Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί η Εκκλησία επιμένει τόσο στο θέμα των σαρκικών σχέσεων;

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία είναι κολλημένη στο θέμα του έρωτα. Ότι με αυτά που λέει διώχνει τους ανθρώπους από κοντά της και αποτρέπει τους ανθρώπους από το να την ακούν. Μήπως όμως αυτό το γεγονός αποτελεί απόδειξη ότι η Εκκλησία είναι η Αλήθεια; 
Μήπως αποδεικνύει,  ότι τουλάχιστον δεν αποτελεί ένα δημαγωγικό οργανισμό. Γιατί φυσικά, αν η Εκκλησία ήθελε να «τραβήξει κόσμο» για «να έχει πελατεία», δε θα είχε τόσο άβολες θέσεις σ’ αυτό το θέμα.
Διεξοδικά έχει μελετήσει τις σχέσεις των δύο φύλων, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος στο βιβλίο του «Ελεύθεροι από το Γονιδίωμα» της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής. Ας του δώσουμε το λόγο:
«Η συγκλίνουσα άποψη των ερμηνευτών πατέρων είναι ότι, αν δε συνέβαινε η πτώση, ο Θεός δε θα δημιουργούσε τα δύο φύλα. Το αρχικό Του σχέδιο ήταν ο άνθρωπος να μοιάζει περισσότερο με τους αγγέλους κι έτσι να πολλαπλασιάζεται, όπως οι άγγελοι, χωρίς την ανάγκη του φύλου.
Προγνωρίζοντας όμως ο Θεός την πτώση δημιουργεί προπτωτικά τα δύο φύλα χωρίς να υπάρχει ακόμη στον Αδάμ και την Εύα, η συνειδητοποίηση της σαρκικής τους παχύτητας. Μεταπτωτικά, τα φύλα είναι διαφορετικά. Η ύπαρξή τους και συνεπώς τα ανατομικά και φυσιολογικά τους χαρακτηριστικά ένα σκοπό έχουν: την αύξηση του ανθρώπινου γένους.
Ο αγώνας πλέον του κάθε χριστιανού είναι «η αναμόρφωση του αρχαίου κάλλους», η επιστροφή στην πρωτόκτιστη δόξα του πρώτου Αδάμ. Ο αγώνας αυτός περνά και μέσα απ’ την απαλλαγή των χαρακτηριστικών της παχύτητας του φύλου.
Η απαλλαγή από την μεταπτωτική ζωώδη φύση μας γίνεται μόνο μέσα από την υπέρβαση ή τον εξαγιασμό της σεξουαλικότητας ως συνέπειας της πτώσεως. Αυτός είναι ο λόγος που η Εκκλησία μας τόσο σοφά θέτει τις αρετές της παρθενίας, αγνότητας και εγκράτειας τόσο ψηλά και εφιστά την προσοχή του κάθε πιστού στην ανάγκη υπερβάσεως των σεξουαλικών παθών».
Με την αναπαραγωγή εκπληρώνεται το σχέδιο του Θεού για τον άνθρωπο. Το γεννητικό μας υλικό επιτελεί το σκοπό της υπάρξεώς του και ο άνθρωπος γίνεται συνδημιουργός του Θεού, ιερουργώντας τη δημιουργία νέων «κατ’ εικόνα» Θεού προσώπων.
«Το γεγονός της ανθρώπινης αρχής είναι το κατ’ εξοχήν ιερό γεγονός της ιστορίας του κάθε ανθρώπου και καθιστά τη συζυγική σχέση ιερουργική κίνηση και μυστήριο. Αυτός είναι ο λόγος που απαιτείται για την επιτέλεσή της άλλη μυστηριακή πράξη που βασικά παρέχει την εξουσία και χορηγεί την αρμοδιότητα.
Όπως ο ιερέας πριν τη χειροτονία του δεν μπορεί να τελέσει καμιά εκκλησιαστική ιερουργική πράξη, όπως χωρίς να βαπτιστεί κανείς δεν μπορεί να μεταλάβει, έτσι και οι σύζυγοι πριν το γάμο δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συνέλθουν στην ιερή πράξη της σχέσης. Το ένα μυστήριο προϋποθέτει το άλλο.
Ο γάμος δε φτιάχνει μόνο τον άνθρωπο της πτώσεως. Γεννά και τον άνθρωπο της χάριτος. Του δίνει τη δυνατότητα να μοιάσει περισσότερο στο Θεό απ’ όσο βιολογικά το γονιδίωμά του προσιδιάζει προς αυτό των ζώων. Έχει τη δυνατότητα κατά χάριν να μετέχει της θείας φύσεως. Το αυτεξούσιό του μπορεί να μεταβάλει το γονιδίωμά του.
Το γονιδίωμα του ανθρώπου είναι ζωικό για να υπενθυμίζει και να ταπεινώνει. Το αυτεξούσιό του είναι θεϊκό για να μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε Θεό, για να επιβεβαιώνει την υπόσχεση του Θεού στον άνθρωπο.»
Εξάλλου, και ο γέροντας Παΐσιος στο βιβλίο του Αθ. Ρακοβαλή «Ο πατήρ Παΐσιος μού είπε», λέει για αυτό το θέμα: «Η σαρκική επιθυμία πάθος είναι! Πηγάζει από το σαρκικό φρόνημα του ανθρώπου. Αν κάποιος είναι πνευματικός άνθρωπος, δεν έχει τέτοιες επιθυμίες. Όχι από ανικανότητα, ότι δεν μπορεί, αλλά λόγω της πνευματικής του κατάστασης δεν επιθυμεί.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν σαρκικό φρόνημα. Αυτό κληρονομείται από τους γονείς. Βλέπεις, αν κανένα παιδάκι έχει γεννηθεί από σαρκικούς γονείς, παιδί ακόμα και έχει τέτοιες επιθυμίες. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα. Γιατρεύεται. Είναι απαλό σαν την τσουκνίδα, δεν έχει σκληρύνει ακόμη να γίνει αγκάθι, και φεύγει εύκολα μ’ έναν καλό πνευματικό, να ‘χει διάκριση όμως να καταλαβαίνει τι είναι τι, γιατί στην αρχή όλα τα φυτά, δύο φυλλαράκια έχουν.
Όλοι οι άνθρωποι, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο έχουν σαρκικό φρόνημα. Άλλος ας πούμε είναι 30% πνευματικός, άλλος 40, άλλος 60, το περισσότερο που συνάντησα είναι 75%. Μόνο ο Ιωακείμ και η Άννα ήταν τελείως πνευματικοί άνθρωποι και γεννήθηκε μετά από προσευχή αυτό το αγιότατο πλασματάκι, η Παναγία.
Χωρίς το φαγητό ο άνθρωπος πεθαίνει ή χωρίς νερό. Χωρίς τα σαρκικά δεν παθαίνει τίποτα. Μόνο ταλαιπωρείται ψυχικά, όπως ταλαιπωρείται και από τα άλλα πάθη· το θυμό, τον εγωισμό, την κενοδοξία, την ανθρωπαρέσκεια. Μετά το γάμο συγχωρείται μόνο για την τεκνογονία ή κατ’ οικονομίαν».
Αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξης του φύλου, ένας σκοπός ιερός που δεν μπορεί να υποβαθμίζεται μέσα στη χυδαιότητα των εγωιστικών σχέσεων που συναντάμε σήμερα, αλλά να ασκείται προς υπέρβαση του φύλου και επιστροφή στην «πρωτόκτιστη δόξα του πρώτου Αδάμ». Αλλά κάτι τέτοιο μόνο μέσα στην Εκκλησία και μετέχοντας στη χάρη του Χριστού είναι εφικτό. Το ευχόμαστε.
Πηγή: xfd.gr
Σχόλιο: Εκθεση ιδεών γράφει ο άνθρωπος. 
''επιστροφή στην «πρωτόκτιστη δόξα του πρώτου Αδάμ''Ο αγώνας πλέον του κάθε χριστιανού είναι «η αναμόρφωση του αρχαίου κάλλους», η επιστροφή στην πρωτόκτιστη δόξα του πρώτου Αδάμ.''  
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ; Μήπως έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης;;
Αμέθυστος

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/2/15 1:02 π.μ.

    Χωρίς νά είμαι καθόλου fun του Μεσογαίας ,αυτό είναι τό σχόλιο του αμέθυστου σ'αυτό το υπέροχο από θεολογική πλευρά κείμενο ,στό οποίο παρεμβάλλονται καί νουθεσίες του αγίου Παϊσίου ; Υπάρχει κάποια αντίφαση ανάμεσα σέ αυτά που λέει ο Μεσογαίας μέ αυτά που λέει ο π. Παΐσιος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Yπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι, ψυχικοί καί σωματικοί κατά τόν Απ. Παύλο. Ακόμη καί οι πνευματικοί πειράζονται από τό πνεύμα τής πορνείας. όπως τό βίωσε πολύ σκληρά καί ο Γέρονας Ιωσήφ. Εμείς σχολιάσαμε τόν σκοπό τού χριστιανού. Γιά ξαναδές το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/2/15 1:27 π.μ.

    Εσύ νά διαβάσεις την κλίμακα του Ιωάννου τά περί παρθενίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέν τό βάζεις κάτω. Λιθοβολισμό, τί κάθεσαι. Ο Γέροντας τού Παίσιου έλεγε ότι μόνο τά μουλάρια είναι Παρθένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/2/15 2:27 π.μ.

    Λές ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος νά αναφέρεται στά μουλάρια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/2/15 4:45 π.μ.

    Η επιστροφή στο πρωτόκτιστο κάλλος δεν ταυτίζεται με τη Σωτηρία. Αυτό θαρρώ πως σχολιάζει αρνητικά ο Αμέθυστος στο κείμενο του Μεσογαίας. Ο δεύτερος Αδάμ είναι ο Σωτήρ, όχι ο πρώτος.

    Γεώργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δέν καταλαβαίνεις φίλε μου. Περασε ο καιρός πού θά μπορούσες νά είχες αποκτήσει αυτή τήν ικανότητα. Εχεις δίκαιο. Πάντα είχες καί πάντα θάχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Γεώργιε είναι σκούρα τά πράγματα. Μέ τήν βοήθεια τών οργανώσεων μείναμε στήν επιφάνεια τών πραγμάτων. Καί δυστυχώς, όπως μάς προειδοποιεί καί ο Κύριος, διαβάζουμε καί δέν καταλαβαίνουμε. Η ασκητική μας παράδοση φανέρωσε τό βάθος τού Ευαγγελίου, αλλά αγνοείται προκλητικά στά κηρύγματα , όπου χάριν ευκολίας γίνεται εκμετάλλευση τής κατά γράμμα ερμηνείας,γιά νά ερεθιστεί τό θρησκευτικό συναίσθημα, πού πείθει ότι έγινε αντιληπτό τό ακατανόητο. Ο Μεσογαίας είναι η τελευταία ευκαιρία τών οργανώσεων, είναι η ντίβα τους. Εχει fun. Πώς νά καταλάβει ο κάθε νέος ότι η Κλίμαξ έχει σάν σκοπό τήν διάκριση πού θρυμματίζει τήν υπερηφάνεια. Οτι η παρθενία πού διδάσκει έχει πιό πολύ σχέση μέ τόν Νού μας. Σήμερα δέν γνωρίζουμε κάν τί είναι ο Νούς, ότι είναι η έδρα τού λόγου. Δέν υποπτευόμαστε ότι ο λόγος καί ο νούς κατακτώνται καί δέν προσφέρονται δώρο μέ τήν τήρηση ηθικών κανόνων. Οι οργανωσιακοί πιστεύουν σέ διαφορετικό επινοημένο θεό, σά τούς καθολικούς. Διαθέτουν ακόμη καί αυθεντίες. Καλή Σαρακοστή φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος22/2/15 2:27 μ.μ.

    Καλή Σαρακοστή Αμέθυστε και λοιποί φίλοι του blog!

    Γεώργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή