Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Πρώτο επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ – Τουρκική φρεγάτα πλησίασε το γεωτρύπανο


Τραβά όλο και περισσότερο το σχοινί η Άγκυρα δοκιμάζοντας τις αντοχές των πάντων, αυτή τη φορά έστειλε φρεγάτα να παρενοχλήσει το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Εχουμε έτσι το πρώτο επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ γεγονός που συνιστά κλιμάκωση.

Η Τουρκία ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την απόπειρα πραξικοπήματος, έκανε ένα βήμα… παραπέρα σήμερα.

Έστειλε φρεγάτα να «παρενοχλήσει» το West Capella, το πλοίο με το γεωτρύπανο της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας Total που έχει ξεκινήσει την προεργασία για τις έρευνες, που αναμένεται να αρχίσουν την Κυριακή (16.07.2017).

Η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβος), όπως αναφέρει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris Postasi, όχι μόνο άλλαξε πορεία πλεύσης και άρχισε να κινείται προς την Πάφο αλλά πλησίασε αρκετά το West Capella, με αποτέλεσμα να παρέμβει η κυπριακή ακτοφυλακή και να τους καλέσει να μην πλησιάσουν άλλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά το ‘West Capella’ και για το λόγο αυτό επενέβη η ε/κ ακτοφυλακή στέλνοντας μήνυμα «μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Οι ζώνες

Στην «κίτρινη» και την «πορτοκαλί» υπάρχουν προειδοποιήσεις που όσο πλησιάζει το «εχθρικό» πλοίο ή αεροσκάφος γίνονται πιο αυστηρές.

Σε περίπτωση όμως που επιχειρηθεί η παραβίαση της «κόκκινης» ζώνης, εκεί πλέον θα αρχίσουν να πέφτουν πυρά.

Ο «Νο1» στόχος είναι η Τουρκία που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και αντιτίθεται στις γεωτρήσεις και στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Τον όλο έλεγχο της περιοχής ασφαλείας γύρω από το γεωτρύπανο έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου.

Αν χρειαστεί να υπάρξει επέμβαση τότε αναλαμβάνει η διεθνής δύναμης που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ και μιλάμε αφενός για την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», τις δύο γαλλικές φρεγάτες και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George Bush».

Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας περιπολούν τουλάχιστον δύο ελληνικά υποβρύχια, ενώ την εναέρια ζώνη ελέγχει κυρίως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο με τα σύγχρονα συστήματα που έχει και τη δυνατότητα να απογειώσει ανά πάσα στιγμή μαχητικά αεροσκάφη για αναγνώριση και αναχαίτιση «εχθρικού» ίχνους.

Ποια είναι η «κόκκινη» ζώνη που αν παραβιάσει μπορεί να φύγει πύραυλος κατά του στόχου;

Είναι αυτή που έχει δεσμεύσει με NAVTEX και NOTAM του ΚΣΕΔ. Μιλάμε για μία περιοχή 500 μέτρα, 5 ναυτικά μίλια και 3.000 πόδια ύψος γύρω από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το «West Capella», στην οποία απαγορεύεται η είσοδος σε οποιαδήποτε πλωτά και εναέρια μέσα τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένα από την Κύπρο.

Σε περίπτωση παραβίασης αυτή της απαγορευμένης «κόκκινης» ζώνης από μη εξουσιοδοτημένο μέσο, υπάρχει πλοίο υποστήριξης που μπαίνει στην πορεία του για να το εκτρέψει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Αμέσως μετά ακολουθούν τα πιο δραστικά μέτρα.

Η «πορτοκαλί ζώνη» είναι στα 10 ναυτικά μίλια, όπου επιτρέπεται η διακίνηση άλλων πλοίων τα οποία ενημερώνονται ότι βρίσκονται κοντά σε χώρο όπου υπάρχει πλατφόρμα διεξαγωγής υποθαλάσσιων ερευνών. Η «κίτρινη ζώνη» είναι στα 15 ναυτικά μίλια από το σημείο απ’ όπου γίνεται η πρώτη ενημέρωση προς τα διερχόμενα πλοία.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς έως τώρα οι Τούρκοι κινούνται εντός της «κίτρινης» και της «πορτοκαλί» ζώνης, αλλά όχι της «κόκκινης».

Πράξη όχι τυχαία.

Γιατί σ’ εκείνο το σημείο μπορεί η παρουσία της να είναι ενοχλητική αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται παράνομη και κανείς δεν μπορεί να την καταδικάσει γι’ αυτό.

Οι περιοχές που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι για στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκονται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα της «Total».

Η άσκηση πραγματοποιείται σε διεθνή χωρικά ύδατα και θεωρείται παράτυπη (όχι παράνομη) καθώς η NAVTEX θα έπρεπε να εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας αφού πρόκειται για περιοχή δικαιοδοσίας και υποχρεώσεών της.

Το Κέντρο βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με το «West Capella» και υπάρχει ετοιμότητα για υποστήριξη. Επικοινωνία έχει επίσης και με τις ναυτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην περιοχή και εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έκτακτες… καταστάσεις.

Ξαφνική αλλαγή πορείας για Barabaros

Η φρεγάτα «Ίμβρος» δεν είναι το μοναδικό τουρκικό πλοίο που άλλαξε ρότα.

Το ίδιο έκανε και το ερευνητικό Barbaros, που ενώ είχε ξεκινήσει για την περιοχή της Μόρφου, αιφνιδιαστικά χθες (14.07.2017) την νύχτα πήρε πορεία προς νότο και από τα ξημερώματα πλέει ανοικτά την Πάφου με κατεύθυνση προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει εκφράσει απευθείας αμφισβήτηση για τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας με βάση την παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δίκαιου ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Όλα αυτά ενώ ο υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ πως η Τουρκία θα κάνει έρευνες για φυσικό αέριο στη Μόρφου!

Είναι η συνέχεια ανάλογων προκλητικών δηλώσεων από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι γαμπρός του Ερντογάν.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, ο Ατούν υποστήριξε ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία και πως ως Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν διεθνή ρόλο.

«Οι Ελληνοκύπριοι ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στην Μεσόγειο αγνόησαν τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν», είπε.

«Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, ανήκει στο λαό της Κύπρου»

Ηχηρή απάντηση στις αιτιάσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε ότι τα όποια κοιτάσματα βρεθούν ανήκουν και στην Τουρκία, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Και διεμήνυσε ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου.

Όπως αναφέρει μάλιστα στην ανακοίνωσή του, αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Επίσης, ανέφερε ότι η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς, το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό.

«Οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστη και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές», ανέφερε το Κυπριακό ΥΠΕΞ.

Τέλος, ανέφερε ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία είναι η διαρκής επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.


Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Τουρκίας για την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δραστηριότητα της πετρελαϊκής εταιρείας συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

πηγη

national-pride

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου