Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ξεπερασμένη η συζήτηση για τις σχέσεις Πολιτεία...

Επίτιμος δημότης Αλμυρού ανακηρύχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο οποίος εγκαινίασε το κέντρο "Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης"
Κάλεσμα προς την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, να συνεργαστούν από κοινού και «να σηκώσουν τον πήχη πιο ψηλά»  απηύθυνε το απόγευμα της Τρίτης, από τον Αλμυρό Μαγνησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της πόλης, σε εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο Αλμυρού, πριν τα εγκαίνια του ιεραποστολικού κέντρου « Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.

«Πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε όλο με μικρότητες ή πράγματα που επινοούμε για να αποπροσανατολίσουμε τον λαό μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, φέρνοντας ως παράδειγμα, τις συζητήσεις περί σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, τις οποίες χαρακτήρισε ξεπερασμένες.

«Είναι κρίμα, θα πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα που θεωρούνται ξεπερασμένα για την εποχή μας. Για τους Έλληνες, το θέμα δεν είναι οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Έθνους» ανέφερε.
Όπως είπε, μπορεί στην Ελλάδα να είμαστε σήμερα, περίπου 10 εκατομμύρια Έλληνες, έξω όμως, από τα σύνορά της χώρα υπάρχουν άλλα 7 – 10 εκατομμύρια Έλληνες. Δεν πρέπει, ως εκ τούτου, να περιοριζόμαστε στον Ελλαδισμό, μιλώντας για θέματα ήσσονος σημασίας, καθώς ο χώρος μας είναι πολύ ευρύτερος, είναι ο Ελληνισμός.
«Το Έθνος μας είναι μεγάλο. Άλλοι τόσοι Έλληνες ζουν στο Εξωτερικό. Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: πώς αυτοί μπορούν να αναπτύσσονται και να είναι πετυχημένοι εκτός Ελλάδας;» αναρωτήθηκε ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας πως ήρθε η ώρα, που η Εκκλησία πρώτη, με την διαποίμανση γενικότερα των Ελλήνων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η Πολιτεία, πρέπει να εμπνεύσουν στον λαό το όραμα της μεγαλοσύνης και να πάψουν να ασχολούνται με μικροπρέπειες.
«Έχει έρθει η ώρα που πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, σε κοινή προσπάθεια. Το έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που περνάει η χώρα, επισήμανε πως έχει περάσει και στο παρελθόν πολλές δύσκολες εποχές, ωστόσο κατάφερε να ξαναβρεί τον εαυτό της. Για αυτό λοιπόν, και σήμερα – όπως είπε – δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Πρέπει να διατηρούμε το θάρρος μας, την αισιοδοξία και την αγωνιστικότητά μας.
«Η αλήθεια είναι πως ο Έλληνας είναι κουρασμένος σήμερα. Η ανεργία, τα χρέη, η φτώχεια, οι καθημερινές δυσκολίες, του έχουν αφαιρέσει το χαμόγελο, του έχουν προσθέσει ανασφάλεια, του έχουν στερήσει τον αέρα της ελπίδας και της αισιοδοξίας» τόνισε, προσθέτοντας ότι εδώ χρειάζεται συντονισμός και από την πολιτεία, και από την Εκκλησία, και από την Τ.Α. διότι όταν ο άνθρωπος λειτουργεί ως άτομο, ως μονάδα, κλείνεται στον εαυτό του και δυσκολεύεται. Όταν όμως γίνεται πρόσωπο, έχει φαντασία, έχει όνειρα, έχει όραμα και θέλει να απλωθεί.
Κατά την ομιλία του εξάλλου, στο Δημαρχείο Αλμυρού, μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη της πόλης από τον δήμαρχο, κ. Δ. Εσερίδη, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια συμπόρευση Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκηση και συνεργασία και "το αποτέλεσμα είναι πάντοτε καλό καγαθό".
Βίντεο: Magnesianews
ΣΧΟΛΙΟ: Αναδύθηκε καθαρά τό πρόβλημα τής νεοελληνικής εκκλησίας καί τού έθνους μας. Η μέριμνα καί ο αγώνας είναι η διατήρηση τών σχέσεων μέ τό κράτος, αλλά όχι μέ τόν πολιτισμό. Η Εκκλησία στήν ιστορία της ήταν τό άνθος τού πολιτισμού. Τό κράτος είναι ένα αναγκαίο κακό. Η εκκλησία ενώθηκε μέ τό κράτος  μέ τήν εμφάνιση τού παπισμού καί προσπάθησε νά γίνει κράτος εν κράτει. Τί δουλειά έχει η εκκλησία μέ τήν εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος τού εκβαρβαρισμού τών ορθοδόξων. Ο χωρισμός τής εκκλησίας του από τήν παιδεία καί τόν πολιτισμό. Στήν εποχή τού Αγίου Ιωάννου τού Χρυσοστόμου στήν εκκλησία πήγαιναν οι καλύτεροι καί η εκκλησία θριάμβευσε. Ας ρίξουμε μιά ματιά γύρω μας νά δούμε τί συμβαίνει σήμερα. Χάθηκε, ίσως διά παντός η τέχνη τού βίου. Τήν θέση της έχει πάρει η επιβίωση μέ τήν ψυχή στό στόμα. Σήμερα οι ορθόδοξοι είναι μιά ά-μορφη μάζα.
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου