεργασία με την νέα ελληνική κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επανέλθει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας, διότι τελικά αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».
Σε ότι αφορά την επαναδιαπράγματευση του Μνημονίου, που ζητά ο κ. Τσίπρας, ο Λευκός Οίκος είναι προσεκτικός και αποφεύγει ανάμειξη στις υπόθέσεις της Ευρωζώνης. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη θέση των Ευρωπαίων «ότι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις».
Ο Λευκός Οίκος παραμένει σε συνεχή επαφή με το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες για τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα εξασφαλίσουν την πρόοδο, που πέτυχε ήδη η Ελλάδα, όπως είπε χαρκατηριστικά ο κ. Ερνεστ.
Πηγή: mignatiou

 hassapis-peter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου