Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Frankfurter Rundschau: Oι Ελληνες δεν πιστεύουν τον Τσίπρα

Τα φαινόμενα (περί ανάκαμψης) απατούν, γράφει σε ανάλυσή της η εφημερίδα της Φρανκφούρτης και επισημαίνει ότι η «η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ποντάρει πολλά στην πολυπόθητη ανάπτυξη που τόσο διαφημίζει σε κάθε ευκαιρία και ομιλία του, ο γερμανικός Τύπος ωστόσο κοιτάζει πέρα από την «αλήθεια» των αριθμών και μεταφέρει την πραγματικότητα της καθημερινότητας των ελλήνων πολιτών. «Οι Έλληνες δεν νιώθουν την ανάκαμψη» είναι ο τίτλος ανάλυσης της Frankfurter Rundschau, με βασικό συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν πιστεύει τον Αλέξη Τσίπρα όταν τους υπόσχεται καλύτερες μέρες.

Στο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας της Φρανκφούρτης επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν «και αυτό ισχύει τόσο για το σύνολο της οικονομίας όσο και στο δημοσιονομικό πεδίο», ενώ για πρώτη φορά οι έλεγχοι των θεσμών για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μέτρων «διεξάγονται με διαφορετικούς οιωνούς». Επικαλείται μάλιστα τα όσα ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η οικονομική βοήθεια που θα αντλήσει τελικά η Ελλάδα θα είναι αισθητά κάτω από το ανώτατο όριο των 86 δισ. ευρώ του τρίτου δανειακού προγράμματος.

Παρά την εικόνα ανάκαμψης όμως, και τις προσδοκίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για δυναμική επάνοδο στις κεφαλαιαγορές μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η Frankfurter Rundschau παρατηρεί ότι «η κοινωνική κρίση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί».

«Βεβαίως η Ελλάδα επωφελείται από την τάση ανάκαμψης στην ευρωζώνη. Με αισθητή καθυστέρηση πραγματοποιείται και εκεί η στροφή που έχουν ήδη κατορθώσει άλλες χώρες. (…) Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν πιστεύει τον Αλέξη Τσίπρα όταν τους υπόσχεται καλύτερες μέρες. Στην καθημερινότητά τους νιώθουν ελάχιστα την ανάκαμψη. Μεταξύ άλλων πιέζονται από την ανεργία, που παραμένει ακόμη εξαιρετικά υψηλή. Ειδικά για τους νέους ανθρώπους είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης να βρουν επαγγελματικές προοπτικές. Για μια αλλαγή των δεδομένων στο κοινωνικό πεδίο όμως η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλά μόνο μια ελαφρά οικονομική αντίδραση μετά από χρόνια κατάπτωσης, αλλά μια μαζική, ισχυρή και διαρκή ανάκαμψη. Αυτή όμως δεν διαφαίνεται», εκτιμά η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.

Πηγή: protagon.gr


hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου