Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Περί λογισμών και αγανάκτησης


3b9fe5d6d03837ef5b3dc276b4537747_L
Όλοι γνωρίζουμε τον πόλεμο των λογισμών, τον οποίο μας κάμνει ο διάβολος.
Προσωπικά γνωρίζω και από την εμπειρία μου ως πνευματικού πατρός, που με αξίωσε ο Θεός να γίνω, πόσο πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται σ’ αυτό το σημείο και βασανίζονται πραγματικά.
Όταν, λοιπόν, κάποια φορά ρωτήσαμε για το πρόβλημα αυτό τον Γέροντα Πορφύριο, μας είπε: “Εσείς προχωράτε στο δρόμο σας. Ο διάβολος έρχεται με τους λογισμούς και σας τραβά από το μανικί, για να σας αποπροσανατολίσει. Εσείς να μη γυρίζετε να πιάνετε κουβέντα μαζί του η ν’ αντιδικείτε μαζί του. Εσείς να προχωράτε στο δρόμο σας. Αυτός θα σας τραβά από το μανίκι, αλλά εσείς να προχωράτε στο δρόμο σας και κάπου θα βαρεθεί και θα σας αφήσει”.
Όταν πικραίνεσαι και αγανακτείς
Μιά μέρα, που σκέψεις πικρίας με κατέκλυζαν για κάποιους ανθρώπους, που με κατέκριναν αδίκως, ο Γέροντας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιθετική μου, όπως είπε, στάση. Τού αντέτεινα, ότι ούτε είπα, ούτε έκανα οτιδήποτε εναντίον των επικριτών μου, αλλά μόνο σκεπτόμουν αρνητικά, χωρίς να εξωτερικεύομαι και, γι’ αυτό, χωρίς να θίγω κανέναν.
Τότε ο Γέροντας μου φανέρωσε ακόμη ένα μυστικό του πνευματικού αγώνος, λέγοντάς μου:
“Γιά οποιαδήποτε άδικη κατηγορία εις βάρος σου να μην αγανακτείς, ούτε από μέσα σου. Είναι κακό! Το κακό αρχίζει από τις κακές σκέψεις. Όταν πικραίνεσαι και αγανακτείς, έστω μόνο με τη σκέψη, χαλάς την πνευματική ατμόσφαιρα. Εμποδίζεις το Άγιο Πνεύμα να ενεργήσει και επιτρέπεις στο διάβολο να μεγαλώσει το κακό. Εσύ πάντοτε να προσεύχεσαι, να αγαπάς και να συγχωρείς, διώχνοντας από μέσα σου κάθε κακό λογισμό”.
Δίδασκε δηλαδή ο Γέροντας Πορφύριος ότι η κακή σκέψη μας για κάποιο συνάνθρωπό μας από τη μια μεριά μολύνει την ψυχή μας ως αμαρτία, από την άλλη μεριά κάνει η μπορεί να κάνει κακό σ’ αυτόν.
Η κακή σκέψη εκπέμπει μία κακή δύναμη, που επηρεάζει τον άλλον, όπως η προσευχή τον βοηθά. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να κατανοηθούν σωστά μέσα στη διδασκαλία της Εκκλησίας για την ύπαρξη πονηρών και αγαθών πνευμάτων και το έργο τους, που είναι για τα πονηρά μεν η διαβολή, το ψεύδος, η ταραχή, η διχόνοια κ.λπ., για τα αγαθά δε η διακονία εκείνων που μέλλουν να κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού.
Η κακή σκέψη δεν κρύβεται. Επηρεάζει δυσμενώς για μας εκείνον για τον οποίον σκεπτόμαστε άσχημα, ακόμη και από μακριά, ακόμη και όταν δεν συνειδητοποιεί αυτός τα λόγο για τον οποίο έρχεται σε αντίθεση μαζί μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμεθα “καθαροί τη καρδία”, καθαροί όχι μόνο από κακά έργα, αλλά και από κακές σκέψεις, ιδιαίτερα δε από τη μνησικακία ή την πίκρα.
(Ανθολόγιο Συμβουλών Γέροντος Πορφυρίου, σελ. 246-248)
Άγιος Πορφύριος

Πηγή: agioritikovima.gr

diakonima.

5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο, όπως και τα δύο προηγούμενα!
    Ευχαριστούμε αδ. Αμέθυστε!
    Σε σένα και τους υπόλοιπους φίλους

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tίς ευχές μας παρομοίως. Καί άς έχουμε όλοι μας στόν νού μας ότι η νηστεία αφορά κατ' αρχάς τό εγώ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/2/15 10:45 π.μ.

    Χρονια πολλα και απο εμενα και καλη σαρακοστη.
    Υγειενετε.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Σαρακοστή παρομοίως. Καί άς ευχηθούμε όλοι μας νά μήν σταυρώσουμε ξανά τόν Κύριό μας καί αυτό τό Πάσχα. Καί άν δέν κατορθώσουμε καί πάλι νά σταθούμε δίπλα Του σάν τήν Θεοτόκο καί τόν αγαπημένο μαθητή,άς είμαστε αυτή τήν φορά ο ληστής πού δέχθηκε τό έλεός Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέμε ότι κάνουμε νηστεία δηλ. δεν τρώμε κάποια φαγητά και κυρίως κρέας.Αυτό είναι σύμφωνο με τις "προδιαγραφές" με τις οποίες κατασκευαστήκαμε, γιατί βλέπουμε στη Γένεση, όταν ο Θεός εποίησε τον άνθρωπο (μάλλον εννοεί επινόησε ή ίσως δημιούργησε, πριν τον πλάσει από χώμα) ότι είπε "παν χλωρόν χόρτον, θα είναι τροφή σε σας".Τα ζώα ήταν φίλοι του Αδάμ, και μάλιστα τους έδωσε και ονόματα. Εξάλλου η κατασκευή του ανθρώπινου χεριού είναι ειδική και κατάλληλη όπως λέει η επιστήμη (σε σχέση με τα ζώα) για να συλλέγει καρπούς και κυρίως από δέντρα. Μετά την πτώση, τους επιτρέπει να τρώνε "παν ότι κινείται στη γη".
    Άρα μπορούμε για ένα διάστημα να ζήσουμε σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο πλαστήκαμε. Βλέπουμε τους ασκητές να τρώνε πάντα ταπεινές τροφές και κυρίως λίγη ποσότητα.
    Το βασικό καλό της νηστείας είναι η υπακοή, εγκράτεια, και ταπείνωση.
    Από κει και πέρα τώρα το μεγάλο θέμα είναι η ανθρώπινη καρδιά και το ΕΓΩ μας.Και αυτό δεν είναι για 40 μέρες αλλά συνεχεια και αδιάλλειπτα.
    Ο Κύριος είπε ότι δεν μολύνει τον άνθρωπο το εισερχόμενο, αλλά το εξερχόμενο από το στόμα, γιατί αυτό όταν είναι βρώμικο, προέρχεται από μια μολυσμένη καρδιά."Καθαρίστε το έσωθεν του ποτηρίου" λέει ο Κύριος και να μην είσαστε "ταφοι κεκονιαμένοι".. Άρα όλος ο πνευματικός αγώνας είναι να καθαρίσουμε την καρδιά μας με την μετάνοια και το έλεος του Κυρίου όπως ο Ληστής στον Σταυρό. Παρακαλώντας και την Παναγία μας να μπει σαν τείχος με την Αγνότητα και Αγιότητά της μπροστά στους δαίμονες που δυστυχώς σε όλους μας βρίσκουν έδαφος για να μας εκπειράζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή