Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος - Λαμβάνουν όλοι το Αγ. Πνεύμα;

Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Α’ – Λαμβάνουν όλοι το Αγ. Πνεύμα;


Και να μην πει κανείς: “Εγώ έχω λάβει το Χριστό με το άγιο βάπτισμα”, αλλά ας μάθει ότι δεν λαμβάνουν το Χριστό με το βάπτισμα όλοι όσοι βαπτίζονται. Λαμβάνουν μόνοι αυτοί που είναι είτε βεβαιόπιστοι και έχουν γνώση τέλεια είτε αυτοί που τακτοποίησαν τον εαυτό τους, καθαρίζοντας τον από πριν και έτσι βαπτίζονται. Και τούτο το γνωρίζει αυτός που ερευνά τις Γραφές, από τους αποστολικούς λόγους και πράξεις. Γιατί έχει γραφεί: “ Όταν άκουσαν οι απόστολοι που βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, ότι η Σαμάρεια έχει δεχτεί το λόγο του Θεού, έστειλαν σε αυτούς τον Πέτρο και τον Ιωάννη, οι οποίοι αφού κατέβηκαν από τα Ιεροσόλυμα, προσεύχονταν να λάβουν το Άγιο Πνεύμα οι Σαμαρείτες. Και δεν είχε λάβει ακόμη κανένας το Άγιο Πνεύμα, υπήρχαν δε, μόνο βαπτισμένοι στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τότε έβαζαν τα χέρια τους επάνω τους, και ελάμβαναν το Άγιο Πνεύμα”.

Είδες πως δεν λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα, αμέσως όλοι όσοι βαπτίζονται; Έμαθες από τους Αποστόλους, πως κάποιοι που αν και πίστεψαν και βαπτίστηκαν, δεν ‘ντύθηκαν’ το Χριστό, με το βάπτισμα; Γιατί, εάν αυτό είχε γίνει (να ‘ντυθούν’ το Χριστό), δεν θα προσεύχονταν μετά και θα έβαζαν τα χέρια τους οι Απόστολοι σε αυτούς. Λαμβάνοντας το Άγιο Πνεύμα, τον Κύριο Ιησού ελάμβαναν. Γιατί, δεν είναι άλλο ο Χριστός και άλλο το Άγιο Πνεύμα. Και ποιος το λέει αυτό; Ο ίδιος ο Θεός Λόγος, μιλώντας στην Σαμαρείτιδα: 
Είναι Πνεύμα ο Θεός”. Εάν λοιπόν ο Χριστός είναι Θεός, είναι Πνεύμα κατά τη φύση της θεότητας, και αυτός που έχει το Χριστό, Άγιο Πνεύμα έχει. Αυτός δε που έχει το Άγιο Πνεύμα, τον ίδιο πάλι τον Κύριο έχει, καθώς λέει και ο Παύλος: Το δε Πνεύμα, ο Κύριος είναι”…

Πηγή: Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, “Βίβλος των Ηθικών”, Λόγος Ι΄

Β’ – Περι αυτών που νομίζουν πως έχουν το Άγιο Πνεύμα

Να και πάλιν εγώ απευθύνομαι προς αυτούς που λέγουν ότι έχουν Πνεύμα Άγιον, δίχως να το γνωρίζουν, και νομίζουν ότι το απέκτησαν με το Θείον Βάπτισμα μέσα τους. Νομίζουν ότι έχουν τον θησαυρόν (Β’ Κορ. 4, 7), αλλά όμως καταλαβαίνουν ότι ο εαυτός τους είναι εντελώς άδειος από αυτόν. Προς εκείνους που ομολογούν ότι εις το άγιον Βάπτισμα δεν αισθάνθηκαν τελείως τίποτε, αλλά πιστεύουν ότι από τότε η δωρεά του Θεού κατοίκησε μέσα τους και μέχρι τώρα υπάρχει μέσα εις την ψυχήν τους, δίχως να την καταλαβαίνουν και να την αισθάνωνται. Και όχι μόνον προς αυτούς (απευθύνομαι) αλλά και προς εκείνους που λέγουν ότι δεν έλαβαν ποτέ καμμίαν αίσθησι της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος δια της θεωρίας και αποκαλύψεως, αλλά μόνον με την πίστι και τον λογισμό. Και δεν εδέχθησαν την Χάρι δια της εμπειρίας αλλά την κρατούν μέσα τους με την ακρόασι των θείων λόγων.

Θα παραθέσω, λοιπόν, όσα λέγουν, και άκουσε τι ισχυρίζονται αυτοί οι δήθεν σοφοί και επιστήμονες (Δευτ. 1, 13. Πρβλ. Ησ. 5, 21) κατά την γνώμη τους: «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, λέγει ο Παύλος, Χριστόν ενεδύσασθε» (Γαλ. 3, 27). Τι λοιπόν; Δεν είμεθα κι εμείς βαπτισμένοι; Εάν βαπτισθήκαμε, είναι φανερόν, όπως λέγει ο Απόστολος, ότι έχομεν ενδυθή τον Χριστόν. Αυτός είναι ο πρώτος ισχυρισμός τους και η απόδειξίς του, δια του αγιογραφικού χωρίου.

Τι θα μπορούσαμε να απαντήσωμε, όχι εμείς, αλλά το Άγιον Πνεύμα, προς αυτούς; Αυτό το ένδυμα, τι λέτε ότι είναι, άνθρωποι, ο Χριστός; Ναι, λέγουν. Ο Χριστός δηλαδή είναι κάτι -δια να ομιλήσω κι εγώ σαν άφρων προς ανόητους- ή δεν είναι; Είναι κάτι, βεβαίως θα πουν, εάν δεν έχουν χάσει τελείως τα λογικά τους. Εάν, όμως, ομολογείτε ότι είναι κάτι, πέστε τι είναι. Δια να διδάξετε πρώτα τους εαυτούς σας να μην ομιλούν σαν άπιστοι, αλλά σαν πιστοί. Τι άλλο, βεβαίως, είναι ο Χριστός αν όχι Θεός αληθινός, ο οποίος έγινε αληθινά τέλειος άνθρωπος; Αφού το παραδέχεσθε, αυτό, πέστε μας και για ποιον λόγον έγινε ο Θεός άνθρωπος; Οπωσδήποτε, σύμφωνα με την διδασκαλία των Θείων Γραφών και τα ίδια τα γεγονότα που συνέβησαν και συμβαίνουν συνεχώς -ακόμη κι αν εσείς τα αγνοείτε μη θέλοντας να τα ακούσετε- για να κάνη τον άνθρωπον Θεόν (Ιω. 1, 12. Γαλ. 4, 5). Και με ποιον τρόπον κατεργάζεται την θέωσι του ανθρώπου; Δια της σαρκός ή δια της Θεότητός Του; Βεβαίως δια της Θεότητος. «Η σαρξ ουκ ωφελεί ουδέν. το πνεύμα εστιν το ζωοποιούν» (Ιω. 6, 63). Εάν, λοιπόν, δια της Θεότητός Του εθέωσε πρώτα την σάρκα την οποία προσέλαβε, και εμάς όλους μας ζωοποιεί όχι με την φθαρτή σάρκα, αλλά με την θεωθείσα σάρκα Του. Ώστε ποτέ και με κανένα τρόπο να μην τον θεωρήσωμε άνθρωπο αλλά να Τον ομολογήσωμε ένα Θεόν τέλειον με δύο φύσεις -διότι ένας είναι ο Θεός- επειδή το φθαρτόν κατεπόθη υπό της αφθαρσίας (Α’ Κορ. 15, 54), και το σώμα δεν αφανίσθηκε από το ασώματον, αλλά το σώμα ηλλοιώθη τελείως και μένει ασύγχυτον, αρρήτως αναμεμιγμένο και ενωμένο με την Τριαδική Θεότητα, δια μίξεως αμίκτου, ώστε να προσκυνείται ένας Θεός σε τρία Πρόσωπα, τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα. Και καμμία προσθήκη να μη γίνη εις τον αριθμό των Προσώπων, λόγω της ενανθρωπήσεως, ούτε να υποστή καμμίαν μεταβολήν η Αγία Τριάς εκ του ανθρωπίνου σώματος.

Δια ποιον λόγον τα λέγω αυτά; Δια να γνωρίσης εκ των προτέρων αυτά που ωμολόγησες, όταν σε ρώτησα. Να μη παρεκκλίνης εξ αγνοίας από την ευθείαν οδόν των νοημάτων και εμάς να κουράσης και εις την ψυχήν σου να προσθέσης περισσότερον κρίμα.

Πάλιν, όμως, θα σου υπενθυμίσω με συντομία όσα είπαμε, δια να γίνουν κατανοητά και αυτά που θα πω παρακάτω. Είναι, λοιπόν, ο Χριστός. Τι είναι όμως; Θεός αληθινός, ο οποίος έγινε και τέλειος άνθρωπος, αληθινά. Και έγινε άνθρωπος -που δεν ήτο πριν- δια να κάνη Θεόν τον άνθρωπον - που ποτέ προηγουμένως δεν είχε γίνει. Και μας εθέωσε και θα μας θεοποιεί όχι μόνον δια της σαρκός Του. Διότι αυτή δεν χωρίζεται. Πρόσεχε τώρα και απάντησέ μου με σύνεσι καθώς θα σε ρωτώ (Σοφ. Σειράχ 5, 12). Εάν οι βαπτισμένοι ενδύονται τον Χριστόν (Γαλ. 3, 27), τι είναι αυτό που ενδύονται; Ο Θεός. Και αυτός που εφόρεσε τον Θεόν δεν καταλαβαίνει νοερώς και δεν βλέπει τι εφόρεσε; Αυτός που είναι γυμνός και ενδύεται καταλαβαίνει το ένδυμα και το βλέπει. Και αυτός που είναι γυμνός εις την ψυχήν, όταν ενδύεται τον Θεόν δεν τον καταλαβαίνει; Εάν δεν αισθάνεται ο ενδυόμενος τον Θεόν, τι τέλος πάντων εφόρεσε; Λοιπόν, για σένα ο Θεός δεν είναι παρά ένα τίποτε! Διότι αν ήτο κάτι, αυτοί που θα τον εφορούσαν, θα Τον καταλάβαιναν. Διότι, όταν δεν ενδυόμεθα τίποτε, δεν καταλαβαίνομε τίποτε. Ενώ, όταν ενδυόμεθα κάτι εμείς οι ίδιοι, ή κάποιοι άλλοι μας ενδύουν, το καταλαβαίνομε πολύ καλά, εάν βέβαια οι αισθήσεις μας λειτουργούν σωστά. Διότι μόνον οι νεκροί δεν καταλαβαίνουν όταν τους ενδύουν και φοβούμαι μήπως και αυτοί που τα ισχυρίζονται αυτά είναι πράγματι νεκροί και γυμνοί. Και έτσι απαντήθηκε το ζητούμενο.

Πηγή: ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ, ΛΟΓΟΣ ΗΘΙΚΟΣ E’ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1999


ΣΧΟΛΙΟ : Δυστυχώς οι ψευτοπνευματικοί κοροϊδεύουν τούς πιστούς καί τούς κρατούν στήν άγνοια μέ ψεύτικες διαβεβαιώσεις. Ας ρίξουμε καί μιά ματιά στόν  Απόστολο :

"Ἑνὶ δὲ ἑκάστῳ ἡμῶν ἐδόθη ἡ χάρις κατὰ τὸ μέτρον τῆς δωρεᾶς τοῦ Χριστοῦ. 8 διὸ λέγει· ἀναβὰς εἰς ὕψος ᾐχμαλώτευσεν αἰχμαλωσίαν καὶ ἔδωκε δόματα τοῖς ἀνθρώποις. 9 τὸ δὲ ἀνέβη τί ἐστιν εἰ μὴ ὅτι καὶ κατέβη πρῶτον εἰς τὰ κατώτερα μέρη τῆς γῆς; 10 ὁ καταβὰς αὐτός ἐστι καὶ ὁ ἀναβὰς ὑπεράνω πάντων τῶν οὐρανῶν, ἵνα πληρώσῃ τὰ πάντα. 11 καὶ αὐτὸς ἔδωκε τοὺς μὲν ἀποστόλους, τοὺς δὲ προφήτας, τοὺς δὲ εὐαγγελιστάς, τοὺς δὲ ποιμένας καὶ διδασκάλους, 12 πρὸς τὸν καταρτισμὸν τῶν ἁγίων εἰς ἔργον διακονίας, εἰς οἰκοδομὴν τοῦ σώματος τοῦ Χριστοῦ, 13 μέχρι καταντήσωμεν οἱ πάντες εἰς τὴν ἑνότητα τῆς πίστεως καὶ τῆς ἐπιγνώσεως τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ"  

Αμέθυστος

22 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/3/18 7:11 π.μ.

    Ο τσαγκάρης της Αλεξάνδρειας που δεν είχε Θεωρίες και αποκαλύψεις παρά μόνο έναν ταπεινό λογισμό ήταν πνευματοφόρος ;;;

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/3/18 11:27 π.μ.

    7:11...οχι μονο ο τσαγκαρης αλλα θελω να πιστευω πως και αλλοι πολλοι ανθρωποι που εχουν μια απλη ησυχη ζωη ο Θεος τους εχει καταταξει με τους δικαιους κι ας μην εχουν φτασει ας το πω ετσι σε καποιο πνευματικο υψος να εχουν θεωριες,αποκαλυψεις,αδιαλλειπτη προσευχη,χαρισματα,να αισθανονται τις ενεργειες του Πνευματος κτλ.αραγε και οι ταπεινοι λογισμοι δεν προερχονται απο το Θεο;;αφου λενε πως οτι καλο εχει καποιος ειναι του Θεου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καί στό Γεροντικό υπάρχουν οι αναφορές ότι οι λαικοί είναι περισσότεροι από τούς μοναχούς πού διέρχονται τήν πύλη τού Παραδείσου καί ο Γέροντας Σωφρόνιος κατέθεσε ότι περισσότεροι λαικοί από μοναχοί τού εξομολογήθηκαν τήν εμπειρία τους τού ακτίστου φωτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/3/18 2:31 μ.μ.

    δεν απαντάς στην ερώτησή μου.
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξαναδιατύπωσέ την. Μάλλον κάτι μού διαφεύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/3/18 3:31 μ.μ.

    φοβάσαι να πεις οτι ήταν πνευματοφόρος;;
    που να πάμε και στα δύσκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρέμω, άν σ'ευχαριστεί φίλε. Τρέμω μπρός στήν ανοησία φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος2/3/18 3:51 μ.μ.

    ξεπέρασε τους φόβους σου κι απάντησε στο ερώτημά μου.
    πες μου και το άλλο, γιατί "φορτώνεις";;;
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βγαίνει μεροκάματο ή τά καφεδάκια μόνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος2/3/18 4:51 μ.μ.

    "Βγαίνει μεροκάματο ή τά καφεδάκια μόνο;"
    δε σε κατάλαβα.

    αναρτάς ενδιαφέροντα άρθρα αλλά στην κουβέντα είσαι από υποβάθμιση σε υποβάθμιση.
    καλό θα ήταν να υπάρχει μια κάποια ισορροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αρα υπάρχει πρόβλημα. Μήν ταράζεσαι λοιπόν καί χάνεις τήν ησυχία σου. Τά λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος2/3/18 5:14 μ.μ.

    καλά, τόσα και τόσα διαβάζεις(;) και αναρτάς και δε μπορείς να δώσεις απλές απαντήσεις σε απλούστατες ερωτήσεις;

    δίκιο έχεις, αφήνω την ησυχία μου και μπλέκομαι με τις φοβίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. χαλαρωσε3/3/18 9:33 π.μ.

    Ας μου εοιτρεψει ο αμεθυστος να κανω μια ερωτηση διοτι υπαρχουν και ορια.

    Ο τσαγκάρης της Αλεξάνδρειας που δεν είχε Θεωρίες και αποκαλύψεις παρά μόνο έναν ταπεινό λογισμό ήταν πνευματοφόρος ;;;

    ΡΩΤΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΦΙΛΟ ΔΙΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΡΙΑ.

    Ο τσαγκάρης της Αλεξάνδρειας που δεν είχε Θεωρίες και αποκαλύψεις παρά μόνο έναν ταπεινό λογισμό ήταν πνευματοφόρος ;;;

    ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ.
    ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΟΡΙΣΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εδώ πού τά λέμε φίλε χαλάρωσε καλύτερη απάντηση δέν θά μπορούσε νά πάρει από αυτή πού πήρε ήδη. Αλλά δέν καταλαβαίνει τί διαβάζει. Εχουμε συμφιλιωθεί πλέον μέ τό ναί καί τό όχι. Χάσαμε καί τά τελευταία ίχνη λόγου πού υπήρχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος3/3/18 11:16 π.μ.

    η απάντησή σου αναφερόταν σε λαϊκούς με εμπειρίες του ακτίστου φωτός και ουχί σε περιπτώσεις ωσάν του τσαγκάρη της Αλεξάνδρειας χαρακτηριστικό του οποίου δεν είναι οι Αποκαλύψεις αλλά ο ταπεινός λογισμός.
    Καλύτερα, λοιπόν, να βαδίζουμε την οδό της Σωτηρίας έχοντας τον Κύριο μαζί μας, χωρίς Θεωρίες και Αποκαλύψεις αλλά μόνο με ταπεινούς λογισμούς.
    Εξάλλου ο Κύριος δε μακαρίζει τους ιδόντες αλλά τους ΜΗ ιδόντες και πιστεύσαντες.

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εχεις δίκαιο φίλε. Μήν ανησυχείς.Στήν Μετάνοια αποκαλύπτεται ο Κύριος, στόν Πρόδρομο. Ολα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος3/3/18 11:47 π.μ.

    συγγνώμη που και πάλι δε καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά όπως κι εσύ είπες, μάλλον υπάρχει πρόβλημα και ταπεινά φρονώ πως δεν είναι στη μεριά μου.

    Και μη παραπονιέσαι οτι χάθηκαν τα τελευταία ίχνη λόγου κι άλλα τέτοια....

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λές νά κάνει λάθος ο Αγιος Συμεών; Μάλλον υποτιμάς τόν Τσαγκάρη. Καί τόν Μέγα Αντώνιο.Ας τό πούμε κι έτσι. Η παρουσία τού Μ. Αντωνίου καί η ομολογία του ότι τού είναι ανώτερος ήταν η θεωρία του. Λόγον έχεις, δέν λέμε αλλά δέν σέ βοηθά νά καταλάβεις. Εχεις δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος3/3/18 12:47 μ.μ.

    χμμ, ξεπέρασες τους φόβους σου;
    Γνωρίζεις πως υπάρχουν άγιοι που λένε άλλα από αυτά που λέει ο Άγιος Συμεών. Είχες αναρτήσει πριν μήνες σχετικό άρθρο το οποίο δε μπόρεσα να βρω. Αν θες δώσε λινκ.

    Ταπεινά φρονώ πως ο τσαγκάρης στην συνείδηση των χριστιανών είναι αυτός που φαίνεται, απλοϊκός και ταπεινός χωρίς εξαιρετικές Αποκαλύψεις και τρισμακάριος σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου τον οποίο, δε ξέρω γιατί, δεν σχολίασες:
    «Ότι εώρακάς με πεπίστευκας· μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες» (Ιωάν. κ΄ 29)

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο Αγιος Συμεών είναι Θεολόγος. Δέν μπορούν Αγιοι νά πούν άλλα, μόνο κατώτερα. Θές νάχεις τόν τελευταίο λόγο καί καλά κάνεις.Σέ κλείνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος4/3/18 12:04 μ.μ.

    Υπάρχει ένα μεγάλο πάθος: να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας, και να μην ανοιχτούμε στο άγνωστο... Παρ' όλο που η ελληνική φιλοσοφία, ο σπερματικός λόγος της αληθείας, ξεκινά απ' το "Έν οίδα, ότι ουδέν οίδα" του Σωκράτη... Να εξουθενώνουμε τον λογισμό μας - αυτός είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στον Σταυρό του Κυρίου, στην κάθοδο στον Άδη, και στη λαμπροφόρο Ανάσταση, που είθε να τη λάβουμε όλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή