Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι στον γερμανικό παράδεισο

Ο Κάλε Κούνκελ της Verdi δείχνει τα φυλλάδια της συνδικαλιστικής οργάνωσης που μοιράζονται στα ισπανικά και ενημερώνουν τους επίδοξους μετανάστες.

BΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Εντούρ Ανσα δεν μπορούσε να βρει δουλειά επί έναν χρόνο αφότου πήρε το πτυχίο νοσηλευτή στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Οπως και πολλοί συμπατριώτες του, άρχισε να ψάχνει δουλειά στη Γερμανία και κατέληξε με μία θέση εργασίας σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Τότε ακριβώς βρέθηκε παγιδευμένος, γιατί αμείβεται με μικρότερο μισθό απ’ ό,τι οι Γερμανοί συνάδελφοί του, παρόλο που εργάζεται περισσότερο κι έχει περισσότερα προσόντα. Στη συνέχεια, μόλις επιχείρησε να παραιτηθεί, συνειδητοποίησε ότι δεσμεύεται από το συμβόλαιό του να αποπληρώσει τα μαθήματα γλώσσας και τη στέγη που του παρείχε ο εργοδότης του μόλις έφτασε στη Γερμανία. «Πραγματικά με ενόχλησε, μας συμπεριφέρονταν διαφορετικά, χειρότερα απ’ ό,τι τους Γερμανούς συνεργάτες μας. Δεν άντεχα να το βλέπω», λέει σήμερα ο Ανσα.
Νέοι άνθρωποι από την Ισπανία και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης εγκλωβίζονται σε θέσεις εργασίας που αποδέχθηκαν στη Γερμανία σε μία προσπάθεια να ξεφύγουν από την οικονομική κρίση στις πατρίδες τους.
Τους προσέλκυσαν με επιθετικές εκστρατείες προσλήψεων από γερμανικές επιχειρήσεις, που αναζητούσαν απεγνωσμένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Κι ενώ η συναλλαγή έμοιαζε παραδεισένια, μια χώρα με υψηλή ανεργία τροφοδοτεί με εργατικό δυναμικό μία άλλη, που έχει ελλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς, αποδείχθηκε μία κολασμένη προοπτική για πολλούς Νοτιοευρωπαίους, οι οποίοι βρέθηκαν δεσμευμένοι από συμβόλαια και παγιδευμένοι σε άθλιες συνθήκες εργασίας.
Οι οικονομικές δυσκολίες και η περιορισμένη γνώση των γερμανικών τούς κατέστησαν εύκολους στόχους. Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι λίγο χαμηλότερο απ’ ό,τι στην Ελλάδα, περίπου 25% και λίγο υψηλότερο στους νέους, αφού κυμαίνεται στο 53%. Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, πάνω από 30.000 Ισπανοί μετέβησαν στη Γερμανία. Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού έχει πλήξει ιδιαίτερα τον τομέα της υγείας στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 30.000 κενές θέσεις νοσηλευτών. Πολλοί από τους Νοτιοευρωπαίους μετανάστες κατέληξαν σε αυτές τις θέσεις, καθώς και στη φροντίδα των ηλικιωμένων για να διαπιστώσουν στην πορεία ότι οι Γερμανοί συνάδελφοί τους παίρνουν καλύτερα χρήματα, δουλεύουν λιγότερες μέρες και έχουν περισσότερα ρεπό και άδειες.
Αξιωματούχοι στην ισπανική πρεσβεία του Βερολίνου λένε ότι γνωρίζουν τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί υπάλληλοι στη Γερμανία, αλλά ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν, καθώς οι προβλέψεις που υπάρχουν στα συμβόλαια είναι νόμιμες. Ο Κάλε Κούνκελ, ακτιβιστής στη συνδικαλιστική ένωση Verdi της Γερμανίας, λέει ότι υπήρξαν καταγγελίες Ισπανών εργαζόμενων πως οι εργοδότες τους τούς ζητούσαν 12.000 ευρώ αν έσπαγαν νωρίτερα τα συμβόλαιά τους. «Αυτή είναι η αρνητική πλευρά της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε.» σχολιάζει. Η συνάδελφός του, Σίλβια Τιμ, που εργάζεται στο πρόγραμμα «Δίκαιη μετακίνηση» της ένωσης DGB, εξηγεί πως η οργάνωσή της άρχισε να διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια στα ισπανικά, τα οποία μοιράζονται προτού οι επίδοξοι μετανάστες εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
Ανάρτηση από: http://www.kathimerini.gr
blogvirona

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου