Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Τί κρύβεται πίσω απο τη Τράπεζα Ανάπτυξης που θέλει να φτειάξει η κυβέρνηση;


Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
Mιλιά τα γατάκια από όλα τα κόμματα για το θέμα. Χμμμμ. Υπάρχει κάποιος λόγος; Ναί. Είναι όλοι παρέα.
Ας δούμε τα εξής statements:
  1. Θα ακούσατε πρόσφατα τις προτάσεις Βαρουφάκη (αύριο μπορεί να πεί άλλες προτάσεις και μεθαύρια άλλες) για το πρόβλημα των Ταμείων. Ο Βαρουφάκης παραδέχτηκε (27 Φεβ 2015) πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Ταμεία και μίλησε για “αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και σωστή εκμετάλλευσή της” προκειμένου να στηριχθούν. Με λίγα λόγια, η δημόσια περιουσία θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης των ασφαλιστικών Ταμείων.
  2. Η Τράπεζα Ανάπτυξης (μιας χρήσης) όπως έχω πεί, πρόκειται να σχηματισθεί απο τη Τράπεζα Αττικής (Ταμεία Μηχανικών και Δικηγόρων), απο την Aegean Baltic Bank (δεν είναι στο ΤΧΣ για μη ξεκάθαρο λόγο) και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σημειώστε, ότι η Αegean Baltic Bank είναι μια τράπεζα που παρέχει εμπορικά και επενδυτικά προιόντα στην Ελληνική Ναυτιλιακή Αγορά και ότι παλαιότερο μέλος της ήταν η μεγαλύτερη ναυτιλιακή τράπεζα της Γερμανίας κατά 52% μέχρι που αποχώρησε. Υπενθυμίζω, ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν πληρώνουν φόρους.
  3. “Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης” θα ονομαστεί ο νέος “κουμπαράς” για την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων (γιατί τα λεφτά πού πήγαν;) που θα αντλήσει  σε πρώτη φάση ένα μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας  (μεταλλεία, ορυχεία, χρυσός, σπάνιες γαίες κα), απο την κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων (όσα έχουν ακόμη εγγυήσεις), την ακίνητη περιουσία των ΕΔ και των ΔΕΚΟ (γιαυτό και το κέρασμα των 6 ευρώ της “σιωπής” την ημέρα στους υπαλλήλους της ΔΕΗ) κλπ. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμά ότι το ταμείο θα συγκεντρώσει έσοδα από τους πρώτους μήνες  της λειτουργίας του ενώ σε λίγα χρόνια στον κουμπαρά θα εισέλθουν πόροι από την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου και από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Tαμεία, Eφοπλιστές (εφοπλιστές ή “καρέτα-καρέτα” για μένα σημαίνουν πάντα κόκκινα δάνεια, κατασκευή πλοίων στη Κίνα και μη φορολόγηση) και ορυκτός πλούτος παντρεύτηκαν σε μιά Τράπεζα χάριν μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, με στόχο:
  1. την χρηματοδότηση των Ταμείων που το πολιτικό σύστημα διαχρονικά άδειασε
  2. την χρηματοδότηση μεγάλων έργων (με διόδια) και επιχειρήσεων (που δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν) κλπ
  3. τη κατασκευή πλοίων απο τους εφοπλιστές στη Κίνα
  4. την εξυπηρέτηση των δανειστών με εναλλακτικό τρόπο (αντί ΤΑΙΠΕΔ) και πουλώντας “αριστερά” όνειρα ανάπτυξης στους ραγιάδες
  5. κάποια “άγνωστα” κόκκινα δάνεια
Κανένας απο τους παραπάνω στόχους  ούτε ένας δεν είναι αναπτυξιακός. Αντίθετα, θα παράγουν και άλλα κόκκινα δάνεια.
Ανάπτυξη σημαίνει  παραγωγή προιόντων και εξαγωγές τους. Δεν σημαίνει μετονομασία ξένων προιόντων σε Ελληνικά και μετεξαγωγή τους με Ελληνική ταυτότητα.
Σημειώστε ότι σε περίπτωση βαθύτερης κρίσης που σίγουρα θα έλθει, το Αγγλικό Δίκαιο θα λειτουργήσει και τα υπάρχοντα της Επενδυτικής τράπεζας συγκεντρωμένα και καταγεγραμμένα θα γίνουν εύκολα και γρήγορα κτήμα των δανειστών.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης θα μπεί στο Χρηματιστήριο, θα μπορεί να πουλάει μετοχές (όπου νάναι ακόμη και σε εξευτελιστικές τιμές π.χ όταν το πετρέλαιο, ο χρυσός ή οι σπάνεις γαίες είναι φτηνά) και να δανειοδοτείται εκδίδοντας ομόλογα βάζοντας ενέχυρο τα υπάρχοντά της. Στο θέμα του ορυκτού πλούτου μπορεί να τιτλοποιηθούν κοιτάσματα απο πληροφορίες πχ. που έχει συγκεντρώσει το ΙΓΜΕ ή Νορβηγική PGS στη ξηρά και στη θάλασσα.
Ωραία “ανάπτυξη” με τις πλάτες της Γερμανίας, που κλείνει τα μάτια…
Θα μου πείτε “πού εμπλέκονται τα κόκκινα δάνεια” και ότι τα Ταμεία δεν έχουν. Μπορεί να μην έχουν (δεν είναι σίγουρο ότι η περιουσία τους δεν έχει ήδη υποθηκευτεί) αλλά το κράτος (με τις εγγυήσεις του στις συστημικές Τράπεζες) που το ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει “κρατικές” έχει και  αυτά είναι κάπου 100 δις ευρώ. Η οικονομία σε ένα κράτος είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία…
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κρύβει πολλά και ανομολόγητα. Έχετε ακούσει τη φράση “Τρέχομεν”. Eδώ ταιριάζει.
 zcode-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου