Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (10)--ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΘΕΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ (10)

HENRI DE LUBAC
 
Aκριβώς όμως, ο σύγχρονος άνθρωπος δυσκολεύεται να θελήσει την πίστη στην δημιουργία του ανθρώπου κατ’εικόνα του Θεού. Διότι δεν μπορούμε να πούμε πως δεν το γνωρίζει, και όχι μόνον δυσκολεύεται να θελήσει [καθότι ο σύγχρονος άνθρωπος δεν διαθέτει πλέον θέληση], αλλά νομίζει πως αυτή η πραγματικότης της εικόνος τής αντανακλάσεως τού Θεού στον άνθρωπο, αντί να του δίνει μια εσωτερική πληρότητα, μια οντολογική υπεροχή, μια πνευματική ελευθερία, που ο επιστημονικός σχετικισμός και ο συνακόλουθος κοινωνικός είχαν αλλοτριώσει, αποτελεί αντιθέτως την σφραγίδα μιάς σκλαβιάς, της ουσιαστικής, κύριας σκλαβιάς η οποία υποστηρίζει όλες τις άλλες. Νομίζει πως ο,τιδήποτε αποδίδει στον Θεό το κλέβει από τον εαυτό του. Ο Θεός, συμπεραίνει, πρέπει επιτέλους να πεθάνει ώστε να ζήσει ο άνθρωπος.
[Αυτά είναι τα όρια της Λατινικής Θεολογίας. Δεν υπάρχει η ενσάρκωση του Κυρίου. Καταργήθηκε με την παπική Ιεραρχία. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΜΕΣΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Την οποία αμεσότητα η παράδοσίς μας ονόμασε ΗΣΥΧΑΣΜΟ. Η σύγχρονη διοίκηση και η νεοορθόδοξη Θεολογία απορρέουν πνευματικώς από την Λατινική πρακτική και Θεολογία. Δεν ενώνεται σιγά-σιγά η Ορθοδοξία με τον Παπισμό. Αλλά ο Πάπας θα ενώσει επίσημα γύρω του ότι είναι ήδη δικά του. Άγιος σημαίνει ΑΜΕΣΟΤΗΣ. Ο κληρικαλισμός ανήκει εξολοκλήρου στην Παπική κακοδοξία και αίρεση. Ο Γεροντισμός ανήκει στον κληρικαλισμό. Είναι υποφαινόμενο του Ιερατείου που προσπαθεί να οικειοποιηθεί Θεσμικά, εξουσιαστικά, τα δώρα του Κυρίου στους Αγίους του. Κανένας καθολικός ή ορθόδοξος θεολόγος δέν μπορεί νά συλλάβει ότι μέ τήν πτώση χάσαμε αυτό ακριβώς τό κατ' εικόνα. Ολη η σημερινή θεολογία στηρίζεται σ' αυτό τό ανύπαρκτο πλέον δώρο τής δημιουργίας. Φτάνει δέ αυτόν τόν ανύπαρκτο άνθρωπο νά τόν ονομάζει Πρόσωπο].
Εδώ λοιπόν βάζουμε το δάκτυλο στο βαθύ κακό του αιώνος μας, στην επανάσταση εναντίον του Θεού που υπήρξε ο πειρασμός κάθε αιώνος, αλλά που αποκτά μορφές πολύ πιο ριζικές και λιγότερο μασκαρεμένες. Διότι για πρώτη φορά ήλθε στην επιφάνεια εκείνη η συλλογική πεποίθηση, πως επιτέλους έχει έλθει η ώρα του ανθρώπου, η ώρα του πεπερασμένου όντος που διαθέτει επιτέλους αυτάρκεια στην ενύπαρξη του και στον περιορισμό του, αναλαμβάνει πάνω του όλα τα προνόμια του Θεού. [Ο σκλάβος που έγινε αφέντης. Η διαλεκτική του Χέγκελ και η Αριστερή Ιδεολογία σαν εξέλιξη της ανθρωπότητος].
Η τρέλλα του Κυρίλοφ και η τρέλλα του Ζαρατούστρα, όπως επίσης η τρέλλα του υπερανθρώπου. Και αυτή ακριβώς η τρέλλα διαλύει το μεγαλειώδες όνειρο κατακτήσεως και οργανώσεως που έκανε ο σύγχρονος άνθρωπος. Και λόγω αυτής της τρέλλας «όσο περισσότερο ο άνθρωπος επιδίδεται στην οικειοποίηση όλης της Φύσεως, τόσο απομακρύνεται εξ’αυτής και φυλακίζεται σ’ένα σεληνιακό τοπίο ασβεστυμένης ασφάλτου» [ο αφέντης της φυλακής του]. Δημιουργήθηκε για να είναι ο βασιλιάς και η επανάστασή του τον κατέστησε σκλάβο. 
Παρ’όλα αυτά, ακόμη και στους κυριώτερους πρωταγωνιστές της επαναστάσεως, είναι πολύ σπάνιο να την συναντήσουμε στην καθαρή της κατάσταση. Και γι’αυτό και πολύ σωστά μιλήσαμε για «τραγική ατιμία», χαρακτηρίζοντας την ουσία αυτής της επαναστάσεως. Σε κάθε περίπτωση, διανοητικά δεν θα είχαμε λόγο να αντικρούσουμε την στάση αυτή, εάν δεν έπαιρνε κουράγιο και δεν φαινόταν κατά κάποιο τρόπο νόμιμη, από εκείνη την ψευδαίσθηση της γνώσεως που ονομάσαμε ήδη «νοητική μείωση». Διότι η τραγική αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος είναι Ικανός στο να μεταλάσσει σε όνειρο κάθε τύπου, τις σύγχρονες συνθήκες της μιζέριας του, φυσιολογικής η κοινωνικής. Υπάρχουν οπωσδήποτε πολλές αλήθειες στις ψυχαναλύσεις ενός Μάρξ ή ενός Φρόϋντ, για να μην αναφέρουμε παρά μόνον αυτά τα δύο παράλληλα παραδείγματα. Υπάρχουν αλήθειες ακόμη και στην Ιδέα του Κόμτ για μια πρώτη «Θεολογική» φάση όπως και σε πολλούς ανάλογους στοχασμούς των φιλοσόφων μας και των Ιστορικών μας. 
Ένα από τα σημεία νοητικής ωριμότητος είναι ακριβώς εκείνο της εγκαταλείψεως των μυθικών φαντασιώσεων και των ψεύτικων υπερβάσεων. Της εγκαταλείψεως όλης εκείνης της πανίδος (της νοοτροπίας) η οποία ρουφάει όλη μας την ουσία χωρίς να δίνει καλούς καρπούς. 
Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως ούτε και την σοφία του πρώτου από τους μεγάλους δασκάλους αυτής της «νοητικής μειώσεως». Όταν ο γέρο-Ξενοφάνης της Κολοφώνος, υποστήριζε τις φαινομενικώς σκεπτικιστικές του θέσεις, όπως «εάν τα βόδια και τα άλογα διέθεταν χέρια και μπορούσαν να ζωγραφίσουν...» δεν επιθυμούσε καθόλου να καταστρέψει την Ιδέα της Θεότητος: ήθελε να την ξεκαθαρίσει και μόνον. Η κριτική του στούς Θεούς τού Ομήρου, ήθελε να ξαναοδηγήσει στον Θεό χωρίς καμμία προσωποποίηση στον άνθρωπο, ο οποίος, υποκύπτοντας στην ροπή του, χανόταν ανάμεσα στους Θεούς. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως, από την στιγμή που ξαναβρίσκουμε την πραγματικότητα της Φύσεως και την πραγματικότητα του ανθρώπου, πρέπει και να την εξηγήσουμε. Πρέπει ακόμη και να την εμβαθύνουμε. 
Ας είμαστε όμως προσεκτικοί ώστε οι μειώσεις που πραγματοποιούμε να μην καταλήξουν ακρωτηριασμοί, ώστε οι κατακτήσεις της επιστήμης, εάν ερμηνευθούν κακώς, να μην γεννούν εφιάλτες, ώστε να μην διαδέχεται μια ψευδαίσθηση μιά άλλη, αντιθετική. Διότι υπάρχει πράγματι μια ψευδαίσθηση του απολύτου, αλλά υπάρχει και μια ψευδαίσθηση του σχετικού... Υπάρχει μια ψευδαίσθηση του αιωνίου, αλλά και μια ψευδαίσθηση αυτού που είναι Ιστορικό, υπάρχει μια ψευδαίσθηση του υπερβατικού, της υπερβάσεως, αλλά και μια ψευδαίσθηση της ενυπάρξεως. Υπάρχει μια μυστικιστική ψευδαίσθηση, αλλά και μια θετικιστική. 
Θέλουμε να πούμε πώς, από το ένα μέρος, αγνοώντας το σχετικό και το Ιστορικό, είναι αλήθεια πως αποκτάται μόνον ένα ψευτο – απόλυτο, ένα ψευτο – αιώνιο, μια ελευθερία στηριγμένη στον αέρα. Από το άλλο μέρος όμως, και με την ίδια βεβαιότητα, η παραγνώριση του αιωνίου  δεν αφήνει στα χέρια μας παρά ένα ψευτο – χρονικό, μιάν οδό η οποία δεν οδηγεί στην απελευθέρωση. 
Με άλλα λόγια η «εξαπάτηση» δεν είναι μονόδρομος. 
Συνεχίζεται.
Αμέθυστος.

15 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/3/15 6:17 μ.μ.

    Φοβερή ανάλυση!

    Γράφεις σ' ένα σημείο ότι όλη η σημερινή θεολογία στηρίζεται στο χαμένο "κατ' εικόνα", και ονομάζει τον ανύπαρκτο άνθρωπο, Πρόσωπο.
    Μήπως μπορείς να το εξηγήσεις καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διότι τό κατ' εικόνα αμαυρώθη μέ τήν πτώση. Η σύγχρονη μάλιστα ανθρωπολογία είναι μιά ιδιόρρυθμη εικονολατρεία, τήν οποία καλούμαστε νά πολεμήσουμε μέ τό ίδιο πάθος τής εικονομαχίας. Σάν εικονομάχοι. Διότι ο Ζηζιούλας ονόμασε τόν επίσκοπό του εικόνα τού Πατρός. Καταργώντας τό ''εις τύπον καί τόπον'' Κυρίου. Η σύγχρονη εκκλησία δέν έχει ούτε Χριστό, ούτε Αγιο Πνεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος1/3/15 11:35 μ.μ.

    ΄΄ Η σύγχρονη εκκλησία δέν έχει ούτε Χριστό, ούτε Αγιο Πνεύμα΄΄

    Καί ποιός τά κατήργησε ο Ζηζιούλας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δέν τό ζητήσεις φίλε δέν τόχεις. Αιτείτε .. λέει ο Κύριος. Δές λοιπόν τόν εαυτό σου γιά νά δείς ποιός τό κατήργησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/3/15 1:37 π.μ.

    Ωραία εμβόλιμα σχόλια στην ανάρτηση Αμεθυστε. Φανερώνεις πολύ παραστατικά την μεγάλη πλάνη που κατα κόρον ακούγεται ότι "όλοι είμαστες εικόνες του θεού". Πως θα μπορούσαμε όμως να πολεμήσουμε αυτη τη παγιώμενη σε πολλούς άποψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/3/15 8:15 π.μ.

    Απορίας άξιο - ερωτηση προς τον Αμέθυστο.

    Γράφει:
    "Η σύγχρονη εκκλησία δέν έχει ούτε Χριστό, ούτε Αγιο Πνεύμα"

    Η ερώτηση λοιπόν:
    Εσυ δηλ Αμέθυστε εχεις και τον Χριστό, και το Αγιο Πνεύμα;

    Δηλ εσυ αιτήθηκες το Αγιο Πνεύμα και το έλαβες;

    Θα χαρουμε για μια ξεκάθαρη απαντηση - αυτη τη φορά - διοτι εχουμε ΒΑΡΕΘΕΙ να ακουμε απο σενα μονο ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ!

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχω γνωρίσει ανθρώπους πού ζήτησαν καί έλαβαν. Αλλά εσένα τί σέ απασχολεί; Τί θά αλλάξει γιά σένα άν λάβεις μιά ξεκάθαρη απάντηση; Θά πάψεις νά βαρυέσαι;; Αλλού η ερώτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τήν στιγμή πού ο Κύριος ο ίδιος μάς ζητάει μετάνοια, καί η Σωτηρία μας είναι Αναγέννηση καί Μεταμόρφωση, τό κατ' εικόνα είναι πλέον διδακτική ύλη. Μιά φορά κι' έναν καιρό είχαμε σάν δώρο στά γενέθλιά μας τίς αρετές πού σήμερα πρέπει νά αποκτήσουμε μέ τόν ιδρώτα τού προσώπου μας.
    Ολο τό μυστικό παραμένει ο άλλος. Ο αληθινός άλλος είναι ο εαυτός μας, διότι η ταυτότητά μας πλέον αντλείται από τό Εγώ. Τό εγώ όμως δημιουργείται καί αυτό από τόν άλλον, τόν απέναντι. Καί γιά νά συνυπάρξουμε απαιτείται μιά καλή ηθική καί ένας φιλάνθρωπος νόμος. Σήμερα η αγαπολογία μιλά γιά ετερότητα καί διαφορετικότητα, γιά ανοχή καί αγάπη. Καί εννοεί τήν στάση μας μέ τόν απέναντι. Καί αυτή όμως η αγαπολογική ηθική θά αποτύχει μέ τήν σειρά της διότι έχει μπροστά της ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Στόν άλλον μπορούμε νά δούμε λόγω τού εγώ μόνον τήν τρίχα στό μάτι του. Η μόνη τυπική διέξοδος είναι η ιεραρχία ή ο προορισμός. Νά είμαστε εξ' ορισμού ανώτεροι από τόν άλλον γιά νά συνυπάρξουμε. Καί τά δύο σκέλη χρησιμοποιούνται σήμερα. Ο κλήρος επικαλείται τήν ιεραρχία (Ζηζιούλας) καί ο λαός τό κατ' εικόνα( Γιανναράς). Σήμερα λοιπόν διαθέτουμε κορυφαίους ιεράρχες καί πειστικές εικόνες, δηλ. προσωπικότητες. Ο αληθινός άλλος είναι όμως καί θά είναι ο Δαυίδ, γιά πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος2/3/15 12:56 μ.μ.

    Στην απορια μου, απανταει ως εξης ο Αμέθυστος:

    "Εχω γνωρίσει ανθρώπους πού ζήτησαν καί έλαβαν."

    Για τον εαυτο του παντως ντραπηκε να δωσει απαντηση!

    Ας το παραβλέψουμε αυτό λιγακι - ας εστιασουμε στο κακο παραδειγμα που δινει!

    Δηλ ο μεσος αναγνωστης του Αμεθυστου, τι πρεπει να κανει απο σημερα;

    Να "αιτητε το Αγιο ΠΝευμα στην ζωή του" - καλο ακουγεται - πως ομως θα επιτευχθει;
    Δηλ το να αποκτησεις το Αγιο Πνευμα ειναι μονο υποθεση αιτήματος;

    Δηλ τα υπολοιπα δισεκατομμυρια των ανθρωπων ειναι απλα κουτοί, και ο μονος που ανακαλυψε τον τροπο να αποκτησουμε το Αγιο ΠΝευμα ειναι ο Αμέθυστος;
    Απλα αιτηστε;

    Σε τι διαφερει αυτη η πρακτικη απο αυτη των ΠΕντηκοστιανων;
    Αυτοι και αν αιτουνται ολη μερα το Αγιο Πνευμα - τα αποτελεσματα ειναι τραγικα!

    ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΓΩΙΣΜΟ και χωρις να εχουμε το Αγιο Πνευμα, αντιλαμβάνεστε τι εγωισμο θα αποκτησω, αν υποψιασθω οτι εχω το Αγιο Πνευμα;

    Βλέπετε σε τι ατοπα οδηγει η 'θεολογια' του Αμέθυστου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ ΦΙΛΕ. Τό δημοσίευσα γιά νά μαθαίνει ο κόσμος τήν κατάσταση τών σημερινών χριστιανών. Τό μόνο πράγμα πού ξέρεις καλά είναι η λασπολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. O Κύριος είπε "ο Πατήρ ο Ουράνιος, θα δώσει Πνεύμα Άγιο εις τους αιτούντας παρ' Αυτού". Άρα πρέπει να το ζητάμε. Να ζητάμε να γίνει η καρδιά μας Ναός του Αγίου Πνεύματος.
    Σε όλους μας ενεργεί, και μάλιστα ¨ουδείς δύναται να πει Κύριον τον Ιησού Χριστό, η μη δια Πνεύματος Αγίου", αλλα η ενοίκηση του Παράκλητου γίνεται σε καθαρό κατοικητήριο. Ο Κύριος είπε "μεθ' υμών Μένει και ΕΝ ΥΜΙΝ θέλει είσθαι" δηλ. μέσα σας. Ο γ. Σωφρόνιος λέει ότι ο Κύριος "αρνείται να ενωθεί μετά του σκότους ημών". Όσο δεν υπάρχει ΜΕΤΑΝΟΙΑ, δεν μπορούμε να λάβουμε το Άγιο Πνεύμα. Είναι σαν να εκπειράζουμε τον Θεό.
    Οι Πεντηκοστιανοί καταλαμβάνονται από δαιμονικά πνεύματα, γι' αυτό βλέπεις αυτό τον τεράστιο εγωισμό.
    Να προσέξουμε όμως κι εμείς τι ακριβώς κάνουμε. Όταν το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι οι κατηγορίες και όταν κρατάμε στην καρδιά μας οτιδήποτε αρνητικό αντί να κοιτάζουμε πως θα το λύσουμε,με τον συνάνθρωπό μας, τότε όχι μόνο λυπούμε το Άγιο Πνεύμα αλλά δεν Το αφήνουμε να επιτελέσει το Έργο της Σωτηρίας μας να μας κάνει Νέο Κτίσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/3/15 12:02 π.μ.

    Αμέθυστε σ΄ευχαριστώ για την απάντηση. Τι σημαίνει η φράση "Ο αληθινός άλλος είναι όμως καί θά είναι ο Δαυίδ, γιά πάντα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/3/15 8:24 π.μ.

    Βασιλευ ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας.... ΕΛΘΕ και σκήνωσον εν ημίν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος3/3/15 9:20 π.μ.

    Ο Δαυίδ ενσαρκώνει την μετάνοια (μεγάλη αμαρτία και μεγάλη μετάνοια).
    Αλλά και τη νίκη απέναντι στον Γολιάθ, ο οποίος πολέμησε με την δική του δύναμη και τα δικά του όπλα, ενώ ο Δαυίδ "εις το Όνομα του Κυρίου των Δυνάμεων". Ένα βοσκόπουλο με μια σφεντόνα, που νικάει ένα γίγαντα και τον αποκεφαλίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Δαυίδ κατά τόν Αγιο Βελιμίροβιτς είναι ό έσω τής καρδίας άνθρωπος, ο έχων ώτα ακούειν τόν Νόμο τού Κυρίου πού είναι γραμμένος στήν σάρκινη καρδιά μας καί όχι σέ πέτρινες πλάκες καί σκοπό έχει νά γνωρίσουμε τήν ύπαρξη τής αμαρτίας, διότι τήν αγνοούμε καί διά τής μετανοίας νά νικήσουμε μέ τήν σειρά μας τόν Γολιάθ, τό ΕΓΩ μας. Πού καθιστά πέτρα τήν καρδιά μας. Μιά δυνατότητα πού μάς δίνεται μέ τό βάπτισμα. Τό κατ' εικόνα είναι ο Νούς, τόν οποίο δέν διαθέτουμε πλέον διότι τόν πουλήσαμε αντί πινακίου φακής, αντί τού εγώ, πού γνωρίζει αμέσως τό καλό καί τό κακό. ΕΓΩ ΚΑΛΟΣ ΕΣΥ ΚΑΚΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ. Ωστε νά επικρατήσει η ειρήνη στόν κόσμο, μέ τήν επικράτηση μιάς απόψεως καί εξουσίας, καί η αγάπη αυτής τής απόψεως καί εξουσίας.
    Ο νούς είναι ο ανθρώπινος λόγος, όχι η ομιλία, καί χρησιμοποιεί τίς ιδέες τού νοητού κόσμου, όχι τίς έννοιες, μέσα στίς λέξεις καί τά ονόματα τής ομιλίας, σάν υπηρέτες του. Η νόηση, στόν αγρό τής οποίας φυτεύει ο σπορέας τόν λόγο Του, τής σωτηρίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή