ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ
Μία έρευνα έγινε τελευταία που θα δημοσιευτεί εντός των ημερών , γύρω από τις θρησκευτικές και όχι μόνο πεποιθήσεις των Ελλήνων,πρέπει να προβληματίσει την Εκκλησία της Ελλάδος και κυρίως τη διοίκηση της Εκκλησίας Μητροπολίτες και ιερείς.
Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν θρησκευόμενοι έχει μειωθεί κατά 35% από το 2006 έως σήμερα!Η νεολαία μας με το συντριπτικό ποσοστό 81% θεωρεί την Εκκλησία απόμακρη και γερασμένη , ουδεμία σχέση έχουσα με τα ενδιαφέροντα της νεολαίας.
Ακόμη το ποσοστό των πιστών που πηγαίνουν τουλάχιστον, μία φορά το μήνα στην εκκλησία μειώθηκε κατά 13% και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι το Πάσχα δεν σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο και που δεν τους γεννά κανένα συναίσθημα, αυξήθηκε κατά 16%.. Ένα συμπαθητικό ποσοστό που δεν ξεπερνά το 24%, γνωρίζει για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αλλά θεωρεί πως δεν είναι μόνο αυτό που μπορεί η Εκκλησία. Το 57% απάντησε ότι ενδιαφέρεται για την Εκκλησία αλλά δεν βλέπει θετικά τον κλήρο. Το 13% ήταν ακόμη πιο αυστηρό αφού δήλωσε ότι στην Εκκλησία κυριαρχούν οι Αρχιερείς, οι οποίοι κάνουν ότι θέλουν!
Ένα εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας αυτής είναι ότι το 76% των Ελλήνων, τάσσεται υπέρ της καύσης των νεκρών! Πρόκειται για συγκλονιστικό ποσοστό , δεδομένου ότι η Εκκλησία, αρνείται την καύση διότι αρνείται το ανθρώπινο τέλος δια της βίας πάνω στον άνθρωπο. Επιλέγει και επιτρέπει την ταφή,κατά την Παράδοση της Εκκλησίας ,γιατί έχει πίστη και ελπίδα στην αιωνιότητα και στη μέλλουσα ζωή και αφήνει στη φύση την ευθύνη της φυσιολογικής φθοράς και αποσύνθεσης του σώματος του ανθρώπου.
Ας σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή αφορά στην Ελλάδα του 2017, τη χώρα της Ορθοδοξίας, για την οποία τόσες μάχες δίνονται.
Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν και περιμένουν την απάντησή τους
•• Για ποιο Ορθόδοξο ποίμνιο, μιλάνε λοιπόν οι κληρικοί μας; Μιλάμε για τους ολίγους γέροντες που μαζεύονται πια στους ναούς τις Κυριακές;
••Ποιοι είναι οι λόγοι που απομακρύνονται από την Εκκλησία οι Έλληνες και προπαντός η νεολαία;
••Πού πήγε αυτή η έξαρση που σημειώθηκε επί Μακαριστού Χριστοδούλου, που οι ναοί μας έσφυζαν από νέους ανθρώπους και νέα παιδιά; Τί λάθος κάνουν σήμερα οι ποιμένες;
•• Μήπως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η διοικούσα Εκκλησία, Αχιερείς και ιερείς;
••Μήπως μια από τις αιτίες είναι και η “νέκρωση” της ζωής των ενοριών;
••Μήπως η Εκκλησία θεωρεί ποίμνιό της τις χιλιάδες των συνανθρώπων μας που μαζεύονται στα συσσίτια;
Και να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή έρχεται σε μία εποχή που η Ιεραρχία επιχείρηση διήμερη συνεδρίαση και δύο μέρες πριν η ΔΙΣ, τα δύο ανώτατα όργανα διοίκησης της Εκκλησίας! Αν ρίξει κανείς μία ματιά στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων και στα ανακοινωθέντα θα διαπιστώσουν ότι η θεματολογία είναι εντελώς απόμακρη και ξένη από τα σύγχρονα προβλήματα του κόσμου. Και αυτό είναι θλιβερό. Μήπως θα πρέπει οι ιεράρχες μας να κάνουν μία ενδοσκόπηση και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους; Μήπως να ξαναγίνει η Εκκλησία, αυτό ακριβώς που είναι; ΕΚΚΛΗΣΙΑ !! Και να πάνε σε δεύτερη μοίρα οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες που τις ευνοούν συγκεκριμένοι για να αυξάνουν το ρόλο τους; Επιφυλαττόμεθα μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων της έρευνας να επανέλθουμε!
'Εκκλησία' σήμερα είναι ο κλήρος... Κυριαρχεί απόλυτα, στους ναούς, στις εκδηλώσεις, στις 'ομιλίες', στις συζητήσεις... Οι 'λαικοί' απλώς παρακολουθούν και 'υπακούν'... Το τίμημα είναι να μην έχουμε, ή να μην είμαστε μάλλον καν Εκκλησία... Όοσ αυτό θα συνεχίζεται - που μοιάζει να είναι σχεδόν 'οριστικό' - θα έχουμε "άδειες" 'εκκλησίες', και 'μοναχικοί' πιστοί θα 'καταφεύγουν' κυρίως στον ναό της καρδιάς τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήH επιλογή τών ιερέων δέν είναι πλέον εκκλησιαστική. Οι καλύτεροι πάνε γιά αυτή τήν εξουσία πού συνεπάγεται, άκοπα, πέρα καί από τήν κοσμική αξιοκρατία. Κάποτε η εκκλησία καλούσε τούς καλύτερους τής κοινωνίας καί τής κάθε γενηάς. Σήμερα όχι! Η μεγαλύτερη μέριμνα τών επισκόπων είναι νά μήν είναι κλειστοί οι ναοί.
ΑπάντησηΔιαγραφή