Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Ποια έξοδος; Νέο Μνημόνιο γερμανικής «κατασκευής» με εκβιασμούς για το χρέος

Οι Γερμανοί είναι φίλοι τους και δικοί μας εχθροί ...


Αποκαλυπτήρια για το πώς οι δανειστές θέλουν να διατηρήσουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της χώρας 
Νέο «μνημόνιο» made in Germany για τη μείωση του χρέους • Σε γραμμή Βερολίνου και ο Μοσκοβισί, που μίλησε για ελάφρυνση μόνο αν η Αθήνα δεσμευτεί με επιπλέον μέτρα
Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος
Nέα δεσμά μνημονιακού τύπου για τη χώρα μας «φωτογράφισε» με διπλωματική γλώσσα ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έβαλε τέλος στις προσδοκίες της κυβέρνησης για έναν αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους επί τη βάσει της σχετικής πρότασης της Γαλλίας.
Οπως προκύπτει από χθεσινή συνέντευξη του κ. Μοσκοβισί στο Agence Europe, ουσιαστικά η Ελλάδα θα αναλάβει μια σειρά δεσμεύσεων για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών θα ξεκλειδώνει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων που γίνεται σήμερα με αντάλλαγμα την εκταμίευση 
δανειακών δόσεων. Οι μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις που θα συνδεθούν με το χρέος θα πρέπει να ενσωματωθούν στο «Ολιστικό Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο», που θα παρουσιάσει στο μεθαυριανό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και το οποίο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέσα στους επόμενους 2-2,5 μήνες.
Ο Γάλλος επίτροπος επιβεβαίωσε ότι για άλλη μια φορά επικράτησε η γερμανική γραμμή, που ήθελε σταδιακή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, παραγκωνίζοντας το πολυδιαφημισμένο «γαλλικό κλειδί» για αυτόματη ελάφρυνση του χρέους. «Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μια καλή βάση, αυτός δεν θα πρέπει ωστόσο να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο- που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης» είπε διπλωματικά ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί «μάλλον καλύτερη επιλογή ένα ημιαυτόματο σύστημα».
Η γαλλική πρόταση υποβαθμίζεται ακόμα και στην ατζέντα του μεθαυριανού Eurogroup, στην οποία αναφέρεται ότι θα συζητηθεί «η τεχνική πρόοδος σχετικά με τον μηχανισμό σύνδεσης ΑΕΠ - χρέους», με την πρόσθετη επισήμανση ότι αποτελεί απλώς «μία από τις πιθανές παρεμβάσεις για το χρέος».
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ακόμα ότι η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ έβαλε τέλος στις φήμες για παράταση του 3ου Μνημονίου, αλλά παραδέχτηκε ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα πιθανώς να ληφθούν τον Ιούλιο, όπως είχε αναφέρει και η «κυριακάτικη δημοκρατία». Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα λέγοντας: «Το ΔΝΤ είναι ένας αληθινός εταίρος εμπιστοσύνης και όλος ο κόσμος επιθυμεί τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέχρι τέλους. Είναι μια περιπέτεια που την ξεκινήσαμε μαζί και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μαζί».
----
Αρχισαν από τώρα πιέσεις εν όψει Eurogroup!
Αυστηρό μήνυμα για τα προαπαιτούμενα
Το μήνυμα ότι, χωρίς ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, για το μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης και την αναπτυξιακή στρατηγική, έστειλαν ξανά χθες στην ελληνική κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι δανειστές, διά στόματος αξιωματούχου της ευρωζώνης, ο οποίος επίσης έριξε πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα του μεθαυριανού Eurogroup.
«Χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα ολοκληρωθεί και το πακέτο για την επόμενη ημέρα» τόνισε ο προαναφερθείς αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι μόνο λίγα από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης έχουν καλυφθεί. Παραδέχθηκε, δε, ότι είναι δύσκολο να κλείσει η αξιολόγηση τον Μάιο, «παρότι αυτό παραμένει πιθανό». Πρόσθεσε, όμως, ότι τελική συμφωνία πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τον Ιούνιο. «Δεν μου αρέσει όταν συζητούν για μετά τον Ιούνιο» σχολίασε.
Βελτίωση
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν από τον Ελληνα ομόλογό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο να παρουσιάσει μεθαύριο το Ολιστικό Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης της κυβέρνησης σε βελτιωμένη εκδοχή, σε σχέση με το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Euro Working Group.
Σύμφωνα με την ατζέντα του μεθαυριανού Eurogroup, θα συζητηθούν επίσης το πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα και η πρόοδος της τεχνικής εργασίας για τον μηχανισμό που συνδέει ανάπτυξη - χρέος, ο οποίος «είναι ένα από τα πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 
Αύριο η φιέστα με τον Γιούνκερ
Στη μία αύριο το μεσημέρι ορίστηκε η φιέστα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (φωτό) στη Βουλή, παρουσία των πολιτικών αρχηγών. Τον κ. Γιούνκερ, που έρχεται στην Αθήνα, σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη θα προλογίσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα προσέλευσης μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι. Ο επικεφαλής της Κομισιόν έρχεται κατόπιν πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να στείλει μηνύματα που επιθυμεί η κυβέρνηση. Θα εκφράσει, ως θεσμικός παράγοντας, τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «καθαρή έξοδο» από το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αναφορές του σε μια συμφωνία-πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους και το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

dimokratianews.gr

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος26/4/18 11:32 μ.μ.

    Σκέφτονται (οι ΄δικοί' μας...), ότι υποδουλώνοντας τη χώρα θα βγούμε, με τους ίδιους επικεφαλής, απ' την παγίδα... Τί 'κουβαλάν' αυτοί οι άνθρωποι στο 'κεφάλι' τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή