Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να εισβάλουν στο Ιράκ με μεγαλύτερες χερσαίες δυνάμεις, από αυτές που ήδη βρίσκονται παράνομα στη χώρα στη βορειοδυτική επαρχία τηςΝινευή, και να συμμετάσχουν στη μάχη για την απελευθέρωση της κατεχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) Μοσούλης.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το έχει ανακοινώσει ότι η χώρα του θα εμπλακεί στρατιωτικά στη μάχη της Μοσούλης.
Στόχος της Τουρκίας είναι να καταλάβει εδάφη στο βορειοδυτικό Ιράκ, τόσο για να χωθεί «σφήνα» ανάμεσα στα κουρδικά εδάφη στη Συρία και στο ιρακινό Κουρδιστάν αλλά και για να πάρει μερίδιο από την πόλη της Μοσούλης.
Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Πριν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014 είχε περίπου 2.000.000 πληθυσμό.
500.000 κάτοικοι της Μοσούλης, κυρίως Ασσύριοι χριστιανοί και πολλοί Κούρδοι, πρόλαβαν να την εγκαταλείψουν πριν πέσει στους τζιχαντιστές.
Η Μοσούλη, το αρχαίο της όνομα είναι Νινευή, ήταν η αρχαία πρωτεύουσα των Ασσυρίων. Επίσης η περιοχή της είναι πλούσια σε πετρέλαια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζαν να ξεκινήσουν την πολιορκία της Μοσούλης τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, η έναρξη της πολιορκίας έχει πάει πίσω για Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2016 επειδή ακόμα δεν έχουν εκπαιδευτεί αρκετά ιρακινά στρατεύματα για να πάρουν μέρος στη μάχη.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι από την πλευρά του Ιράκ χρειάζονται τουλάχιστον 15.000 με 20.000 στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν τους περίπου 10.000 τζιχαντιστές που είναι ταμπουρωμένοι στην πόλη.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να εκπαιδεύσουν μόλις 6.000 Ιρακινούς. Από τις σουνιτικές αραβικές φυλές της περιοχής οι Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει ακόμα 1.500 άνδρες, οι οποίοι σχημάτισαν παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές υπό τη διοίκηση της Βαγδάτης.
Η Τουρκία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι έχει εκπαιδεύσει 6.000 ντόπιους σουνίτες και Κούρδους Πεσμεργκά.
Να σημειωθεί εδώ ότι το καθεστώς Μπαρζανί στο ιρακινό Κουρδιστάν συνεργάζεται με τους Τούρκους και αυτή είναι η αιτία της πολιτικής (προς το παρόν) αντιπαράθεσης μεταξύ των κουρδικών πατριωτικών δυνάμεων που αναγνωρίζουν ως ηγέτη τους τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του Μπαρζανί, ο οποίος ως κλασικός κοτζάμπασης δεν νοιάζεται για ένα μεγάλο κι ελεύθερο Κουρδιστάν αλλά για το πώς θα κρατήσει το μικρό του κουρδικό φέουδο στο βόρειο Ιράκ.
Η Τουρκία για να δικαιολογήσει την εισβολή της στο Ιράκ και την εμπλοκή της στην πολιορκία της Μοσούλης, ισχυρίζεται ότι θέλει να συμβάλλει στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, το ίδιο Ισλαμικό Κράτος που η Τουρκία δημιούργησε και επικαλείται «ιστορικές σχέσεις» με τη Μοσούλη, επειδή η Μοσούλη ήταν υπό οθωμανική κατοχή πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Τουρκία δεν κρύβει ότι θέλει να επιτεθεί στους Κούρδους πατριώτες που βρίσκονται στην περιοχή του Σιντζάρ, στη γη των Γιαζίντι, στο βορειοδυτικό Ιράκ.
Οι Κούρδοι Γιαζίντι (ζωροαστριστές) όταν δέχθηκαν επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο του 2014 εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους από τους Πεσμεργκά του Μπαρζανί, να σφαγιαστούν από τους τζιχαντιστές.
Τότε οι μόνοι ένοπλοι Κούρδοι που έσπευσαν να τους υπερασπιστούν ήταν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες Γιαζίντι να σχηματίσουν δυνάμεις εθελοντών, ανδρών και γυναικών, που εντάχθηκαν υπό τη διοίκηση του PKK.
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι το PKK προστατεύει τους ζωροαστριστές Κούρδους θεωρώντας τους «ζώσα εθνική παράδοση» του κουρδικού έθνους.
Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει την ηγεσία του PKK ότι δεν είναι μουσουλμάνοι αλλά «άθεοι κομμουνιστές» και ζωροαστριστές.
Η Τουρκία επίσης δηλώνει ότι θέλει να προστατεύσει τους Τουρκμένους (τουρκική φυλή) που ζουν στην Τελ Αφάρ, στην επαρχία της Νινευή.
Επειδή όμως οι Τουρκμένοι του Ιράκ είναι σιίτες και όχι σουνίτες, όπως το τουρκικό καθεστώς, η Τουρκία θέλει να καταλάβει την Τελ Αφάρ για να μην περάσει στον έλεγχο των ιρακινών σιιτικών παραστρατιωτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι παραπάνω τουρκικοί σχεδιασμοί, που μεταδίδονται από τη Hurriyet, σαφώς και είναι απαράδεκτοι
Η Τουρκία επιθυμεί να καταλάβει εδάφη του Ιράκ, επικαλούμενη «ιστορικές» της σχέσεις, μειονότητες και κουρδικές απειλές, ενώ κανονικά δεν έχει καμία απολύτως δουλειά να ασχολείται.
Ο νεο-οθωμανικός ιμπεριαλισμός σχεδιάζει να ανακαταλάβει «ζωτικά εδάφη» που θεωρεί ότι άδικα έχασε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Τούρκοι έχουν δημοσιεύσει και χάρτες με τα εδάφη που ορέγονται. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται όλη η βόρεια Συρία, το βόρειο Ιράκ, η ελληνική Θράκη και η ανατολική Μακεδονία, η Κύπρος και τα μισά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Οι σχεδιασμοί αυτοί ήδη υλοποιούνται στη βόρεια Συρία και ετοιμάζονται και για το βόρειο Ιράκ, ενώ η βόρεια Κύπρος παραμένει υπό κατοχή.
Η Τουρκία, σύμφωνα με τη Hurriyet, θα εισβάλει στη Συρία εάν το Ισλαμικό Κράτος σφάξει τους Τουρκμένους στην Τελ Αφάρ ή εάν το PKK καταλάβει την Τελ Αφάρ.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία έχει προαναγγείλει την προβοκάτσια της. Μόλις το Ισλαμικό Κράτος (που είναι δικό της «παραμάγαζο») επιτεθεί στην Τελ Αφάρ, η Τουρκία θα εισβάλει. Σε επανάληψη το σενάριο της Κύπρου δηλαδή.
Βασικά η Τουρκία χρησιμοποιεί παντού το ίδιο σχέδιο με εκείνο που εφάρμοσε στην Κύπρο. Παριστάνει την «ειρηνοποιό δύναμη» που επεμβαίνει για να διώξει τους τζιχαντιστές και να προστατέψει τουρκικούς (τουρκμενικούς) πληθυσμούς.
Η Τελ Αφάρ βρίσκεται 63 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης και 52 χιλιόμετρα ανατολικά του Σιντζάρ. Με την κατάληψή της η Τουρκία «κόβει» στη μέση τα κουρδικά εδάφη. Ο Μπαρζανί, Πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα με τα τουρκικά σχέδια.
Θα προδώσει το μεγάλο Κουρδιστάν με μεγάλη χαρά για να διατηρήσει το φέουδό του στο βόρειο Ιράκ ώστε να συνεχίσει να κάνει μπίζνες αυτός και η οικογένειά του.
Η κατάσταση στην περιοχή ωστόσο είναι ακόμα πιο περίπλοκη. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης, που έχει καταλάβει ότι η Τουρκία πάει να της πάρει εδάφη, εξοπλίζει τους Κούρδους του PKK.
Παράλληλα, οι Κούρδοι αντάρτες του PKK που βρίσκονται στο ιρακινό έδαφος, και αποτελούν τη μοναδική πραγματικά αξιόμαχη δύναμη, έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης.
Η Τουρκία που κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι συνεργάζεται με το κουρδικό PKK στη Συρία, ανησυχεί ότι οι Αμερικανοί ίσως να βάλουν πλάτες στους Κούρδους πατριώτες και στο Ιράκ, πράγμα που φαίνεται να θέλει και η Βαγδάτη για να χαλάσει τα σχέδια Ερντογάν – Μπαρζανί.
Να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση του Ιράκ δεν θέλει ούτε να ακούει για πιθανή συμμετοχή των Τούρκων στην πολιορκία της Μοσούλης.
Η Βαγδάτη έχει ήδη κατηγορήσει την Τουρκία για εισβολή και ζητά να αποσυρθούν τα στρατεύματά της από το στρατόπεδο Μπασίκα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Μοσούλης, τα οποία υποτίθεται ότι εκπαιδεύουν σουνιτικές πολιτοφυλακές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στην πραγματικότητα εκπαιδεύουν μισθοφόρους της Άγκυρας.
Οι Τούρκοι εισέβαλαν στο Ιράκ με μια μικρή δύναμη τον Δεκέμβριο του 2015 και κατέλαβαν το στρατόπεδο Μπασίκα, το οποίο μετέτρεψαν σε βάση τους.
Για αυτή την απαράδεκτη εισβολή το Ιράκ έφτασε μέχρι και στον ΟΗΕ, αλλά δεν εισακούστηκε.
Σε κάθε περίπτωση οι νεο-οθωμανικοί σχεδιασμοί για κατάληψη ιρακινών εδαφών στο βορειοδυτικό Ιράκ και μέρος της Μοσούλης είναι πραγματικοί και άκρως ανησυχητικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου