Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Μήπως οι Δανειστές Εξωθούν την Ελλάδα σε Χρεωκοπία;



To διεθνές ηλεκτρονικό οικονομικό περιοδικό E-Axis, που απευθύνεται κυρίως σε πανεπιστημιακούς, ερευνητές, φοιτητές και επιχειρηματίες οικονομολόγους, αναδημοσίευσε, με τον ανωτέρω τίτλο, το άρθρο του γνωστού Αμερικανού οικονομολόγου Paul de Grawe, από το ομώνυμο μπλόγκ του. Ιδού τί έγραφε: Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού
«Για το δράμα που εκτυλίσσεται στη χώρα,ευθύνεται η αδιαλλαξία των δανειστών και οι παράλογες αξιώσεις που εγείρουν»
Το ελληνικό δράμα μπήκε στη τελευταία φάση του. Η ελληνική κυβέρνηση έχει να εξοφλήσει δάνεια στο ΔΝΤ και σε άλλους δημόσιους θεσμούς, αλλά δεν έχει το ρευστό χρήμα που απαιτείται. Οι πιστωτές αρνούνται να της διαθέσουν ρευστότητα όσο αρνείται να δεχθεί τούς όρους που επιβάλλουν.
Ακούμε τώρα από τους υπουργούς των Οικονομικών ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι παράλογη επειδή δεν θέλει να αποδεχθεί αυτούς τους όρους. Ο όροι είναι να εφαρμοσθεί πλήρως το πρόγραμμα λιτότητας και οι διαρθωτικές κεταρρυθμίσεις , στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Είναι όμως λογικοί οι όροι αυτοί;
Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από το 2011 οδήγησαν σε ερήμωση την ελληνικήν οικονομία. ΄Ωθησαν εκατομμύρια ανθρώπων στην ανεργία και στην φτώχεια και προκάλεσαν πολιτική αστάθεια, που είνα υπεύθυνη για την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία. Η επιμονή σε περαιτέρω λιτότητα δεν μοιάζει λογική, όταν οι αποτυχίες αυτής της στρατηγικής έχουν γίνει τόσο καταφανείς. Το εκπληκτικό είναι ότι οι υπουργοί των Οικονομικών συνεχίζουν να εμμένουν στην πόζα της ηθικής και να κηρύσσουν στην Ελλάδα ότι πρέπει να λογικευθεί.
Το να λογικευθεί σημαίνει να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών ακόμη και όταν οι όροι αυτοί απέτυχαν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Ακόμη πιο εκπληκτικό είναι ότι τα πλείστα των μέσων ενημέρωσης έχουν υιοθετήσει αυτή την ιστορία.
Ορισμένες από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες επιμένουν οι πιστωτές είναι πιεστικά αναγκαίες. Φορολογική μεταρρύθμιση που θα φέρει και τους πλουσίους στην καταβολή φόρων, είναι μία από αυτές. Αλλά, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην εφαρμογή της. Τό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με το οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και στο οποίο επιμένουν οι δανειστές, δεν έχει καμιά λογική. Μια χώρα δεν μπορεί να υποχρεούται να εκχωρήσει τα πολυτιμότερα κεφάλαια της σε αναγκαστικό ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές. Αυτο θα αποφέρει πολυ χαμηλές εισπράξεις στην ελληνική κυβέρνηση και θα αποφέρει οφέλη κυρίως στούς αγοραστές, από τους οποίους θα είναι εταιρείες των δανειστριών χωρών.
Μας λένε τώρα ότι η ευθύνη για την αποτυχία βαρύνει αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση, που παραμένει παράλογη και αφερέγγυα. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Για το δράμα που εκτυλίσσεται ευθύνεται η αδιαλλαξία των δανειστών και οι παράλογες αξιώσεις που εγείρουν απέναντι στη χώρα.
Υπάρχει μια αντίφαση σ’ αυτή την αδιαλλαξία. ΄Οπως αναφέρεται, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την αναδιάρθρωση του χρέους στο πρόσφατο παρελθόν. Οι προθεσμίες επεκτάθηκαν και τα επιτόκια περικόπηκαν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Bruegel, δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών, το ουσιαστικό χρέος της Ελλάδος αντιπροσωπεύει μόνο το 60% του Α.Ε.Π. (;) Αυτό μοιάζει βιώσιμο, υπό τον όρο ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Σε άλλη διατύπωση μπορεί να λεχθεί ότι η Ελλάδα είναι αξιόχρεη, αλλά αδέκαρη.
Οι δανειστές ωστόσο κρατούν κλειστή τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Σε αποτέλεσμα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σπεκουλάρουν τώρα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη επόμενη προθεσμία εξόφλησης και θα αναγκασθεί να κηρύξει χρεωστάσιο. Τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που κάνουν απαγορευτική την εξυπηρέτηση του χρέους και καθιστούν αδύνατη την ελληνική αναχρηματοδότηση στην αγορά ομολόγων. Η κερδοσκοπική προφητεία έγινε αυτο-εκπληρούμενη και οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση σε στάση πληρωμών. Σημειώστε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόφασης των δανειστών να μήν εξασφαλίσουν ρευστότητα στην ελληνική κυβέρνηση.
Είναι επειδή ακριβώς οι δανειστές δεν θέλουν να εξασφαλίσουν ρευστότητα που η Ελλάδα μπορεί να αναγκασθεί να κηρύξει χρεωστάσιο. Μοιάζει σαν οι δανειστές να σπρώχνουν εσκεμμένα την Ελλάδα στην χρεωκοπία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επωμισθεί μεγάλη ευθύνη. Παρέχοντας ρευστότητα θα μπορούσε να απελευθερώσει την ελληνική κυβέρνηση από τον βρόγχο του στραγγαλισμού της. ΄Αρνηση πσροχής ρευστότητας θα καθιστούσε την ΕΚΤ τον κύριο υπεύθυνο ελληνικής χρεωκοπίας και ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου