Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Εντολή “κλείστε το Κυπριακό”: Όλα να τελειώσουν το 2015 – ΟΗΕ: Επίσπευση διαδικασίας και λογαριασμός σε τρεις μήνες

Εντολή “κλείστε το Κυπριακό”: Όλα να τελειώσουν το 2015 – ΟΗΕ: Επίσπευση διαδικασίας και λογαριασμός σε τρεις μήνες


Εντολή “κλείστε το Κυπριακό”: Όλα να τελειώσουν το 2015 – ΟΗΕ: Επίσπευση διαδικασίας και λογαριασμός σε τρεις μήνες

Του Κώστα Βενιζέλου
Η επιτάχυνση της διαδικασίας με στόχο να καταγραφεί επαρκής πρόοδος εντός τριών μηνών, είναι η βασική επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία θεωρούν πως ο «ουσιώδης χρόνος» είναι μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι αυτό γιατί η Κύπρος το 2016 θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και αυτό όπως εκτιμούν θα επηρεάζει το κλίμα των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα εκτιμούν πως στο τρίμηνο θα διαπιστωθεί εάν οι συζητήσεις προχωρούν προς την κατεύθυνση συμφωνίας ή θα παραμένει το αδιέξοδο. Η επιτάχυνση της διαδικασίας παραπέμπει σε μια συνταγή για συνομιλίες εξπρές και παρόλο που αυτό διαψεύδεται από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού, φαίνεται να είναι στην ατζέντα του καθώς θα εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς που έχει διαμορφωθεί. Με την επανέναρξη της διαδικασίας το Μάιο, την οποία θεωρούν δεδομένη τα Ηνωμένα Έθνη, η ομάδα Άιντα θα προσπαθήσει μέσα από τις συζητήσεις να φέρει κοντά τις εκατέρωθεν θέσεις, να πετύχει δηλαδή περισσότερες συγκλίσεις στις βασικές πτυχές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιχειρήσει να υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις. Παρά το γεγονός ότι αρκετές από τις γεφυρωτικές προτάσεις, τις οποίες ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα βαπτίζει «ουδέτερες», είναι έτοιμες, οι Οηέδες αποφεύγουν να το αναφέρουν. Κι αυτό επειδή θα προκληθούν αντιδράσεις καθώς θα θεωρηθεί πως «όλα είναι έτοιμα» είτε υπάρξουν διαπραγματεύσεις είτε όχι. Σημειώνεται συναφώς πως η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της έχει διαμηνύσει προς τον κ. Άιντα πως οι όποιες προτάσεις υποβληθούν από πλευράς του ΟΗΕ θα είναι μη δεσμευτικές.
Είναι σαφές πως οι σχεδιασμοί των Ηνωμένων Εθνών στηρίζονται στις διαβεβαιώσεις που έχουν από το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι η NAVTEX δεν θα ανανεωθεί στις 6 Απριλίου και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα αποχωρήσει από την περιοχή. Τούτο θα κριθεί στις 6 Απριλίου, ημερομηνία λήξεις της οδηγίας, που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως ανέφερε στο «Φ» ενημερωμένη πηγή, είναι πλέον πρόδηλο πως η τακτική του Διεθνούς Οργανισμού στηρίζεται σε δυο άξονες, που ενώ θεωρούνται διαδικαστικού χαρακτήρα, ωστόσο αφορούν την ουσία: Γρήγορους ρυθμούς στις συνομιλίες και κατάθεση προτάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη για γεφύρωση των διαφορών.
Είναι σαφές πως το μεγάλο στοίχημα είναι να συζητηθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων, «όταν θα σημειωθεί πρόοδος». Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ανέφερε, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» πως «εάν καταγράψουμε μια σημαντική πρόοδο, εάν αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση, αυτό θα επηρεάσει και τις αντιλήψεις.  Θα προσεγγιστεί και το θέμα των εργασιών για το φυσικό αέριο με μια διαφορετική αντίληψη». Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει μια κοινή προσέγγιση ως προς την προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών. Τούτο, όμως, με βάση τις τουρκικές επιδιώξεις θεωρείται δύσκολο, εκτός κι εάν υπάρξει προσαρμογή στις τουρκικές προσεγγίσεις. Η τουρκική θέση επί τούτο είναι γνωστή και έχει διαβιβασθεί προς τη Λευκωσία μέσω τρίτων και αναφέρθηκε και στις συνομιλίες. Αποτελείται από τρία σενάρια-επιλογές από τα οποία η Τουρκία κερδίζει. Είτε θα υπάρξει συνδιαχείριση, είτε να συνεχισθούν χωριστές έρευνες ( που σημαίνει «Μπαρμπαρός» αλλά και πλατφόρμα) ή θα παγώσουν όλα μέχρι την επίτευξη συμφωνίας.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα παρουσιάζεται αισιόδοξος ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών, δεν μπορεί όμως να δώσει διαβεβαιώσεις για την πορεία τους και τις προοπτικές τους. Ο Νορβηγός αξιωματούχος του ΟΗΕ προς το παρόν αναμένει στο ακουστικό «τα καλά νέα από την Τουρκία»!
Στη Λευκωσία, 31 Μαρτίου για επαφές ο Βρετανός ΥΠΕΞ
Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα ασφαλείς πληροφορίες, την επίσκεψη έχει ζητήσει ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις και όπως τόνιζαν ενημερωμένες πηγές, η βρετανική πλευρά προτάσσει ευρωπαϊκά θέματα, που θέλει να προωθήσει ο Πρωθυπουργός Κάμερον στην Ένωση ενόψει εκλογών στη χώρα του.
Έρχεται, βασικά, ο Φίλιπ Χάμοντ για να ζητήσει τη συνδρομή της Λευκωσίας εντός της Ε.Ε. για τα ζητήματα αυτά. Δεν μπορεί, όμως, να αφαιρεθεί από το μεγάλο κάδρο και το γεγονός ότι ο Βρετανός αξιωματούχος έρχεται παραμονές ανακοίνωσης για επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι, όμως, προφανές πως η κυπριακή κυβέρνηση θα θέσει στον Βρετανό αξιωματούχο το Κυπριακό και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Ενόψει και εξελίξεων στο Κυπριακό και της επανέναρξης, ως φαίνεται, των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει κάποια ζητήματα καθώς το Λονδίνο διαχρονικά θέλει να έχει ρόλο στις διεργασίες. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι πρόσφατα βρίσκονταν στο Λονδίνο και είχαν επαφές υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Είναι το πρώτο ταξίδι του Βρετανού ΥΠΕΞ στο νησί με αυτή του την ιδιότητα. Είχε έλθει στην Κύπρο ως υπουργός Άμυνας. Βασικά είχε επισκεφθεί τις Βάσεις και με την ευκαιρία είχε μεταβεί και στο Τρόοδος, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην εξοχική κατοικία. Ο κ. Χάμοντ χαρακτηρίζεται από μερίδα του βρετανικού Τύπου ως «ελαφρώς ευρωσκεπτικιστής». Περαιτέρω θεωρείται και ως υπέρμαχος της λιτότητας και των περικοπών στις δαπάνες προϋπολογισμού. Έχει εκφράσει την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν τελικώς ο κ. Κάμερον δεν κατορθώσει να επιτύχει καλύτερους όρους.
Σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη 
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη για σειρά επαφών με επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων.
Στην Ουάσινγκτον θα συναντηθεί με τον William Tuttle, του Εθνικού Συμβούλιου Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, αρμόδιο για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία . Επίσης με την βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για την Ευρώπη, Amanda Sloat . Ακόμη θα δει τον σύμβουλο του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Mike Carpenter.
Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα παρακαθήσει σε συζήτηση με δεξαμενές σκέψεις και αναλυτές. Από την Ουάσινγκτον θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με την αξιωματούχο του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Αμερικανό-εβραϊκής επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις. Ακόμη θα συναντηθεί με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ καθώς και με ομογενειακές οργανώσεις, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και δημοσιογράφους.

http://mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου