Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

π. Ν. Λουδοβίκος: «Ο άνθρωπος και η Τριαδική Θεολογία»

Ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και του Ορθοδόξου Ινστιτούτου Πανεπιστημίου Cambridge μίλησε με θέμα : "Ο άνθρωπος και η Τριαδική Θεολογία".    
Συζήτησαν οι : Γ.Κ. Δαΐκος, π. Στ. Σκλήρης, Δ. Μπούμπας, Σ. Νανάς, Γ. Κρανιδιώτης.
Με την ευκαιρία του ‘‘40ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ’’, 18 Μαΐου 2014 Κυριακή της Σαμαρείτιδος στο Αγιορείτικο Μετόχι της Αναλήψεως στο Βύρωνα στο κέντρο  Βιοιατρικής & Δεοντολογίας.


antifono

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/6/15 9:40 π.μ.

    Περιμένουμε σχόλιο γι' αυτά που λέει για την εξέλιξη του υποκειμένου και του προσώπου από τον Αυγουστίνο τον Ακινάτη και τον Καρτέσιο, μέχρι τον σύγχρονο υπαρξισμό, που επηρέασε την θεολογία της Δύσης και δυστυχώς και την δική μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ενότης τών αναρτήσεων: "Από τoν Αυγουστίνο στoν Μπάρτ, στον Μπούλτμαν, στον Ράνερ - ΣTIΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ".http://amethystosbooks.blogspot.co.uk/p/blog-page_29.html,διαπραγματεύεται ακριβώς αυτή τήν εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/6/15 10:37 π.μ.

    Ωραία.. οπότε μάλλον δεν υπάρχει κάποια διαφωνία με τον π. Ν. Λουδοβίκο στην συγκεκριμένη του ομιλία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Λουδοβίκος καταλήγει όπως ξεκίνησε. Ψυχολόγος. Τό ομοούσιο πού επικαλείται είναι η αρχή τής αναλογίας τού Ακινάτη. Γι' αυτούς τούς ανθρώπους ενσαρκώθηκε ο Κύριος γιά νά μάς αποκαλύψει τό μυστήριο τού ανθρώπου. Δέν λέει η θεολογία μας ότι τό πρόσωπο καί η υπόσταση ταυτίζονται.Ούτε ότι η φύση καί τό πρόσωπο ταυτίζονται. ΤΌ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΦΥΣΕΙΣ. Ολη η προσπάθεια κατευθύνεται πρός τήν κατασκευή ανθρωπολογίας συμβατής μέ τόν Δυτικό άνθρωπο. Δέν υπάρχουν σχέσεις στήν Αγία Τριάδα. Η εκκλησία είναι τού ΚΥΡΊΟΥ.Διότι η σωτηρία μας είναι η Υιοθεσία. ΣΧΕΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΣ.Αν είναι δυνατόν νά υπάρχουν αντιθέσεις στήν Αγία Τριάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος5/6/15 2:32 μ.μ.

    Ευχαριστούμε. Δεν είμαστε θεολόγοι, απλώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα βασικά.Χρειάζεται χρόνος.Η απορία είναι γιατί οι θεολόγοι που σπούδασαν στο εξωτερικό, ισχυρίζονται ότι στηρίζονται στους Πατέρες. Μάλιστα ο Λουδοβίκος λέει ότι μέχρι τον τελευταίο αιώνα δεν υπήρχαν τα κείμενα και ότι πρόσφατα άρχισε η μελέτη τους.Υπάρχει αρκετή σύγχυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/6/15 2:52 μ.μ.

    Eξαιρετικό το σχόλιο του Αμέθυστου 1: 41 μ.μ.

    Ποιος τράβηξε το συγκεκριμένο βίντεο;
    Θα τον παρακαλούσαμε όταν υπάρχει θεολογική ομιλία
    να εστιάζει ΜΟΝΟ στο πρόσωπο του ομιλητή και να μην εστιάζει
    στα πρόσωπα των παρευρισκομένων διότι αποσυντονίζει
    το θεατή- ακροατή που επιθυμεί να καταλάβει.
    Είπε όμως και μερικά πολύ ωραία ο π. Λουδοβίκος.
    Μακάρι να τα λέγαν κι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διότι οι ξένοι στηρίζονται στούς Πατέρες. Η σωτηρία τους έρχεται sola scriptura. Τούς χρησιμοποιούν γιά αποδείξεις τών υποθέσεών τους. Είναι η μέθοδος τού σχολαστικισμού τόν οποίο υιοθέτησαν οι οργανώσεις.Τό μόνο φώς τής παιδικής μας ηλικίας ήταν τά αποσπάσματα τών πατέρων πού χρησιμοποιούσαν στό κήρυγμά τους οι Ζωικοί θεολόγοι. Τά αποσπάσματα αυτά γνωρίζουν μόνον. Ο Γιανναράς δέν έχει διαβάσει τούς Πατέρες, δέν τούς κατανοεί, αλλά έχει διαβάσει περί τών Πατέρων. Οπως όλοι μας. Κανείς δέν επιθυμεί πλέον τήν άμεση εμπειρία, γιατί μ' αυτή δέν μπορείς νά κάνεις τόν έξυπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος6/7/15 10:39 π.μ.

    Η πίστη ως ζωντανή σχέση έχει ουσία. Η πίστη ως γνώση απλώς, δεν έχει σπουδαιότητα επειδή ο Θεός δεν επιζητεί έναν νού παντογνώστη αλλά μία ψυχή+σώμα εν Αγίω Πνεύματι για να συνομιλήσει και να συνυπάρξει.
    Εμείς θα γίνουμε τέτοιου είδους άνθρωποι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή