Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς ξεκίνησε ο πόλεμος στις κλασικές σπουδές

Η αντιπάθεια στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά και η εμμονή με την τεχνολογική εκπαίδευση ήταν προάγγελος του φασιστικού κινήματος
Σύμφωνα με τη γενικά παραδεκτή πλάνη, ο φασισμός στρέφει την κοινωνία προς έναν πιο παραδοσιακό τρόπο συγκρότησης και σχετίζεται άμεσα με την προγονολατρία ή και την προγονοπληξία. Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Στην Ιταλία ο Φίλιπο Τομάζο Μαρινέτι (1876-1944), ο οποίος ήταν συγγραφέας, ποιητής και εκδότης, ίδρυσε το κίνημα του φουτουρισμού, κι αφού έγραψε το περιβόητο «φουτουριστικό μανιφέστο» γνωρίστηκε με τον Μουσολίνι, θεώρησε ότι εκείνος και οι ιδέες του αποτελούν ιδανικούς φορείς και εκφραστές των οραματισμών του, εντάχθηκε ενθουσιωδώς στο φασιστικό κίνημα και φημολογείται ότι εκείνος βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή του Φασιστικού Μανιφέστου.
Ο Μαρινέτι αντιπαθούσε τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά, τα μουσεία, τους πίνακες, τα αγάλματα, και θεωρούσε ότι «ένα αυτοκίνητο κούρσας με το καπό στολισμένο με χοντρούς σωλήνες όμοιους με φίδια που βγάζουν εκρηκτικό χνότο... ένα βρυχώμενο αυτοκίνητο, που μοιάζει να τρέχει πάνω σε ένα πολυβόλο, είναι πιο όμορφο από τη Νίκη της Σαμοθράκης». (Μανιφέστο του Φουτουρισμού, λογοτεχνικό περιοδικό «Το Δέντρο», Τεύχος 13, Μάρτιος - Απρίλιος 1980, σελ. 74).

Σε άλλο σημείο του Φουτουριστικού Μανιφέστου του Μαρινέτι διαβάζουμε: «Εμπρός! Βάλτε φωτιά στα ράφια των βιβλιοθηκών! Αλλάξτε τη ροή των καναλιών να πλημμυρίσουν τα μουσεία! Ω, η χαρά να βλέπεις να επιπλέουν, στα μικρά κανάλια, κομματιασμένοι και ξεθωριασμένοι, πάνω στα νερά, οι δοξασμένοι πίνακες! Πάρτε τους κασμάδες, τα τσεκούρια, τα σφυριά και κατεδαφίστε, κατεδαφίστε δίχως έλεος τις τιμημένες πόλεις!»

Επίσης ο Μαρινέτι ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε επίθεση εναντίον των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών. «Στο αεροπλάνο, καθισμένος πάνω στη δεξαμενή της βενζίνης, κι ενώ το στομάχι μου ζεσταινόταν από το κεφάλι του αεροπόρου, αισθανόμουν τη γελοία ματαιότητα της αρχαίας σύνταξης, που κληρονομήσαμε από τον Ομηρο. Ενιωσα επιτακτική την ανάγκη ν’ απελευθερώσω τις λέξεις, σέρνοντάς τες έξω από τη φυλακή της λατινικής περιόδου» αναφέρει στην αρχή του «Τεχνικού μανιφέστου της φουτουριστικής λογοτεχνίας» (11 Μαΐου 1912).

Κάπως έτσι ξεκινούν οι φασισμοί…
Παναγιώτης Λιάκος

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/9/18 11:14 μ.μ.

    Έλεος, τέτοιες μπούρδες μόνο σε άρθρα νέο- Ελλήνων συναντώνται. ΟΙ παραπάνω απόψεις ήταν μόνο του Marinetti και όχι της φασιστικής ιεραρχίας. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο τον απομάκρυναν από την πολιτική και έφυγε τελικά από το φασιστικό κόμμα. Ώστε τον πόλεμο στις κλασσικές σπουδές τον άρχισαν οι ....φασίστες αχχαχαχαχαχα ελλαδάρα με τα ωραία σου! Τέλος, να συμπληρώσω ότι σε μία εποχή που όλες οι μεγάλες δυνάμεις έτρεχαν στην βιομηχανοποίηση και στην τεχνική, όποιος έμενε πίσω ήταν χαμένος, γι' αυτό ο φασισμός φρόντισε έτσι ώστε να μην υπάρχουν μόνον οι παλαιές αξίες αλλά να συνοδεύονται από τη νέα τεχνική γνώση και την θέληση για εξερεύνηση , κατάκτηση και ζωντάνια. Αν θέλετε να δείτε ποιοι άρχισαν τον πόλεμο στις κλασσικές σπουδές, αλλού κοιτάξτε...Σε αυτή τη χώρα τρελαίνουν άνθρωπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ όμως επάξια τόν συνεχίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιά νά μήν κακοκαρδίζουμε ο ένας τόν άλλον. Ο Λούθηρος πολέμησε μέ πάθος τόν Αριστοτέλη, ο Εγγλέζικος διαφωτισμός αρνήθηκε τήν ύπαρξη θείου στοιχείου μέσα μας, στό οποίο στηρίχθηκε ο Ελληνικός καί Ρωμαικός Πολιτισμός,ισχυριζόμενος ότι η εμπειρία τού ανθρώπου ξεκινά νά γράφεται σέ έναν άδειο πίνακα, ο Κάντ κατήργησε πλήρως τούς αρχαίους φιλοσόφους καί άφησε τίς διάνοιες έρμαια τού ινδουισμού καί τού Βουδισμού, μέ αποκορύφωμα τόν Ζαρατούστρα πού αντικατέστησε τόν Κύριο, φτάνοντας στόν Χάιντεγερ καί στήν παράδοση τού πνεύματος στόν βουδισμό Ζέν. Ο οικουμενισμός σημασιοδοτεί τήν παγκόσμια κυριαρχία τού ινδουιβουδισμού καί τήν αντικατάσταση τής ησυχίας μέ τό Νιρβάνα. Η γνώμη ότι ο οικουμενισμός στηρίζεται στόν ανθρωπισμό είναι απλώς άγονη, όπως μάς αποκαλύπτεται πλέον εναργώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/9/18 4:17 μ.μ.

    3:34 μ.μ. ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή