Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Tο περιβόητο Eurogroup έγινε, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την απόφαση για το χρέος, αν και κανείς δεν έχει αντιληφθεί πώς και πότε θα υπάρξει ελάφρυνση του ακριβώς. Kαι τώρα το οικονομικό επιτελείο τρέχει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και τα νέα προαπαιτούμενα για να πάρει τις δόσεις των 10,3 δις ευρώ. Και μετά τι; Το ερώτημα είναι: η Ελλάδα θα βγει από τον φαύλο κύκλο ή το σπιράλ του θανάτου και θα οδηγηθεί επιτέλους στην ανάπτυξη; Ή με εκβιασμούς και απειλές για τις δόσεις οι δανειστές θα θελήσουν να βάλουν όλη τη Δημόσια περιουσία στο χέρι μέσω και του λεγόμενου “υπερταμείου” ή “κατοχικού ταμείου” που ψήφισε η κυβέρνηση;
Μπορεί να συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα. Με το τυράκι της ανάπτυξης οι δανειστές να αποτελειώσουν τη χώρα και τους Έλληνες παίρνοντας και τα ασημικά. Αυτό είναι το σχέδιο. Εκτός και αν... Εκτός και αν υπάρξει κανένα Brexit ή “σκάσει” καμία άλλη χώρα, όπως η Ιταλία, από τις πολιτικές της λιτότητας. Γιατί απ' ότι φαίνεται η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.
Ας προσπαθήσουμε όμως να αναλύσουμε ένα καλό και ένα κακό σενάριο που μπορούν να συμβούν το επόμενο διάστημα, αν και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βυθιστεί στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση είναι δεδομένο και με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση. Ας ξεκινήσουμε από το θετικό.
Ήδη, διαφαίνεται μία προσπάθεια άρσης των capital controls που είχαν επιβληθεί πριν περίπου ένα χρόνο. Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτευχθεί έστω και μερικώς αυτός ο στόχος, ενώ θεωρείται σχεδόν δεδομένο πώς για το “νέο χρήμα” δεν θα υπάρχουν σύντομα περιορισμοί. Η άρση των capital controls σε συνδυασμό με την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχθεί (όπως δείχνουν τα πράγματα) ξανά τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για τη χορήγηση δανείων, να επαναφέρει το waiver για τις τράπεζες, θα λειτουργήσουν θετικά για την ελληνική οικονομία, αφού και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανασάνουν και οι τράπεζες ίσως ξεκινήσουν να δίνουν και πάλι έστω και περιορισμένα δάνεια.
Από την άλλη, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, η απόφαση του Eurogroup, αρκετά πολύπλοκη και ασαφής είναι η αλήθεια , για το χρέος μπορεί να οδηγήσει σύντομα την Ελλάδα στις αγορές και πάλι. "Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία”, ανέφερε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αυτό στηρίζεται στη συμφωνία ότι οι δαπάνες θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο και μετά το πρόγραμμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ, έπειτα, δηλαδή η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα πληρώνει κάτω του 20% του ΑΕΠ. Επίσης, στο γεγονός ότι θα ομαλοποιηθούν οι πληρωμές τόκων, θα μειωθούν τα επιτόκια σε ορισμένο κομμάτι του χρέους (τα δάνεια του EFSF/ESM), στη μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και την κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2018.
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση εκτιμά πώς με την απόφαση του Eurogroup οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα ότι το χρέος καθίσταται βιώσιμο και άρα μπορούν να εμπιστευτούν και πάλι την Ελλάδα δανείζοντας την. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην αντιστροφή του κλίματος και θα έφερνε την Ελλάδα και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτό όπως είπαμε, είναι το καλό σενάριο. Γιατί το κακό σενάριο θέλει τη ρύθμιση στο θέμα του χρέους να μην αποδίδει, έτσι όπως έχει αποφασιστεί. Ήδη από χθες το ΔΝΤ μιλάει για συνέχιση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Τώρα πώς γίνεται το βράδυ να συμφωνεί στο Eurogroup και το πρωί να δηλώνει ότι δεν έχουν γίνει αρκετά, αυτό εντάσσεται μάλλον στο παιχνίδι των δανειστών. Χωρίς λοιπόν ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι σε δυσμένεια. Αυτό μπορεί να γίνει και πολύ πιο σύντομα αν απαιτηθούν μέτρα για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των 10,3 δις ευρώ, όπως στα εργασιακά, που η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει μετά και την λαίλαπα των τελευταίων. Εκεί λοιπόν έρχεται να εφαρμογή ο “κόφτης” των δαπανών, που συμπεριλαμβάνει και μισθούς και συντάξεις, και βεβαίως η λειτουργία του “υπερταμείου” το οποίο θα προχωράει σε αποκρατικοποιήσεις και το 50% των εσόδων θα πηγαίνει στην πληρωμή του χρέους.
Σε αυτή τη λογική σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μία “καμμένη χώρα”. Οι πολίτες δεν θα έχουν στον ήλιο μοίρα, και η χώρα θα έχει απωλέσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Εκεί τα “κοράκια” θα κάνουν και την τελευταία επιδρομή αποτελειώνοντάς μας.
Η κατάσταση ήταν, είναι και θα παραμείνει εξαιρετικά δύσκολη. Οι δανειστές έφτιαξαν τα μνημόνια στα μέτρα τους και συνεχίζουν σε αυτό το πλαίσιο να λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις. Η Ελλάδα για να βγει από δίνη θα πρέπει να υποστεί ένα σοκ. Και δεν εννοούμε μέτρα ή μεταρρυθμίσεις όπως εννοούν κάποιοι, αλλά αποφάσεις ικανές να σπάσουν τα δεσμά των μνημονίων. 
ΠΗΓΗ: Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου