Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Το Άγιο Πνεύμα στην Αμερική (2)


Το Άγιο Πνεύμα στην Αμερική
Του Ernst Benz, 1970 Eugen Diederichs Verlag

Κεφάλαιο Ι: Το πεντηκοστιανό κίνημα στις ΗΠΑ (β)
Image result for πεντηκοστιανοι Στην πρεσβυτεριανή αυτή ομάδα στην Κάρα-Κάλλα ανήκε και η οικογένεια Shakarian, που αποτελούσε το κέντρο της πεντηκοστιανικού κινήματος στην Αρμενία και μετέφερε το κίνημα αυτό στην Αμερική. Ο αρχηγός τής οικογένειας Demos Shakarian δεν είχε δεχθεί ο ίδιος το χάρισμα τής γλωσσολαλιάς, υποστήριζε όμως το κίνημα με κάθε μέσον. Από την Ρωσία έρχονταν τακτικά πεντηκοστιανικές κοινότητες με καραβάνια, για να παρακολουθήσουν τις εκεί λειτουργίες. Ο αρχηγός τής οικογένειας είχε αναθέσει στον γιό του Demos να προετοιμάσει την διαμονή των Ρώσων πεντηκοστιανών και να σφάξει το καλύτερο βόδι για το κοινό γεύμα.
Ο Demos Shakarian διαπίστωσε πως το παχύτερο βόδι είχε χάσει το ένα του μάτι και ήταν επομένως παραμορφωμένο. Παραβαίνοντας τον κανόνα που προέβλεπε πως για το γιορτινό τραπέζι θυσιάζεται το καλύτερο και αψεγάδιαστο ζώο, έσφαξε στα γρήγορα το βόδι και έκρυψε το κεφάλι του σε ένα σακί κάτω από σανό σε μια αποθήκη. Όταν έφτασαν οι Ρώσοι, και ο προφήτης τους ετοιμαζόταν να ευλογήσει την οικογένεια του οικοδεσπότη και την θυσία, σταμάτησε ξαφνικά, βγήκε έξω και επέστρεψε μετά από λίγο κρατώντας στα χέρια οτυ το σακί με το μονόφθαλμο κεφάλι του βοδιού και το έδειξ σε όλους. Ο Demos Shakarian την απάτη του οποίου αποκάλυψε ο προφήτης, αναγνώρισε την ενοχή του και έλαβε την συγχώρεση από όλους τής συνάξεως εκείνης .
Το γεγονός αυτό είχε διπλό αποτέλεσμα. Κατά πρώτον, ο πατέρας Shakarian αποδέχτηκε πλήρως τις πνευματικές αποκαλύψεις τής πεντηκοστιανικής κοινότητας. Κατά δεύτερον, η από Ρώσους και Αρμένιους αποτελούμενη κοινότητα αποφάσισε να παραδοθεί πλήρως στο θέλημα του Θεού, ο οποίος μιλούσε μέσω τού προφήτη, όπως και να ερμήνευε ο καθένας τις διάφορες αποκαλύψεις.
Όταν το 1900 ο προφήτης επανέλαβε την προφητεία, πως ήρθε ο καιρός τού διωγμού, τον οποίο είχε προηγουμένως προφητεύσει, η πεντηκοστιανή κοινότητα των Ρώσων και Αρμενίων άρχισε να μεταναστεύει. Δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση τής μετανάστευσης, το 1912, οι Τούρκοι είχαν καταστρέψει εξ ολοκλήρου το χωριό Κάρα-Κάλλα. Η οικογένεια Shakarian, μεταφέροντας μαζί της όλα τα γραπτά με τις προφητείες, την οικογενειακή ιστορία και τις πνευματικές της εμπειρίες, έφτασε στο Los Angeles και σχημάτισε εκεί το νέο κέντρο συνάντησης των Αρμενίων και Ρώσων πεντηκοστιανών. Στο Los Angeles συναντήθηκε η αρμένικη ομάδα με μια εκεί ήδη προϋπάρχουσα, συγγενή ομάδα, που προέκυψε από ένα πεντηκοστιανό κίνημα Νέγρων.
Το 1906, η νέγρα Meely Terry, η οποία είχε επισκεφθεί φίλους στο Τέξας, όταν επέστρεψε ανακοίνωσε στην κοινότητα  πως κατά την επίσκεψη της έλαβε το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος και το χάρισμα της γλωσσολαλιάς. Η μικρή κοινότητα Νέγρων στο Los Angeles αποφάσισε βάσει αυτού να προσκαλέσει τον Νέγρο ευαγγελιστή William E. Seymour, ο οποίος κατέφθασε τον Απρίλιο του 1906. Ο Seymour είχε μια εξωτερική εμφάνιση που ενόχλησε μερικούς ακροατές. Είχε ένα μάτι, η συμπεριφορά του ήταν περίεργη και το παρουσιαστικό του ατημέλητο. Επίσης, δεν είχε ακόμα λάβει το χάρισμα της γλωσσολαλιάς. Όταν την 1. 4. 1906, μετά το πρώτο του, πρωινό κήρυγμα, θέλησε το απόγευμα να επιστρέψει στον ναό, βρήκε το κτήριο κλειδωμένο και του ανακοίνωσαν πως η παρουσία του δεν ήταν επιθυμητή. Λίγες μέρες αργότερα, τέλεσε μια προσευχητική τελετή, στο διαμέρισμα μιας φιλικής προς αυτόν οικογένειας, όπου προσεύχονταν να τους δοθεί η εμπειρία του βαπτίσματος του Πνεύματος, περί της οποίας κήρυττε. Ένας από τους παρισταμένους έλαβε τότε το βάπτισμα του Πνεύματος και έβαλε το χέρι του πάνω στον Seymour. Αυτός τότε έπεσε στο έδαφος και άρχισε να μιλά γλώσσες. Αυτή ήταν η έναρξη για το βάπτισμα του Πνεύματος της σύναξης. Εφτά μέλη, κατά την προσευχή εκείνη, σηκώθηκαν, σαν να τους ανάγκασε κάτι να σηκωθούν, από τις καρέκλες τους και άρχισαν να μιλούν γλώσσες. Κατά τις επόμενες μέρες και νύχτες, το μικρό εκείνο σπίτι πλημμύρισε από μαύρους Χριστιανούς, που είχαν επίσης πληρωθεί Πνεύματος και υμνούσαν τον Κύριο με δυνατή φωνή. Σύντομα κατέφθασαν και λευκοί, και όχι μόνο το σπίτι ήταν γεμάτο από υμνούντες πιστούς, αλλά και έξω είχε μαζευτεί έν πλήθος που τραγουδούσε και πανηγύριζε. Οι λειτουργίες γίνονταν από τότε σε ένα σταβλο που ενοικίασαν, στην Azusa Street, που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί ως εκκλησία και τώρα είχε πάλι διαμορφωθεί για τις λειτουργίες. Ο στάβλος αυτός, το έδαφος του οποίου ήταν στρωμένο με ροκανίδια και για καρέκλες είχε ξύλινα καφάσια, είχε γίνει κέντρο του αμερκάνικου πεντηκοστιανού κινήματος, που προσέλκυσε παρόμοια κινήματα.

Μια μέρα το 1906, ο Demos Shakarian και ένα συγγενής του περπατούσαν στην St. Pedro Street στο Los Angeles, καθώς άκουσαν ξαφνικά από ένα παράδρομο οικείους ήχους μιας λειτουργίας. Έστριψαν στον δρόμο εκείνο, την Azusa Street, και βρήκαν μπροστά τους ένα παλιό στάβλο, όπου προς μεγάλη τους έκπληξη βρήκαν ανθρώπους που μιλούσαν γλώσσες όπως και εκείνοι. Με τον τρόπο αυτό συναντήθηκαν στο Los Angeles τα ρεύματα του πεντηκοστιανού κινήματος που αναπήδησαν από διάφορες πηγές. Το ενωμένο αυτό πια ρεύμα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και έφτασε μέσω Ουαλίας και στην Ευρώπη. 

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου