ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ κ. ΝΙΚΟ ΣΑΚΑΛΑΚΗ
Της κ. Ελένης Λωρίτου
=====
Αδελφέ Νίκο Σακαλάκη,
Σου έθεσα πολύ σαφή ερωτήματα στις πολύ σαφείς μομφές σου σε βάρος του π. Θεοδώρου Ζήση. Στα ερωτήματά μου αυτά μου απευθύνεις ένα κείμενο που δεν λέει τίποτα. Εξαντλείται σε χρησμούς της Πυθίας περί μελλοντολογίας και προφητολογίας, περί τέταρτης διάστασης του χρόνου, περί χαρισματικής υπερβάσεως του χρόνου, περί σχετικότητος του χρόνου κ.τ.λ. Ο π. Επιφάνιος δεν ήταν μελλοντολόγος και δεν του άρεσε καθόλου να του αποδίδουμε τέτοιες ιδιότητες. Οι κουβέντες του ήταν πάντα γήινες και πραγματολογικές.
Δηλαδή υπαινίσσεσαι ότι ο π. Ευθύμιος ενεργεί με βάση την γνώση του μέλλοντος; Για να μην τον αδικώ, ούτε αυτόν τον άκουσα να λέει κάτι τέτοιο. Με συγχωρείς αλλά σε τέτοιο επίπεδο δεν μπορώ να κάνω καμμία κουβέντα. Αυτό που ξέρω είναι το τελείως πραγματολογικό ότι η Εκκλησία με την“δυνητικότητα” της ομολογίας. Και! ομολογία έκανε, και! εφαρμογή του 15ου Κανόνος, και! το σωτηριολογικό της περιεχόμενο διατήρησε στο ακέραιο, και! χαριτόβρυτα μυστήρια είχε, και! παραγωγή πάμπολλων αγίων μορφών είχε, καρπών του εν αυτή εγκατοικούντος Αγίου Πνεύματος, το οποίο απώλεσαν οι της“ακριβείας” σχισματικοί παλαιοημερολογίτες, οι οποίοι αμφισβητούν τους μεγάλους αγίους, που ανέδειξε η Εκκλησία σε αυτό το χρονικό διάστημα. Δηλαδή έβλαψε την Εκκλησία η “οικονομία”, ενώ την ωφέλησε το παλαιοημερολογιτικό σχίσμα;
Ο κ. Τσακίρογλου, του οποίου την πεπατημένη ακολουθείς κατά πόδας, είναι ένας σχισματικός παλαιοημερολογίτης σε διατεταγμένη αποστολή να διασπείρει το σχισματικό του φρόνημα, παριστάνοντας τον αποτειχισμένο. Πρώτος εκείνος διεπίστωσε εκ του μέλλοντος ότι η τακτική της Εκκλησίας στην προ του σχίσματος εποχή, από την εποχή που εμφανίστηκε η αίρεση του φιλιόκβε ήταν λανθασμένη! Δηλαδή ο κ. Τσακίρογλου έκρινε τον Μέγα Φώτιο, τις Συνόδους που έγιναν στο διάστημα μέχρι το σχίσμα, που ασχολήθηκαν με το φιλιόκβε και ανέχθηκαν την επικοινωνία με την Εκκλησία της Ρώμης και βρήκε ότι έκαναν λάθος! Μπράβο! Εν τω μεταξύ στο διάστημα αυτό η Εκκλησία αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων καθώς και την δεύτερη φάση της εικονομαχίας! Άσχετον! Κατά την γνώμη του κ. Τσακίρογλου η Εκκλησία, οι Άγιοί της, οι Σύνοδοι εβρίσκοντο σε λάθος δρόμο! Και τον κ. Τσακίρογλου εσύ τον καθιστάς οδηγό σου στην αποτίμηση της Εκκλησίας.
Σε κάθε περίπτωση εγώ δεν σε ρώτησα περί αυτού. Δεν έθεσα σε καμμία αμφιβολία το σωστό της“δυνητικότητος” και το λάθος της“υποχρεωτικότητος”, η οποία οδήγησε στην τραγικότητα του παλαιοημερολογιτικού σχίσματος. Δεν έθεσα σε καμμία αμφιβολία αν το επιδιωκόμενο είναι η δημιουργία σχίσματος. Το σχίσμα είναι εξ ίσου μεγάλο κακό, όπως και η αίρεση. Αυτό που σε ρώτησα είναι σε ποιο σημείο του συνεδρίου ο π. Θεόδωρος έκανε λόγο για “ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ ορθοδοξίας και αιρέσεως”. Όμως αν και η ερώτησή μου είναι πολύ σαφής δεν πήρα καμμία απάντηση. Μου κάνεις ηθικιστικά μαθήματα για καλούς τρόπους. Να λυπάσαι για τα ψέματα που λες και δεν απαντάς, γιατί δεν έχεις απαντήσεις, αλλά προτιμάς το στρίβειν διά της δημιουργικής ασάφειας μελλοντολογικών χρησμών. Και πάλιν η μέθοδος του ψέματος είναι η πεπατημένη των αστέρων του κίτρινου ιστολογίου“Πατερική παράδοση” των κυρίων Ρίζου όπως θέλω τα γυρίζω, του κ. Τσακίρογλου και του κ. Σημάτη. Άντε φύγετε από δω ένα τσούρμο κακοδόξων και σχισματικών, που θα μας διδάξετε τρόπους και θα κρίνετε τους αγίους και τις Συνόδους της Εκκλησίας! Η ορθόδοξη Εκκλησία διηνεκώς και αδιαλείπτως είχε Άγιο Πνεύμα και χαριτωμένα Μυστήρια, όπως έχει και σήμερα.
Φίλε Νίκο, δεν θα σε ρωτούσα για την προσωπική σου εκκλησιολογική κατάσταση, αν αυτή δεν είχε κάποια σχέση με τα λεγόμενά σου. Από ό,τι είναι διαπιστωμένο ο καθείς εκεί κάνει ό,τι θέλει και ό,τι δύναται εν πλήρει “δυνητικότητι”, αλλά πλειοδοτεί στα λόγια υπέρ της “υποχρεωτικότητος”. Πλήρης διάστασις λόγων και έργων. Όταν οι λόγοι αφίστανται των έργων, τότε αυτό το πράγμα δεν είναι θεολογία, δεν είναι εκκλησιολογία, αλλά ένας αφηρημένος φιλοσοφικός στοχασμός. Ένας άνθρωπος άκαπνος δεν μπορεί να μιλά με τέτοια ιταμότητα στον μπαρουτοκαπνισμένο! Αυτό δεν είναι ποιμαντική της Εκκλησίας με μία υπευθυνότητα, αλλά ένας κομπογιαννιτισμός. Ευτυχώς υπάρχουν και οι υπεύθυνοι ποιμένες που ποιμαίνουν την Εκκλησία με υπευθυνότητα, ποιμαντικό και θεολογικό τάλαντο. Θα πρέπει να έχουμε την συνείδηση ότι πάνω από όλους ποιμαίνει την Εκκλησία του ο ίδιος ο Χριστός. Ο Χριστός κατευθύνει την Εκκλησία του εσχατολογικά μέσα στο χρόνο. Εμείς οι άνθρωποι πράττουμε “δυνητικά” το ανθρωπίνως δυνατό, έχοντας επίγνωση της αδυναμίας μας και ζητώντας το έλεος του Θεού. Κανένας σχισματικός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον αρχιποίμενα Χριστό.
Με εκτίμηση,
Λωρίτου Ελένη
Υ.Γ. Πάτερ Ευθύμιε, κι άλλα ψέματα! Αναλαμβάνετε και τα ψέματα του κ. Σακαλάκη; Αποφασίσατε να υπερασπιστείτε την υποστατική Αλήθεια, τον Χριστό, διά του ψεύδους; Ο π. Επιφάνιος, με τον οποίον αναμετράσθε, έλεγε: ψέματα ούτε στα έξι μέτρα να σε στήσουν μην πεις. Αρχηγός του ψεύδους είναι ο διάβολος, που σπέρνει μέσα στην Εκκλησία τις σχισματικές τάσεις. Αναλάβετε τις ευθύνες σας π. Ευθύμιε να καθαρίσετε την κόπρο του Αυγείου του σχισματικού ιστολογίου “Πατερική παράδοση”!
ΑΝΑΜΕΤΡΑΤΑΙ Ο ΤΡΙΚΑΜΗΝΑΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ π. ΕΠΙΦΑΝΙΟ;
ΣΤΟ ΑΝΕΜΟΠΛΑΝΟ;
Μπά! Έτσι προκύπτουν τά ειδύλλια , μετά απο καυγάδες !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνον εδώ αποκαλύπτονται τά μυστικά τής αποτειχίσεως.
ΑπάντησηΔιαγραφή