Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Απρόβλεπτες εξελίξεις! – Σταγόνα στον ωκεανό το εκκλησιαστικό ζήτημα στον πόλεμο Μόσχας-Κιέβου – Eπιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για όσα συμβαίνουν στην Αζοφική Θάλασσα

Του Μάνου Χατζηγιάννη
Πλήρης επιβεβαίωση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποτελούν όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με αφορμή τα γεγονότα στην Αζοφική Θάλασσα.
Από τον Σεπτέμβριο είχαμε γράψει πως όλα κρέμονται σε μια κλωστή και αναλύσαμε τα επικίνδυνα παιχνίδια και τον ρόλο των ΗΠΑ
Κομμάτι του παζλ της κόντρας Μόσχας-Κιέβου με άρωμα Ουάσινγκτον αποτελεί και το εκκλησιαστικό ζήτημα. Μόνο που δεδομένης της εκτροπής της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης των αντιμαχόμενων πλευρών μοιάζει πλέον σταγόνα στον ωκεανό.
Το Φανάρι χθες έδειξε πως είναι προσκολλημένο στην πολιτική των Κιέβου-Ουάσινγκτον και προχώρησε στην κατάργηση της Πατριαρχική Εξαρχίας για Ορθόδοξες Ενορίες της Ρωσικής Παράδοσης στη Δυτική Ευρώπη,  ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα ανακοινώσει την ημερομηνία του συμβουλίου ενοποίησης στην Ουκρανία προκειμένου να εδραιωθεί το νέο εκκλησιαστικό στάτους κβο.
Ο Ροστόσλαβ Παβλένκο, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών., που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις τόνισε:
«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, μετά το πέρας της Συνόδου, θα υπάρξει ένα επίσημο μήνυμα και θα γίνει το τελευταίο σημείο αυτής της διαδικασίας”
Υπενθύμισε δε ότι κατά τη συνάντηση της Συνόδου στις 27-29 Νοεμβρίου, θα πρέπει να εγκριθεί το κείμενο του Τόμου για την αυτοκεφαλία.
Σύμφωνα με τον Pavlenko, θα πραγματοποιηθεί ένα ενοποιητικό συμβούλιο, στο οποίο θα ανακοινωθεί η δημιουργία μιας ανεξάρτητης εκκλησίας στην Ουκρανία.
«Σε αυτό το συμβούλιο, ο επικεφαλής αυτής της εκκλησίας θα εκλεγεί και θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει τον Τόμο», δήλωσε με σιγουριά ο προεδρικός σύμβουλος.
Διευκρίνισε ότι το συμβούλιο ενοποίησης πρόκειται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.
Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τους εκπροσώπους της Κωνσταντινούπολης συζητήθηκε η πιθανότητα άφιξης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο στις 13 Δεκεμβρίου, ο R. Pavlenko δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν προβλέπεται».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποιεί για τον «πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία»
Στο μεταξύ οι εξελίξεις τρέχουν και ο Τόμος αυτοκεφαλίας μπορεί να καθυστερήσει κι άλλο. Στο Κίεβο έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος για ένα μήνα. Θέλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να “ξεγεννήσει” την νέα εκκλησία εν μέσω τρόμου;
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ποροσένκο δήλωσε πάντως κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην ουκρανική τηλεόραση ότι η απειλή «πλήρους πολέμου» με τη Ρωσία θα μπορούσε να επικρατήσει καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μετά το περιστατικό Ρωσίας-Ουκρανίας την Κυριακή.
Ο Ποροσένκο καταδίκασε αυτό που περιέγραψε ως “ραγδαία αυξημένη ρωσική στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία”, λέγοντας: «Ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων μας έχει τριπλασιαστεί”.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων μας έχει αυξηθεί δραματικά”. Τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η στρατιωτική συσσώρευση σήμαινε ότι η χώρα «απειλείται από πλήγμα πολέμου με τη Ρωσία”.
Ενώ ο Ποροσένκο δεν ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς ρωσικών στρατευμάτων, ισχυρίστηκε ότι οι αναφορές πληροφοριών έδειξαν ότι η Μόσχα τριπλασιάζει τις δυνάμεις της κατά μήκος των συνόρων από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Αναφερόμενος σε στοιχεία των ΜΜΕ σχετικά με προγραμματισμένες ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, υποστήριξε ότι ” δεν δικαιολογούν αυτές τις αυξήσεις. «
«Δεν θέλω κανείς να πιστεύει ότι αυτό είναι διασκεδαστικό και παιχνίδι”, πρόσθεσε.
Την Τρίτη η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει το πλοίο έρευνας HMS Echo, πλοίο έρευνας του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, για παρακολούθηση των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, αφού οι ηγέτες της Βρετανίας καταδικάζουν αυτό που χαρακτήρισαν ως “ρωσικές επιθετικές ενέργειες” . Σύμφωνα με δήλωση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, το σκάφος αναγνωρίσεως «θα αποδείξει τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».
Υπάρχει ανησυχία πάντως ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό θα χρειαζόταν πιο σοβαρό στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της Τρίτης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσενκο εξέτασε επίσης τη άκρως αμφιλεγόμενη απόφαση του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία. Είπε, συγκεκριμένα:
«Αν η Ρωσία δεν πραγματοποιήσει εισβολή ο νόμος δεν θα περιορίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών”.
Έτσι φαίνεται ότι ο Πόροσενκο δικαιολογεί την επιβολή στρατιωτικού νόμου βασισμένου στη απλή πιθανότητα ενός μελλοντικού πολέμου με τη Ρωσία, αν και είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι ο «στρατιωτικός νόμος δεν σημαίνει πόλεμος» κατά την πρώτη ανακοίνωση.
Και μόνο στην πιθανότητα μια ένοπλης σύγκρουσης το ρούβλι κατρακυλάει και το Κίεβο έχει φορέσει τα..στρατιωτικά του. Για ποια αυτοκεφαλία μιλάμε υπό τέτοιες συνθήκες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου