Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Πολιορκείται η Μυτιλήνη με 11.000 λαθρομετανάστες την εβδομάδα...!

Σοκάρουν τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία για τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που διαμορφώνεται από τις πρωτόγνωρα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη Λέσβο.

Το νησί έχει κληθεί να διαχειριστεί από τις αρχές του χρόνου περισσότερους από 93.000 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή έναν πληθυσμό που ξεπερνά τους 85.400 κατοίκους του. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και τις τοπικές αστυνομικές αρχές, μόνο από την 1η Αυγούστου μέχρι και χθες έχουν αποβιβαστεί στις ακτές της Λέσβου 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες (περίπου 11.000 την εβδομάδα). Μόνο μέσα σε μια νύχτα, αυτή της 10ης-11ης Αυγούστου, έφτασαν στο νησί 1.450 άτομα.

Η κρίση λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τη Διεθνή Αμνηστία που πραγματοποίησε ερευνητική αποστολή στο νησί, να μιλά για «χάος και άθλιες συνθήκες». Η διεθνής ΜΚΟ διαπιστώνει κακό συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό, που δημιουργούν τρομαχτικές συνθήκες για τους πρόσφυγες.

«Οι αρχές, υπερφορτωμένες και χωρίς να διαθέτουν επαρκείς πόρους, αδυνατούν να διαχειριστούν τη δραματική αύξηση του αριθμού των ατόμων που φθάνουν στο νησί», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και για «κοντόφθαλμους Ευρωπαίους ηγέτες».


Μόνο μέσα σε μια νύχτα, αυτήν της 10ης-11ης Αυγούστου, έφτασαν στη Μυτιλήνη 1.450 άτομα

Οι 93.000 που έφτασαν φέτος είναι πληθυσμός ήδη 7πλάσιος και πλέον από τις 12.187 αφίξεις που είχαν σημειωθεί σε όλο το 2014. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ελλάδα συνολικά μέχρι στιγμής μέσα στο 2015, σε σύγκριση με 45.412 το 2014.

Η Διεθνής Αμνηστία παρατήρησε ακατάλληλες, ανθυγιεινές συνθήκες και συνωστισμό και κάνει λόγο για πλημμυρισμένες τουαλέτες, έλλειψη σεντονιών και κουβερτών, βρώμικα, παλιά στρώματα και σπασμένα κρεβάτια. Η τοπική αστυνομία δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βελτιώσει τις συνθήκες. Πολλοί περιμένουν έξω μέχρι να ελευθερωθεί χώρος, σε σκηνές, κάτω από δίχτυα από ελαιώνες ή χωρίς καθόλου καταφύγιο. Οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αναγκάζονται να περπατάνε μέχρι και 70 χιλιόμετρα σε σημείο κατάρρευσης, από τις βόρειες ακτές προς τη Μυτιλήνη κι εκεί περιμένουν αρκετά για να καταγραφούν. Η διεθνής ΜΚΟ τονίζει πως απαιτείται ένα επείγον σχέδιο.


Οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αναγκάζονται να περπατάνε μέχρι και 70 χιλιόμετρα, από τις βόρειες ακτές προς τη Μυτιλήνη, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία

Σκέψεις για 2ο πλοίο
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως εξετάζεται το ενδεχόμενο «επιστράτευσης» και δεύτερου πλοίου για τη διαχείριση των ροών, είτε ως πλωτό κατάλυμα είτε για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως καταβάλλονται προσπάθειες για να δημιουργηθούν νέοι χώροι υποδοχής στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος. Ο προγραμματισμός είναι να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια Λέσβου, ενώ δεν αποκλείεται και η ανάπτυξη κι άλλων σκηνών. Στη Λέρο γι' αυτόν τον σκοπό προορίζεται το πρώην ΠΙΚΠΑ, που πάντως είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να λειτουργήσει ενώ στην Κω αναζητείται και δεύτερος χώρος φιλοξενίας.

Nέα τραγωδία
Χθες το πρωί στη Μυτιλήνη, μια πλαστική πολυκαιρισμένη λέμβος με 21 μετανάστες ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή Σκάλας Μυστεγνών και 7 από αυτούς δεν βγήκαν στην επιφάνεια. Δύο νεαροί άντρες ανασύρθηκαν νεκροί και άλλοι 5 αγνοούνται, ενώ 14 περισυνελέγησαν σε άσχημη κατάσταση.
Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στη λέμβο, που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, και στα ανοιχτά των Μυστεγνών άρχισε να παίρνει νερά και ανατράπηκε.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει όλο αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απούσα σε όλους τους τομείς. Πρέπει άμεσα να κάνει παρέμβαση στην Τουρκία και να πάρει θέση στο μεταναστευτικό», λέει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Γιάννης Φώσκολος
Πηγή "Έθνος"
 kostasxan.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος25/8/15 1:09 μ.μ.

    Ανθρώπινη δυστυχία. Παιδιά θύματα πολέμου που δεν φταίνε σε τίποτα.Πληρώνουν τις συνέπειες οικονομικών-γεωπολιτικών συμφερόντων, και ισλαμικού παραλογισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή