Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Παπικό σόου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών-Τι είπε ο Φραγκίσκος για την ενότητα των Χριστιανών, τον “οικουμενισμό του αίματος”, την ιεραποστολή και την νέα ευαγγελική προσέγγιση

Του Μανώλη Κείου
“Ο συνεχής οικουμενισμός του αίματος μας ωθεί να προχωρήσουμε” ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου κατά την ομιλία του χθες στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο ίδρυσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Σε ένα οικουμενιστικό κρεσέντο ο ποντίφικας αποκάλυψε ποια είναι τα σχέδια για την περίφημη “ενότητα” των Χριστιανών και τόνισε μεταξύ άλλων πως “ο πραγματικός οικουμενισμός θέτει τον Χριστό πάνω από την όποια διαίρεση”.
«Οι διαφορές μας δεν πρέπει να είναι δικαιολογίες. Ακόμα και τώρα μπορούμε να περπατήσουμε στο Πνεύμα: μπορούμε να προσευχόμαστε, να ευαγγελιζόμαστε και να τελούμε μαζί «, είπε. «Αυτό είναι δυνατό και είναι ευχάριστο για τον Θεό! Περπάτημα, προσευχή και συνεργασία: αυτή είναι η σπουδαία πορεία που καλούμαστε να ακολουθήσουμε», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος.



Ο σκοπός αυτής της πορείας, σύμφωνα με τον Πάπα, είναι η ενότητα και το αντίθετο είναι ένα μονοπάτι προς τη διαίρεση που οδηγεί σε «σύγκρουση και διάλυση». Τόνισε ακόμη ότι η έλλειψη ενότητας μεταξύ των Χριστιανών δεν είναι μόνο «ανοιχτά αντίθετη προς το θέλημα του Χριστού», αλλά είναι επίσης «σκάνδαλο και βλάπτει τα πιο άγια αίτια: το κήρυγμα του Ευαγγελίου σε κάθε πλάσμα».
“Ο Κύριος”, είπε, «μας ζητάει ενότητα. ο κόσμος μας, τεμαχισμένος από πάρα πολλές διαιρέσεις ικετεύει για ενότητα. Και για τους Χριστιανούς, το να περπατάμε μαζί δεν είναι απλώς ένα «εργαλείο για να ενισχύσουμε τις δικές μας θέσεις», αλλά είναι μάλλον πράξη υπακοής στον Ιησού και την αγάπη Του για τον κόσμο”.
Αναλυτικότερα, λοιπόν, ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΣΕ (WCC) και σε άλλους οικουμενικούς αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γενεύη καλώντας όλους τους χριστιανούς να βιώσουν μια πιο έντονη αδελφοσύνη στην άσκηση συγκεκριμένης φιλανθρωπίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλους τους Χριστιανούς να ξεπεράσουν τον πειρασμό και σημείωσε πως το οικουμενικό ταξίδι προηγείται από πολιτικά ή άλλα συμφέροντα και συνοδεύεται από το οικουμενισμό του αίματος που μας προτρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός στο δρόμο προς την πλήρη Χριστιανική ενότητα.
Ο Φραγκίσκος μάλιστα ξεκίνησε το λόγο του ευχαριστώντας όλους εκείνους που άνοιξαν τον δρόμο “που μας επιτρέπει να συναντηθούμε σήμερα ως αδελφοί και αδελφές επιλέγοντας τον δρόμο της συγχώρεσης και προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στο θέλημα του Κυρίου»
Εξήρε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών λέγοντας ότι γεννήθηκε στην υπηρεσία του οικουμενικού κινήματος, το οποίο από μόνο του προέκυψε από μια ισχυρή κλήση προς την συγκεκριμένη αποστολή. “Γιατί πώς μπορούν οι Χριστιανοί να διακηρύξουν το Ευαγγέλιο”, σημείωσε ο Φραγκίσκος “αν είναι χωρισμένοι μεταξύ τους;”
Εξέφρασε πάντως την ανησυχία του ότι ίσως σήμερα ο οικουμενισμός και η ιεραποστολή δεν είναι πλέον τόσο αλληλένδετα, είπε ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι μια νέα ευαγγελική προσέγγιση και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μια αυξημένη ιεραποστολική παρόρμηση θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενότητα.
Ο Πάπας χαρακτήρισε την κοινή προσευχή “οξυγόνο του οικουμενισμού” και τέλος κάλεσε να «κοιτάξουμε τους πολλούς αδελφούς και αδελφές μας σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, που υποφέρουν επειδή είναι Χριστιανοί. Ας έλθουμε κοντά τους. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το οικουμενικό ταξίδι μας προηγείται και συνοδεύεται από έναν οικουμενισμό που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, τον οικουμενισμό του αίματος, που μας ωθεί να προχωρήσουμε ».
"....υποφέρουν επειδή είναι Χριστιανοί" από τούς Μουσουλμάνους, μέσα σέ "έναν οικουμενισμό πού έχει ήδη πραγματοποιηθεί";;;
"Περπάτημα, προσευχή και συνεργασία": Υγεία καί χαρά!
Μοναδικά καί ασύγκριτα τά δώρα τού Πνεύματος. Αρρητα ρήματα!
"Ο κόσμος μας" ταυτίζεται μέ τόν κόσμο τού Δημιουργού;

Ο άνθρωπος είναι πρώτος καί στήν κενολογία.
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου