Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Πως πρέπει -ψυχολογικά και όχι μόνον- να προετοιμαστεί λαός, πολιτική (διπλωματική και στρατιωτική) ηγεσία;
Αναλύουν οι: Ιωάννης Μάζης, Γιώργος Φίλης, Κώστας Γρίβας
Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (στον 2ο όροφο) οργανώθηκε από τον σύλλογο «Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν» μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Επίκεντρο της θεματολογίας οι τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής. Πάντα με φόντο τις διαρκώς επιδεινούμενες σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας.
Ειδικότερα δε, οι προσκεκλημένοι, από τον εν λόγω παραπάνω φορέα και προσωπικά από τον κ. Όθωνα Ιακωβίδη, που υπήρξε και ο βασικός πυλώνας, η ψυχή και ο εμπνευστής των δυο συλλαλλητηρίων της Θεσσαλονίκης 21 Ιανουαρίου και των Αθηνών της 4ης Φεβρουαρίου, διακεκριμένοι καθηγητές Γεωπολιτικής στον Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης, Γιώργος Φίλης επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και σε πληθώρα άλλων σχολών και κέντρων και ο Κώστας Γρίβας (συνεργάτης και των Επικαίρων) επισκέπτης καθηγητής στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων και αμυντικός αναλυτής.
Με όσα ανέφεραν οι τρεις εισηγητές επικεντρώθηκαν κυρίως στις επερχόμενες εξελίξεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ από αυτό που συνάγεται από όσα ειπώθηκαν και από τους τρεις κορυφαίους στο χώρο τους ο κάθε ένας, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια (δυστυχώς) αναπόφευκτη πολεμική σύρραξη με την Τουρκία και έτσι το ερώτημα που πλέον απασχολεί τους πάντες στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς δεν είναι το αν αλλά το πότε θα συμβεί!
Το βασικότερο δε από όσα ελέχθησαν και από την διαδικασία των ερωταπαντήσεων είναι το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία για το πρώτο πλήγμα; Το πρώτο χτύπημα; Η Ελλάδα ή Τουρκία;
Τονίζεται ότι η εκδήλωση αυτή που ως κοινό της είχαν προσκληθεί πέραν από επιλεγμένες προσκλήσεις σε ΜΜΕ κυρίως και πρωτίστως πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, διπλωμάτες και στρατιωτικοί, απόστρατοι και εν ενεργεία, χαρακτηρίστηκε από τον φορέα της διοργάνωσης ως «εκδήλωση εθνικής αφύπνισης λαϊκής εγρήγορσης και πανεθνικής ετοιμότητας» όπως αναφέρονταν στην σχετική πρόσκληση που απεστάλη και προς τα ΜΜΕ.
Ήταν δε, το ενδιαφέρον της εκδήλωσης τέτοιο που ενώ η όλη διαδικασία ήταν προγραμματισμένη για μια ώρα από τις 13:00 έως τις 14:00 το πολύ 14:30 εν τέλη παρατάθηκε έως τις 16:00 λόγω του υψηλότατου ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων με τις ερωταπαντήσεις που εν συνεχεία επακολούθησαν. Την συζήτηση είχε κληθεί να συντονίσει η καλή συνάδελφος και συνεργάτης των Επικαίρων κ. Δέσποινα Συριοπούλου, εξειδικευμένη σε θέματα διεθνών σχέσεων και ελληνοαμερικανικών ζητημάτων, συνεργάτης επίσης της εταιρίας αναλύσεων Stratfor, καθώς έχει πολυετή θητεία στις ΗΠΑ ως συνεργάτιδα και ανταποκρίτρια γνωστών ΜΜΕ της Ελλάδος.
Στους προσκεκλημένους ξεχώρισαν με τις παρεμβάσεις και ερωτήσεις τους οι πρέσβης και πρώτην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, η πρώην Πρύτανης κ. Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, η ομότιμος καθ. Κ. Μαρία Μαντουβάλου, και πλείστοι άλλοι επίσης διακεκριμένοι ο κάθε ένας στον τομέα δράσης του. Ειδικότερα ο κ. Όθωνας Ιακωβίδης αυτό που συνέστησε και κάλεσε σε λαϊκή ετοιμότητα και υπερτονίστηκε –από όλους τους συμμετέχοντες– είναι η ανάγκη εθνικής ενότητας και ομοψυχίας ενώ προανήγγειλε «νέες λαϊκές κινητοποιήσεις ειδικά για το ζήτημα των Σκοπίων και της ονοματοδοσίας του αν στην επίσημη ονομασία του νεότευκτου κράτους εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία, επαναφέροντας το γενικό αίτημα περί δημοψηφίσματος και στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνισε πως «οι λαϊκές κινητοποιήσεις (συλλαλητήτηρια) με κάθε μορφής αγώνα και πάλης θα συνεχισθούν πλέον με διευρυμένη την ατζέντα των θεμάτων για την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων αλλά και της εθνικής κυριαρχίας».
Από την πλευρά του ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης αφού για άλλη μια φορά επιχειρηματολόγησε και αιτιολόγησε για την ανάγκη επανά σύστασης και ορθής λειτουργίας του εθνικού συμβουλίου άμυνας και εξωτερικής πολιτικής εισαγωγικά, πέρα από την γεωπολιτική ανάλυση που έκανε, αρχής γενομένης από την νέα κατάσταση που δημιούργησε η πτώση του σοβιετικού μπλοκ την 10ετια του 1990 και τις ανακατατάξεις που επέφερε στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στην μέση Ανατολή επικεντρώθηκε στα διαδραματιζόμενα το τελευταίο διάστημα στην Μεσόγειο γενικότερα με επίκεντρο την επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας.
Αναφέρθηκε και εξήγησε τις συμμαχίες που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με Ισραήλ, Αίγυπτο, και άλλες χώρες αλλά και πάντα μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αναλύοντας την προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας κατέληξε –απαντώντας σε σχετική ερώτηση των επικαίρων να θέσει ευρύτερα τις νέες βάσεις που πρέπει να τεθεί ειδικότερα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.
Η ερώτηση ετέθη μάλιστα εν όψει της καθιερωμένης εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο -την Πέμπτη 22 Μαρτίου- για την εθνική ανεξαρτησία από την υπέρ 400ετή εθνική υποδούλωση από την οθωμανική αυτοκρατορία. Εκδήλωση που έχει καθιερωθεί από το 1985, την περίοδο προεδρίας το Ρόναλντ Ρήγκαν (1981-1989) χάρη στις προσπάθειες του μακαριστού Αρχ. Βορείου και Νοτίου Αμερικής κυρίου Ιακώβου και του ισχυρού πλέον κληρικού της Ιεράς Αρχ. Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και προνομιακού συνομιλητή του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου Father Alex Karloutsou…
Ειδικότερα ο καθηγητής κ. Μάζης απαντώντας τόνισε τα εξής:
«Η γενικότερη τοποθέτηση του νέου Αμερικανού Προέδρου Donald Trump είναι άκρως παιδευτική για μια χειλοποιήθείσα Ευρώπη. Ευρώπη η οποία θα πρέπει να ξανά περάσει στις αρχές του Ντεκόλ και του Μιτεράν και να ξανά θυμηθεί την σημασία και την δημοκρατική κάλυψη που προσφέρει το έθνος κράτος. Αυτό είναι μια σημαντική αλλαγή την οποία επέφερε η διακυβέρνηση Τράμπ. Ο οποίος ελοιδορήθη από τα λεγόμενα δημοκρατικά ΜΜΕ{….}
Οι ομογενείς θα πρέπει να του πουν ότι τα συμφέροντα του στην Μέση ανατολή, γιατί ο κάθε ένας για τα συμφέροντα του εργάζεται, αυτά τα συμφέροντα λοιπόν που η Ελλάδα και η Κύπρος εκπροσωπούν είναι τεράστια! Γιατί; Εξασφαλίζουν κατ αρχάς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της δύσης γενικότερα με τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Π. Χ στο οικόπεδο 6 έχουμε από ότι φαίνεται από τις μελέτες, μαγνητικές επιφανειακές έρευνες και τις δοκιμές ένα υπέρ γιγάντιο κοίτασμα το οποίο είναι ισότιμο ή και μεγαλύτερου του Ζόρ του Αιγυπτιακού. Δηλαδή έχουμε κάπου 350.000.000 κυβ. μέτρα και ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερο! Επομένως αυτού του είδους η ενέργεια αν μεταφερθεί από αυτό που η Ευρώπη κατάλαβε και το ονόμασε Ισμέτ και πάρει όλη αυτή την ενέργεια περνώντας από τον Ηρόδοτο στην Κρήτη, διασχίζοντας τη Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη, μη έχοντας επιρροή οι Ρώσοι στην συγκεκριμένη δίοδο, μη έχοντας επιρροή οι ισλαμιστές στη συγκεκριμένη δίοδο, και έχοντας είτε το Ισραηλ στην αρχή, μια ισχυρή δηλαδή στρατιωτική δύναμη είτε δυο ευρωπαϊκες χώρες (σ.σ. Ελλάδα – Κύπρος) εκ των οποίων η μια ανήκει και στο ΝΑΤΟ (σ.σ. η Ελλάδα) δεν μπορεί να έχει καλύτερη διασφάλιση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όπως αυτός (σ.σ. ο κ. Τράμπ δηλαδή) την εννοεί! Αυτό είναι το βασικότερο που οφείλει να πληροφορηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τον καθηγητή Ι. Μάζη.
Το δεύτερο σημείο που οφείλει να γνωρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μάζης « επανειλημμένα ο διπλωματικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο πρέσβης κ. Πάϋατ μας έχει τονίσει την σημασία της Σούδας στην Κρήτη. Και το έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη. Άρα λοιπόν αυτό δεν είναι ένα γεγονός που έρχεται και συμβάλει στην ασφάλεια του δυτικού κόσμου όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από την Ουάσιγκτον; Πάμε παρακάτω. Το ζήτημα του Ισραήλ. Από την στιγμή που αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να ακολουθήσουν τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα προς τον Ειρηνικό το Ισραήλ μένει έκθετο! Το Ισραήλ λοιπόν χρειάζεται ένα χερσαίο στρατηγικό βάθος το οποίο δεν το έχει το χερσαίο στρατηγικό βάθος που δεν το έχει είναι όμως στην Νοτιοανατολική Τουρκία στην Βόρεια Συρία και στο Βόρειο Ιράκ. Αυτό το στρατηγικό βάθος το υποστηρίζει και το Ισραήλ αλλά και ΗΠΑ. Λέγεται Κουρδιστάν! Έχει όνομα και ταυτότητα. Συνεπώς και το Ισραήλ ωφελείται από την όλη ιστορία. Θέλετε να πούμε τι ακριβώς σημαίνει Κουρδιστάν και Ισμέτ που προανέφερα; Πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ, μέσω πλέον από άλλα εδάφη πέραν των Τουρκικών τα οποία είναι εν γενέσει στην Β. Συρία –αν αυτό όντως δημιουργηθεί (σ.σ. το Κουρδιστάν)- μεταφέρονται στην μεσόγειο και συνδράμουν την ενεργειακή ασφάλεια συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της δύσης και πάλι κατά τον τρόπο που την εννοεί η Ουάσιγκτον! Συνεπώς αν σε όλα αυτά τα συμφέροντα η Τουρκία είναι απέναντι (δηλ τα αντιστρατεύεται) η Ελλάδα είναι υπέρ αυτά και μόνο αρκούν να πουν στον Αμερικανό Πρόεδρο οι συμπατριώτες μας Ελληνοαμερικανοί. Εξηγώντας του παράλληλα ότι εμείς, η Ελλάδα τα έχει καταλάβει! Αλλά αυτό, ότι δηλαδή τα έχουμε καταλάβει πρέπει να το αποδείξουμε! Για αυτό μίλησα για τις συγκλίσεις των δυο τριμερών»(σ.σ. Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, και Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου).
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιώργος Φίλης:
«Για μένα πλέον δεν είναι αν θα υπάρξει εμπλοκή με την Τουρκία αλλά το πότε θα υπάρξει;(!) με βάση αυτό τον άξονα και γνώμονα θα πρέπει να αρχίσουμε να ενημερώνουμε τον Ελληνικό λαό. Να τον προετοιμάζουμε ψυχολογικά για ότι πρόκειται να επακολουθήσει. Εννοώ ότι η Τουρκία ακολουθεί ολισθηρό δρόμο όπου πλέον δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Όσο και να θέλουμε να κατευνάσουμε όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια ωσάν να είναι η κυβέρνηση Τσάμπερλάϊν της Αγγλίας της δεκαετίας του 1930 απέναντι σε έναν αναθεωρητικό γερμανικό κολοσσό, έτσι κάπως λειτουργεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία μόνο που η Τουρκία είναι αναθεωρητική αλλά δεν είναι σίγουρα κολοσσός. Και σίγουρα η Τουρκία δεν είναι αυτό που περνάνε στα ΜΜΕ κάποιοι εδώ στην Ελλάδα, για 10ετιες προσπαθώντας, ας μου επιτραπεί να πω, να μας διακατέχει το σύνδρομο της ψωροκώσταινας στην Ελλάδα! Η οποία έχει να αντιμετωπίσει μια αυτοκρατορία οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα! Η Τουρκία στο μόνο που μπορεί να καταλάβει είναι η ισχύς! Ότι είμαστε χώρα και δεν είμαστε χώρος! Ότι μπορούμε να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα μας σε όλο τον υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Ανατολική μεσόγειος. Να θυμηθούμε την τελευταία δήλωση του κ. Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο κατά την επίσκεψη τους την Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν μετά από την μετά από καθ' όλα αξιοπρεπή και τοποθέτηση του Έλληνα αξιότιμου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας μας κ. Παυλόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του διεθνούς δικαίου, γυρνάει ο κ. Ερντογάν και απαντά «εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι το πολιτικό δίκαιο»! Για όποιον κάνει διεθνείς σχέσεις και όποιον καταλαβαίνει τι μας είπε ο κ. Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στο κέντρο του Ελληνισμού την Αθήνα, είπε ότι «εγώ το μόνο που καταλαβαίνω είναι η ισχύς!».
Άρα για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε, αν μπορούμε να διαπραγματευτούμε από ένα σημείο και ύστερα με μια τέτοια ρητορική της Τουρκίας, αν και έχουμε την ισχύ οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν την δύναμη. Δεν είμαστε ούτε ξαρμάτωτοι, ούτε ανέτοιμοι, θα πρέπει να δημιουργήσουμε την ψυχολογική ένωση! Και να δείξουμε ότι υπάρχουμε! Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι ένας κόσμος που κυριαρχεί το διεθνές δίκαιο! Και όπως πολύ σωστά λέει ο καθηγητής μας κ. Μάζης «το διεθνές δίκαιο κυριαρχεί συνυφασμένο δια της ισχύος!» δηλ. για να το πω πιο απλά έχει τόσο δίκιο όσες και οι μεραρχίες σου για να το πω πιο απλά και ξεκάθαρα! Διότι ακόμα και αν έχουμε την ισχύ –και σας διαβεβαιώνω την έχουμε!- οφείλουμε να δείξουμε αποφασιστικότητα! Ότι και την έχεις (σ.σ. την αποφασιστικότητα) και ότι θα την χρησιμοποιήσεις! Εάν και εφόσον χρειασθεί για να υπερασπισθείς την ύπαρξη σου και τα συμφέροντα σου! Το επόμενο που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα είναι αξιοπιστία προς το Ισραήλ. Δηλαδή υπογράφεις μια συνθήκη με το Ισραήλ άρα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι αξιόπιστος με το Ισραήλ! Εσύ πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι αξιόπιστος με την Αίγυπτο! Για ποιο λόγο να έρθουν να σε στηρίξουν όταν εσύ (σ.σ. η Ελλάδα) βγάζεις της ουρά σου από όσα συμβαίνουν στην Κύπρο; Για ποιο λόγο να έρθουν να σε υπερασπισθούν όταν εσύ δεν υπερασπίζεσαι ένα νησί το οποίο είναι ελληνικό; Όσο για την καραμέλα ότι τα πάντα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος να υπεκφεύγουμε! Για όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να υπερασπισθεί τον εαυτό της! Κανένας δεν έρθει να μας σώσει εάν δεν προστατέψουμε μόνοι μας την χώρα! Την Ελλάδα! Κανένας δεν θα έρθει να μας βοηθήσει αν δεν δείχνουμε αξιοπιστία προς τους συμμάχους μας και αν δεν δείχνουμε την θέληση και την αποφασιστικότητα που απαιτείται για να υπερασπισθούμε την Ελλάδα.
Δεν χρειάζεται κατευνασμός! Ο κατευνασμός πλέον είναι ο σίγουρος δρόμος προς τον πόλεμο! Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Αλλά όχι τα αντιπαρέρχομαι (σ.σ. όσα έχουν προηγηθεί με την Τουρκία τελευταία) «δεν έγινε δα και τίποτα» μέχρι να μας ζητήσουν τις νησίδες στην Κηφισίας! Αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σημάνει ότι ετοιμάζεσαι και αν και εφόσον χρειασθεί χρησιμοποιείς την ισχύ σου κατά τον τρόπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, και εδώ είναι μια άλλη συζήτηση πως αυτό μπορεί να γίνει, για να υπερασπισθείς τον εαυτό και τον έθνος σου!
Επομένως αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι χρειάζεται να αλλάξει η ψυχολογία του λαού μας! Πρέπει ο Ελληνικός λαός να αντιληφθεί ότι δυστυχώς δεν είμαστε στο Βέλγιο και δεν συνορεύουμε με την Ολλανδία αλλά με την Τουρκία! Μπορεί να θεωρούμε τον εαυτό μας ευρωπαίο –και είμαστε – αλλά οι άλλοι, πάρα πολλοί ζουν στο μεσαίωνα! Και θεωρούν τον εαυτό τους νεοθωμανούς! ήρωας τους είναι ο Σουλεΐμάν ο Μεγαλοπρεπής ή ο Σελίμ ή ο Αμπντούλ Χαμίτ ο Β’!
Τέλος αυτό που επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Τουρκία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε παρόμοια αν όχι χειρότερη κατάσταση στην οποία βρισκόταν στα τέλη της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση ισχύος. Αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία η ίδια εν πολλοίς έχει δημιουργήσει και με την Συρία και με το Ιράκ. Έχει εισβάλει σε τρεις χώρες. Έχει στρατεύματα σε τρεις διαφορετικές χώρες. Την Κύπρο την Συρία και το Ιράκ. Δεν μιλάει και δεν έχει σχέση με τις μισές χώρες της γειτονιάς. Με κάποιες εξ αυτών είναι σε κατάσταση ημι-εμπόλεμης κατάστασης και με την Ελλάδα είναι σε κατάσταση ημι-ειρήνης! Τέλος υπάρχει τρομερό εσωτερικό ζήτημα πέρα από το πολιτικό και τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Η Τουρκία δεν είναι 85. 000.000 είναι 25.000.000(κατά άλλους 20.000.000) οι Κούρδοι.
Η Τουρκία δεν είναι ο γίγαντας που μας λένε κάποιοι εδώ μέσα στην Ελλάδα. Δεν τον φοβόμαστε. Τον σεβόμαστε διότι έχει ισχύ! Και κυρίως έχει την θέληση! Και την κουλτούρα να προσπαθήσει να υπερασπίσει τα «δίκαια» της όπως αυτή τα αντιλαμβάνεται.
Η Ελλάδα θα πρέπει να απαντά με τον ανάλογο τρόπο! Προσυπογράφω τα όσα τονίζει επανειλημμένα εδώ και 10ετιες ο κ. Μάζης για την ανάγκη σύστασης εθνικού συμβουλίου άμυνας! Χρειάζεται να επανέλθει στην χώρα μας η στρατηγική κουλτούρα η οποία αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από την εποχή του Θουκυδίδη! Οι Έλληνες δημιούργησαν την έννοια της ισορροπίας δυνάμεως. Η Ελλάδα δημιούργησε την έννοια της αποτροπής. Η Ελλάδα δημιούργησε τις βασικές έννοιες που στηρίζονται οι διεθνείς σχέσεις και γενικότερα οι στρατηγικές σπουδές και διδάσκονται σε ξένα πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές σε όλο τον κόσμο».
Τελευταίος τον λόγο πήρε ο Κώστας Γρίβας:
«Έχουμε ένα νέο διεθνές σύστημα. Περνάμε σε μια άλλη διαφορετική εποχή. Είμαστε σε μια μεταβατική ιστορική περίοδο. Περνάμε από ένα κόσμο που φεύγει όπου κυριαρχούσε η μεταφυσική ανάγνωση της αμερικανικής παντοδυναμίας σε ένα νέο κόσμο. Ένα κόσμο όπου και οι δυνατότητες και οι διαθέσεις, και η ισχύς των ΗΠΑ να παρέμβει αποφασιστικά έχουν αλλάξει. Ειδικά στο γεωσύστημα το οποίο λειτουργούμε είναι υπό αμφισβήτηση. Αυτό το νέο πολυπολικό σύστημα είναι εν εξελίξει. Δηλαδή πολλοί πόλοι ισχύος. Πολλές στρατιωτικές δυνάμεις. Κονταροκτυπιούνται για καλύτερη θέση στον ήλιο. Μια από αυτές είναι και η Τουρκία.
Έχουμε μια νέα Τουρκία που δεν θέλει απλά να εξελιχθεί σε μια νέα περιφερειακή δύναμη αλλά σε μια δύναμη ευρασιατικού βεληνεκούς. Αυτή η φιλοδοξία της Τουρκίας μέσα σε ένα ρευστό και ασαφή κόσμο στη νέα αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται την «οδηγεί» σε μια πολιτική επέκτασης της ισχύος και του ρόλου της προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Τουρκία και όχι ο Ερντογάν είναι που εν μέσω αυτής της νέας αρχιτεκτονικής εξ αντικειμένου θέλει να ασκήσει ένα νέο γεωπολιτικό ρόλο! Εξ αντικειμένου αυτή η νέα στάση της Τουρκίας θίγει ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είμαστε στο πρώτο βήμα σε μια πολύ μεγάλη όξυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Τουρκικό σύστημα ηγεσίας της Τουρκίας θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει μια πίεση ενός ακραίου αναθεωρητισμού έναντι της Ελλάδος. Θεωρώντας ότι η Ελλάδα λόγω και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων των θεμάτων της «συζητήσιμης» εθνικής κυριαρχίας που έχουν τεθεί συναρτήσει με τον ευρωπαϊκό παράγοντα και για μια σειρά άλλους λόγους που η Τουρκία θεωρεί, η Τουρκία μπορεί να θεωρεί την Ελλάδα ελεγχόμενο γεωπολιτικό μέγεθος. Και κατά συνέπεια να θεωρεί η Τουρκία ότι μπορεί να ασκήσει με σχετική ασφάλεια πίεση και πολιτική αναθεωρητισμού και που πιθανώς μέσα σε αυτή την στρατηγική της Τουρκίας περιλαμβάνει και ένα ελεγχόμενο ένα πολεμικό επεισόδιο!
Και για να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα η Τουρκία πιο διαβασμένη από την Ελλάδα στις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις εφαρμόζει ήδη εναντίον της Ελλάδος μια νέα μεθοδολογία που αναφέρεται και από τους αναλυτές, μια μορφή υβριδικού πολέμου! Δηλαδή κάτι που ενώ δεν είναι πόλεμος δεν είναι ούτε και ειρήνη! Ένα πακέτο που περιλαμβάνει τα πάντα μέσα! Επιθετική ανάγνωση του διεθνούς δικαίου. Ψυχολογική πίεση. Ελεγχόμενες στρατιωτικές ενέργειες οι οποίες κινούνται κάτω από το επίπεδο της ευθείας πολεμικής αντιπαράθεσης.
Όλα αυτά, και πολλά άλλα μαζί συνθετικά μέσα σε ένα ενιαίο πακέτο που με δυο λόγια ονομάζεται υβριδικός πόλεμος! Αυτή η μεθοδολογία όμως δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα σε αυτή την γκρίζα ζώνη μεταξύ πολέμου και ειρήνης.
Είναι μια νέα κατάσταση{…} Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος λόγω και απρόσωπων γεωπολιτικών δυνάμεων σε συνδυασμό με λανθασμένες αναγνώσεις από πλευράς Τουρκίας όσο αφορά την αντίδραση της Ελλάδος (σ.σ. δηλ έχει υποτιμηθεί γενικά η δυνατότητα της Ελλάδος εκ μέρους της Τουρκίας) στην εφαρμογή πειραματικών μεθόδων προβολής ισχύος και παράλληλα αδυναμίας κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος, να οδηγήσουν την Τουρκία σε πολεμικό επεισόδιο εναντίον της Ελλάδος!
Και εδώ ερχόμαστε στην πιθανή αποφασιστική πυροσβεστική παρέμβαση των ΗΠΑ που ίσχυσε το 1996. Πιθανώς πλέον να μην υπάρξει. Ή να μη μπορεί να παρέμβει πια ή να μη θέλει… Οπότε πιθανώς να πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Και αυτό καλό θα είναι να το καταλάβει και η γειτονική Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της αλλά και το συμφέρον των δυο χωρών, Ελλάδος/Τουρκίας, να μην οδηγηθούμε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση γιατί τότε, για να θυμίσουμε την ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου «θα ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου» και αν ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου δεν ξέρουμε ούτε πότε θα κλείσει ούτε με ποιον τρόπο θα κλείσει.
Στην ερώτηση που μας κάνουν διαρκώς «αν συμβεί σύγκρουση και πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών»; Η απάντηση την οποία δίδουμε σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι μου είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει ισορροπία η οποία δυστυχώς όμως σε βάθος χρόνου ακυρώνεται!
Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό θα ανατραπεί αυτή η ισορροπία. Και τολμώ να πω με κάποια ποιοτικά πλεονεκτήματα υπέρ της Ελλάδος και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ναι υπάρχει στρατιωτική ισορροπία. Αλήθεια είναι.
Αυτή όμως είναι η λάθος απάντηση! Η σωστή απάντηση είναι ότι το ελληνοτουρκικό σύστημα είναι τόσο φορτωμένο με οπλικά συστήματα, παράλληλα τόσο ιδιόρρυθμο, από επιχειρησιακής άποψης σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί είναι ένα μεικτό σύστημα χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο ενοποιημένο.
Πολλά οπλικά συστήματα μαζί ενοποιημένα και ούτε ξέρουμε τι θα γίνει και σίγουρα θα γίνει ένα πολύ μεγάλο κακό ακόμα και σε ένα μικρό χρονικά επεισόδιο μια πολεμική αναμέτρηση, θα υπάρξουν βαρύτατες απώλειες ένθεν και ένθεν!
Είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών που έχουμε μπει σε μια τσουλήθρα που μας οδηγεί μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη! Η Τουρκία δεν θα βγει κερδισμένη από αυτή την ενδεχομένη πολεμική σύρραξη. Απλά θα χάσουμε και οι δυο.
Θα πρέπει λοιπόν να κυριαρχήσει η λογική. Η ψυχραιμία. Η νηφαλιότητα.
Και αν θα θέλαμε να δούμε τα πράγματα σε μεγαλύτερο βάθος αυτό που προκαλεί όχι απλά ανησυχία αλλά τρόμο και δέος είναι ότι αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε και τις διαθέσεις των λεγομένων μεγάλων ισχυρών παιχτών και στρατιωτικών δυνάμεων. Αν θέλουν δηλαδή να παρέμβουν ή επιθυμούν κάτι άλλο… Ακριβώς επειδή η διεθνής αρχιτεκτονική αναπλάθεται…
Το χειρότερο σενάριο είναι οι ισχυροί δρώντες στην διεθνή σκακιέρα ακόμα και να ωθούν τις δυο χώρες σε μια πολεμική σύρραξη!»
Και οι τρεις κορυφαίοι καθηγητές και αναλυτές της γεωπολιτικής σκακιέρας υπέρ τόνισαν τον ειδικό και βαρύνοντα ρόλο των διεθνών συμπαικτών (Ε.Ε. ΝΑΤΟ, Ρωσίας αλλά και άλλων νέων αναδυόμενων δυνάμεων) αλλά και ταυτόχρονα επεσήμαναν και την «απουσία» τους, πράττωντες ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, από τα δρώμενα στην περιοχή ωσάν να ωθούν τις δύο πλευρές –Ελλάδα Τουρκία- σε μια πολεμική σύρραξη...
Εξήγησαν με βάση τις διεθνείς συνθήκες τι οφείλει και τι πρέπει και υποχρεούται να πράξει η Ελλάδα.
kostasxan
Σωστή η σκέψη του Γρίβα ''Το χειρότερο σενάριο είναι οι ισχυροί δρώντες στην διεθνή σκακιέρα ακόμα και να ωθούν τις δυο χώρες σε μια πολεμική σύρραξη!'' Την Ρωσία την συμφέρει, ίσως και το Ισραήλ
ΑπάντησηΔιαγραφήEίναι πολύ συγκροτημένη η σκέψη τού Γρίβα. Δέν περιέχει φιλαρέσκεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή